Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Bogdan.ag » 06 Mar 2016, 09:02

Exista si alternative naturale la antibiotice, doar trebuie putin cautate si administrate corect.
Nu risc compromiterea calitatii mierii, chiar daca sa zicem : nu extragem din cuib, administram cantitati f mici(gen 50ml) de sirop.
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde danielmihai » 06 Mar 2016, 09:55

Nea Gica si la cei orizontali cum procedezi?Anul asta vreau sa încerc la cateva familii care se dezvolta greu si oricum e bine de știut...niciodată nu stii cand te poate vizita "SUA" sau "UE"! :? :?:
danielmihai

Mesajde cucubau » 06 Mar 2016, 10:17

danielmihai scrie:Si cu mierea ce faceți?adica dam preventiv oxi si iarna stam cu mierea in piața sau o vindem la borcan?sau sunt alte ghidușii care fac sa nu iasă in miere?(pusă in turta iarna?)

Inainte de efectuarea unor tratamente cu potential de risc se fac calcule pentru a determina cea mai avantajoasa varianta din punct de vedere economic financiar.
Daca nu se fac tratamente : o parte din stupina este compromisa , pierderi , mortalitati , familii slab dezvoltate , miere putina , bani putini .
Daca se fac tratamente : potential de risc de contaminare a unei extractii de miere (doar prima extractie prezinta risc la celelalte riscul se diminueaza pana dispare complect) , familii foarte puternice , multa miere (aceasta miere nu ar exista daca albinele nu ar fi fost tratate) prima extractie sa zicem ca este compromisa , dar urmatoarele vor totaliza o cantitate net superioara situatiei in care albinele nu ar fi tratate.
Daca pur si simplu mierea de la prima extractie se face tuica , sau chiar se arunca pe rau , iesim in castig , vom avea si mai multa miere si familii sanatoase. Fara tratamente vom avea albine bolnave cu pierderi si miere putina.
Nu se pune problema celor de la sectiunea bio , ei isi fac alffel de calcule.
Odata cu acumularea de experienta metodele de tratare vor fi tot mai elevate si potentialul de risc minim .
........
cucubau

Mesajde Florin Dobre » 06 Mar 2016, 10:56

danielmihai scrie:...niciodată nu stii cand te poate vizita "SUA" sau "UE"! :? :?:

Foarte tare expresia asta! :lol:
Mai ales ca noi suntem un popor ospitalier...de aia nici nu tratam noi cu antibiotice. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 06 Mar 2016, 11:57

csaa scrie:Pentru colegii care au albine in zona Oltenita, aveti grija ca la bataluri, spre Ulmeni, au murit 80 de familii de albine din cauza loca europeana

Asa ie.
Iarna loca paleste crancen in puieti .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde gica.mosu » 06 Mar 2016, 15:02

danielmihai scrie:Nea Gica si la cei orizontali cum procedezi?Anul asta vreau sa încerc la cateva familii care se dezvolta greu si oricum e bine de știut...niciodată nu stii cand te poate vizita "SUA" sau "UE"!....

...Paaaai,am za's cum fac....La orizontali si la verticali,nu extrag din cuib decat f rar(miere de mai pt tratamente...)in rest doar din caturi :!: si vand in piata...cu borcanul...cat despre analize :idea: e treaba laboratoarelor ce si cum fac...de nu iese "NICA".....P.S-Dezvoltarea unor familii... mai greoaie :shock: ...sunt n factori care treubuiesc bagati in"ecuateie" inclusiv experienta....P.S2-Aud din ce in ce mai multi cu n familii moarte,nu trebuie neglijata nici LA s-au LE(analiza decide) si luat masuri,inainte de a fi prea tarziu :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde DoarEu » 06 Mar 2016, 20:56

La controlul de azi: ;)
Din 170: Toti au raspuns prezent :D
Doar la 3 familii am pierdut matcile.I-au mai intarit pe cativa cu cate o rama :)
Restul toti au puiet.Azi m-am apucat sa descapacesc si eu dupa diafragma.Nu am dat nimic pana acum!!!
Sanatate multa!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde gica.mosu » 15 Mar 2016, 08:27

.....Eram ieri in piata TG-Ocna...vini un apicultor,cari din 27 a mai ramas cu 3 fam...Cauza ceva gen(Florinelu) si unii din ei hrana :mrgreen: ...Am mai scris,pt cei cari aveti=stiti ca nu stati bini cu mierea'nstupi...actionati cat mai puteti cu ce aveti...inclusiv cu apifonda,pacat sa moara acum ca un" bou impuns de vaca" 8-)
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde sammy » 15 Mar 2016, 18:49

Ieri si azi- aglomeratie mare la apa. Am pus apa calduta in adapatori pt a mai limita nr albinelor care ingheata.
sammy

Mesajde gica.mosu » 25 Mar 2016, 17:34

...S-a intors iarnaaaa :mrgreen: Fulgi de zapada cad....dar partea p.....a ca,cad din ce in ce mai multi stupi...sita cerne si-si,mai ales la cei fara hrana(nu neaparat boala-analizele vorbesc)...P.s-actionati cu ce mai aveti,eventual un sirop2/1 in punga...sa speram ca se v-a indrepta si vremea...pomii,papadia,rachita... :x
gica.mosu

Mesajde asd » 04 Apr 2016, 08:12

asd scrie:
asd scrie:
lucky5strike scrie:La vremea asta, cea mai misto unificare e cand ai soclu mobil. Lada orfana la parter, lada unui roi la mansarda...

O joaca...

Am unificat in felul asta un nucleu slab dar cu matca tanara pus peste o familie bunicica cu matca batrana(al treilea corp pus peste cele 2 existente) - super simplu. Revin cu rezultatele unificarii in primavara.

Matca tanara oua in c3. Cea din 2014 pe jos pe undeva. Nu m-am uitat ca mi-e frica. E prea multa albina mai jos si is rele.

Stiu ca e pe langa subiect dar ca idee:

Matca noua a ramas in corpul 3 iar cea veche in corpul 1. Pana la urma am avut nevoie de o matca ca s-au gatat ouale la alta si am folosit-o pe asta din C3. Sunt curios daca vor trage botci pe ramele de puiet din C3.
Curios ca albinele de la stupul cu matca problema se comportau ca si cand nu aveau matca(lipsa feromoni probabil). Matca noua am dat-o direct la familia cu probleme.

S-ar putea ierna fara probleme roi slabi peste familii puternice si fara plasa despartitoare cu conditia sa avem o bariera de miere zdravana intre ele. Matcile au ramas la locul lor chiar si in conditii de vreme calda(adica pana ieri). Se ia lada cu roiul de pe soclu si se plaseaza deasupra la familie dupa o perioada mai lunga de inactivitate, sa zicem Decembrie.
asd

Mesajde asd » 04 Apr 2016, 08:14

In primavara roiul beneficiaza nu numai de caldura dar si de albina ajutatoare.
asd

Mesajde proapis13 » 04 Apr 2016, 09:03

4 pierderi in iarna asta,primul,furtisag a doua zi de Craciun,al doilea mort pe fundul stupului cu ramele full cu miere,este inchis si acum,altul ramele goale,albina putina moarta cu capul in celula,iar la ultimul am gasit in ianuarie cateva pete pe rame.....Dumnezeu sa ma ierte dar la asta am intors gratia invers si l-am condamnat la moarte...asta este cel mai bun tratament anti-nosema... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mausica » 04 Apr 2016, 10:10

proapis13 scrie: .....Dumnezeu sa ma ierte dar la asta am intors gratia invers si l-am condamnat la moarte...asta este cel mai bun tratament anti-nosema... ;)

Vezi daca te uiti prea mult la filmuletele lui Pustiu....numai ghidusii faci :D
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde proapis13 » 04 Apr 2016, 10:15

mausica scrie:
proapis13 scrie: .....Dumnezeu sa ma ierte dar la asta am intors gratia invers si l-am condamnat la moarte...asta este cel mai bun tratament anti-nosema... ;)

Vezi daca te uiti prea mult la filmuletele lui Pustiu....numai ghidusii faci :D

Ironia este ca in timp ce discutam cu un coleg ...apicultor despre acest tratament,albinele lui
imi kakau parbrizul... :oops: si asta acum in perioada asta....n-am vazut metoda asta la pustiu stuparul... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde irina » 05 Apr 2016, 16:28

proapis13 scrie: la asta am intors gratia invers si l-am condamnat la moarte...

Gratia a fost intoarsa invers .....cu buna stiinta? :idea:
irina

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR