Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde danut » 19 Dec 2011, 23:12

Alt stupar ,felicitari ptr. cele 2 postari de mai sus ,nu am inteles niciodata de ce unii muncesc sa extraga mierea din rama si dupa aceea muncesc sa o dea sub forma de turte inapoi la albine ,deranjand familia si facand mai mult rau decat bine !si culmea se mai si lauda cu asta !
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Dec 2011, 23:17

daca ar da miere sub forma de turte n-ar fi chiar asa de rau !!! adevarat ca te muncesti sa extragi mierea si iarna sau primavara le-o dai inapoi !!!
munca a proasta !!!
problema ca turta mai este si cu zahar !!! neinvertit !!! are nea Gica reteta cu turta de zahar invertit !!!
mai vin cele care incep cu API !!!
avea Pupemea o vorba : APIPIPI !!!
stie el ce zice !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde gabi bee » 20 Dec 2011, 00:06

alt stupar scrie:
gabi bee scrie:nici la mine nu a fost condens la inceput dar ieri am gasit cam mult ! ar fi bine sa ridici macar un capac , doua , ca sa fii sigur ca e ok ! eu sper sa nu gasesti condens ca daca gasesti , apoi ai de lucru ! te salut ! :P

Din unghiul asta nu se vede prea bine
daca tot ii deschizi zilnic, ,maine fa te rog cateva fotografii si din partea opusa, si poimaine din dreapta, apoi din stanga... ca la butoiul de muraturi (traiesti! nea Gica )
Gabi, Gabi...

la stupii astia 2 din poza le-am pus folia acum 2 saptamani iar ieri am verificat sa vad daca e ok . eu zic ca daca nu ma uitam , mai rau faceam . recunosc ca nu e cazul sa mai ridicam capacele acum dar ce sa fac , invat din greseli ! vine ea si experienta ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde dorindafi » 20 Dec 2011, 15:56

uite cum ai am eu=ziar,paturica shi folie doar pe doua laterala ale stupului
Fişiere ataşate
20122011635.jpg
dorindafi

Mesajde gabi bee » 22 Dec 2011, 00:25

ar fi o varianta buna daca am pune intai , peste toata suprafata stupului o paturica , panza, pres etc dupa care sa punem folia care sa acopere iarasi toata suprafata stupului , dupa care capacul ? :roll:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde bucursorinelionel » 22 Dec 2011, 21:21

Dar cu strat de lana peste podisor ati incercat?? La cat este de ieftina, fie bruta (dar spalata), fie resturi (ciorapi, manusi, fulare, pulovere uzate, paturi vechi), ca sa nu mai zic de magazinele de vechituri...Desigur, tratata termic, spalata bine si uscata..Lana isi pastreaza proprietatile izolante cam 80% si daca e umeda..plus ca absoarbe vaporii de apa care ies prin mica aerisire. De buna seama ca trebuie si verificata, de obicei la verificarea saptamanala sau cand ajungi la stupina. Nu spun ca nu e bun polistirenul ( expandat, extrudat), dar nici la mine si nici la altii care folosesc nu am vazut sau auzit de condens. Cu polistiren se poate umezi bine podisorul pe partea de jos, catre albine, dar cu lana 99.9999999999 % exclus.
bucursorinelionel

Mesajde dorindafi » 22 Dec 2011, 21:41

ceace se vede la mine intre folie shi ziar este din lana tzesuta la razboi
noi ai spunem tzol de lana shi-l folosesc ciobanii pe vreme rea contra ploilor in loc de pereline
dorindafi

Mesajde Nebunu_R » 23 Ian 2012, 16:13

[quote="bucursorinelionel"]Dar cu strat de lana peste podisor ati incercat?? Lana isi pastreaza proprietatile izolante cam 80% si daca e umeda..plus ca absoarbe vaporii de apa care ies prin mica aerisire. De buna seama ca trebuie si verificata, de obicei la verificarea saptamanala sau cand ajungi la stupina.quote]
1. lana nu absoarbe apa, o respinge.
2. verificarea saptamanala a stupilor iarna?!? :shock:
Nebunu_R

Mesajde akmm » 25 Ian 2012, 09:06

danut scrie:Alt stupar ,felicitari ptr. cele 2 postari de mai sus ,nu am inteles niciodata de ce unii muncesc sa extraga mierea din rama si dupa aceea muncesc sa o dea sub forma de turte inapoi la albine ,deranjand familia si facand mai mult rau decat bine !si culmea se mai si lauda cu asta !

Maresc productia la hectar ca sa-i lase pe cei seriosi in urma.
Ultima oară modificat de akmm pe 25 Ian 2012, 10:01, modificat 1 dată în total.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde jimm » 25 Ian 2012, 09:22

Asa procedez si eu ca tine Gabi, dar nu pun folie. Folia o dau deoparte si o pun dupa 20 martie.Am stupi cu plasa dar iernez cu sita acoperita.
Hartia este un foarte bun izolator termic si absoarbe eventualul condens. Paturica asigura un plus de izolare termica atat de necesar la inceputul pontei.
Nu te sfatuiesc sa pui paturica direct pe rame, albina se poate incurca in fibra ei si poate genera o stare de agitatie in familie!
jimm

Mesajde bucursorinelionel » 25 Ian 2012, 10:37

Pentru domnul Nebunu_R : daca te referi la "lana artificiala= melana sau alte fire sintetice", da ai dreptate, nu se pune probleme absorbtiei vaporilor de apa, daca utilizezi lana de la oaie ( cu cat e mai fina, gen merinos, cu atat mai buna), imi pare rau dar te contrazic total...desi am domiciliul in Bucuresti, nu sunt deloc strain de cresterea animalelor (cai , vaci, oi, porci, pasari, iepuri, pesti..si albine)..unul din bunici a fost baci (daca stii ce inseamna), iar copilaria si adolescenta am petrecut-o cu si langa animale..in ograda..si in proprietate...Si tot te atunci cunosc o vorba..utila si valabila sute de ani...OCHIUL STAPANULUI INGRASA VITA..!!..afirmatie care este in totala opozitie cu expresia.."APA, PAIE SI BATAIE..!!..Iar la stupi poti face verificare 24/24 ore, zi de zi, 365 de zile, daca ai timp suficient..se numeste..VERIFICARE VIZUALA SI AUDITIVA..Si, dupa 20 de ani de experienta imi vei da dreptate..!!..Inclusiv ( mai ales ) vara...daca ai 2 min. alocate pe fiecare colonie, de afara poti afla la fel de multe informatii despre colonie, fara sa dai capacul jos, si sa umbli in ele" ca la muraturi..".Daca peste podisor (lemn, placaj..etc), chiar si cu sita (dar nu total)pui un strat de lana (paturi vechi, tzol, fulare uzate, lana neprelucrata dar curata, etc..), permite si intrarea aerului curat pe sus, eliminarea aerului viciat pe jos, chiar si cu fun de stup plin, cu conditia sa lasi la urdinis spatiul maxim cu gratie antirozatoare.Eu am majoritatea podisoarelor din scandura de 1..2 cm, cu fanta la spate de 1 cm latime/30 cm lungime, iarna le obturez (cu fasii de polistiren,ziar indoit,sipc de lemn..etc), las in jur de 1 cm patrat, peste care pun, de obicei, bucati de patura de lana, sau dimie (tesatura de lana 100%)...merge , de asemeni foarte bine si cu folie de parchet metalizata (cu parte metalizata in jos), peste care poti pune polistiren(extrudat sau expandat)...iar daca sub podisor ai si folie (eu o utilizez si vara si iarna, cu adaptarile specifice anotimpului si zonei respective), e mai mult decat ok..Nici la munte , nici la campie nu am condens la parte superioara..incearca..!!
bucursorinelionel

Mesajde badguy_goodguy » 25 Ian 2012, 14:31

Va recomand sa renuntati la prostia aia de folie.
Conteaza foarte mult si in ce zona va aflati. Eu am stupina pe un deal, aproape de o vale... vara dupa ora 6, nu pot aprinde un chibrit. Deci , iunie, iulie, august dupa ora 6 nu pot aprinde un chibrit si am probleme sa dau foc si la o hartie cu bricheta... totul se umezeste... iti dai seama ce ar inseamna sa pun folie peste ei?
badguy_goodguy

Mesajde bucursorinelionel » 25 Ian 2012, 16:20

Cele afirmate mai sus au rol de sugestie..nu sunt posesorul Adevarului Unic si Infailibil...Pe acest forum impartasim experiente...fiecare face cum crede el mai bine..In alta ordine de idei, la cutiile mici (roiuri) am podisor de placaj multistrat de 10 mm, peste care pun folie astfel incat sa depaseasca marginile cutiei cu max 3..4cm (eventual prinsa pe o latura in cateva pioneze), iar peste folie, polistiren (20...50mm), fara gauri...Iarna , pe partea vantului dominant, prind la fel, polistiren de 20..30mm (de preferat, extrudat, mai dur), la campie asta inseamna N, NE....la munte, NE....uneori, in anumiti ani, pun polistiren pe 3 laturi, mai putin peretele cu urdinis..Iar vara, aceleasi bucati de polistiren, le aplic, tot cu 4,6 holsuruburi mici, pe peretii cutiilor expusi fluxului solar (mai ales la campie)...Rezultatul..?..Albine linistite, nu mi-au roit deloc, in comparatie cu ai vecinului, care stau in soare plin, fara pic de umbra si care sunt extrem de irascibile mai ales in lipsa de cules.Iar roii lui ii culeg eu din pomii din gradina mea...!!!
bucursorinelionel

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2012, 19:22

badguy_goodguy scrie:Va recomand sa renuntati la prostia aia de folie.

Acuma daca la tine in zona Aradului nu se preteaza folia si la mine la MH merge
ce sa inteleaga un apicultor incepator din postarea ta :?:
Ramane litera de lege sau mai bine sa nu incerce nimeni pentru ca nu merge la tine??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Albinel » 25 Ian 2012, 22:39

Conteaza foarte mult si in ce zona va aflati. Eu am stupina pe un deal, aproape de o vale... vara dupa ora 6, nu pot aprinde un chibrit. Deci , iunie, iulie, august dupa ora 6 nu pot aprinde un chibrit si am probleme sa dau foc si la o hartie cu bricheta... totul se umezeste... iti dai seama ce ar inseamna sa pun folie peste ei?

punerea foliei ar fi un lucru extraordinar..asa ca nu ma fa tu recomandari gresite si mai repede verifica-le pe ale altora ..!! ;)
nu sunt nici eu de acord cu tinerea ei in plina vara si in timpul culesurilor..dar primavara ,toamna e imperios necesara ..
Ultima oară modificat de Albinel pe 25 Ian 2012, 22:46, modificat 1 dată în total.
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde nae » 25 Ian 2012, 22:43

Eu am stupina sub joasa- tensiune ,o fi bine o fi rau ... Daca matale nu vrei /poti sa muti stupina intr-o zona fara umiditate ce legatura are recomandarea ?
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR