Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde gica.mosu » 07 Feb 2016, 09:41

Mundumio scrie:o parere cu privire la ce sa intimplat....Un "doctor" nu prescie un tratament pana nu vede pacientul ;) Asadar,a-ti facut 7 tratamente cu ce trebuia si la timpul lor=3 prim+3 in aug+1 cand nu mai aveau puiet???A-ti facut completare hrana pana cel tarziu 1 sept(ca albina sa poata capaci mierea) si nu dupa??? S-a facut aranjare cuib in functie de kg albina/ kg miere/nr de rame???...Cand pleci si lasi sotiea si masina pe mana vecinului,cand vii poti sa ai surpriza sa ai de botezat un copil,si masina pe butuci(nu se lasa "izmene pe calator..."in grija altuia)... ;) P.S-avand in vedere ca, si la vecinii DV au murit ceva stupi,trebuie luat de la fiecare cati o proba din fagurii(de la fam moarte) si facut analize la un lab de specialitate...,in rest e bla,bla,bla...SIII,omul din greselile lui si ale altora invata...SPOR-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde mircea_tm » 07 Feb 2016, 09:51

CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Shrek » 07 Feb 2016, 10:03

Vezi mundumio! Ti-am spus sa ai rabdare! Dupa suturile in fund urmeaza pupaturile pe frunte ......si tot asa! Rabdare!
Shrek

Mesajde cucubau » 07 Feb 2016, 21:05

mundumio scrie:Am postat cu gandul de a primi eventual un raspuns, o parere cu privire la ce s-a intamplat .
Nu cred ca e nimeni in masura sa ma evalueze din moment ce nu stie absolut nimica in legatura cu mine sau stupina.
De unde si pana unde atata rautate?
O seara placuta!

Albinele ca ori ce vietuitore se mai si inbolnavesc. In zilele noastre se acorda atentie deosebita parazitozelor de gen varroua si mai putin bolilor infectioase de gen nosemoza.
In apicultura mondiala mai putin in zona europeana se fac tratamente profilactice cu antibiotice primavara devreme si vara tarziu dupa terminarea culesului.
La noi tratamentele cu antibiotice sunt total interzise si ce este mai grav nu se folosesc nici atunci cand este nevoie de ele.
Cazuri ca ale tale au fost si in anii trecuti si vor mai fi mult timp de aici inainte.
Chestia cu mersul cu albine la un laborator nu este decat frectie la ....
........
cucubau

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 21:09

Unde ai citit ca este interzis tratamentul cu antibiotic ?
CristianBee

Mesajde cucubau » 07 Feb 2016, 21:38

CristianBee scrie:Unde ai citit ca este interzis tratamentul cu antibiotic ?

Daca e sa se respecte legislatia , ori ce medicament ce contine antibiotic se poate obtine doar in baza unei retete eliberate de catre un medic.
Asadar tratamente cu antibiotice in conformitate cu legea se pot face dupa diagnosticarea de catre un medic a stupinei si declararea starii de carantina .
Cum foarte multi medici veterinari confunda albina cu bomdarul numai de diagnosticare corecta nu poate fi vorba.
........
cucubau

Mesajde mellis » 07 Feb 2016, 21:43

cucubau scrie:
mundumio scrie:Chestia cu mersul cu albine la un laborator nu este decat frectie la ....

Ce spuneți daca in zona este un focar de loca..desi puțin probabil...analizele si carantina/ masurile sunt tot frecție?
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde gica.mosu » 07 Feb 2016, 22:01

...Eu ,am scris sa se duca faguri la un laborator de specialitateeee(nu la medicul veterinar din comuna)...deci nu vb de alceva pana nu APAR REZULTATELE ANALIZELOR ...in functie de diagnosticul primit,se intervine cu tratamentele adegvate,dupa caz....+alte masuri(daca este LA,LE)... :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde CristianBee » 07 Feb 2016, 22:37

cucubau scrie:
CristianBee scrie:Unde ai citit ca este interzis tratamentul cu antibiotic ?

Daca e sa se respecte legislatia , ori ce medicament ce contine antibiotic se poate obtine doar in baza unei retete eliberate de catre un medic.
Asadar tratamente cu antibiotice in conformitate cu legea se pot face dupa diagnosticarea de catre un medic a stupinei si declararea starii de carantina .
Cum foarte multi medici veterinari confunda albina cu bomdarul numai de diagnosticare corecta nu poate fi vorba.

Asta ca legea nu permite = bullshit !!! . M-a duc la laborator cu Albinele in toamna si îmi spune ca am nosemoza 4 milioane de spori ( ca nu văd eu c.ca pe rame nu înseamnă ca nosemoza nu este prezenta in stupi ) ce fac ??? Tratez sau nu ??

Trebuie sa aștept sa am c.ca pe rame si sa văd cum stupii se duc naibii si sa ajung la stare de carantina ( atunci e rău de tot ) sau tratez preventiv ??

Lumea nu înțelege următorul lucru când vorbim de administrarea medicației la albine :

Ce substanțe sunt permise de "lege" a fi administrate preventiv ? Aud , english somebody ?? Eu nu știu medicamente care sa fie permise a fi administrate preventiv , deci ne pune in situația următoare :

Eu nu tratez in toamna ca nu-mi da voie legea deci stau cu mâna in c..r si nu fac ca nu m-a lasă ... . Ajung in primăvara cu nosemoza la 6 milioane de spori/albina si de abia apoi m-a lasă sa tratez după ce sunt in rahat cu starea de sănătate a stupilor .

La oameni exista vaccinuri pentru preventie , la stupi ce exista nimic deci pot administra direct medicamentul pentru ca nu am vaccin la dispoziție .
Se confunda lucrurile cu situația de la oameni unde am la dispoziție VACCINURI pe când la albine nu am nimic ci doar medicamente din prima ( ca Prevenție , tratare ; oricare dintre cele doua ) ; ca aceste medicamente sunt direct ANTIBIOTICE asta este alta treaba . Sa îmi ofere alternativa ( un vaccin ) si o folosesc dar daca nu direct antibiotic . Ce sa fac sa aștept să-mi crape stupii ?

Noi preferam sa ajungem in rahat si apoi sa ne întrebam de ce au murit , de ce nu avem populație când Albina nu este sănătoasa . Noi am avea rezultate daca am fi slăbiți sau bolnavi ??

NO THANKS !
CristianBee

Mesajde cucubau » 08 Feb 2016, 08:29

mellis scrie:e spuneți daca in zona este un focar de loca..desi puțin probabil...analizele si carantina/ masurile sunt tot frecție?
Sanatate

Loca europeana si nosemoza sunt prezente in 90% din stupine. Faptul ca in stupinele respective gradul de inbolnavire variaza de la 1-2 % pana la 75-80% este alta poveste si de aici nebuloasa privind corectitudinea la analizele ,tratamente adecvate si declararea starii de carantina.
Ce s-ar intampla daca X apicultor constiincios si responsabil ar merge la veterinar , veterinarul fiind unul competent constata ca in prisaca lui Vasile exista un caz sau doua de LE inca trei de nosema si in loc de viza privind sanatatea sa declare stupina in carantina .
V-ati intrebat oare cati apicultori sunt dispusi sa ascunda faptul ca in stupina d-lor exista si astfel de cazuri pentru a putea face pastoral.
........
cucubau

Mesajde akmm » 08 Feb 2016, 10:17

gica.mosu scrie: .....AAAA, si cand vin sa iau barca si "masa" promit ca-ti aduc si un...Daa,ia-fatat lu' nepotul o oaie 3 iezi si unul ti-l aduc D-ta...asa ca impacare ...Cu STUMA si RESPECT-G.M :!:

O fi stat capra de au iesit iezi, in rest e bine...
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde CristianBee » 08 Feb 2016, 12:44

cucubau scrie:
mellis scrie:e spuneți daca in zona este un focar de loca..desi puțin probabil...analizele si carantina/ masurile sunt tot frecție?
Sanatate

Loca europeana si nosemoza sunt prezente in 90% din stupine. Faptul ca in stupinele respective gradul de inbolnavire variaza de la 1-2 % pana la 75-80% este alta poveste si de aici nebuloasa privind corectitudinea la analizele ,tratamente adecvate si declararea starii de carantina.
Ce s-ar intampla daca X apicultor constiincios si responsabil ar merge la veterinar , veterinarul fiind unul competent constata ca in prisaca lui Vasile exista un caz sau doua de LE inca trei de nosema si in loc de viza privind sanatatea sa declare stupina in carantina .
V-ati intrebat oare cati apicultori sunt dispusi sa ascunda faptul ca in stupina d-lor exista si astfel de cazuri pentru a putea face pastoral.

Pe mine m-a interesează cum sa fac sa nu ajung la carantina . Cum pot face asta si cu ce mijloace ?
CristianBee

Mesajde mellis » 08 Feb 2016, 13:03

Aici se greseste, oamenii se feresc de analize - nu se fac analize de frica, dar nu stim ce avem - si tratam romaneste dupa ureche.
Ce imi pasa ca imbolnavesc restul lumii - fac pastoral - cui ii pasa de legi, masuri, carantina?
Tratament se face preventiv - dar este mereu necesar - si ce dozaj?
Analizele sunt importante - si ar trebui facute!!
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde CristianBee » 08 Feb 2016, 13:28

Mellis : uite , m-a duc fac analize si îmi iese ca am nosemoza 6 mil spori/albina si vatra destul de mult 5-10% . Ce fac in continuare eu ca apicultor ca sa combat asta ? Pot administra medicație daca sunt in situația aceasta sau se uita colegii apicultori urat la mine ? .

Comparație :

Oameni : vaccin ( preventie ) - avem ; medicație - tot felul de substanțe , antibiotice - avem
Albine : vaccin ( preventie ) - nu avem ; medicație - tot felul de substanțe , antibiotice - avem

Deci ce facem in cazul albinelor pentru preventie ? .
CristianBee

Mesajde cucubau » 08 Feb 2016, 14:24

CristianBee scrie:Pe mine m-a interesează cum sa fac sa nu ajung la carantina . Cum pot face asta si cu ce mijloace ?

In ultimii doi ani ,datorita problemelor aparute la culesul de FS foarte multe stupini s-au confruntat cu depopulari masive urmate bineinteles de complicatii .
In astfel de situatii legal se impunea trimiterea de probe spre analiza si efectuarea de tratamente adecvate.
In vara lui 2014 fost cazuri de stupari "responsabili" ce au primit ca schema de tratament administrarea de protofil.
Urmarea a fost ca tratamentul cu protofil s-a dovedit atat de bun incat nu a mai fost nevoie de altul . Familiile respective au fost trecute pe lista de pierderi din iarna trecuta .
Cei care si-au calcat pe mandrie si au folosit ce trebuia , asa dupa ureche , au reusit sa aiba pierderi nesemnificative si stupii sa se redreseze in primavara trecuta .
........
cucubau

Mesajde cucubau » 08 Feb 2016, 14:30

mellis scrie:Aici se greseste, oamenii se feresc de analize - nu se fac analize de frica, dar nu stim ce avem - si tratam romaneste dupa ureche.

Aproape ca nu exista stupina care sa nu aiba macar un caz de LE sau nosemoza , daca s-ar trimite probe spre analiza de la familiile in cauza nu stiu cine ar mai fi indreptatit sa faca pastoral.
Faptul ca nenea stuparul confunda starea de boala si da vina pe matca sau pe vecin ca i-a furat culegatoare este alta problema ce tine de experienta ca sa nu zic de competenta.
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR