andrei_calinescu scrie:"Roii. Luna iunie. Fac roii in corpuri de 6 rame."
Ce faci cu eventualele caturi care se gasesc pe familia de baza, cand asezi roinita de 6 rame in pozitie de "roit"?
Dupa ce vei avea bunavointa de a-mi raspunde si la aceasta intrebare, personal nu mai am de ce sa te deranjez cu intrebari.
Cat de repede se poate desfasura un curs apicol , daca omul care-ti raspunde nu face caz de persoana lui.
Admirabil.
Da, o sa incerc sa despic putin firul in 4 aici,
In foarte multe cazuri avem un cat sau chiar 2 deasupra familiei, nu ma deranjaza cu absolut nimic, pun roiul deasupra ultimului cat, avand acea rama cu puiet in toate stadiile de dezvoltare, cu siguranta o sa isi traga albina suficienta pentru a o acoperii.
Cum se face roiul:
Sa presupunem ca nu avem nici un cat, asta ca sa imi fie mai usor cand explic. Avem cuibul pe 2 corpuri, prima operatie, inainte de a ridica podisorul, ridicam primul corp, doar inclinat, suficient cat sa vedem baza ramelor, asa ne dam seama de cat de puternica este familia de albine. Cat mai putin fum daca se poate. Doar cat sa nu omoram albina cand punem corpul la loc. Daca se intampla sa vedem un inceput de botci de roire, luam decizia de a face 2 roi din familia respectiva. In cazul in care nu sunt botci de roire , familia este destul de puternica si e greu sa decidem cati roi sa facem, ridicam si corpul de la baza, daca albina este ciorchine la baza ramelor, facem 2 roi.
Folosim foarte putin fum, daca se poate deloc. Motivul e ca daca afumam prea mult, albina o sa mearga in corpul de la baza ; probabil o sa se faca ciorchine la baza ramelor si ne pune in pericolul de a lua o decizie gresita.
Ok. Acum am vazut ce avem in corpurile de jos si sa presupunem ca am decis sa facem 2 roi. (Distrugem botcile de roire in cazul in care sunt)
Deschidem podisorul, dam cu putin fum doar pe capetele ramelor, doar acolo de unde credem noi ca apucam rama, foarte putin ca nu afumam porcul, scoatem rama sau ramele care ne trebuiesc si .... de aici incolo stiti.
Daca sunt nevoit sa fac 2 roi, cei doi roi or sa vina deasupra ultimului corp, fiind mai late decat corpul pe care stau, nu ma deranjaza cu nimic, in acea perioada , fiind putin cules de intretinere, papadie si ceva pomi prin padure, nu se face furtisag.
In cazul in care gasesc familii cu botci de roire,, fur cat mai multe rame cu puiet pe care le distribui la alte familii si bag rame goale, pe care le intercalez cu cele ramase. Bineanteles ca o sa fac 2 roi din familia respectiva, diferenta e ca nu mai scutur albina care este in exces in cei 2 roi. Asa ii trece dorul de duca.
Am fost suficient de concludent?