Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde lucky5strike » 20 Ian 2016, 23:09

Gicuta scrie:
lucky5strike scrie:Da sa vedem cat tine... :lol:

Acu' exagerezi :))

N-am lunci, n-am paduri, n-am muscelele... nici ghemuri picate n-am! :(

PS: ma vaiet si eu cum pot... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 21 Ian 2016, 08:06

Florin Dobre scrie:
gica.mosu scrie:...Ma suna o cunostinta din zona Tecuci....din 21 familii,6 au murit...nu a umblat nimeni la stupi din octombrie.... :mrgreen: Scrieam undeva prin aug,ca propoliseaza la greu :shock: si iata..... ca iarna abia acum i-si arata coltii ;)

Mosule, incerc sa inteleg si nu-mi iese clar. De ce crezi ca i-au murit stupii?

Pericolul major apare anul asta in special la stupii din zonele unde a fost prea cald, albinele prea active...zbor zilnic, polen..asta in noiembrie-decembrie..posibil sa fi bagat puiet, si de acolo incep toate belelele..consum, uzura..deces.
Daca nu au avut hrana suficienta crapa mai repede..daca au avut..crapa mai tarziu dar tot crapa daca au puiet...anul asta vor muri familii in special in sud la neexperimentati sau la cei care n-au timp...sau la cei care au...Bukfast.
Bukfast nu va prinde in Romania dar asta luati-o ca pe o previziune a mea...asteptati sa mai treaca 10 ani adica minim trei ierni ca aceea cand Mihai Razvan Ungureanu a fost premier...cand o sa crape Bukfastii cu puietu in ei in "iarna de aprilie"...stai sa vezi....
BUNKA

Mesajde Daniel_new » 21 Ian 2016, 12:15

Salutare tuturor din inghetatulsud,Dabuleni,Dolj. Nu am mai intrat pe aici de foarte mult timp si vad ca unii dintre voi incep sa se ingrijoreze,altii,nu.Sa fie oare vorba de experienta vs lipsa ei?.Acum ne putem da toti cu parerea dar abia pe la sfarsitul lui martie cred ca vom avea rezultatele finale,bilantul cum spun economistii.Eu le-am pus in jurul datei de 20 decembrie deasupra cuibului,in pungi de folie,cate 0,6-1 kg de miere de floare,75% zaharisita,per familie desi nu am deranjat cuibul sa vad cum stau cu mancarea,le-am dat preventiv. Abia astept sa vina vremea buna si sa trag concluziile dupa iarna asta cu ger napraznic.Iernare usoara albinelor! Doamne ajuta!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde sammy » 21 Ian 2016, 13:58

BUNKA scrie:Pericolul major apare anul asta in special la stupii din zonele unde a fost prea cald, albinele prea active...zbor zilnic, polen..asta in noiembrie-decembrie..posibil sa fi bagat puiet, si de acolo incep toate belelele..consum, uzura..deces.
Daca nu au avut hrana suficienta crapa mai repede..daca au avut..crapa mai tarziu dar tot crapa daca au puiet...anul asta vor muri familii in special in sud la neexperimentati sau la cei care n-au timp...sau la cei care au...Bukfast.
Bukfast nu va prinde in Romania dar asta luati-o ca pe o previziune a mea...asteptati sa mai treaca 10 ani adica minim trei ierni ca aceea cand Mihai Razvan Ungureanu a fost premier...cand o sa crape Bukfastii cu puietu in ei in "iarna de aprilie"...stai sa vezi....

La mine, cei mai multi stupi au stat "in banca lor", au fost insa si "neastamparati" care au carat polen grupa mare. Chiar sunt curios cum vor iesi, pt ca eu cred ca toti vor iesi in primavara(vii :) ).
sammy

Mesajde Shrek » 21 Ian 2016, 14:11

Pericolul major apare anul asta in special la stupii din zonele unde a fost prea cald, albinele prea active...zbor zilnic, polen..asta in noiembrie-decembrie..posibil sa fi bagat puiet, si de acolo incep toate belelele..consum, uzura..deces.
Bukfast nu va prinde in Romania dar asta luati-o ca pe o previziune a mea...asteptati sa mai treaca 10 ani adica minim trei ierni ca aceea cand Mihai Razvan Ungureanu a fost premier...cand o sa crape Bukfastii cu puietu in ei in "iarna de aprilie"...stai sa vezi....[/quote]
Da' ce mah, voi , cei din nord locuiti in "nordul africii"? Ce, la voi este mai cald si albinele voastre mananca zapada? Pai atunci spune si lu'"ingeru' "ca o sa-i crape albinele ca au puiet in aceasta perioada! Si prea multa mancare! Sa vedem ce zice? Sau el este precinu' tau?
Shrek

Mesajde un OM » 21 Ian 2016, 15:00

Cred ca se refera la zgarcenia apicultorului roman, care se caliceste la suplimentarea de hrana pentru iarna.
un OM

Mesajde italianu » 21 Ian 2016, 15:19

BUNKA scrie:
Florin Dobre scrie:
gica.mosu scrie:...Ma suna o cunostinta din zona Tecuci....din 21 familii,6 au murit...nu a umblat nimeni la stupi din octombrie.... :mrgreen: Scrieam undeva prin aug,ca propoliseaza la greu :shock: si iata..... ca iarna abia acum i-si arata coltii ;)

Mosule, incerc sa inteleg si nu-mi iese clar. De ce crezi ca i-au murit stupii?

Bunka,albinele mor de foame nu de frig!
Nu tin partea buck(am avut si m-am lasat,din cauza neuniformitatii ficelor),da' cred ca de-i dai de mincare si la buck nu-ti moare!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde jonny_it » 21 Ian 2016, 16:16

BUNKA scrie:...anul asta vor muri familii in special in sud la neexperimentati sau la cei care n-au timp...sau la cei care au...Bukfast.

Buckfast-ul in primavara incepe ponta mai tarziu fata de carpatina, o spun din experienta. Intr-un fel este un dezavantaj, dar tinand cont ca in momentul cand incepe o face bine de tot se acopera repede diferenta. Toamna reginele imperecheate la sfarsitul verii tin puiet pana mai tarziu, dar asta se intampla si la carpatine.

Pe la inceputul lui martie daca ajungi prin Iasi/Vaslui da un semn, sa iti arat ceva. Sigur o sa vii si a 2-a oara sa vezi cat puiet au. :lol:
jonny_it

Mesajde joohny » 21 Ian 2016, 18:29

[quote="jonny_it Pe la inceputul lui martie daca ajungi prin Iasi/Vaslui da un semn, sa iti arat ceva. Sigur o sa vii si a 2-a oara sa vezi cat puiet au. :lol:[/quote]

Va salut.Vin si eu in Vaslui,ma primiti? Sanatate
joohny

Mesajde BUNKA » 21 Ian 2016, 18:34

Shrek scrie:Pericolul major apare anul asta in special la stupii din zonele unde a fost prea cald, albinele prea active...zbor zilnic, polen..asta in noiembrie-decembrie..posibil sa fi bagat puiet, si de acolo incep toate belelele..consum, uzura..deces.

Da' ce mah, voi , cei din nord locuiti in "nordul africii"? Ce, la voi este mai cald si albinele voastre mananca zapada? Pai atunci spune si lu'"ingeru' "ca o sa-i crape albinele ca au puiet in aceasta perioada! Si prea multa mancare! Sa vedem ce zice? Sau el este precinu' tau?[/quote]

Culmea...acum la noi e mai blanda treaba..
Noi nu facem ce fac ei sa ne-ntelegem...de aia zic..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Ian 2016, 19:46

Vedem peste 10 ani câți vor mai avea Bk...și câți vor mai dori sa își ia..."nimica rabdare"..
BUNKA

Mesajde jonny_it » 21 Ian 2016, 20:03

joohny scrie:Va salut.Vin si eu in Vaslui,ma primiti? Sanatate

Pai deja esti in Vaslui :lol:
Discutam pe privat una alta.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 21 Ian 2016, 20:04

BUNKA scrie:Vedem peste 10 ani câți vor mai avea Bk...și câți vor mai dori sa își ia..."nimica rabdare"..

Listez pagina si o inramez. Peste 10 ani vin cu ea la Botosani :D
jonny_it

Mesajde ovidiu8403 » 21 Ian 2016, 20:53

Stau cu ochii pe google bacsi ca pe butelie " vremea in sighetu marmatiei " se mai arata ceva ger da nu jalea din Sud ce o aud la TV .Oricum ma bucur ca nu sunt zgarcit cu albinele toamna ..."Albinele nu mor de frig"- ger ( ... da nici ghemul nu umbla pe ger...dupa papa daca nu ai stans corespunzator, sau de nu ai greutate in rame).Deocamdata toti raspund la apel .Visez la +9-10 grade...si la roi... multii :lol:
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde csaa » 21 Ian 2016, 21:36

Lasa ca la voi o sa vina mai in februarie! :twisted:
Astazi am ascultat stupii. Toate familiile au fost prezente
csaa

Mesajde BUNKA » 22 Ian 2016, 10:16

jonny_it scrie:
BUNKA scrie:Vedem peste 10 ani câți vor mai avea Bk...și câți vor mai dori sa își ia..."nimica rabdare"..

Listez pagina si o inramez. Peste 10 ani vin cu ea la Botosani :D

Ok...nitzica rabdare am vrut sa zic...textu' predictiv imi joaca feste.
Eu sunt absolut convins ca poti face treaba cu aproape orice daca este cat de cat aclimatizata si selectionata...as zice ca 80-90 % tine de maiestria apicultorului a face sau a nu face cantitati per stup si binenteles de natura.
Bk din cate am inteles ...poate nu am inteles eu bine...nu opreste ponta si nu canibalizeaza oua, larva in caz de val de ger..asta e o caracteristica a albinelor aclimatizate aici unde vremea "e variabila" putem avea 5 grade in ianuarie la fel de bine cum putem avea -25...poate fi senin insorit si linistit asa cum poate viscoli aspru...poate veni o perioada calda in martie pt ca apoi aprilie sa "vina din nou iarna"...si tot asa.
Albinele aclimatizate in zona noastra nu ierneaza pe populatii mari, nu sunt mari consumatoare...BK nu stiu cum se comporta cativa ani la rand ( minim 5 ani) in perioada de iarna -primavara deci cum am zis...nitzica rabdare.
Nu mai vb de faptul ca la BK fiicele imperecheate natural cu orice bagabont nu ai nici o garantie ca rupi gura targului cu productia, lipsa roirii, blandetea etc....
Mi se pare ca lumea s-a aruncat la BK ca la pomul laudat fara ca mai intai sa fie testata serios de cineva in diferite zone din tara.

Ca fapt divers...la mine decembrie au fost cateva zboruri nu foarte intense, nu a fost foarte cald...nici vb de polen...pana acum minimele nu cred ca au scazut sub -16...-17. In perioada asta avem -9 -10 grade dimineatza la ora 7...in sud a dat-o mai urat din cate inteleg, asta dupa cules de polen in decembrie la rapita salbatica....daca e puiet in sud, vor fi probleme pt cei care nu au fost atenti cu hrana sau care nu vor verifica sa vada daca nu cumva trebuie o "turtitza ""
Vesnica turtitza salvatoare...de asta zic...la noi inca nu am vazut nik sa semene cu ce are Margarit si Angelili...si nu pt ca nu se poate ci pt ca noi nu facem asa din principiu...
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR