Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde tiih » 27 Noi 2015, 11:52

feederman scrie:
Ioan Guist scrie:1 Dau de deochi,
2 sting carbuni,
3 Vorbesc cu un vraci Voodoo,
4 sun un prieten (pe iohanis)
5 pun problema pe Stuparitu
6 Fac un selfie
:)

3 Astia iti iau suta si cand ii privesti din lateral.
4 L-am sunat si eu. Nu mai vrea sa raspunda.
6 Nu vreau sa ne pierdem colegele de pe forum , iar tel meu e pe stanga..
Problema este fenomenul caruia americanii ii spun CCD. La noi este dintotdeauna, dar ei i-au dat un nume. Apare mai ales in aglomerari de stupi si nu ai cum sa stii acest lucru. Atentie la ce spune tiih alaturi. Putin si adevarat.
PT Dobre . A confirmat doi ani. Incepand din 2014 nu am mai avut nici un roi, am produs reginele . Cu aproximatie, 50% din faguri schimbati. Ar putea fi o problema.

Aveti perfecta dreptate.domnule feederman..."ar putea fi o problema" ......CCD
Si pentru a fi mai credibil pentru cei care nu sand de acord cu mine la propun un experiment in septembrie -octombrie, la un stup "perfect sanatos" si cu matca
1)introduceti un dispozitiv de izgonit insectele ca in reclamele tv
2)introduceti intr-un colt pe fundul stupului graunte tratate cu furadam...alta otrava
3) scoateti o rama(fara matca) si dati cu sprey toxic apoi dupa 5 minute intoduceti-o inapoi

TOT NU SI-AR LUA LUMEA IN CAP DE NEBUNE, ATAT TIMP CAT AU MATCA, INDIFERENT DE CALITATEA EI

ps.Pun pariu...ofer un stup"perfect sanatos pentru cel care castiga!
ps2...va trebui sa-mi dea contravaloarea stupului daca pierde..bani multi ...500..600 lei de putin daca pierde ;)
tiih

Mesajde TDI » 27 Noi 2015, 13:28

tiih... substantele din sprayul toxic iti omoara tot...
TDI

Mesajde tiih » 27 Noi 2015, 13:50

TDI scrie:tiih... substantele din sprayul toxic iti omoara tot...

Se poate...dar daca aerisesc 5 minute cum am zis ,si pun rama la marginea cuibului .. nu mor toate...care mor,raman acolo in stup pe "glia stramoseasca" in majoritate...care nu mor..continua sa ramana tot pe'"glia stramoseasca"
Intrebare..ce pericol DE MOARTE le determine sa paraseasca .."glia" asemenea invaziei tatarilor???
Raspuns 1)BOLA..2)xxxx...3)yyyy.....un complex de factori.....
tiih

Mesajde gheorghe din putu gandirii » 27 Noi 2015, 18:06

Daniel Popovici scrie:
feederman scrie:
lucky5strike scrie:Apicultorul.

A gresit lasand familia sa roiasca.
A gresit lasand o singura botca.
A gresit unificand cu o familie cu matca slaba.
A gresit creand rezerve de iarna in septembrie.
A gresit daca i-au fugit albinele de pe rame.

O matca buna ajuta, dar nu suplineste totdeauna tehnica de lucru defectuoasa.

Raspunsuri tendentioase , si de rea credinta.
A gresit lasand familia sa roiasca. Fals..... Argument : Pe parcursul a 3 ani ar trebui sa dispara quasitotalitatea albinelor din lume.
A gresit lasand o singura botca. Fals..... Argument : La minim 2 botci de roire intr-o familie aflata in friguri se produce roirea.
A gresit unificand cu o familie cu matca slaba. Fals..... Argument : Citeste cu atentie. Nu se vorbeste de o matca slaba. Este adevarat ca folosirea fam ajutatoare este o taina pentru foarte multi.
A gresit creand rezerve de iarna in septembrie. Fals..... Argument :25 aug 5 sept. Alta prejudecata provenita din lectura manualelor unice de apicultura scrise de monstrii sacri ai domeniului.
A gresit daca i-au fugit albinele de pe rame. Fals..... Argument : In zona fenomenul este curent, iar densitatea de stupi foarte ridicata.
Citeste cu atentie ce am prezentat. Am propus o legatura intre starea de sanatate precara, cu simptome in ultimii 3 ani si esecul redresarii prin introducerea succesiva a doua matci de calitate. Nu am cerut calificative. Discretia si rezerva in prezenţă nu este echivalenta cu incompetenta.

La prima "vedere" - CCD ( Virus+Varroa+imunosupresie din diverse cauze - poate toxice, poate genetice, stres etc.)

daca baciu feder ii cine credi ghio ( si ghio ii ferm convins ca nu se insala) se da greu la gioale pi aci pisti tat ...
gheorghe din putu gandirii

Mesajde nae » 27 Noi 2015, 19:22

Vorbim povesti .
CCD nu se manifesta la o fam (nu la una care STRIGA ajutor , SARACA )= exclus .
Daca voi ziceti , va ascult .
(am avut ani cand in loc de marcare am taiat o aripa = nu se schimba NIMIC )
nae

Mesajde cucubau » 27 Noi 2015, 21:25

proapis13 scrie:n august am vrut sa-l desfintez...surpriza insa...la control o regina de toata frumusetea...
mergem mai departe sa vedem cum se comporta carpatina asta...
La controlul din octombrie,albina suficienta,rezerve la fel,urme de puiet....

Aspectul fagurilor spune tot ,daca igienic se prezinta bine , inseamna ca stupul respectiv ,clinic este sanatos , posibil madam`sa aiba probleme. Daca in schimb doamna a predat stafeta este pe calea cea buna.
........
cucubau

Mesajde balasbebe » 27 Noi 2015, 22:06

thomas scrie:Doar o parere: la carpatina, daca taiem aripa la regina ca sa "schimbe linistit", mare parte din aceste urmase nu prea confirma, in sensul ca stau cu populatie putina si nu au puterea sa urce in cat.
Ma gandesc ca o matca foarte buna e aceea care schimba singura.
Am facut 2 din acestea anul asta si vreau sa vad anul viitor cat de mult confirma. Bineinteles, am facut si din celelalte, taind aripa..
Oricum, carpatina dupa parerea mea nu e o rasa proprie, ci un tip adaptat zonei noastre. Carpatina de Romania difera de carpatina ucraineana. Dar ambele au acest instinct de a-si schimba matca dupa mai mult de 3 ani.

La matcile insamantate artificial se taie din aripa. De regula ele sunt mai putin prolifice. Sa inteleg ca albinele vor schimba aceea matca doar ca aripa este taiata sau este mai putin eficienta decat una imperecheata natural?
Eu nu cred in mitul cu aripa taiata. Am taiat si eu aripi la matci sa le pot gasi mai usor pe cele care roiau. Cadeau la 1 metru de urdinis si era mai usor de prins acel roi.
balasbebe

Mesajde thomas » 28 Noi 2015, 15:51

70, 80 % din albina romaneasca schimba matca daca i se taie aripa/aripile. Interpreteaza ca defect. Dar asta nu e schimb linistit ci un fel de semisalvare.
Eu ma refer la faptul particular vazut la cineva care schimbase asa toate matcile si astea nu prea erau performante. colonia era foarte lenta si nici sub nici o forma nu accelerau.
Este adevarat, cand tai aripa si schimba, fac botci putine si frumoase, ca la SL, dar nu stiu care ar fi factorii datorita carora ies matci mai slabe.
Posibil si erori de lucru ale stuparului.
O matca cu aripa taiata oua la fel ca inainte, colonia o schimba nu ca nu mai este prolifica ci ca este invalida. Nu mai poate roi..
Problema necunoscuta e ca fiicele acestei matci sunt la prima vedere neperformante, modeste chiar..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde Adi Hodis » 28 Noi 2015, 19:50

thomas scrie: ...
Problema necunoscuta e ca fiicele acestei matci sunt la prima vedere neperformante, modeste chiar..

Daca o colonie vrea sa schimbe matca, corect ar fi sa ne punem intrebarea ... de ce ?.
Pentru simplul fapt ca ... nu e buna. Si din ale cui oua cresc viitoarea matca ?. Pai tot din ouale matcii care nu mai este buna.
Cand respectiva matca o sa-si efectueze zborul de imperechere cu alaiul de trantori din stupina, nu prea are rost sa mai avem pretentii la performante.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde proapis13 » 28 Noi 2015, 20:14

thomas scrie:70, 80 % din albina romaneasca schimba matca daca i se taie aripa/aripile.
Interpreteaza ca defect. Dar asta nu e schimb linistit ci un fel de semisalvare.

Asta nu se exista in apicultura romaneasca ...poate la strainezi... ;)
Stiu sigur ca se taie un picior ...dar nu scriu care...sunt impotriva schilodirii reginelor pe motiv de selectie...
Inca odata repet,asta cu taiatul aripii, ca ar duce la SL este....MIT apicol.... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cucubau » 28 Noi 2015, 20:34

Este adevarat, cand tai aripa si schimba, fac botci putine si frumoase, ca la SL, dar nu stiu care ar fi factorii datorita carora ies matci mai slabe.

Aceleasi cauze care fac ca matca initiala sa nu para performanta. :idea:
........
cucubau

Mesajde peterneamt » 29 Noi 2015, 14:34

Cum fac alții la fel de săraci ca și noi........, dar care vor..... :roll:
;)
peterneamt

Mesajde Bambucha » 29 Noi 2015, 16:01

offtopic: chilienii nu-s chiar asa saraci ca noi. Economic sunt undeva intre cehi si portughezi, si tara cu cel mai inalt nivel de trai din America de sud.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde peterneamt » 29 Noi 2015, 16:13

Bambucha scrie:offtopic: chilienii nu-s chiar asa saraci ca noi. Economic sunt undeva intre cehi si portughezi, si tara cu cel mai inalt nivel de trai din America de sud.

Nu te contrazic......Scopul pentru care am postat filmele este de a arăta calea spre performanță :
1. Pregătirea teoretică și mai ales practică a tuturor apicultorilor.
2. Tehnologizarea stupinelor și rentabilizarea lor.
3. Cercetare.........rasă......performanțe ! etc. ;)
peterneamt

Mesajde Donbazil » 30 Noi 2015, 00:11

Sal'tare!

Fain da' io parc-am citit ceva despre "cooperativa"... :idea:
Aha!....Sa inteleg ca asta nu suna bine?....Zgaraie "capitalistii" din noi?:cry:

Eu cred ca doar asocierea, in structuri sanatoase cu principii solide si PE CINSTITE ne poate salva, dar nu ma bagati in seama....Comunist nenorocit...."Sunt amarat /p***t si .. calcat de tren" - vorba unui intelept de pe forum.... :) :idea:
Sal'tare!
Donbazil

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE