Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde proapis13 » 19 Dec 2011, 17:44

Eu unul am si la aia si la ailalti
Daca respecti cele cateva reguli minore
postate de colegi mai sus nu o sa intampini nici-o problema
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabi bee » 19 Dec 2011, 17:52

eu am sita de pe fund descoperita cam 1/3 si am stup unde am 2 roiuri de 5 respectiv 4 rame deci total 9 rame de albina in cutie de 12 rame si nu are condens decat 2-3 cm intr-un colt . capacele toate au extrudat de 2 cm in ele , care preseaza direct pe folie . aceeasi treaba la astia doi stupi , cu 6 rame de albina , a facut condens deci inseamna ca e de vina etansarea cumva , asezarea capacului sau planeitatea cantului stupului sau blatului de polistiren din capac ! mai bine mutam discutia la topicul despre condens ca sa nu fim off topic ! :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde andrei83 » 19 Dec 2011, 19:19

Buna seara tuturor, daca m-i se permite si mie sa spun ceva, am mai postat si la "CONDENS" cam acum cateva zile, problema mea fiind, evident, condesul adica:
la prima varianta de impachetare recunosc ca nu stiam si am gresit, punand celofanul si atat, fara nimic deasupra, apoi la sfaturile colegilor am mai pus si ceva carpe peste celofan, dar nu inainte sa-l sterg bine pe interior pt ca era "sauna", ulterior am constatat ca degeaba m-am chinuit umezeala tot era in functie de puterea familiilor(la cele mai puternice se vedea mai mult la cel mai modeste mai putin), atunci m-am gandit sa pun si o bucata de polistiren in capac (inspirat fiind tot de colegi) si spre marea mea nefericire condensul tot era prezent, acum am pe ei o bucata de patura pusa peste rame (cu distantiere) si care merge dupa diafragma pana jos (iernez cu cat 3/4 dedesuptul cuibului) dar acesta varianta urmeaza sa fie verificata cam intr-o saptamana (sambata, duminica) totusi am fost sambata trecuta la ei si umezeala nu era total lipsa, paturicile fiind putin umede (a fost si umezeala in aer zilele trecute), daca aveti ceva sfaturi va ascult cu cel mai mare interes pana atunci...ma rog la El si sper sa fie bine.
O seara buna si iarna uscata tuturor
Andrei
andrei83

Mesajde victor s » 19 Dec 2011, 20:19

Andrei, dar n-ai incercat sa intorci marginea foliei macar 2/3 cm in partea opusa urdinisului ? macar un colt pe partea unde este ghemul format?
aici se vede avantajul clar al podisorului (cu sita , fara sita, intreg , cu hranitor si cate si mai cate...)
nu exista condens in stupii cu podisor, cel putin la mine.
respectati sfatul dat de nea Gica si Dila Daniel referitor la circulatia aerului si vaporilor in spatii inchise !
victor s

Mesajde jenica67 » 19 Dec 2011, 20:36

Noi discutam aici metodele de iernare, dar nu stiim exact cat de bine este facut corpul stupului, cat si capacul, chiar daca conceptual, este bine executat. Daca condensul apare numai la un singur stup, ar trebui sa avem um geam de 5-6 mm, taiat la dimensiunile corpului si verificata planeitatea corpului si al capacului, pentru a nu avea condens din lipsa de etanseitate.
jenica67

Mesajde danut » 19 Dec 2011, 21:47

Ca sa se realizeze sistemul clopot este nevoie ca in partea de sus sa fie etans perfect,sa nu rasufle nici un pic la stupul lui Gabita probabil ca in acel loc etanseitatea nu este perfecta , din acea cauza apare condensul .
LIBERTATEA ESTE BUNUL CEL MAI DE PRET AL OMULUI!
danut

Mesajde danipowsoft » 21 Dec 2011, 21:38

Am si eu o intrebare: un stup complet pe 7 rame care are acum 35kg ce ziceti trece iarna ?
Mentionez ca nu l-am cintarit gol ca sa stiu cita miere are
danipowsoft

Mesajde gabi bee » 21 Dec 2011, 22:47

la mine un stup gol [fara cat] are 15 kg , cantarit de mine, adica fund , corp , podisor , capac si picioare de fier beton . daca ai 7 rame ocupate cu albina inseamna ca ai cam 2 kg de albine si cel mult 1,5 kg ramele iar restul ar fi miere . rezulta cam 16-17 kg de miere adica aproape 2.4 kg de miere pe fiecare rama ! asta este un calcul relativ dar te poti orienta ! numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde Oprea Dragos » 21 Dec 2011, 22:55

VA SALUT!!!
Eu am pus deasupra ziar o paturica si un polistiren .

Or rezista pana la primavara.

Asa evit condensul.

Ce paprere aveti.
Oprea Dragos

Mesajde CORNEL V. » 21 Dec 2011, 23:35

era suficient numai ziarul si paturica
CORNEL V.

Mesajde gabi bee » 27 Dec 2011, 22:03

azi am tras usor subarele la stupi sa vad ce gasesc pe ele [ de , incepatorul curios ] si am gasit rosatura de ceara , la unii mai putin , la altii mai mult . nu stiu sa interpretez daca e ok la toti sau nu , asa ca va cer parerea ! :P
Fişiere ataşate
Picture 053 (Copy).jpg
doi roi in stup
gabi bee

Mesajde gabimihai » 27 Dec 2011, 22:38

In prima poza ai o familie care a consumat normal fiind pe 5 rame, rosatura este dintre rame, la celelalte poze vad ca ai 2 familii intr-un stup, sau ma insel, deoarece din ceea ce vad ai vreo 8-9 rame de albina. Consumul este bun, nu au mancat mult, primul are ceva mai mult, dar tinanad cont ca media lunii dec. este undeva de 700-900 g miere, daca ai miere deajuns pe rame stai linistit. controlezi in ianuarie cand o fi o zi calda, 9-10 grade, de atunci incep problemele, consumul creste, matca daca are conditii incepe ponta si neavand mancare in prejma si nici posibilitatea deplasarii pe rame din cauza frigului, poate muri familia.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde gabi bee » 27 Dec 2011, 23:16

daca e normala cantitatea de rosatura atunci e bine ! da, am in cativa stupi cate 2 roi iar acestia nu au format ghemul de iernare in partea din fata a stupului , la urdinis, ci la mijlocul diafragmei despartitoare , prevazuta cu sita . nu stiu daca e bine sau e rau pozitionarea ghemului la centrul stupului dar cred ca e bine fiindca are miere si in stanga si in dreapta ! :P
gabi bee

Mesajde gabimihai » 29 Dec 2011, 19:51

E OK, in functie de nevoi ghemul se muta pe rame. Oricum mai verifici pe la jum. lui ianuarie.
Pagubasii incep prin a vinde ceea ce stiu a pot produce; castigatorii incep prin a produce ceea ce stiu ca pot vinde.
gabimihai

Mesajde DaniRadu » 01 Ian 2012, 22:31

Cred că la această dată nu au consumat foarte mult. Interesant tipul tău de şubăr. Pentru tratamente mai obturezi cu ceva? Eu am şuberele îndoite la capete, iar la această dată le pun întoarse, rămânând spaţiu pentru aerisire.
DaniRadu

Mesajde DaniRadu » 01 Ian 2012, 23:04

Iernez stupii cu fund AV cu tabla întoarsă şi cu scîndura de zbor ridicată pentru a evita deranjul provocat de piţigoi.
DaniRadu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR