Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ce putem aplica de la canadieni?

Mesajde janese » 06 Ian 2016, 22:05

nu ne lungim la teorie! arata maine unu,dar asa cum l-a aratat angelini!!ma refer doar la popor,la nimic altceva!!!si sa provina doar de la o matca!!!
janese

Mesajde cucubau » 06 Ian 2016, 22:10

janese scrie:nu trebuie multi ma!!!ai in stupina acum macar un ghem ca angelili??? o poza maine???sau daca nu de la tine macar in stupina icda-ului!!!nu conteaza,numai sa vad ca avem si noi romanii macar unu!!!

Latitudinea este factorul ce diferentiaza nivelul familiilor ce se pregatesc pentru iernare si totodata factorul ce face ca nivelul de roire sa fie diferit la noi si la ei. La noi se termina cu roiala si ei sunt abia la rapita!
........
cucubau

Mesajde proapi » 06 Ian 2016, 22:17

Daca caut pe forumul vechi cred ca am mai pus poze cu asa ceva.
Acum, ce vreau sa zic nu e teorie, il intrebam pe Dorian daca intr-o stupina de amator este acelasi lucru, adica are tot asa albinaaaaaa....ai multi ai de unde arata ca nu sunt toti la fel...Si la noi sunt o treime slabi, o treime medii si ultima treime de poze...
Toti avem asa, cei drept ei au o albina cu o longevitate mai mare, pe care eu o pun pe baza hranirii naturale din perioada formarii albinei de iernare, au vetre exceptionale....
proapi

Mesajde janese » 06 Ian 2016, 22:27

proapi scrie: ultima treime de poze...
...

chiar si treimea asta....e departe de ce vedem la oamenii astia!!!
janese

Mesajde proapi » 06 Ian 2016, 22:40

Cum spuneam, sezon scurt, pamant si flora specifica unei regiuni mai aproape de perioada geologica ca fiind acoperita cu gheata, fata de noi, parca si albina simte ca o asteapta o iarna lunga si putin spus friguroasa, rezista numai in populatii mari, poate 3-4 kg, grija apicultorului pentru tratamente la timp si nu in ultimul timp ca albina ierneaza pe rezerve din belsug.....fara nici un deranj timp de mai multe luni, 5-6....
proapi

Mesajde Gemelu » 06 Ian 2016, 22:54

proapi scrie:...ei au o albina cu o longevitate mai mare, pe care eu o pun pe baza hranirii naturale din perioada formarii albinei de iernare...
Eu am inteles ca albina lor mananca DOAR hrana artificiala, adica sirop. Dupa marele si unicul cules de 3 saptamani se pune in cap galeata cu sirop. Iar inainte de acest cules, se pune de asemenea galeata cu sirop, aproape pana la blocarea cuibului pentru a fi sigur ca albina va duce mierea in caturile de stransura. Asta a povestit Dorian intr-un live la Pustu.
Despre o longevitate diferita la albine nu am auzit sau citit nimic.
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu

Mesajde proapi » 06 Ian 2016, 23:08

E vorba de proteina in primul rand.
Ce imi aduc eu aminte, au mai existat in istoria apiculturii, regiuni, teritorii, numite raiul albinelor, tocmai datorate florei si pamantului fertil, ca exemplu Yucatan, parca prin Mexic, acum nu mai este....off-topic.
proapi

Mesajde State » 07 Ian 2016, 00:27

Gemelu scrie:. Iar inainte de acest cules, se pune de asemenea galeata cu sirop, aproape pana la blocarea cuibului pentru a fi sigur ca albina va duce mierea in caturile de stransura. Asta a povestit Dorian intr-un live la pustu.

Acum ceva vreme a scris asta si D2006 daca nu ma insel. Unii spuneau ca nu e bine, ba ca urca siropul in magazie, ba ca n-are unde sa oua matca.
Acum daca a zis Dorian... inseamna ca asa e bine!
Tind sa-l pup pe Janese, zau!
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Gemelu » 07 Ian 2016, 00:54

Nu comentez ca e bine sau nu. Se pare ca la ei e bine. Asa ca produc mai multa miere marfa. Chiar daca si albinele noastre sigur aduna mai multa miere. Dar ei au o apicultura mai industrializata.
Cand nu ai ce-ti place, sa-ti placa ce ai!
Gemelu

Mesajde balta » 07 Ian 2016, 00:54

Angellily scrie:Daniel P.
Incepand din luna aprilie cand albina iese la zbor, au substitutul de polen asigurat pana incepe natura sa dea.
Dupa care vine culesul principal de unde bineanteles colecteaza si polen. Dupa incetarea culesului principal, raman cu colectarea polenului de la flora salbatica (dich flowers) , intotdeauna este ceva, daca nu este natura este substitut.
Da sunt situatii , de obicei primavara, la papadie, cand uneori chiar blocheaza cu polen.
De obicei raman cu suficient polen pentru iarna, luna aprilie este limita, daca iarna se prelungeste pana in mai, cum sa mai intamplat si nu pot sa pun substitul in aprilie, problema devine vizibila, caderea e destul de brusca.
Respectele mele si scuze pentru intarziere.

Zice omul ca 3-4 saptamani e culesul principal, nu ca are cules doar 3-4 saptamani. Mai are ceva constant si in restul sezonului
balta

Mesajde mellis » 07 Ian 2016, 02:12

In primul rand un curs gartis si sanatos de apicultura..un reper de urmat si analizat spre continua imbunatatire a tehnicii si materialului..ambitie ...putere de munca...curaj..
Ce aplicam - sa incepem cu MEul putin raspandit la noi cu avantajele de rigoare...le stiti deja..
Dupa filmele DM s-au inmultit MEurile care inainte NU MERGEAU la noi..
simplificarea echipamentelor - exemplu capacul...
izolatia privita si acum cu indoiala..
aerisire - la fel de indoielnica..
simplificarea hranitor - galeata..
boli - tratamete / o mai mare atentie si responsabilitate pt verificarea bolilor + metode..
suflanta albine..
selectie
mai sunt destule..
cei cu experienta si cunostiinte la sac - poate nu au aplicat atat de multe - dar ganditiva la cei ce au inceput si in loc sa se cazeze in lada ursului BIO, au ales o cale mai buna..de la inceput au luat-o pe un drum bun - am vazut cateva exemple clare cu influenta canadiana..
Toata stima pentru DM si Dorian..
Mai trebuie sa ai si cu cine, influenta este puternica..
inca suntem sub influenta mareluiURSS, nu zic ca este rau - dar se poate mai bine..
sunt mituri apicole documentate in carti - ce aduc semne noi de intrebare..
mai vedem ce va fi...
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 10:04

proapi scrie:Cum spuneam, sezon scurt, pamant si flora specifica unei regiuni mai aproape de perioada geologica ca fiind acoperita cu gheata, fata de noi, parca si albina simte ca o asteapta o iarna lunga si putin spus friguroasa, rezista numai in populatii mari, poate 3-4 kg, grija apicultorului pentru tratamente la timp si nu in ultimul timp ca albina ierneaza pe rezerve din belsug.....fara nici un deranj timp de mai multe luni, 5-6....

Angelili are roii pe doua corpuri a cate 6 rame ..suprafata de fagure a 6 rame echivalenta cu 4,4 rame Dadant 1/1.. deci total de 8,8 rame pe care le are pline la intrare in iarna, cand vine gerul ghemul se strange si ierneaza fix cum ierneaza ME si la noi..deci cum s-ar zice noi facem apicultura in Ro cu echivalentul a ceea ce au ei la nivel de roiuri.
Interesant..la ei nu crapa roii..ci mai degraba familiile mari.
Deci e nuantzata treaba...cei mari care se duc cred ca sunt full de puiet la momentul in care crapa...exista o corelatie intre consum, temperatura exterioara si suprafata de puiet..cu cat au mai mult puiet si afara e mai ger cu atat toaca mai multa mancare deci riscul de a termina hrana este mare...cred ca atunci apar si mortii.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 10:26

Gemelu scrie:
proapi scrie:...ei au o albina cu o longevitate mai mare, pe care eu o pun pe baza hranirii naturale din perioada formarii albinei de iernare...
Eu am inteles ca albina lor mananca DOAR hrana artificiala, adica sirop. Dupa marele si unicul cules de 3 saptamani se pune in cap galeata cu sirop. Iar inainte de acest cules, se pune de asemenea galeata cu sirop, aproape pana la blocarea cuibului pentru a fi sigur ca albina va duce mierea in caturile de stransura. Asta a povestit Dorian intr-un live la Pustu.
Despre o longevitate diferita la albine nu am auzit sau citit nimic.

Da..asa e ai inteles bine, asa fac ei..altfel nu ar putea face date fiind conditiile, cat despre folosirea antibioticelor..ganditi-va ce inseamna o boala intr-o ferma de 1500 sau 2000 sau mai mult..faptul ca ii tin cate 40 pe vetre ii ajuta dar ei dau preventiv...posibil ca sa reziste la iarna lunga...e ceva legat de punga cu excretii care se pare ca rezista mai bine daca se adinistreaza antibiotic...eu cred ca asta este motivul adevarat pt care ei il folosesc...e vb de o durata mare de timp fara zbor...de fapt s-a si spus lucrul asta cred.
La noi...zbor in Decembrie, ianuarie..februarie..nu se pune pb de antibiotic parerea mea.
Povestea aia ca nu urca din sirop in caturi...e doar o poveste...albina muta orice in stup..propolis, ceara, sirop..miere.
Am mancat niste miere de salcam de la cineva care sustine acelasi lucru...se lipesc dintii ca la siropul de zahar...nu semana cu salcamul meu.
Longevitate...posibil sa fie si motivatia celulelor mai mici combinat cu folosirea antibioticelor, matci bune...vedem, pana una alta noi nu bagam la iernat populatii de 20 r ME sau echivalentul 14,6 rame 1/1 Dadant...nici nu stim daca e posibil la noi...ramane de vazut ...eu voi incerca sa las o familie sa se dezvolte pe puterea ei sa vedem cum intra la iernat in conditii de hranire/cules.
BUNKA

Mesajde vasilefi » 07 Ian 2016, 10:28

angelili cel putin spunea ca roii ii duce in adapost, banuiesc ca de aceea nu crapa.
dupa cum familiile noastre sunt la nivelul roilor de la ei cred ca as aplica un adapost cu temperatura controlata
vasilefi

Mesajde italianu » 07 Ian 2016, 10:36

Bunka,inainte s-o bagi la iernat fa niste analize ptr nosema sau chiar inainte!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde BUNKA » 07 Ian 2016, 10:36

State scrie:
Gemelu scrie:. Iar inainte de acest cules, se pune de asemenea galeata cu sirop, aproape pana la blocarea cuibului pentru a fi sigur ca albina va duce mierea in caturile de stransura. Asta a povestit Dorian intr-un live la pustu.

Acum ceva vreme a scris asta si D2006 daca nu ma insel. Unii spuneau ca nu e bine, ba ca urca siropul in magazie, ba ca n-are unde sa oua matca.
Acum daca a zis Dorian... inseamna ca asa e bine!
Tind sa-l pup pe Janese, zau!

Daca ai atata amar de albina ai si consum, intr-un corp ME intra mult..doua galeti a 15 kg probabil mai dedeshidratat de albina se duce sub 30 kg...in 25 kg probabil, trebuie calculat dar eu asa cred..vreo 15 kg mai au ele...ideal e sa ai 40-45 kg (la ei)...oricum ar fi tot raman 4-5 rame libere pt ouat in corpul de jos...restul...45 kg de mancare in 15 rame
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR