Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 06:27

La momentul asta am cam 180-190 rame delon modif populate..cred ca am crescut undeva la 90-100 rame intr-un interval destul de scurt..cam 20 -25 zile, iar ritmul va creste pt ca si familiile medii care vin din urma rapid cu ajutor vor atinge o putere la care si ponta si cresterea de faguri vor fi mai bune.
100 rame inseamna cam 10 kg de ceara secretata in 20-25 de zile...vorbim de un consum pt activitatea asta doar de aproximativ 100 kg miere care a intrat dar s-a consumat...nu mai vb de polen.
Si asta este doar o parte pt ca si celelalte functii sunt sustinute tot cu consum de miere si polen.
Acum inca este cules in natura dar daca nu mai e..ori deplasez la tei ori pun galeti...altfel nu va merge.
Fam ajutatoare au momente de 2-3 zile dupa ce cedeaza culegatoare in care nu aduc nik..pt ca nu au zburatoare...asta este o frana puternica in dezvoltare, mai ales ca le mai iau si o cantitate de albina si uneori puiet, mai dau si la crescut...deci ele lucreaza maxim dar eu tot fur pt ca trebuie tinuti pe acel spatiu de 9 sau 13 rame dupa caz.
Meditati la ideea asta...totul functioneaza cu energie in universul asta, iar energia imbraca forme extrem de diverse...absolut tot ce simtim sau vedem in jurul nostru inseamna energie...transpus in domeniul nostru, putem construi sau distruge un anume tip de energie...in functie de cum abordam problema.
Cand introduci 100 g zahar...alea au un nr de calorii, furnizeaza o anumita cantitate de energie...e ca si cum ai alimenta masina la pompa...dar colonia este un organism care cu un consum de # poate produce de n ori mai multa energie...la fel ca si noi.
Faptul ca primeste fara efort acea energie...conteaza enorm.
E de meditat la treaba asta....nu pot sa va expun aici o intreaga teorie...dar va garantez ca ASA E !!

Si ca sa extrapolez...asa ca sa il atzatz pe Altstupar :) de ce un organism viu e capabil sa consume x si sa furnizeze 3x sa spunem...si o masina nu ????
Se poate, este logic Altstupare..dar asta este alta poveste faina :lol:
BUNKA

Mesajde Bambucha » 12 Mai 2016, 07:05

neata,

Ai facut teste morfologice de laborator pentru studiul stiintific al indicilor?
Si eu prefer naturalul in defavoarea siliconului ;) la categoria hobby.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 07:29

Bambucha scrie:neata,

Ai facut teste morfologice de laborator pentru studiul stiintific al indicilor?
Si eu prefer naturalul in defavoarea siliconului ;) la categoria hobby.

Da..am un calculator performant, programe destepte, microscoape si alte nebunii...am masurat limba la albina si arupa si antena...ha maaa unele lucruri sunt atat de evidente ca sunt de necrezut !!!
Consumurile sunt date in Malaiu 76...acolo chiar sunt cercetatori la mijloc :)
BUNKA

Mesajde Bambucha » 12 Mai 2016, 08:14

Or fi, mai uita-te si la primul filmulet al lui DM, pe undeva se intreba retoric ce-i aia bio? Atunci nu am fost de acord cu el, intre timp "mi-a mai venit mintea la cap".
Tocmai ce am fost stropit de tantari a doua oara anul asta...(evident primaria nici nu se mai sinchiseste sa ma anunte). La cat se stropeste cu chimicale in jur ar trebui sa tin 2 zile din 3 albinele inchise. Si intreb si eu retoric mai exista natural cand mediul inconjurator este poluat si chimizat la maxim?

Offtopic
Am fost de curand in strafundul moldovei (zona Dorohoi) unde am asistat la constructia unui siloz si unei sere ultramoderne. Fertilizare, hranire asistata, tot tacamul, rosia nici nu va cunoaste buretele, nu mai vorbesc de pamant, totul asistat de calculator, totul made in Romania, asadar nici macar in zone in care zici ca natura a mai scapat nu sunt sanse...
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 08:38

Pot si eu sa ma intreb retoric...de la ce te-ai luat ???
Deranjeaza cumva albina mea ca e mai mica...deranjeaza pe cineva ca eu si multi altii SPER nu vom mai da bani grei pe porcarii gen foi de ceara pline cu cacaturi ??
Daca pot limita o otravire de ce sa nu o fac ??
Fac ceva bun daca in loc de un nivel de toxicitate 100 sa zicem, reduc la 70 sau 50 sau 20 ???
Are vreo importanta lucrul asta??
Pt mine DA.
Ce mai deranjeaza ??...deranjeaza ca sunt cai prin care desi nechimizate albinele pot fi tinute pe linia de plutire si chiar dezvoltate f bine...la varoa si tratamente ma refer !!!
Deranjeaza ca pot inmulti excesiv fara solutii caspice, casnice etc ???
Deranjeaza ca ce e acum la nivel de test..hobby se poate transforma in stupina de productie de mari dimensiuni si in fenomen de masa ???
Ce tot o sucim...nu inteleg de ce cineva nu incape de altcineva...daca suntem 3 tampitzi care vrem sa facem lucrurile altfel...avem tot dreptul asta, si daca cu timpul o sa ni se alature multi altii in spirit si gandire...ce are restul lumii cu noi ???
Vad prea multa dorinta ca Bunka sau altii ca mine sa o dea de gard...e !!!...o sa fie o surpriza !!
Deranjeaza probabil ca se dezvolta prea repede...pun prea multe filme, poze...prea multe dovezi...stiu da cu virgula....bio sau nebio...TREABA MERGE BINE !! MULT MAI BINE !!

Inca ceva, eu nu iau litera de lege tot ce vad pe la DM, Angelilly, Steplerfarm, Frechbeefarm, Austealieni, etc...sunt chestii care nu pot fi contestate, sunt chestii care se pot aplica doar acolo..altele si aici, sunt sisteme diferite de munca si rasplata...nu putem copia chiar totul !!!
Desi sunt de acord si cu Angelilly si cu DM...realitatea de la noi e putin diferita iar lucrurile (tehnica) trebuie putin adaptata !!
Tot respectul pt ei dar lucrurile se pot face in fel si fel de variatii si variante.
Asta este parerea mea !

Cand l-am intrebat pe Dorian D despre costuri etc...poate s-a iritat putin, dar eu am vizat fix genul asta de analiza, nu ma intereseaza nivelul lui de trai...poti castiga cu siguranta mult mai bine avand ceva gen Club in Montreal sau Vancouver..fara sa ai atata tambalau cum e in apicultura...nu ????

In exemplul tau e vb despre o sera..adica mediu inchis limitat...inca avem paduri de tei, de salcam, inca avem fanete la munte, avem aer curat...avem soare, avem ploaie..avem noapte, zi...avem ger si canicula...eu zic sa ne bucuram de ele.
Atunci cand nu vom mai fi fizic...vom percepe lucrurile altfel si nu vom mai avea poate niciodata feelingurile care le avem acum.
Live your life my frend !!
BUNKA

Mesajde Bambucha » 12 Mai 2016, 09:21

Unde dai şi unde crapă. În fine... Fiecare mai are şi zile proaste. Succese!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 09:36

Bambucha scrie:Unde dai şi unde crapă. În fine... Fiecare mai are şi zile proaste. Succese!

Nu...fa-ma sa inteleg ce ai vrut sa spui !
Cu chestia aia...ce-i aia bio...noi vb despre bio aici ca subiect principal sau despre altceva ??
Inainte de "bio" sa vedem imaginea per ansamblu...merita sau nu fagure natural, conteaza sau nu o zi mai putin pana la eclozare...are vreo noima ce zic cei care deja stiu de zeci de ani cu ce se mananca treaba asta, traieste sau nu albina mai mult...este sau nu dezvoltare mai rapida, mai mare...pot exista beneficii materiale din teeaba asta ????
Ne luam putin si de etica...este sau nu etic sa facem asta ??
Nu am o zi proasta...am enorm de mult de munca...rup din timpul meu...numai eu stiu ce intins sunt, dar lucrurile astea trebuie stiute cunoscute...

Il vezi pe cel cu capacul ridicat si pe cel din spate...iti arat ce e in ei...
Fişiere ataşate
rsz_img_20160512_090711-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 09:44

Sa nu zici ca unii is lesinati si ...etc
Uite...14 rame, in cateva zile va fi pe 16...va mai primi un "sut" sa ajunga pe 20 dupa care se va lupta de unul singur..
Fişiere ataşate
rsz_img_20160512_090723-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 09:49

Inauntru...sa nu crezi ca vb prostii...construiesc si baga puiet la greu...crezi ca astea pica din cer ???
Iti poti imagina consumul ?
Daca limba ar fi prea scurta...curu prea mic...DE UNDE ???
Iti zic ...daca fac 500 rame asta inseamna 500 kg miere frecata numai pe crestere de fagure.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160512_090730-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 09:57

Sunt cei 4 pe cate un corp care au pierdut deja toti cate un rand de zburatoare...
Fişiere ataşate
rsz_img_20160512_091317-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 10:01

Asa e jos..12 rame...era pe 9...se poate verifica data cand era pe 9 r
Fişiere ataşate
rsz_img_20160512_091335-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 10:05

Uite..6 sus 6 jos..nu vb prostii
Fişiere ataşate
rsz_img_20160512_091329-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 10:10

Asta e cel din spre sud de pe paletul cu stupul cu termohigrometru...l-am aratat adineaori...18 rame...va fi mutat in lazi de 13 si intarit...deci inca 4 care intra la ingrasat curand.
Fug la treaba ca e jale....
Fişiere ataşate
rsz_img_20160512_092153-1.jpg
BUNKA

Mesajde Beekeeping » 12 Mai 2016, 10:13

Frumoasa dezvoltare, nimic de zis. Cel putin eu sunt un pic invidios :p
Beekeeping

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 10:25

Intelegi Liviu de ce e greu si cu forum si cu albine si cu lemnele si cu sala ??
Ala care era pe 9...pe data de 10 a fost pus pe 2 corpuri...deci de la 9 la 12 rame incarcate in doua zile :)
V-am pupat !!!
Exista film pe youtube..
https://youtu.be/aFROgEKD_zs
BUNKA

Mesajde BUNKA » 12 Mai 2016, 16:47

Uite ma ca am si un film in care se vede diferenta intre familii.
https://youtu.be/MvjcaDDaOGw
Auzi ma...cica vine vreme rea...sper ca nu prea rea !!
O sa ii dau tare cu inmultirea pt ca m-am saturat sa fac tamplarie pt altii...oricum nu este platita la adevarata valoare...multe pretentii pe bani putini si cu riscuri mari...o combinatie proasta per total.
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR