Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cu sau fara copii! Conflictul intre generatii.

Mesajde Shrek » 06 Feb 2016, 12:53

cristi_vidican scrie:Cum facem ca atunci când cresc, copiii noștri să nu fie strâmbați de alții?

În Biblie avem un exemplu foarte frumos în acest sens.
Daniel, evreul, a fost luat din neamul lui de Nebucadnețar, împăratul Babilonului, împreună cu alți tineri pentru a-i forma pentru a-i fi slujitori.
A încercat cu acești tineri un fel de spălare pe creier. Erau tineri, undeva pe la 15 ani, poate ceva mai mari, dar nu foarte mari ca să mai poată fi formați.
Să fii dus într-o altă țară și spălat pe creier, nu-i lucru ușor să-i ții piept.
Nebucadnețat n-a reușit să-l schimbe pe Daniel.
De ce? Pentru că cineva, în Israel a fost mai repede și mai priceput să-l formeze pe Daniel în așa fel ca nimeni, niciodată să nu-l mai poate spăla pe creier.

Evreilor li s-a poruncit să-i învețe pe copii acasă Legea lui Dumnezeu.
Fiecare părinte trebuia să facă asta în familia lui.

Aceasta este pilda biblica! Dar dumneata, ca parinte numai, cum ai reactiona?
Shrek

Mesajde daffid mihailov » 06 Feb 2016, 12:56

Sigur, decât sa faci un copil din egoism da iti aducă apa la Bătrânețe sau sa se însoare cu cine vrei tu, sa nu plece de acasa, atunci e bine sa te intrebi ca shrek: la ce bun?

Dar daca il faci din dragoste sa ii trăiască si el experiența de a fi om, adică ceva mai mult de fiara sau zeu, cavi va avea parte de bine si de rau in aceeași măsura, atunci vei fi implinit. Daca tu nu te bucuri de experiența fiintarii, e mai bine sa nu ai copii.

Nu din necesitate, ci din dragoste.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde cristi_vidican » 06 Feb 2016, 12:56

Cine ne educă copiii?
homeschooling-ul (școala acasă) prinde tot mai mulți adepți (și în România). Rezultatele sunt incontestabile, statisticile sunt covârșitor pozitive.

De la 2 ani dăm copiii noștri spre educare altor oameni.
La 22 de ani mergem după ei la terminarea facultății să vedem ce au devenit și .... surpriză, nu-i mai recunoaștem.

O paranteză ...
Când eram copil, în sat aveam Gule. Gulea era un loc mai departe de sat unde țineam vițelele tot sezonul cald. Mergeam după ele toamna târziu când le aduceam casă.
Unii le mai vizitau doar când le aduceau acasă. Mulți nu le mai recunoșteau.

Cam așa facem și noi cu copiii noștri - repede dați în creștere pe mâna altora, că noi avem job și nu mai avem timp pentru educarea lor.

Copilul trebuie să crească în preajma părinților ca să-i vadă cum trăiesc aceștia.
Cel mai mult, copilul învață din exemplu.

Sunt tot mai multe tabere în care tații petrec 1 săptămâna cu copiii lor.
Se consolidează astfel o relație puternică.
Se știe că relația cu TATĂL este cea care are impactul cel mai puternic în formarea copiilor.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Feb 2016, 13:02

Shrek scrie:Aceasta este pilda biblica! Dar dumneata, ca parinte numai, cum ai reactiona?

Cum am spus mai sus: i-aș spune că acasă poate veni oricând vrea.
M-aș asigura acum, când sunt mici, că îi cresc bine.
Dacă greșesc, vreau să-i asigur că le stau la dispoziție ca să-i ajut să repare.
M-aș ruga pentru îndreptarea lor. Credincioșii cunosc puterea rugăciunii.
Aș încerca să am tot timpul ușa deschisă pentru comunicare cu ei. Chiar dacă le spun că nu îmi place ce au făcut, oricând ușa mea va fi deschisă.
Și sper că în viitor să pot repara ce se mai poate.
Unele lucruri nu le mai poți repara.
Dacă, făcând prostii, ți-ai tăiat o mână, vei rămâne fără mână. Oricât te iubesc, mâna nu mai crește.

Mai e ceva: în Biblie e un principiu universal valabil: Ce seamănă omul, aceea va secerea.
Unii ajung stricați pentru că așa s-a semănat. Se mai poate îndrepta, dar greu și cu consecințe.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 06 Feb 2016, 13:07

daffid mihailov scrie:Sigur, decât sa faci un copil din egoism da iti aducă apa la Bătrânețe sau sa se însoare cu cine vrei tu, sa nu plece de acasa, atunci e bine sa te intrebi ca shrek: la ce bun?

Cunosc pe cineva care are 4 copii. Spunea: mi-am făcut mulți copiii ca să am cine să mă îngrijească la bătrânețe.
Se pare că nu vor fi pe lângă el la bătrânețe.

În mentalitatea românească am crescut copiii ca să-i avem pe lângă noi.
Cunosc un caz. Omul având bani și-a făcut casă cu 3 nivele. Parterul pentru el, et 1 pentru fată, et 2 pt băiat.
O prostie.
Mulți doresc să le facă copiilor avere să le dea totul de-a gata.

Copilului trebuie să-i oferi educația necesară, apoi să-i dai drumul să-și trăiască viața.
Sigur, să fii gata să pui umărul la proiectele lui dacă poți, dar nu invers.

Cândva copiii munceau și aduceau toți banii și-i dădeau la tata. când le trebuia ceva pt copiii lor, cereau bani de la tata.
Alții țin copiii robi lângă ei ca să muncească pentru datoriile lor.

Nu, copilului trebuie datu-i drumul când vine vremea să zboare din cuib.
cristi_vidican

Mesajde daffid mihailov » 06 Feb 2016, 13:18

Părinții mei au crescut 12 copii. Sunt singurul care mai sta pe acasa ca am stupi. Când am plecat, nu mi-a zis stai. Un părinte bun e ca Sfânta vinere, nu te operste din drum, dar iti iese de mai multe ori in cale.

Tata nu ne-a educat. Ce e aia? Cicalire? Lecțiile de viata? A fost pur si simplu el. Ma întreba daca vreau sa ma duc la școala. Nu ma obliga. Si de multe ori nu ma duceam. Si am studii superioare. Tot ce a facut a fost sa fie el însuși si sa muncească mult. Si am o relație tata fiu cum greu intalnesti.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde BRUMITA » 06 Feb 2016, 14:50

IUBITI-MA INTELIGENT

Daca ar avea parintii ochi sa vada
Si sufletul le-ar fi mereu atent
In ochii pruncilor cu viata fada
Ar descifra mesajul cel urgent :
,, Va rog iubiti-ma inteligent ! ,,
Nu glume, nici minciuni-bomboane amare,
Nu vreau bunici si nici televizor,
Nu-mi trebuie nici lux, nici imbuibare...
Putin imi pasa de traiesc sau mor
Dar vreau sa fiu al vostru, nu al lor !
Eu stiu ca veti profesii elevate
Ca sunteti la curent cu date noi,
Ca aveti servici ca eu sa am de toate,
Dar fiindca va iubesc pe amandoi
Va spun : ,, Eu am nevoie doar de voi ! ,,
As vrea ca jucarie ochii mamei
Nu ochii-ndepartati ai vreunui unchi .
Cand ne intalnim atrasi de glasul foamei
Si nu pot sta la tata pe genunchi
Ma simt ca o mladita fara trunchi.
Nu vreau sa fiu un deget ce acuza
Gasind olarul singur vinovat.
Am gand curat si inima refuza
O bomba cu efect intarziat.
,, Vreau sa devin un om adevarat . ,,
De aceea, vreau parintii mei sa vada,
Sa aiba sufletul mereu atent
Ca-n ochii mei umbriti de viata fada
Sa descifreze strigatul urgent :
,, Va rog, iubiti-ma inteligent .

de ROMULUS GHELBEGEAN
Dacă ai mult , dă și altora din bunurile tale .
Dacă ai puțin, dă din inima ta.
(Fernad Fauriner Avery )
BRUMITA

Mesajde mellis » 07 Feb 2016, 00:42

Capcaunule ... tata, stiu ca nu iti este usor, este greu sa plece ambii copii.
Fata, sper sa fie fericita dar stiu ca femeile musulmane au viata grea, obiceiurile si religia la ei este mai presus de orice - la casatorie nu mai exista parinti - ci doar sot - pe care trebuie sa-l slujeasca!!
Turcii sunt mai rasariti dintre musulmani - si Austria nu este o tara deloc de aruncat.."un orasel obscur din vestul Austriei" este dupa parerea mea un lucru bun...am auzit cazuri mult mai rele..cu europence ce au plecat in vizita la soti musulmani si acolo au ramas..vai de ele..
Baiatul - a ales, dragostea e dragoste, viitorul lui si a copiilor este important..
De obicei prima generatie si chiar a doua este de sacrificiu, la plecarea din tara..nu te uita la prezent - ci la viitor..
Motive sunt destule sa pleci din tara, unul si cel mai mare este sistemul medical...pentru care as pleca oricand..noroc ca suntem langa Ungaria si mai fugim acolo sa ne tratam, facem investigatii..altfel..
Gandeste-te ca sitemul de pansii este la pamant...cu ce vor fi platite pensiile in tara peste cativa ani..nu multi..natalitate foarte mica...politicul si grija pentru oamnii tarii..nu mai vorbesc despre ea..+ multe alte lipsuri..si mizerii..
Eu zic ca a procedat bine - si daca sunt socrii acolo - are un punct puternic de plecare..
Nu munca este rusinoasa - ci altele..
Nu sunt in masura sa dau sfaturi - nu este usor - dar daca ei sunt fericiti si optimisti pentru viitorul copiilor lor, trebuie sa fiti alaturi de ei...nu impotriva..
chiar daca in mlastina este cald si bine.. ;)
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Shrek » 07 Feb 2016, 09:59

Nu este povestea vietii mele! Eu nu am fete! Inca mai sper!? Sunt doua situatii de viata desprinse din realitate si imbracate cu o forma mai ..... dramatica! Dar daca tot ai citit, spune-ne cum ai reactiona daca ai fi parintele unuia, sau, mai grav, al celor doi copii!
Duminica placuta sa aveti!
Shrek

Mesajde mellis » 08 Feb 2016, 01:51

Din afara toti au pareri si li se pare ca pot gasi solutii la diverse probleme..cand esti inauntru ..este mai greu..
nu am fete (inca), dar as educa-o in asa fel incat sa inteleaga ce inseamna cultura araba si ce inseamna casatoria muslman, daca este informata si alege asta - este constienta si o va duce pana la capat..este alegera fiecaruia..
cat despre muncitor la o firma de renume..oricand este de preferat sa speli vase pentru afacerea ta..daca mai este si in Austria - este nemaipomenit..
am fost crescuti "de la o vreme" in libertate - discutand cu colegi chinezi - imi dau seama ce inseamna sa poti alege, sa poti sa decizi ce vrei sa faci la un moment dat..fara a fi tras inapoi..
De obicei asta e una din marile probleme - cei de la care astepti sa te sustina, sa te ajute - te trag inapoi, sunt pesimisti si nu te ajuta moral deloc..si ce faci? ajungi sa-i eviti..pentru ca nu stiu sa iti spuna o vorba buna..cicaleala..stres..glume proaste..se poate si fara..
Am plecat de acasa de copil si am invatat sa ma descurc - viata te invata - te ghideaza - te caleste - trebuie respectate reguli de bun simt in masura posibilitatilor..
Cat despre cazul 2 - slujba serioasa la birou de credite?...personal as da mereu o astfel de "functie" pe o slujba de instalator intr-o tara straina..
Un coleg plecat in Franta mi se plangea ca ii pare rau ca nu a reusit sa-i ofere copilului mai mult - scoala - acolo costa...si este doar instalator..primele generatii sunt de sacrificiu..dar daca ne uitam la nivelul de trai, la sanatate, pensii..noi stam pe o bomba cu ceas si ne plangem de mila??!
Fiecare are dreptul sa aleaga ce face cu propria viata, mereu este un conflict intre generatii..dar trebuie sa stam in banca noastra si sa intervenim doar cand trebuie..sa ghidam cat putem de bine..

Personal m-as bucura ca sunt sanatosi si fericiti cu ce au ales in viata - si i-as incuraja..
Sanatate..
mellis

Mesajde Shrek » 08 Feb 2016, 17:56

Este atat de usor sa dam sfaturi altora dar atat de dificil de a lua o decizie in situatii asemanatoare, atunci cand ne priveste in mod direct. Noi romanii, care avem educatia facuta inainte de '89 si am crescut copiii dupa aceasta data, avem o problema cu pozitia sociala pe care ajungem sa o ocupam de-a lungul vietii! Apoi raportam totul la aceasta pozitie sociala, inclusiv viitorul copiilor nostri! Din aceasta cauza, de multe ori nu concepem ca, dupa ce am ajuns cu copiii la un anumit nivel, in viata, acestia pot sa si coboare nu numai sa urce pe scara societatii! Si de aici incep problemele intre copii si parinti.
Aspectul care eu am incercat sa il aduc in discutie este altul. Legatura intre un parinte si copil este idestructibila si pe toata durata vietii a unuia sau celuilalt! Dar devenim insa gelosi atunci cand altcineva vine si " ne ia printesa ori printul" din brate si pleaca cu ei, facandu-i uneori sa uite de parinti! De cele mai multe ori acest aspect este numai in mintea parintilor dar nu poti sa nu te gandesti ca a fi casatorit este ceva relativ si posibil limitat in timp, pe cata vreme parinte esti pe viata. Sa incerci sa ii arati realitatea copilului cu riscul de al indeparta de tine sau sa-l lasi sa se loveasca cu capul de pragul de sus si apoi sa suferi impreuna cu el! Dureros este in ambele cazuri!
Shrek

Mesajde mellis » 10 Feb 2016, 00:43

"sa dai copilului radacini (sa creasca) si apoi aripi (sa zboare)"
mellis

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2016, 08:31

..Shrek scrie:Eu nu am fete! inca mai sper!.....Paaai daca nu tii gura'nchisa ....de aia.... :idea: Daca nu reusesti...sunama ....(s-au cheama oameni de la MINOLTA) :lol: Se zice"cine are copii sa-i traiasca=creasca"..cine nu......sa se uite la vecina :idea: ....... la batranete,tot singur ramai....fetele"ZBOARA"...baieti,nu te baga'nsama...speranta ta't la nepoti ramaneee :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Shrek » 10 Feb 2016, 18:32

Atunci cum este mai bine, cu sau fara copii? Daca la batranete ramanem singuri cu sau fara copii, sa-i invidem pe cei care nu au copii sau sa-i compatimim pe cei care au? Este o gluma, binenteles!
Shrek

Mesajde gica.mosu » 10 Feb 2016, 20:33

...PAAAAI,si-si ,cum am zis in cel mai fericit caz...scapi de AZILUL de BATRANI :mrgreen: ....
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Anterior

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE