Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde gh.pana » 17 Dec 2011, 18:47

Domnule pin, ce ratiuni te indeamna sa largesti cuibul in prag de iarna?
Faptul ca ai albina si pe ultima rama este o dovada a bunei impachetari.
Lasa-le d-le in pace sa petreca si ele craciunul in liniste. Decat sa le da-i lor
o rama mai bine da-ti dumitale o tuica fiarta .... si ureaza-ne si noua, SANATATE !!!
gh.pana

Mesajde pin » 17 Dec 2011, 18:49

gh.pana scrie:Domnule pin, ce ratiuni te indeamna sa largesti cuibul in prag de iarna?
Faptul ca ai albina si pe ultima rama este o dovada a bunei impachetari.
Lasa-le d-le in pace sa petreca si ele craciunul in liniste. Decat sa le da-i lor
o rama mai bine da-ti dumitale o tuica fiarta .... si ureaza-ne si noua, SANATATE !!!

Va urez SANATATE dupa o cana de vin fiert!
pin

Mesajde gabi bee » 18 Dec 2011, 16:40

azi la mine a fost timp frumos , soare , 11 grade si fiindaca acum 2 saptamani am pus folie la inca 2 stupi am ridicat capacele la ei sa vad daca a aparut condens si, din pacate, am gasit condens la ei . nu am avut incotro si am ridicat capacele la toti sa verific . la ceilalti nu am gasit deloc sau f putin intr-un colt , neglijabil . nu am stiut ce sa fac pe moment dar m-am hotarat ca la unul din ei sa scot folia si sa pun podisorul si ziare peste el si sa inchid subarul de tot . la celalalt stup am deschis urdinisul de tot , subarul 1/3 si l-am lasat asa , tot cu folia . ce parere aveti !
Fişiere ataşate
Fotografie0119 (Copy).jpg
aici am deschis de tot urdinisul , am rearanjat folia si l-am lasat asa .
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 18 Dec 2011, 17:43

in cei doi stupi orizontali pe care ai am nu am putut pune folie pt ca nu se aseaza bine cu capacul respectiv si am pus inca de acum o luna peste sita podisorului niste ziare apoi o bucata de covor vechi . subarele sunt inchise de tot iar azi am ridicat capacul si la ei iar ziarele erau perfect uscate . pot sa spun ca la stupii la care nu am folie si am ziare pot sa stau linistit insa la cei cu folie , cel putin la unii, o sa am ceva emotii . sunt sigur ca merge ok si cu folia , ca drept dovada ca la alti doi stupi cu folie nu am condens deloc numai ca acum nu mai pot repara chestia asta insa pt iarna urmatoare stiu ce am de facut . dar pana la iarna urmatoare , trebuie sa treaca asta ...! :P va salut !
gabi bee

Mesajde doruuu » 18 Dec 2011, 18:31

Cred ca trebuia sa deschizi subarul mai tare la cel care avea condens. Si eu am folie dar am deschise subarele 1/3 sau 1/2 si nu am probleme cu condensul. Cu cat ai mai multe rame cu albine , cu atat trebuie deschise mai mult subarele. Albina nu moare de frig , moare de foame sau de boala ( condens - mucegai - boala ) :D
doruuu

Mesajde popik50 » 18 Dec 2011, 18:48

Astazi a fost ceva cald si mai multe albine au iesit la zbor. Pentru prima data in aceasta iarna multe albine au venit la apa si au baut bine. Sa fie semn de ceva?
Si inca ceva : La 2 din stupii mei le-am dat apifonda (experimental) in urma cu o saptamana si am observat ca din acei stupi albinele erau cele mai active . Un zbor de toata frumusetea si nu doar azi(au zburat si zilele trecute cand la ceilalti stupi nu era nicio miscare). Acum am sa vad ce se va mai intampla cu ei pentru ca sunt de experiment.
Ce parere aveti?
popik50

Mesajde IonutMioveni » 18 Dec 2011, 19:20

Salut Gabi!
Ca o parere ....si eu am fost in situatia ta acum vreo 2 saptamani.
Daca ma uit bine la tine albina e undeva aproape de speteaza superioara a ramei.Asa era si la mine si condens prezent .Ce-am facut eu:
Am lasat urdinisu deschis vreo 4-5 cm, il aveam deschis decat 1 cm 2 inainte .
Am inchis fereastra de la capac adica ferestrele.
Peste plasa de sus am pus o mocheta taiata pe dim stupului .
Mentionez ca am facut o fereastra de 3-4 cm in folie pe toata supr ramelor(in latime)si am acoperit-o cu mocheta pt ca , condensul sa fie preluat de aceasta.
Subarul e deschis cativa cm vreo 5-6.
Si astazi dupa 2 sapt am deschis pe la orele 13:30 capacul sa vad cum se prezinta si am fost placut surprins....nu mai era condens nicaieri :D
Asa sta situatia la mine.
La ceilalti 2 stupi am fund plin si nu am avut condens pana acum deloc.
Te salut! :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde andrei_calinescu » 18 Dec 2011, 20:04

Gabita, din ce se vede la cei cu condens, aerul cald nu e ventilat, folia e lipita pe fiecare rama(mai sunt ceva crescaturi de ceara dar nu suficient).
Pune 2 distantare sau ramurici rupte in fata spate ca sa inalti folia.
Sau daca nu, scoate-o si pune podisor clasic si o foaie de ziar. N-ai treaba.

