david88 scrie:Hristos a-nviat!
Cred ca la minim 15 din 30 stupi am botci de roire.
Am de gand sa despart in doua familiile roitoare (asta pt ca vremea e tot ploioasa, iar botcile sunt deja capacite; nu pot sa sper ca isi revin la S2), adica sa obtin roi pe 5r dadant, la care adaug 3-4 rame crescute.
Peste 5 zile ii verific, iar cei care nu au matca (ma uit dupa oua/larve), ii aduc pe vatra sa eclozioneze matcile de roire si sa se imperecheze. Pe ceilalti ii duc la S2.
Anul viitor, roii astia de mai vor primi matci 'selectionate' de mine sau de la ACA.
E bine, e rau?
Vor mai roi daca nu tai nici o botca dar fac ce am scris mai sus (ii slabesc si creez spatiu)?
Ar fi mai bine doar sa tai cu atentie toate botcile fara sa ii despart?
Eu iti propun alte doua solutii:
Prima: iei din fiecare stup intrat in friguri ramele cu puiet si albina acoperitoare si rame cu hrana si faci roi, pe care ii asezi in alt loc din stupina. In familia mare lasi matca si o rama de puiet larvar cu albina acoperitoare. Distrugi botcile de roire din familia mare. Astfel faci roi pe care ii poti folosi mai tarziu pentru marirea efectivului sau pentru schimbarea reginelor toamna sau ca familii ajutatoare anul viitor. Se pot face mai multi roi sau nuclee de imperechere din fiecare familie, in functie de puterea familiilor si de necesitati si resurse(cutii, rame, faguri,etc.)Familia de baza, cu botcile distruse, primeste faguri artificiali si/sau rame goale si va avea in componenta in majoritate albine lucratoare(care se intorc in stupul initial) iese din frigurile roitului si continua sa culeaga, putand fi mutata la alte culesuri, in timp ce roiurile raman pe vatra pentru imperechere.
A doua varianta, pentru stuparit stationar:
Pui in cat toate ramele cu puiet impreuna cu matca si albina acoperitoare, rupand botcile. Catul sa aiba iesire de zbor in directia opusa si sa fie separat total cu un podisor din placaj sau osb de restul stupului. In partea de jos ramane o rama de puiet cu doua botci de varste diferite. Tanara matca se va imperechea, apoi matca batrana poate fi eliminata si familia reunita. In acest fel familia continua sa culeaga cu vigoare si se inlocuieste si matca batrana. Nu recomand aceasta varianta pentru pastoral deoarece botcile pot fi distruse la transport sau se poate impiedica imperecherea tinerelor regine prin deplasarea pe alta vatra.