Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rationalizarea stuparitului pastoral?

Mesajde BRUMITA » 17 Ian 2016, 17:30

thomas scrie:Sunt de acord cu rationalizarea si organizarea eficienta. Multi nu inteleg ca oricat de buna ar fi zona sau culesul, supraaglomerarea are efecte foarte negative. Toata lumea merge la salcam in zonele x si y. toata lumea la tei in zona z.
Ar fi ideala o agentie in cadrul ministerului agriculturii care sa reglementeze tot ce tine de stuparit. E de dorit existenta unei baze de date melifere, updatata continuu pe baza informatiilor din teritoriu, care sa asigure repartizarea eficienta. Programarile sa fie facute din iarna, astfel incat, la debutul sezonului toata lumea sa stie clar unde merge. Banii pt asa ceva? impozitele platite de apicultori si taxele de la asociatii. Modele? Germania, SUA.

Cum s-a dus vestea ca la tine in zona salcamul merge bine, sa vezi cati stupi o sa ai in poarta la salcam 2.
Dacă ai mult , dă și altora din bunurile tale .
Dacă ai puțin, dă din inima ta.
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde dorindafi » 17 Ian 2016, 19:41

pe unde am umblat a dominat legea junglei
sa nu am probleme am vorbit cu propitarul terenului unde am amplasat stupii si restul sa vazut dupa puterea familiilor
dorindafi

Mesajde lucky5strike » 17 Ian 2016, 23:30

Anul asta am vazut anunt prin care s-au solicitat stupine pentru circa 250ha rapita. :idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde manu » 17 Ian 2016, 23:44

nu d-le ghitacusman nu fac de doua ori recunoastere dar se mai intersecteaza drumurile sau te mai abati 2 3 km zicandu-ti hai sa vedem cum s-au asezat lucrurile pe aici sa mai vezi un zbor sa mai schimbi o vorba sa ti faci o imagine precisa sa trimiti un prieten daca e loc si cite or mai fi..
manu

Mesajde Mishu05 » 18 Ian 2016, 16:03

Caz concret anul trecut la floare, zona teleorman: pe un islaz langa sat aproximativ 11 camioane apicole din care vreo 3 aveau si pavilion dupa ele si jumatate aveau si ceva stupi varsati ( 30-80 bucati) . Total estimat minim 1000 stupi ( ca sa nu zic 1500 real ). Suprafata: maxim 300 hectare chiar in fata lor. In lanul acela cam la 1-1.5km alte 3-4 camioane apicole ( minim 250-300 stupi). Mai incolo inca 2km altii cu stupi varsati. Incarcarea pe acele maxim 400 hectare a fost de cel putin 2000 de familii. Peste alti 2-3km sute de hectare de floare cu NIMENI. Primii puteau sa mute ( se faceau cam 6-7km, riscant dar ar fi mers daca mutau peste sola, la 8-9km) . Nu a mutat nimeni. Au stat toti gramada acolo. Eu am fost la 5km de toata nebunia asta la vreo 3 sole totalizand cam 100-120 hectare cu 108 stupi. Am facut cam 11kg/fam timp de 5 saptamani si am fost multumit. Insa restul? Hai sa zicem ca la salcam daca da, da bine si e toata lumea multumita. Dar la floare trebuie sa te imprastii eficient ca altfel omori albina aiurea. Cat de productiva sa fie floarea aia cand ai 5 stupi/hectar ? Si dupaia ne miram ca se intreaba clientul daca bagam zahar in miere. Pai cand eu de abia am facut 11kg si am fost 1 stup/hectar aia cu 5 stupi/hectar la 5-6km de mine CAT au facut REAL , *** MIERE **** ?
Mishu05

Mesajde nicus » 18 Ian 2016, 16:12

Mishule eu nu inteleg, te plangi sau te bucuri ? Daca veneau jumate din aia langa tine era mai bine ?
Poate baietii au scos 20 si au stat si la povesti, deci au iesit bine pe toate planurile .
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Mishu05 » 18 Ian 2016, 16:38

Nu ma plang nici nu ma bucur. Am explicat situatia din teren asa cum am perceput-o eu. Este destul de greu sa fi scos 20kg media la cata inghesuiala era. Spun doar ca pana sa rationalizeze statul chestia asta trebuie sa existe ratiune in mintea apicultorilor. Si din ce am vazut pana acum..se intampla multe fapte care contrazic asta.
Mishu05

Mesajde jonny_it » 18 Ian 2016, 19:35

Mishu05 scrie:Nu ma plang nici nu ma bucur. Am explicat situatia din teren asa cum am perceput-o eu. Este destul de greu sa fi scos 20kg media la cata inghesuiala era. Spun doar ca pana sa rationalizeze statul chestia asta trebuie sa existe ratiune in mintea apicultorilor. Si din ce am vazut pana acum..se intampla multe fapte care contrazic asta.

Eu sper sa nu ajung in momentul cand statul o sa "rationalizeze" stuparitul pastoral. O sa ajungem sa dam mita pentru a pleca in pastoral si o sa fim tot la gramada.
Statul nu este in stare sa construiasca 2 metri de drum si credeti ca o sa poata gestiona stuparitul pastoral in Romania?? :lol: :lol:
jonny_it

Mesajde State » 18 Ian 2016, 19:49

Asta mai avea statul de facut, sa rationalizeze stuparitul.
La cum face statul legile, ne-am pupa cu maciuca si dimineata si seara.
Prin absurd, doamne fereste, cei mici se duc pe lupa. Cine vor fi cei "premianti"? Cei mari, nu? :roll: Ca in orice domeniu.
Loc e pentru toata lumea dar cine sa vada? In primul rand ar trebui sa incepem schimbarea cu noi, sa gandim si sa fim oameni unii cu ceilalti. In felul asta n-am avea nevoie de legi. Din pacate mai e mult pana departe...
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde balta » 18 Ian 2016, 22:50

jonny_it scrie:
Mishu05 scrie:Nu ma plang nici nu ma bucur. Am explicat situatia din teren asa cum am perceput-o eu. Este destul de greu sa fi scos 20kg media la cata inghesuiala era. Spun doar ca pana sa rationalizeze statul chestia asta trebuie sa existe ratiune in mintea apicultorilor. Si din ce am vazut pana acum..se intampla multe fapte care contrazic asta.

Eu sper sa nu ajung in momentul cand statul o sa "rationalizeze" stuparitul pastoral. O sa ajungem sa dam mita pentru a pleca in pastoral si o sa fim tot la gramada.
Statul nu este in stare sa construiasca 2 metri de drum si credeti ca o sa poata gestiona stuparitul pastoral in Romania?? :lol: :lol:

Ai un like de la mine... Se pare ca dupa atatia ani multi asteapta inca repartitie de la centru. Vom da si chilotzii de pe noi pe la primarie sau dracu pe unde... La coada cu caciula in mana.
De ce sa tot bagam reguli noi, sa ne tot ingradim libertatea?

Si cam cum crede-ti ca s-ar proceda? Cum cred eu: Se intruneste consiliul local sau comisia de incompetenti si stabileste ca avem loc de 1784 familii pe raza comunei. De ce? De aia, ca suntem niste profesionisti, nu-ti convine da-ne in judecata. In sat sunt 700 familii mai raman 1000 locuri libere... Un 10 euroi de stup zic ca merge, 2-3 kile de salcam... Face-ti voi calcule mai departe.

Asta vreti?
balta

Mesajde proapis13 » 18 Ian 2016, 23:02

balta scrie: Vom da si chilotzii de pe noi pe la primarie sau dracu pe unde... La coada cu caciula in mana.
De ce sa tot bagam reguli noi, sa ne tot ingradim libertatea?

Si cam cum crede-ti ca s-ar proceda? Cum cred eu: Se intruneste consiliul local sau comisia de incompetenti si stabileste ca avem loc de 1784 familii pe raza comunei. De ce? De aia, ca suntem niste profesionisti, nu-ti convine da-ne in judecata. In sat sunt 700 familii mai raman 1000 locuri libere... Un 10 euroi de stup zic ca merge, 2-3 kile de salcam... Face-ti voi calcule mai departe.

Asta vreti?

Cele scrise mai sus seja se regasesc in Legea Apiculturii...
Anul trecut am fost la o primarie din MH pentru parafarea Ordinului de deplasare in pastoral...
Primarul a tinut sa mergem in persoana sa ne vada si sa avem asupra noastra
MACAR copie dupa fila din carnetul de stupina cu viza Dr Vet sau cu Autorizarea DSVSA...
Motivarea,dealtfel LEGALA....????...isi protejeaza apicultorii de pe raza comunei...
RESPECT.... :!:
Cat ne-a costat...???...o strangere de mana si promisiunea ca si anul viitor sa ocupam vremelnic acel domeniu public...
Ca o ironie,in anii trecuti am achitat fiecare cate 50 lei la primarie,pentru care ni s-a eliberat chitanta pe PFA,pentru ocupare vremelnica a domeniului public,taxa conf. cu hotararea cons. loc. nr.....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde zip2006 » 19 Ian 2016, 09:02

Salutari la toata lumea ,nu va mai bateti capul degeaba cu rationalizarea stuparitului ,majoritatea stuparilor si-au cumparat cite o bucata de pamint pe linga marile masive de tei salcim etc ..ce aprobare sa ai cind mergi pe terenul tau si mai primesti si citiva prieteni ..lasati-o mai moale cine are albina culege cine nu spera anul urmator .
zip2006

Mesajde lucky5strike » 19 Ian 2016, 12:43

Poti sa ai ultrafamilii, incarcatura pe ha isi spune cuvantul.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde zip2006 » 19 Ian 2016, 13:35

Eu as zice ca cam toata lumea s-a invatat sa faca miere la '' asfalt ''sa prinda zilele de virf si apoi sa o stearga la urmatorul cules ,de aici si aglomeratie .
zip2006

Mesajde lucky5strike » 20 Ian 2016, 00:05

Doar la rapita e problema mare cu instalarea in teren.

La floare, la tei, mai putin.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Donbazil » 20 Ian 2016, 22:04

La multi ani!

Zicea un domn pe-aicea ca schimbarea trebuie sa inceapa cu noi. Cum? Ca din toate postarile - mai putin a colegului proapis de la Severin rezulta ca nu vrem, ca nu ne trebuie, ca noi stim cum e mai bine, etc, etc, etc....Oare nemtii, austriecii, italienii, ungurii si sarbii ( ca astea le-am vazut personal) sunt niste ****** de au stupinele marcate cu tablite de identificare, cu datele tehnice cerute de lege?...La noi din sute de stupine pe care le vad intr-un sezon, doar cateva sunt crotaliate si cu panou de identificare - asa cum e legal....La o primarie cand am mers cu declaratia privind amplasarea stupinei functionarul mi-a spus ca doar eu si inca un stupar avem astfel de "pretrentii" desi in zona padurii respective erau cateva zeci de stupine.
Sunt convins ca schimbarea trebuie sa inceapa cu noi, dar schimbarea sa fie in bine fratilor.
Daca exista lege sa o respectam. Nu trebuie sa asteptam sa ne amendeze cineva ci noi, din proprie constiinta sa fim in legalitate si peste o vreme toti vor fi convinsi ca asa e bine, dar cand vad ce scriu unii pe aicea....Slabe sperante. :cry: :oops:

Sanatate!

P.S. Sa stiti ca inca exista "Autorizatie" pentru practicarea stuparitului pastoral.In sezonul trecut am avut 4. Iar cand mergi la orice primarie cu declaratia, copie de pe autorizatia DSV, carnetul de stupina, ordinul de deplasare in pastoral si autorizatia pentru stuparit pastoral, nimeni nu-ti mai cere nimic drept spaga. :idea:
Donbazil

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE