Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde peterneamt » 10 Feb 2016, 23:30

Atenţie la eventualele tinere mătci, ecuzionate pe timpul iernii.......... de cele mai multe ori sunt la fel de mari ca şi albina lucrătoare dar sunt foarte abile la eliminarea suratelor fecundate.....! ;)
peterneamt

Mesajde Avram » 10 Feb 2016, 23:39

lucky5strike scrie:La vremea asta, cea mai misto unificare e cand ai soclu mobil. Lada orfana la parter, lada unui roi la mansarda...

O joaca...

Care din cele 2 unitati isi pastreaza locul - orfana sau roiul ? sau la vreamea asta nu conteaza !
In aceasta perioada a anului ziarul cu gaurile aferente lipseste ? uniformizarea mirosului nu este necesara ?
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde lucky5strike » 11 Feb 2016, 00:07

Ca sa continui ce zicea peterneamt, situatia efectiva a unitatii o deduc din comportamentul albinei... apoi se procedeaza.

Despre care unitate pleaca si care nu, depinde. Daca orfanul e destul de puternic, iar vecinii lui sunt puternici, iar roiul e slab, mai bien aduci roiul sa rezulte ceva calumea. Ca orfanii se ambaleaza cel mai rau iarna si albina lor stie mai bine drumul inapoi fata de unitati normale. Iarna fara ziar, da. Insa e important ca familia normala sa fie mai in ghem. 6-12 grade e perfect. Atunci orfana vine frumusel si se grupeaza dupa ghemul nomal. Alteori, il imparti, cate 2-3 rame, la alte unitati mai slabe.

Daca faci unirea directa la temperaturi prea inalte, e mai cu risc, de asta zic ca e bine ca roiul/unitatea destinata sa fie in ghem.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica.mosu » 11 Feb 2016, 08:08

...3 feb,ora16si30min,suna un amic:Gica, am unul fara matca....Stieam ca nu de mult mutase un stup in spate cu 5m si se depopulase.Ii zic, ia-l pal fara si punel dupa DF la cel slab,hai sa-l ducim la mini...Dupa 2 zile ,merg si dau mancare la caini ,veverite(am doua)si vrabiute...si fiind 8* il desfac(omul a zis ca are matca marcata)si in 2-3min caut si gasesc botca trasa( pe rama cu puiet),iar in ramele dupa DF ou in picioare(unul singur,intr-o botca trasa :idea: )....Am stricat botca trasa cu larva,am rearanjat cuibul(4 rame )fiind rece i-am dat aer cald un minut si paaaa.A doua zi 6 feb ,vini omul cu alta matca intr-un "matoi",fiind 8-9*,verificam ff rapid(inainte de a introduce matca)siii spurpriza ,pe o rama gasesc o matca nemarcata :P.p.s- cu cat temp e mai scazuta cu atat cresc sansele de reusita la unificri,si fara ziar-doar dat dupa DF ...Morala:E bine sa verifici de doua ori(precum croitorul)si cu bagare de seama inainte de a lua o decizie pripita=te poti insela uneori..Spor-G.M :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde popageorgian » 11 Feb 2016, 17:26

Bilantul pana acum:
- 6 matci plecate in concediu definitiv
-1 familie a suferit de inanitie
- familii de la 0 puiet pana la familii cu 2 R 3/4 puiet in diferite stadii de dezvoltare.
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde italianu » 11 Feb 2016, 19:52

lucky5strike scrie:La vremea asta, cea mai misto unificare e cand ai soclu mobil. Lada orfana la parter, lada unui roi la mansarda...

O joaca...

In perioada asta,iei regina si o ,,arunci " in fam orfana( nu bezmetica) ,o accepta fara probleme!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde BUNKA » 11 Feb 2016, 20:24

De unde o iei nu ne-ai zis :) ai iernat roi, nuclei...ai de unde, daca nu.."arunci" orfana peste una care are mama, are tata..
Am dat un cioc intr-o laditza cu 2 roi pe 6 rame de-ale mele..ti sparii frati ..ci-i acolo, parca fierbe la foc mic sub presiune.
:lol:
BUNKA

Mesajde italianu » 11 Feb 2016, 21:14

Era o figura de stil! Acum ,iarna, iti accepta tot ce vrei,clar ca daca ai un roi pe o rama( mortaciune) si il pui linga orfana ,il accepta fara probleme!
La mine roii pe 6 rame(alea din polistiren) îmi fac salcimul! :D Îi las pina fac barbi si ajung cu puietul pe toate ramele,dupa il transfer in ladă!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde BUNKA » 12 Feb 2016, 08:15

italianu scrie:Era o figura de stil! Acum ,iarna, iti accepta tot ce vrei,clar ca daca ai un roi pe o rama( mortaciune) si il pui linga orfana ,il accepta fara probleme!
La mine roii pe 6 rame(alea din polistiren) îmi fac salcimul! :D Îi las pina fac barbi si ajung cu puietul pe toate ramele,dupa il transfer in ladă!

Da italiene..asa e dar e o info pt grupa pregatitoare..astia din clasele superioare au nevoie de ceva mai tare..si nu-s putini pe aici care ar vrea ceva nou interesant..care sa le stimuleze neuronu'. :lol:
Acum poti lua doua famllii...le pui una langa alta (intr-o zi GEROASA) si garantat nu se bat.
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 12 Feb 2016, 08:49

..Popageorgian scrie:...6 matci au......Da,cad matci la greu.si multi nu au facut controlul de fond pana acum :idea: Ma suna amicul meu...Gica vin si mai aduc unul fara matca(pe 5r cu albine ora 15 50min)si sa-l unificam cu al mic(un matoi cu un pumn de albinee,)...pai da...anul ista o fost norocul=iarna "puturosilor" :D ...dar si miere iau de la....."struguri"...Cauza mortalitati la matci...traiasca "sfecla"...traiasca "trestiea" ...ne date la timpul lor siii .....mierea in bidoaneeee :!:Pt Bunka...Din doi"mici"/3 rame fac la 1 mai unul cu 12r cu cat+ o matca de rezerva...Traiasca..."dalta" si noi pe langa iaaa :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde florinapi » 12 Feb 2016, 09:27

De regula matcile nu mor de la "sfleca",nu o consuma direct,suspiciunile ar fi altele!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde proapis13 » 12 Feb 2016, 09:37

E prematur sa vorbim despre mortalitati acum,mai este Fe-martie... ;)
Or sa cada pe rand reginele din 2013,un an secetos si din 2014 un an ploios si capricios...
Cauza...????...lipsa de proteina si imperecherea necorespunzatoare si incompleta din acesti ani... :!:
Parerea mea...o sa vedem ce si cum...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde florinapi » 12 Feb 2016, 10:27

Razboiul nu se duce cu veteranii!!!
Nu vad de ce am avea in stupina un procent mai mare de 2-3% de matci pe anul 3,si astea oprite in vederea selectiei,nici intr-un caz in vederea productiei .
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde asd » 12 Feb 2016, 10:59

proapis13 scrie:E prematur sa vorbim despre mortalitati acum,mai este Fe-martie... ;)

Corect. Interesant cum unii s-au apucat de umblat prin stupi asa devreme.
asd

Mesajde Donbazil » 13 Feb 2016, 00:49

florinapi scrie:Razboiul nu se duce cu veteranii!!!
Nu vad de ce am avea in stupina un procent mai mare de 2-3% de matci pe anul 3,si astea oprite in vederea selectiei,nici intr-un caz in vederea productiei .

:idea: :idea: "Sarumana" !...Scurt, clar si la obiect..... :) :)

Sanatate!
Donbazil

Mesajde gica.mosu » 13 Feb 2016, 08:31

florinapi scrie:De regula matcile nu mor de la "sfleca",nu o consuma direct,suspiciunile ar fi altele!

Daaa, f corect....nici eu nu mor daca beau o tuica de prune ajutata cu "sfecla"(nu direct)...daaar ma doari capul si.... 8-) Pt ASD,ar fi mare pacat sa ai 12-16* afara sa-i pui o turta'ncap fara a ridica o rama(daca ai dubii la ascultare) din mijlocul cuibului pt a vedea puiet(doar 2-3min max) si sa fii linistit :idea: ...P.S -fiecare cu metoda lui de munca=lucru si dupa experienta...
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR