Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde CristianBee » 24 Mar 2016, 22:11

Vezi pe site-ul lui davecushman ca este o sectiune in care ilustreaza numarul de albine de pe o rama in raport cu numarul celulelor de puiet . Rama este langstroth dar vei putea folosi ca si unitate de masura decimetrul patrat pentru tipul tau de rama .
CristianBee

Mesajde ovidiu8403 » 03 Apr 2016, 08:54

Buna ziua,

Evalizarea stupilor , ajutarea celor mai slabi de la cei puternici cum o faceti ? Eu de regula o fac cu puiet caopacit fara albina ( scuturata de pe aceasta in stupul donator ) concomitent iau oua, larve tinere de la cei slabi le dau celor tari care au multa doica . Pot lua rama cu capacita impreuna cu albina acoperitoare sa o dau celor slabi ? Nu omoara matca sau se bat ? Pot scutura direct doica din cel tare in ,slab? nu se bat sau omoara matca celui slab ? Nu stapanesc inca prea bine aceasta tehnica . La Dan Margarint da rame cu puiet si albina si chiar albina scuturata . Va multumesc .

Stima
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde bmdna » 03 Apr 2016, 09:23

Din ce am citit si probat eu, cea mai prietenoasa metoda de egalizare/ajutare este urmatoarea:
- se ia o rama cu puiet capacit, la eclozionare din familia puternica, se perie de toate albinele de pe ea si se pune in familia slaba
- se ia din familia slaba care tocmai a primit rama de puiet capacit aflat la eclozionare, o rama de puiet larvar (necapacit) se scutura de toate albinele de pe ea si se pune in familia puternica, in locul celei cu puiet capacit ce a fost luata anterior.

Astfel se ajuta familia mai slaba, fara sa se creeze un dezechilibru prea mare in familia puternica.
Aceasta metoda se poate prcatica numai daca familia slaba are suficiente albine care sa poata incalzi intreaga rama de puiet capacit. Daca familia slaba este prea slaba pentru a incalzi aceasta rama, metoda descrisa mai sus nu trebuie aplicata.

Eu personal nu mai practice egalizarea. Consider ca efectele positive sint mai putine decat cele negative.
bmdna

Mesajde cucubau » 03 Apr 2016, 10:17

Egalizarea familiilor de albine este o operatie delicata , necesara sau chiar obligatorie.
De regula egalizarea are dublu scop :temperarea familiilor supradezvotate (pentru a prevenii roirea ) ; ajutarea familiilor slab dezvoltate.
Inainte de efectuarea operatiei trebuiesc evaluate familiile slab dezvotate , stabilita si eliminata cauza care a dus la aceasta stare si dupa acest proces efectuata egalizarea.
Egalizarea poate fi facuta prin adaugarea de rame cu puiet cu sau fara albina , prin schimb de rame cu puiet sau prin schimbarea intre ei , a locului in care se afla asezati stupii.
Aceasta ultima varianta se face doar in timpul culesului .
........
cucubau

Mesajde akmm » 04 Apr 2016, 12:27

csaa scrie:Pe vremea asta ploioasa, din exces de timp, am reluat la citit cartile apicole si am ”redescoperit” un amanunt pe care nu l-am bagat in seama. Si anume faptul ca aproximativ 20000 de albine sunt tinute in stup ”la activitati administrativ gospodaresti” iar restul pleaca la cules.
Intrebarea mea este: Cum aproximam numarul de albine dintr-un stup (fara cantar)??? Cam cate sunt pe o rama bine acoperita?

E un dichis in discutia asta.,,20 000 albine sunt tinute in stup'', nu inseamna ca in stupi deschisi la amiaza gasim uniform, la toti 20 000 albine.Numarul este un numar tampon, permanent captiv ca electoratul PSD, insa pe langa el mai sunt 10 000 care descarca gusa, 10 000 plecate la cules, 5 000 la furat etc, functie cat de puternica este familia, si inca destule care asteapta cercetasele cu mostre.O familie puternica poate ajunge usor la 60 000-80 000 albine, adica 6-8 Kg masa vie, afara de puiet.Cel mai bine estimezi familia cand apune soarele si toate albinele, exceptie cele ratacite, sunt in stup.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde ovidiu8403 » 06 Apr 2016, 13:34

Buna ziua ,

Urmeaza pentru mine primul pastoral .nu la rapita ci la salcam in zona Carei (Satu Mare)
Pe timpul transportului stupii trebuie sa aiba aerisire sa nu se axfixieze . Pe o distanta de 200KM aprox 3.5 ore , este suficiienta aerisirea prin partea de jos , fund AV scot tabla si ramane jos sita complet, corpuri de 12 rame + magazii de 1/2 . Capacul este fara aerisire numai daca pun doar podisoarele care au fanta cu sita , le strang cu centuri si nu mai pun capacul .Transport cu platforma descoperita . La ce ora ar fi bine sa plec ?Ora 2-3 dimineata ma gandesc eu sa ajung pe la 6-7 dimineata la locatie .

Multumesc de pareri sfaturi .

Cu stima,
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Kingraa » 07 Apr 2016, 16:45

Mă gândesc că o ora, două după ce ajungi ar fi indicat să le lași să se liniștească și abia după aceea să le deschizi urdinişul, să iasă la un zbor de recunoaștere liniștite. Să nu ajungi acolo și să le și dai drumu, agitate, ca-ți ies năuce , fără zbor de recunoaștere. Calculeaza-ți și aceste 2 ore pe lângă drum. Zic și eu, mai începător decât tine.
Acuma vin și eu cu o provocare. Dați-mi o explicație plauzibilă. Am 100 de pruni în buza stupilor. Azi ar fi cam a 2-a zi de când s-au deschis complet. Ieri a trebuit să umblu bine printre ei ca să găsesc o albină la cules. Azi dacă văd 3 albine pe un prun zic că-s multe . E posibil să nu dea nectar în primele zile ale înfloririi ? Spre exemplu am un corcoduş în partea din care am făcut poza, înflorit cam de o săptămână jumătate, dar care emană mireasmă de floare , și e plin de albine. Între pruni nici un miros, dar nici albine.
Explicația ?
Fişiere ataşate
20160407_153007-800x450.jpg
Kingraa

Mesajde oroles » 07 Apr 2016, 21:49

Prunul nu secreta mult nectar (20-30 kg / ha). La prun polenizatori buni sunt mustele.
oroles

Mesajde un OM » 08 Apr 2016, 19:01

O posibila explicatie ar fi un lan de rapita in apropiere.
un OM

Mesajde albinavesela » 12 Apr 2016, 11:48

Am 3 lanuri de rapita de jur imprejur inflorita, de ce nu secreta nectar ? Nu e soiul bun ?
albinavesela

Mesajde romikele » 12 Apr 2016, 12:20

Rapița secretă nectar la temperatura de 14 grade, începând cu 9 grade pune la dispoziția culegătoarelor polen.
Dacă sunt îndeplinite aceste condiții de temperatură, dar nu există cules, este posibil ca nu rapița să fie de vină, ci familiile să nu fie suficient de bine și corect pregătite pentru acest cules, dar în câteva zile totul să intre în normal.
Evident, vor fi ceva pierderi, dar dacă nu e planificat un cules de rapiță pentru comercializare, ci doar pregătirea pentru salcâm, va fi bine.
Atenție mare însă la otrăvuri !!!
romikele

Mesajde Mircea_63 » 12 Apr 2016, 12:36

albinavesela scrie:Am 3 lanuri de rapita de jur imprejur inflorita, de ce nu secreta nectar ? Nu e soiul bun ?

Intreb si eu... de unde stii ca nu secreta rapita?
Pot doar presupune: ai temperatura si zbor intens, insa nu ai spor la cantar? Ieri de exemplu, in zona noastra nici nu prea zbura albina. Ai prins albinuta si ai strans-o de gusa? (nu fac misto)

Foarte importanta informatia lui romikele! Insa ma amuza informatia ca de la 9 grade furnizeaza polen. :lol: Ale mele ar aduce polen si de la 5 grade, daca... ar iesi la zbor. E bine de stiut temperaturile de la care secreta diverse surse de cules, nu de alta, dar sa nu iti faci sperante desarte.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde romikele » 12 Apr 2016, 14:56

Dacă nu furnizează, atunci "pune la dispoziție"!
Ce vrei, urmările festivalului.... greu se mai găsesc cuvintele.... :D
romikele

Mesajde stancu marin » 12 Apr 2016, 19:27

De la romikele am avut multe de invatat desi am peste 30 ani de stuparit si peste 150 de fam de albine!!!!!!!!
stancu marin

Mesajde virgilv » 12 Apr 2016, 19:45

Buna ziua, sunt incepator in al doilea an de stuparit. In prezent am sase familii de marimi modice ( 4 - 5 intervale) in cutii dadant de 10 rame. Am intrat in iarna cu 7 familii iar 4 familii au iernat cate doua in 2 cutii de 10 rame despartite de diafragme etanse. La o cutie diafragma nu a fost asa de etansa si la mijlocul lunii martie la controlul facut cu ocazia verificarii consumului turtelor proteice am constat la o familie absenta matcii, o mana de albine moarte pe fundul cutiei si circulatie libera pe sub diafragma intre cele 2 familii. Mentionez ca aveam puiet in diferite stadii ( larvar si capacit). Am presupus ca o familie a patruns pe sub diaframa si a omorat o matca. Deoarece familiile comunicau (circulau) liber am presupus ca practic se realizase unificarea celor 2 familii si am scos diafragma. (Cealalta matca era bine mersi). Asa ca m-am pomenit cu o familie mai putin dar si cu o familie pe 9 rame. Saptamana trecuta am gasit in familia cu pricina botci de roire desii au spatiu si le-am pus si rame la cladit. Am distrus botcile presupunand ca va incepe culesul la rapita si o sa se razgandeasca. Matca inca mai era dar era cam fugarita de albine. Astazi am constat lipsa matcii si prezenta a 6 botci de roire capacite (nu de schimbare linistita). Nu mai am puiet larvar ci doar capacit. Am lasat 2 botci mai mari. Intrebarea mea de incepator este daca era mai bine sa fac o unificare sau sa astept sa vad ce iese din botci. Cu stima
virgilv

Mesajde wineto77 » 12 Apr 2016, 20:27

Buna,botcile sunt de schimbare linistita, asa apar primavara devreme,mai mici si pe speteaza inferioara,albinele au sesizat o problema la matca,dale pace.
Parerea mea.Ganduri bune.
Crezi ca pokerul e un joc de noroc?...joaca la 6/49 ai mai multe sanse.Eu(din experienta)
wineto77

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR