Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde peterneamt » 19 Feb 2016, 09:45

Toate mătcile care încetează ponta (tinere sau bătrâne ) o încetează pentru că primesc mai puţin lăptişor ca hrană şi astfel scad în greutate şi devin mai agile ( rapide, zglobii ). Mătcile se sperie de lumină , de fum, de vibraţii şi de alte mirosuri străine şi asta în ordinea descrescătoare pe care am enumerato.
1. Dacă este soare afară poziţioneazăte între soare şi stup când îl deschizi şi acoperă cu ceva ramele ce rămân în stup în timp ce verifici o anumită ramă.
2. Aprinde afumătorul dar nu-l folosi decât dacă e neapărată nevoie şi atunci pufăind de la distanţă .
3. Încearcă să faci cât mai puţin zgomot . Cu ajutorul daltei sau scărarului deslipeşte podişorul lipit cu propolis şi aşteaptă 20-30 de secunde înainte de al ridica pentru ca albinele să se liniştească . La fel vei proceda şi cu ramele mai întâi le vei deslipii de propolisul acumulat (la laterale, umeri) la ambele capete şi apoi vei ridica cu grije rama încercând să nu striveşti albine sau să atingi cu rama albinele de pe rama rămasă în stup .
4. Spală mâinile şi dalta înainte de a deschide un alt stup .
SPOR LA TREABĂ ! ;)
peterneamt

Mesajde ACClaudiu » 22 Feb 2016, 23:40

Buna seara. Am profitat de ziua calduroasa de azi sa fac verificari la stupi, am gasit unu fara matca si am decis sa il unific cu un roisor. Dupa am mai scos cateva rame mai goale din stupul fara matca (initial era pe 7) am adus ramale de la roi cu puiet/oua si matca si le-am pus dupa diafragma. Toata treaba asta se intampla undeva pe la ora 16:30, iar cand am trecut mai pe seara am observat cateva albine moarte la urdinis. Am procedat gresit? trebuia sa fac invers, cele fara matca sa le aduc in stupul cu matca? Care sunt cele mai bune modalitati de a face o astfel de unificare la timpul asta?
ACClaudiu

Mesajde stefanmadalin » 22 Feb 2016, 23:48

Eu am adus bezmeticul in stupul cu matca. Ziar pus la oha intre ei, oricum trec pe langa. Tuica din belsug. Dupa 3 zile verificat si s-a unificat.
Bezmeticul l-am pus de asa natura ca doar rozand ziarul sa poata iesii la zbor afara. S-au mai intors cateva din bezmetic la vehea locatie, dar s-au tras la alti stupi.
Stai linistit, cele moarte pot fii doar albine cazute pe timpul iernii.
stefanmadalin

Mesajde MIHAEE'E » 03 Mar 2016, 01:11

salut
in toamnă fam f.slabe le-am băgat in cutii orizontale cate 4 in cutie separate cu d iafragma etansa , 2 cutii = 8 familii
azi la control nici o surpriza ! prosti i-am băgat, prosti au iesit !
6 din ei, au mai putin de 1/2 rama cu puie si reginele mai ouă si prost !
sunt pe 3 si 4 r de albina !
2 tot putin p uiet dar regim ele pare a fi mai zdravene !
daca a-ti fi in aceasta situație voi ce ati face cu ele ?
multumesc !
MIHAEE'E

Mesajde csaa » 03 Mar 2016, 08:12

Eu cred ca ”unificare” e raspunsul.
Pe de alta parte, din ciclul ”Incepatorii-intrebari stupide”, am si eu o intrebare: De ce se trantoresc matcile cand se trantoresc? Mai mult m-ar interesa sa stiu cum putem sa ne dam seama ce matca se va trantori.
Am o familie la care matca a depus oua de trantor in proportie de...90%. Astazi omor matca si unesc familia cu o alta care s-a depopulat. Intamplarea face ca stupii sa fie unul langa altul.
csaa

Mesajde gica.mosu » 03 Mar 2016, 08:29

...Fecundarea incomleta si spermateca "aproape "goala,faci ca matcile sa oua doar trantori,uneori si alte cauze"defecte" la glanda Y.....Solutiea =schimbare,unificare....Pt Mihaee'e....lasa stupii asa cum sunt,fale stimulare cu ce aveti...apoi alegi din ele matcile care sunt mai prolifice,inainte de salcam....iar cele slabe formezi nisti roi timpurii,si le schimbi cand ai in stupina botci de calitate...Spor-G.M :!:
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 03 Mar 2016, 08:41, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde MIHAEE'E » 03 Mar 2016, 08:36

e o idee f b ! G.M
prin unificare nu vad ce pot obtine :!:
mai astept , sa vad cum evolueaza .
si apropo G. M la tine am vazut metoda asta de iertare cate 2 sau 4 intr-o cutie !
multumesc
MIHAEE'E

Mesajde vslsilviu » 03 Mar 2016, 09:22

Mihai daca au fost familii si nu roi nea Gica are dreptate, altfel pot sa iti spun ca sunt cazuri in care roii confirma 100% abia in anul II, mai ales cei pe care ii facem noi pe putina albina, care nu sunt ajutati cu puiet etc. ... urmarestei in urmatoarele 2 luni si o sa ii vezi pe cei care "lupta" sa prinda din urma si altii care bat pasul pe loc... cred ca este foarte utila aceasta experienta... sa ai grija sa aiba mancare la discretie (cat pot duce!), sa le dai spatiu/rame cand vor avea nevoie si la cei cu matca buna o sa extragi cel putin la floare. Orice experienta are si o parte buna!
vslsilviu

Mesajde glaliona » 03 Mar 2016, 10:00

Buna ziua,am si eu o intrebare . Din 32 de familii bagate in iarna la un stup am gasit tot ghemul cazut pe fund .La control am vazut un pumn de albine pe rame si matca care oua .Am curatat fundul stupului (un faras mare plin ochi cu albina moarta ),am izolat bine acele doua rame intre care se afla acel ghemulet :oops: ,am redus urdinisul la o albina si in continuare nu stiu ce sa fac cu el .In restul stupilor matcile sunt prezente si toate sunt in grafic .Banuesc ca acest stup a fost deranjat de pitigoi (am vazut urme in zapada in fata si pe capacul stupului ). Ce sfatuiti sa fac cu el ,sa incerc s-al ajut ori nu are nici o sansa ?
glaliona

Mesajde viorel08 » 03 Mar 2016, 12:26

glaliona scrie:Buna ziua,am si eu o intrebare . Din 32 de familii bagate in iarna la un stup am gasit tot ghemul cazut pe fund .La control am vazut un pumn de albine pe rame si matca care oua .Am curatat fundul stupului (un faras mare plin ochi cu albina moarta ),am izolat bine acele doua rame intre care se afla acel ghemulet :oops: ,am redus urdinisul la o albina si in continuare nu stiu ce sa fac cu el .In restul stupilor matcile sunt prezente si toate sunt in grafic .Banuesc ca acest stup a fost deranjat de pitigoi (am vazut urme in zapada in fata si pe capacul stupului ). Ce sfatuiti sa fac cu el ,sa incerc s-al ajut ori nu are nici o sansa ?

Exact aceiasi problema am gasito si eu in februarie la un stup, si am luat 3 rame de albina de la alt stup iam pus alui slab dar am lasar 10 cm intre rame 1 noapte si a doua zi leam alaturat, si acum sunt bine mersi fac treaba ;)
viorel08

Mesajde joohny » 03 Mar 2016, 16:03

glaliona scrie:Buna ziua,am si eu o intrebare . Din 32 de familii bagate in iarna la un stup am gasit tot ghemul cazut pe fund .La control am vazut un pumn de albine pe rame si matca care oua .Am curatat fundul stupului (un faras mare plin ochi cu albina moarta ),am izolat bine acele doua rame intre care se afla acel ghemulet :oops: ,am redus urdinisul la o albina si in continuare nu stiu ce sa fac cu el .In restul stupilor matcile sunt prezente si toate sunt in grafic .Banuesc ca acest stup a fost deranjat de pitigoi (am vazut urme in zapada in fata si pe capacul stupului ). Ce sfatuiti sa fac cu el ,sa incerc s-al ajut ori nu are nici o sansa ?

Salut sefu.Acest caz am avut si eu in 2014.La mine i-am iernar pe 6 R Dadant ,in martie am scos aproape jumate de galeata cu albina moarta,dupa =>aproape 3 rame cu albine.dupa=>in toamna a fost nr.1 la prod. de miere (am si avut cintarul pe acest stup).Nu stiu ce rasa de matca are.Si nu stiu daca istoria se repeta si la altii.Sanatate.
joohny

Mesajde bmdna » 03 Mar 2016, 20:27

Daca acel pumn de albine ramane asa, neajutat, nu cred ca are sanse de supravietuire. Eu daca as avea situatia asta as proceda in felul urmator ca sa salvez matca daca tot s-a apucat de ouat:
- as pune cele doua rame intre care este pumnul ala mic de albine pe mijlocul stupului si as mai adauga inca o rama, ideal cu miere si pastura
- as strange cele trei rame intre doua diafragme
- m-as duce la un stup bun din stupina si as lua o rama cu puiet larvar pe care as scutura-o alaturi de cele trei rame intre care e pumnul de albine cu matca. As pune rama cu puiet larvar inapoi in stupul de unde am luat-o
- as mai lua si as scutura inca 1 sau 2 rame cu puiet larvar din alti doi stupi buni
- as inchide stupul la loc.
Albinele scuturate se vor ridica pe rame si totul va fi OK. Vor fi suficiente albine sa hraneasca puietul si sa-i tina de cald.
bmdna

Mesajde Doru89 » 03 Mar 2016, 21:31

Salutare am si eu un fel de intrebare/nelamurire.
Deci am o familie care e super agresiva deci stau cladara sus pe rame cand umblu,dar au puiet in toate stadile cam 2 rame echivalent pe 3 rame,dar is super agresive cand dau sa iau o rama toate sar pe mine ca si cum nar avea matca.Puietul e de albina lucratoare nu trantore.Deci ce are colonia asta,eu cred matca e slaba si nu produce suficient feromon si ele asi fac de cap asta e ce cred eu.O zi buna multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Doru89

Mesajde vslsilviu » 03 Mar 2016, 21:39

Da-le sa manance... 99% asta e cauza :D
vslsilviu

Mesajde Doru89 » 03 Mar 2016, 21:44

Au 3 rane placa de miere capacita + ce mai au prin coronite deci 8 kg miere sigur au.
Multumesc pentru ajutor :).
Doru89

Mesajde Florin Dobre » 03 Mar 2016, 22:04

Le streseaza ceva de sunt asa alertate...vreun animal/pasare/furtisag/etc. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR