peterneamt scrie:E o idee bună , dar să te asiguri că nu le faci şoarecilor hotel de 4 stele !

In primul rand multumesc !
Anul asta am avut noroc de nu a intrat nimic..desi aveau toate conditiile..am impachetat tarziu in decembrie, poate de asta.
Din cate stiu vata minerala nu le place deloc..si se poate face ca peste ocean..o husa circulara pe masura cu gauri prestabilite, cu pereti dubli si vata intre..un material bun este rafia casherata impermeabila...stupii daca sunt pusi unii langa altii se elimina din riscul de a intra intre lazi si a roade nestingheriti.
Ia conditiile tarii noastre si 5 cm de vata nu foarte densa sunt suficienti...partea care o vad importanta e ca apara de curenti si pierderile termice sunt mult mai lente..albinele stau mai relaxate..scade consumul foarte mult..asigura o buna izolare fonica...plusul de hrana care il au la dispozitie pentru luna ianuarie-februarie-martie reprezinta economie si siguranta pt apicultor...cresc puiet in conditii mult mai bune..se obtine un avans in dezvoltare poate comparabil cu stupii incalziti electric.
Este posibil sa fie si anumite dezavantaje..unul ar fi ca pt a verifica trebuie desfacut impachetajul ...dar daca husele sunt facute dupa modelul Canadian e ok...cu deschidere pe sus...alte dezavantaje nu am observat.
Ce pot sa spun e ca fluctuatiile termice din exterior merg mana in mana cu cele de interior cu diferenta ca exista aproape constant 10-15 grade diferenta intre cele doua medii.
Deci daca ai 7 grade afara si conditii de zbor inauntru se ating usor 15-16 grade..temperatura la care albina isi doreste f mult sa se desfaca si sa iasa...deci husa nu este un impediment in privinta zborurilor de curatire...cu conditia sa izolezi 4 grupati nu unul...eu zic ca este un amanunt care conteaza mult.
Cam asta e cu husele...am ridicat corpuri aproape la fel de grele ca in septembrie...pe fund(podisor)...extrem de putina rosatura..indiciu clar de consum redus.
Din nesigurantza..precautie am dat in ianuarie niste apifonda..nu mult..400 g aprox..au luat-o insa nu era necesar.
Un alt plus f important zic eu este lipsa totala a condensului.