de Danielu » 15 Iun 2016, 22:10
Vreau sa cumpar un roi de la un apicultor din aceeasi localitate (2km distanta intre case). Roiurile vor fi pe 5-6 rame, destul de puternici si probabil au ceva culegatoare.
Problema ar fi ca se va intoarce culegatoarea pe vechiul loc. Cum pot preveni asta, ca incepator, cu pierderi minime? Eu m-am gandit la urmatoarele variante:
1. Cea mai sigura varianta, ii iau si-i pun pe locul in care vor ramane si peste iarna, deja stabilit in gradina (dezavantajul ar fi ca se va intoarce o parte din culegatoare la el).
2. Ii duc in garaj unde ma astept sa fie temperatura<30 de grade. Le pun sirop ii las 2 zile cu urdinisul inchis si fara folie sub podisor. Nu ar fi prea greu de facut asta si mi se pare cea mai buna solutie.
3. Ii duc in beci unde temperatura este mai joasa si riscul de sufocare minim, singurul inconvenient ar fi urcat si coboratul scarilor inalte in beci cu stupul in brate. De asemenea le pun sirop sa aiba de lucru 2 zile
4. Ii pun ii pun la umbra cu urdinisul inchis iar dupa 2 zile ii mut pe locul permanent. Stupul este cu fund plin si nu stiu cat de bine este ventilat, imi e teama sa ne se sufoce. De asemenea le pun sirop sa aiba de lucru 2 zile
Ce varianta ar fi cea mai bune pentru mine fiind super incepator si ce varianta ar fi cea mai corecta a.i. albinele sa fie stresate cat mai putin.
Mersi,
Daniel