Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mishu05 - Mihai Duta - Apicultura

Mesajde Cristian IONITA » 11 Apr 2011, 12:18

inmulteste 6 cu 100 si-o sa vezi ca nu e chiar asa "neglijabil"

pentru gratii cea mai faina solutie este cea de manufacturare din profilele pentru rigips
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 11 Apr 2011, 14:33

Cristian IONITA scrie:inmulteste 6 cu 100 si-o sa vezi ca nu e chiar asa "neglijabil"

pentru gratii cea mai faina solutie este cea de manufacturare din profilele pentru rigips

600 de lei bine investiti pe o perioada nedeterminata cu garantia ca nu intra soarecul, in comparatie directa cu familii protejate prin profilul pt rigips unde am vazut cazuri ca il roade soarecul rezultand familii deranjate si aproape scoase din productie anul respectiv. Fa bilantul si vezi ce e mai rentabil!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Cristian IONITA » 11 Apr 2011, 17:07

vreau si eu sa vad un profil de rigips ros de soarece?

Eu personal imi permit sa investesc in toate gageturile ptr albine, fac apicultura strict din pasiune si oricum nu am multi stupi, la Mishu este insa ceva mai mult si e si normal sa gandeasca altfel
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Mishu05 » 11 Apr 2011, 18:47

Stati asa ca nu-i asa..:)
Bineinteles ca as lua 100-200 de gratii anti-soareci , nu-i ceva atat de scump si la cat am bagat pana acum .. Buba e ca ceea ce am vazut ca se comercializeaza nu mi se par bune pentru sistemul meu, cu scandurica de urdinis pe balamale. Adica gratia are 2 tablite iesite in afara de care tragi ca sa o bagi in suportul lateral. Astfel scandurica de zbor loveste in acele tablite si nu se mai inchide complet.
- in aceasta iarna am folosit blocuri de urdinis cu dimensiunea degajarii de 100X5mm si am blocat jumatate ( 50mm) cu un burete. Sunt super multumit, nu mai e nevoie de gratie metalica, nu am avut nici un soarece in acesti stupi, nu au putut trece de aia 5mm. Pe de alta parte si eu am stupii pusi pe un suport de 40-45cm latime astfel incat ies un pic in afara, stau in consola cumva cu partea din fata. Asa ca un soricel intra cam greu cand are de mers cu capul in jos si apoi sa si intre pe o gaurica de 5mm inaltime..zic si eu.
Victor, multumesc pentru aprecieri intr-adevar este foarte multa munca dar mai bine munca fizica si natura decat ..altele..:)
Mishu05

Mesajde victor s » 11 Apr 2011, 19:22

uite o mostra de gratie...daca te avantajeaza, da un semn... ;)
Fişiere ataşate
29102010436 modified.jpg
29102010436 modified.jpg (20.34 KiB) Vizualizat de 13043 ori
victor s

Mesajde Adi Hodis » 11 Apr 2011, 19:50

Mishu05 scrie:Salcam 1, Calarasi .

Faine pozele si rezultatele muncii Mishule ... da' aia cu salcamul m-a dat gata bre :)
Hai noroc si s'auzim de bine ... anu' asta. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Mishu05 » 09 Mai 2011, 01:32

Sar un pic inainte cu povestea la anul asta cu ceva poze.
Fişiere ataşate
teiu pomi 2011 3.JPG
Rama cu puiet capacit se vede cum regina oua concentric in elipse din ce in ce mai mari.
teiu pomi 2011 2.JPG
Familie pe 7 rame, i-am mai adaugat 1 rama, se vad albinele pe exteriorul ultimei rame.
teiu pomi 2011 1.JPG
Adaugam rame, puneam catul unde era nevoie, cu cateva zile inainte de rapita, inainte de Paste.
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 09 Mai 2011, 01:53

In saptamana Pastelui am lucrat vreo 3-4 zile am avut noroc de vreme relativ frumoasa, cules bun la prun , papadie si pasarica tigancii dar si ceva vant rece . Per total am reusit sa ii aduc la un nivel bun pentru rapita si cel mai important sa le pun funduri cu scandurica de zbor, lucru neglijat in toamna. Vatra de acasa s-a dovedit foarte buna aduceau polen la greu insa am simtit o oarecare incarcare ( doar un pic ) pe zona , in jur de 40-45 familii/vatra , 2 vetre aflate la 600m distanta. Pe viitor voi incerca sa pun maxim 30-32 familii/vatra si sa maresc distanta intre vetre.
Fişiere ataşate
teiu pomi 2011 6.JPG
Una din matci aparent foarte romaneasca albinele erau toate gri "sura de stepa"
teiu pomi 2011 5.JPG
papadie cat vezi cu ochii si urzicuta ( pasarica tigancii) + pruni in floare..paradis apicol
teiu pomi 2011 4.JPG
schimbam fundurile la stupi, puneam caturi unde era nevoie, adaugam rame
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 09 Mai 2011, 02:17

Parca e alta viata cand lucrezi ca omul, pe vatra la pomi in floare , pasari care canta ( si domestice si salbatice) si nu bate vantul tare.
Pozele sunt facute de Mybees venit in vizita de lucru..:)
Nu l-am pus la munca doar cu fotografierea s-a ocupat.. :D
Fişiere ataşate
teiu pomi 2011 9.JPG
rama puiet in ultimul stadiu in capacelul de ceara apare o mica scobitura semn ca albina e gata de eclozionare
teiu pomi 2011 8.JPG
flori de prun si papadie
teiu pomi 2011 7.JPG
floare de prun, 24 aprilie 2011
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 09 Mai 2011, 02:32

Asa..dupa care luni seara dupa Paste in urma unei ture de recunoastere spre Sud si Sud-Vest am decis sa ma duc cu ei la rapita ca incepuse. Cam la 25km de casa, un pic cam departe insa sunt 80 hectare si pana acum nu s-a mai prezentat nimeni la apel. Proprietarul a spus din prima ca va da cu mavrik -> liniste apropo de tratamente, am zis ca daca tot ma misc sa ma misc rapid, pe loc si la un fermier bun mai ales ca stiam tot felul de nenorociri apropo de tratamente.
Doua transporturi, unul de la gradina luni spre marti( 25aprilie), 46 bucati, am pus pe 2 randuri, randul 2 cei fara cat. Marti spre miercuri transportul 2 , 39 stupi de acasa. Relativ obositor, am terminat pe la 2 noaptea la 3 eram in pat. Uitasem ce inseamna sa incarci la roaba si mai ales pe teren accidentat sa iti intre manerele de la roaba in stomac cand dai intr-o groapa.
Am prins ceva zbor ( cules) marti, miercuri-> duminica insa maxim 4-6 ore /zi. Vant puternic multe ore/zi, temperaturi scazute insa soare si senin. Dupa ora 4-5 dupa-amiaza veneau toate acasa cum cadea soarele spre apus si scadea temperatura toata lumea era prezenta acasa. In stup s-a vazut prin aproximativ 2 rame mari pline cu miere si polen estimez un spor mediu de 1-1.5kg/zi insa de pe 2 pana pe 6 mai a ploua zilnic si ma asteptam sa consume din ceea ce au strans dar aparent nu a fost asa, au rezervele in stare buna.
Fişiere ataşate
rapita 2011 3.JPG
rapita 2011 2.JPG
adapator din folie cu iarba sa nu se apuce de scufundari..:)
rapita 2011 1.JPG
Drumul de acces bun, piatra pe jos, drum de sonda. Remorca incarcata cu caturi si alte catrafuse
Ultima oară modificat de Mishu05 pe 20 Mai 2011, 09:25, modificat 1 dată în total.
Mishu05

Mesajde Mishu05 » 09 Mai 2011, 02:49

In prima saptamana de rapita am facut asa:
1. am pus caturi la tot ce era pe 8-> 10 rame, sa fie loc daca simt ele nevoia.
2. am luat o rama cu miere din cuib , in general o marginasa si am ridicat-o in catul 2 . in cuib am pus in mijloc o foita. Pana acum se pare ca a functionat chestia asta, nu au botci insa si vremea nu a fost cea mai potrivita pentru dezvoltarea exploziva normala la rapita. Am verificat vreo 2-3 stupi si au crescut si ouat foita, sa vedem in urmatoarele zile daca au botci sau nu.
3. am extins cuiburile la cei 5-6 stupi pe 3-4-5 rame. Este uimitor cum familie care acum 2-3 saptamani era pe 3 rame , prapadita acum este pe 5-6 rame si da semne de dezvoltare buna, daca vremea era frumoasa sunt sigur ca ajungeau pe 7-8 rame fara probleme.

- in primele zile foarte-foarte rele noroc ca am avut fum din belsug si am lucrat doar cand erau conditii prielnice, adica de pe la 10 pana la 4 dupa-amiaza. Cum se racea un pic aerul, spre seara cum era circ cu ele, foarte-foarte rele si ma opream. Am reusit sa fac cam 30-35 stupi/zi dar nu am tras prea tare, puteam sa fac si un 40-45/zi probabil .

Intre 2 si 6 mai a ploua asa ca s-a facut un noroi de toata frumusetea , vineri 6 mai am lucrat in cizme, intra piciorul pana mai sus de glezna si nu mai iesea. Am intrat in zona in care nu mai injuram de la nervi ci pur si simplu radeam ca prostul ca nu am avut inspiratia sa iau o scandura sa stau ca omul. Pot spune ca daca vreodata sunteti nevoiti sa asezati stupii in lan, direct pe pamant macar sa ii puneti la distanta minima de drumul de acces si daca ploua sa va luati 1-2 scanduri mai late sa le asezati pe pamant sa nu va infundati cu totul ( ca mine).
Dormit la cort, sac de dormit bun ca altfel era jale pe camp, noaptea era destul de frig si umed, liniste, vedeam dimineata caprioapre, fazani, un soim si ceva iepuri seara in lumina farurilor.
Fişiere ataşate
rapita 2011 6.JPG
portretul stuparului la tinerete - ca sa parafrazez un film recent
rapita 2011 5.JPG
Aro, masina de baza in astfel de actiuni. Merge saraca de rupe desi e veche si uzata moral.
rapita 2011 4.JPG
stupii asezati in lan, pe paleti sunt caturi cu rame mici si rame mari cu foita care asteapta sa le bag in lucru
Mishu05

Mesajde MyBees » 09 Mai 2011, 03:19

mishu05 scrie:portretul stuparului la tinerete - ca sa parafrazez un film recent

Asta-i din seria "de pus pe facebook" :))
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2011, 09:16

Mishu05 scrie:...
Pozele sunt facute de Mybees venit in vizita de lucru..:)
Nu l-am pus la munca doar cu fotografierea s-a ocupat.. :D

Aoleu ce la-s fi pus eu la muncaaaa !!! ... asta pt. a plati acordul sa pozeze asha frumusetze de stupina. :P
Sa traieshti MyBees :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 09 Mai 2011, 09:31

Mishu05 scrie:...
3. Este uimitor cum familie care acum 2-3 saptamani era pe 3 rame , prapadita acum este pe 5-6 rame si da semne de dezvoltare buna, daca vremea era frumoasa sunt sigur ca ajungeau pe 7-8 rame fara probleme.
...

Da-mi voie sa te contrazic putzin ... ar fi fost asha daca vremea buna si culesul era inainte de cele 3 saptamani ... 2 NU, oricum ai face ... pt. ca nu potzi grabi in nici un fel eclozarea puietului la mai putzin de 21 de zile + zilele pina cand devine culegatoare.

Dezvoltarea exploziva sesizata ( impresia defapt ) este datorata faptului ca o albina acopera 3 celule cu puiet pe rama iar puietul de pe o rama bine umpluta, va acoperi alte 3 rame cu albine.
Uite-te sa vezi, o albina acopera 3 celule cu puiet.
Salve.
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 09 Mai 2011, 09:58

Mishu05 scrie: Vatra de acasa s-a dovedit foarte buna aduceau polen la greu insa am simtit o oarecare incarcare ( doar un pic ) pe zona , in jur de 40-45 familii/vatra , 2 vetre aflate la 600m distanta. Pe viitor voi incerca sa pun maxim 30-32 familii/vatra si sa maresc distanta intre vetre.

Salut Mishu,
Oare incarcarea asta nu o simti mai degraba toamna? Primavara totul "explodeaza" si personal vad mai mici probleme in alcatuirea rezervelor de polen. Cred ca dezvoltarea familiilor este totusi buna raportata la vremea intarziata anul acesta, ploile astea "enerveaza" cel mai mult, tinand albina inactiva.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Mishu05 » 09 Mai 2011, 14:31

Sa ma explic:
- familiile lasate in perioada 10-15 aprilie pe 3-4 rame , bine stranse au avut cam 1 rama cu puiet capacit care a eclozionat asa ca eu cand am deschis stupii respectivi la rapita, pe 27-28 aprilie am avut senzatia ca albina e nebuna, nu mai stie cum sa iasa la cules mai repede. Am mai bagat 1-2 rame si regina a continuat cu ponta frumos acum am albina pe ultima rama . Cert e ca rapita modifica bine de tot familia in foarte bine . Chiar si anul asta la vremea care a fost si tot s-a simtit. Insa intr-adevar nu se pot face minuni de la 3 la 10 rame, poate daca ar tine rapita 5-6 saptamani..:)
- am avut familiile in zona subcarpatica anul trecut toata vara din iunie pana la inceput de septembrie , altitudine 400-450m , faneata si livezi . Le-am coborat la vale undva pe 4-7 septembrie si in a 3-a noapte m-a plouat serios chiar la descarcare. Dupa aceea am avut cules de polen mult mai intens decat ma asteptam vreo 2 saptamani si in acelasi timp au cules de la struguri si de la prune. La mine in zona este un mic cult al prunului insa sunt multi care neglijeaza culesul propriu-zis de prune, multe gospodarii parasite, multi pomi de care nu se mai ocupa nimeni asa ca albinele au gasit o sursa de cules si asta s-a vazut in rame. De la deal am coborat toti stupii pe corp de cuib + 1 sau chiar 2 caturi de 1/2 pline de albina, practic aveam cam 14-18 rame dadant acoperite cu albina, la inceput de septembrie. Stimularea am facut de la 2-3 august pana pe 15-20 august, 400g la 2 zile . Asta a fost practic greseala mea la pregatirea sezonului, trebuia sa le mai bag si dupa ce am ajuns pe vatra macar 4-5 ture de hrana . Am avut multe familii bune si foarte bune insa rezervele nu au fost intotdeauna mari ci medii, poate un 15-18kg/stup cand ar fi trebuit un 20-25kg/stup. Cert e ca toamna am prins la fix au adunat bine la pomi si vita de vie pentru ca vedeam "nectar" in rame in octombrie si nu prea mai era de unde.
- in legatura cu incarcarea pe vatra in acest moment ma gandesc foarte-foarte serios la o solutie cu mai multe vetre cu 25-30 familii/vatra . Daca clima va fi in continuare ca in ultimii 2 ani vom avea suficienta umiditate in sol in orice zona a tarii asa ca un cules mic in stationar dar constant ar putea sa fie solutia. O sa incerc sa vad cum e si va mai povestesc..:)
Mishu05

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?