PS In cutia cu condensu' ce varsta are matca?
andrei_calinescu

Mesajde sorinmob » 18 Dec 2011, 20:10

nu e bine cu condensul la ora asta mai ales ca nu am avut umiditate
un sfat cu doua idei 1.dai folia jos si pui un podisor cu o gaura acoperita cu sita pozitionata in spate
2. lasi folia pe linga diafragama o indoi 2-3 cm si pui o paturica pe ea
nu trebuie folia acum.la cresterea puietului in februarie
Toti oamenii se aseamana prin cuvinte, numai faptele ii deosebesc.
sorinmob

Mesajde nae » 18 Dec 2011, 20:47

In urma cu o luna ti-asi fi dat sfatul lui sorinmob ; eu am funduri pline ,folosesc folia tot sezonul si (am inteles de curand ) sistemul se numeste HORN . Tu ai FV si folosind folia peste tot stupul sistemul se numeste CLOPOT . Din ce-am inteles eu in sist. clopot trebuie sa elimini barierele termice din capac : folie cutata/ ferestre aerisire deschise ; sa jonglezi /deschizi-inchizi/ subarul .Gasesti pe forum pareri mai avizate...
nae

Mesajde gabi bee » 18 Dec 2011, 21:11

andrei_calinescu scrie:Gabita, din ce se vede la cei cu condens, aerul cald nu e ventilat, folia e lipita pe fiecare rama(mai sunt ceva crescaturi de ceara dar nu suficient).
Pune 2 distantare sau ramurici rupte in fata spate ca sa inalti folia.
Sau daca nu, scoate-o si pune podisor clasic si o foaie de ziar. N-ai treaba.

PS In cutia cu condensu' ce varsta are matca?

matcile la cei doi stupi sunt de anul asta iar folia nu e lipita de rame pt ca sunt cateva crescaturi care permit albinelor sa circule . am incercat sa aranjez mai bine folia la stupul care a ramas cu ea dar daca mai gasesc iar condens sunt hotarat sa o dau jos si sa pun podisorul cu ziare ! :P
gabi bee

Mesajde popik50 » 18 Dec 2011, 21:16

popik50 scrie:Astazi a fost ceva cald si mai multe albine au iesit la zbor. Pentru prima data in aceasta iarna multe albine au venit la apa si au baut bine. Sa fie semn de ceva?
Si inca ceva : La 2 din stupii mei le-am dat apifonda (experimental) in urma cu o saptamana si am observat ca din acei stupi albinele erau cele mai active . Un zbor de toata frumusetea si nu doar azi(au zburat si zilele trecute cand la ceilalti stupi nu era nicio miscare). Acum am sa vad ce se va mai intampla cu ei pentru ca sunt de experiment.
Ce parere aveti?

Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un raspuns ...? :cry:
popik50

Mesajde gabi bee » 18 Dec 2011, 21:20

[quote="IonutMioveni"]Salut Gabi!
Ca o parere ....si eu am fost in situatia ta acum vreo 2 saptamani.
salut ionut ! eu o sa renunt la folie daca persista condensul . se zice ca un pic de condens nu dauneaza dar nu stiu cat anume este de acceptat . vom vedea ! te salut si ati doresc iernare usoara si uscata ! :P
gabi bee

Mesajde andrei_calinescu » 18 Dec 2011, 21:22

popik50 scrie:
popik50 scrie:Astazi a fost ceva cald si mai multe albine au iesit la zbor. Pentru prima data in aceasta iarna multe albine au venit la apa si au baut bine. Sa fie semn de ceva?
Ce parere aveti?

Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un raspuns ...? :cry:

Popikule nu e semn rau daca beau apa.
La cei cu Apifonda, au facut caca dupa...Apifonda.
Lasa frate experimentele in decembrie.
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 18 Dec 2011, 23:00

gabi bee scrie:azi la mine a fost timp frumos , soare , 11 grade si fiindaca acum 2 saptamani am pus folie la inca 2 stupi am ridicat capacele la ei sa vad daca a aparut condens si, din pacate, am gasit condens la ei . !

Folia n-are ce cauta la iernare.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gabi bee » 19 Dec 2011, 17:32

folia zic eu ca ar fi buna dar sa facem in asa fel sa nu avem condens pe ea . fara folie , nu te doare capul , stai fara griji . a-si vrea sa gasesc solutia sa nu mai am condens pe folie si sa o folosesc vara-iarna in loc de podisor , sa nu mai fac podisoare . trebuie sa mai studiez chestia asta pt ca unii au reusit ! :P
gabi bee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR