Cristi..am observat ca ai cateva idei care...ar putea fi gresite daca am inteles eu bine cum pui problema.
Iti dau cateva idei la care sa reflectezi...
1.- orice aport proteic si energetic in stup este un mare + pt familie, se transforma in masa vie foarte rapid ("metabolismul" coloniei este foarte rapid si foarte sensibil la factorii externi)
2- indiferent de locul unde este depozitata hrana...albina stie cu siguranta mai bine decat noi unde trebuie sa fie acea hrana...de ex ..blocajul cu polen eu nu il consider o problema, dimpotriva...in timp ce lipsa spatiului de depozitere pt miere si nectar poate fi cu adevarat o mare problema.
3-cat de mare sau de mic ar trebui sa fie cuibul....in functie de momentul la care ne referim e mai avantajos sa fie mai mare sau mai mic...de ex..iarna ai nevoie de un spatiu care sa nu fie mai larg decat ocupa o familie medie-mare stransa..deci un spatiu de 30/30 e perfect...aici apare insa si nevoia unui compromis pt ca trebuie luat in calcul si dimensiunea la care acea familie ajunge in varf de sezon...cate corpuri are nevoie, ce inaltime etc...chestii care pot sa iti faca tie viata mai grea sau mai usoara.
4-pe resistantbees.com suntem sfatuiti sa folosim o tehnica ..."unlimited broodnest"...aceasta idee o regasesti si la Margarit, Angelily sau altii care folosesc 3 corpuri 3/4 a cate 10 rame DOAR PT CUIB...deci pt ouar si hrana familiei.
4-roitul inainte de vreme in cea mai mare parte din cazuri este cauzat de lipsa de experienta a apicultorului...nu coreleaza momentul in care se afla colonia ca dezvoltare cu nevoia de spatiu imediat urmatoare...albina este nitzel mai inteligenta decat "stapanul" ei ...ea stie ca daca i sa largit zona cu 2 rame si ea deja ocupa 14...se pisha pe spatiul ala...nu-i ajunge pt ca in cateva zile mii sau zeci de mii de albine vor ecloza...deci de cele mai multe ori apicultorii sunt prinsi pe picior gresit cu spatiul.
5- pt calculul tau...te sfatuiesc sa tii cont ca, ponta maxima nu e 2500 asa cum scriu cartile...ia in calcul minim 3000-4000 de oua zilnic, si nu uita ca prolificitatea matcilor ca si durata de viata a albinelor tine foarte mult de toxicitatea din ceara.
Iar toxicitatea vine mai putin sub forma de pesticide sau ce vrei tu..adus de albina, cea mai mare toxicitate cu substante remanente in ceara o produce omul prin tratamente.
Eu am dimensionat corpul in asa fel incat sa nu fie extralarg pt un ghem bun strans, sa fie usor de luat in maini, sa convina albinei...deci NU MER

...ci suprafata mica si ceva mai adanc sa poata forma o sfera...de fapt in 30/30/31 chiar face o sfera...la cel de 11 face si acolo sfera insa ramele laterale nu mai sunt imbracate de albina ci doar atinse de extremitatea ghemului...ele devin utile la desfacerea ghemelor...acum cand albina are acces la surse nederanjate de hrana....alea 2 r inseamna 2 r in plus de puiet in primavara fara interventia mea.
Corpul de desubt asigura spatiu pt valurile de vreme calda cand familia se desface mai tare, asigura microclimat sus in corpul 2, cand se incalzeste matca are suficient spatiu fara interventia mea...ghemul se desface, albina populeaza zonele din corpul de jos etc