Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde Bambucha » 18 Iun 2016, 10:20

Asa e! In Romania se face selectie beton pe carpatina. Avem si ferme de elita care vand material sub orice stift de salvare luat din crengile patriei. Nu ne depasim conditia de mocirla si de orfani neiubiti nici in acest domeniu... Salvarea la noi poate veni doar prin initiativa privata ca la statul handicapat platim doar impozite! IMPLICAREeeeee astia cu nationala de fotbal, vremea nu iarta!

https://av.tib.eu/media/9250?106

https://av.tib.eu/media/9186?248
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde ignatov andrei » 18 Iun 2016, 22:54

Bambucha scrie:Asa e! In Romania se face selectie beton pe carpatina. Avem si ferme de elita care vand material sub orice stift de salvare luat din crengile patriei. Nu ne depasim conditia de mocirla si de orfani neiubiti nici in acest domeniu... Salvarea la noi poate veni doar prin initiativa privata ca la statul handicapat platim doar impozite! IMPLICAREeeeee astia cu nationala de fotbal, vremea nu iarta!

https://av.tib.eu/media/9250?106

https://av.tib.eu/media/9186?248

Si faptul ca "ai dreptate" in IMPLICAREAeeee-ta, nu crezi ca ar fi normal sa te dai stupar si prin rezultate proprii, nu doar criticand (scuze, taraind concluzii)..?!?
ignatov andrei

Mesajde Bambucha » 19 Iun 2016, 07:55

Eu sunt multumit de rezultatele proprii pentru un stupar hobbyst. Asta nu inseamna sa ma plafonez si sa nu caut in continuare perfectiunea :P Chit ca perfectiunea este intruchipata doar de Dumnezeu!

Pe de alta parte nu prea exista scuze ca voi fermele de multiplicare, care din asta traiti, sa nu va inchegati pentru a creea o logistica si o infrastructura ce ar putea permite obtinerea de rezultate exceptionale. Iar apoi sa va plangeti ca tineretul muncitor se mai uita si la blonde, roscate sau brunete! Poate ar fi o sursa de inspiratie comunitatea BK? Personal as plati cu placere 70-80 de lei pe regine de calitate provenite din linii de elita ameliorate in mod profesionist de 20 -30 ani(cum era Institutul in anii 90). Pana atunci ... defilam inainte cu ce exista, fiecare avand pretentii mai mici sau mai mari ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ioan Guist » 19 Iun 2016, 09:03

Bambuchea.
De un deceniu cel putin, afirm aceiasi treaba.Necesitatea trecerii unui prim prag.Acela de a nu mai acuza pa altul de lipsa mea de performanta.
Cand descopar ca vina lipsei de rezultat, lipsa selectiei ,lipsa corectitudinii, lipsa seriozitatii i-mi apartin si nu sunt de import, atunci fac un prim pas.Acela al atitudinii.
Apoi musai sa ma apuc de munca, iar rezultatele nu se vor lasa rugate in aparitie.Este o lege universal valabila.Actiune si reactiune.
Atata timp cat in sensul selectiei la albina autohtona nu actioneaza nimeni, sa nu ne asteptam la rezultate.
Iar "actiune" nu este = cu intentie si nu este = nici cu bla bla bla.

Dar am si eu o intrebare la tine:
Pent' ce trebe sa dam cu var?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde ignatov andrei » 19 Iun 2016, 14:35

Cristian Bratu ar fi reusit sa infiinteze niste grupuri responsabile pe anumite rase. Din cate stiu, Dani Popovici e responsabil cu Carnica. Prin Moldova (regiunea) cica ar exista un grup responsabil cu "Carpatina".
Cel putin asa mi-a spus-o chiar Bratu. Altceva nu mai stiu.
Pe la "Institut" lumea se face ca munceste...
Laurentiu Rosu, cica ar avea rezultate notabile cu aceeasi "Carpatina".
Eu, pe cat pot si cat ma pricep...
Altii...

Va dori, CINEVA, sa ne adune la gramada, intr-un proiect serios, nu doar in mici proiecte "de bucatarioara" (asa cum e si comunitatea BK)...?!?
ignatov andrei

Mesajde cucubau » 19 Iun 2016, 15:16

La aruncarea greutataii pe spinarea altuia si fuga de responsabilitate pe noi romanii nimeni nu ne intrece. Intradevar noi suntem cei mai buni , dar nu avem rezultate pentru ca vesnic avem parte de ghinion.
Totusi inainte de a arunca cu piatra haideti sa ne vedem propriile greseli.
Maidaneza noastra este hulita pentru ca atunci cand stuparul in loc sa ii asigure de ce are nevoie doarme , pardon mediteaza la capra vecinului si pe ea o apuca dorul de creanga.
Oare cati stupari din Romania stiu ca dezvoltarea unei familii de albine se face pe verticala de sus in jos si nu invers.
........
cucubau

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2016, 15:47

cucubau scrie:Maidaneza noastra este hulita pentru ca atunci cand stuparul in loc sa ii asigure de ce are nevoie doarme , pardon mediteaza la capra vecinului si pe ea o apuca dorul de creanga.
Oare cati stupari din Romania stiu ca dezvoltarea unei familii de albine se face pe verticala de sus in jos si nu invers.

Folosesc MER-ul.
Pot să-i ofer stupului cât spațiu vrea mușchii lui de maidanez.
A fost și un motiv pt care am trecut pe MER.
Dar, oricât spațiu i-ai oferi, madaneza când prinde ocazia, o taie spre creangă.
Maidaneza mea e foarte prolifică, ca de altfel și Carnica și BK.
Până în rapiță nici nu prea poți să faci diferența.
Doar că de aici încolo încep baiurile.
Dacă prind un prun bun și o rapiță ce-i calcă pe urme, dacă mai dă și 2-3 zile de ploaie, apoi încep chinurile facerii.

Sincer, de ce n-aș prefera o rasă care să mă ajute să întrețin dublu nr de stupi?
De ce să mă chinui singur?
De ce să nu-mi fie ușor?

P.S. Vorbesc cu un apicultor important. Îmi zice cum lucrează maică-sa cu stupii ca să nu roiască.
Are MER :idea:
Când intră în rapiță pune matca în C1, apoi pune hanneman.
Restul de puiet îl pune în C2 intercalat cu foițe. Peste, 1 corp.
Apoi, după 7 zile vine și ia puiet din C1 îl pune prin C2 și C3, în C1 bagă intercalat puiet și foițe. Un fel de leczo (se traduce prin harcea-parcea.)
Așa cică nu roiesc stupii. :o

eu la BK i-am pus C3 înainte de rapiță. Apoi C4 și C5.
La extras am luat mierea din C4 și C5.
A venit salcâmul și le-am luat iar C4 și C5.
Mi-am permis să mă bag în cuib să mai fur ceva puiet.
Acum i-am luat C5 și-l voi pune probabil la Fs.

În felul acesta aș putea să țin (chiar și eu) sute de stupi. Problema ar fi că ar trebui să chem tot satul la extras și ar fi mai greu. Așa greu să tot ai
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2016, 16:44

Metoda doamnei respective este "metoda sah". Am aplicat-o pe corp 1/1. Stampara roitul, dar la 1/1 franeaza si ponta pentru o vreme, ceea ce nici nu e rau uneori.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ignatov andrei » 19 Iun 2016, 19:17

cucubau scrie:La aruncarea greutataii pe spinarea altuia si fuga de responsabilitate pe noi romanii nimeni nu ne intrece. Intradevar noi suntem cei mai buni , dar nu avem rezultate pentru ca vesnic avem parte de ghinion.
Totusi inainte de a arunca cu piatra haideti sa ne vedem propriile greseli.
Maidaneza noastra este hulita pentru ca atunci cand stuparul in loc sa ii asigure de ce are nevoie doarme , pardon mediteaza la capra vecinului si pe ea o apuca dorul de creanga.

Mai "Bau Bau", un proiect de Ameliorare la nivel national se face cu sustinere de la Guvern. Degeaba se aduna gramajoare apicultorii, nu vor avea fondurile necesare demararii unui proiect serios!
Cand ICDA va lucra doar cu stupari iesiti de pe bancile facultatii, iar Guvernul nu va incerca sa coboare de pe scara si sa ia legatura cu practicienii adevarati, treburile vor merge asa cum merg... adica dupa cum spune "Nenea Marketig"...!

Numai cu lamele si microscop, cu halate scrobite si unghii false, nu se face Ameliorare, sa fie clar...!
ignatov andrei

Mesajde cucubau » 19 Iun 2016, 21:40

Nu stiu de cata ameliorare avem nevoie , se pot obtine rezultate foarte bune daca se tine cont de specificul speciei in sine.
La noi se vor rezultate fara a se tine cont de particularitatea albinei adaptate zonei fie ea maidaneza sau rasa pura aclimatizata.
In aceasta categorie nu intra materialul biologic exploatat la noi dar produs in alta zona a lumii.
Acel material biologic nu este adaptat zonei si de aceea se obtin rezultate bune in primi ani , iar dupa perioada de aclimatizare urmeaza dezastru.
Carpatina noastra produsa la noi si exploatata in Spania sau Italia este net superioara Bk-ului exploatat acolo.
Referitor la MER , fundul detasabil a fost conceput nu pentru a inlesnii igienizarea lui , altul este scopul.
Degeaba se adauga spatiu daca se adauga nu unde trebuie,sau cand nu este necesar.
........
cucubau

Mesajde cristi_vidican » 19 Iun 2016, 22:03

Cucubau,
La intarea in rapita, daca vreau sa adaug un corp pt ponta, vorbesc de MER... Unde va ponta matca mai cu drag, sus sau jos?
Vii prefera întotdeauna regina care îmi va face munca mai usoara.
Unii sunt masochisti. Nu vreau
cristi_vidican

Mesajde csaa » 20 Iun 2016, 00:17

Va ponta sus, ca e mai cald.
csaa

Mesajde cristi_vidican » 20 Iun 2016, 07:10

Se umple țara de BK
Cel mai cel apologet al Buckfastului.
În contextul în care știm ce gândea despre BK.

P.S. sunt foarte curios ce va ieși în urma concursului dintre Buckfast și Carpatină?
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 20 Iun 2016, 08:55

Ioan Guist scrie:Dar am si eu o intrebare la tine:
Pent' ce trebe sa dam cu var?

Justa intrebarea ta Nelu. Cred ca acelasi lucru s-a intrebat si Brancusi la viata lui.
Ma gandesc ca fiecare munceste, se zbate, trage tare pentru ca puii lui sa aiba o sansa mai buna in viata, o baza mai buna de plecare la drum, sanse mai mari decat noi. Suntem nascuti pe vremea cand fiecare era egal (artificial) cu fiecare, fiecare avea un loc de munca prin vreo fabrica sau uzina unde competivitatea si productivitatea nu conta, toata lumea era obisnuita sa mai ia si pe sestache, si viata trecea "la superlativ" prin minciuna propagandei partidului unic.

Privarea de libertati , castrarea idealurilor si mentinerea in minciuna si intuneric zeci de ani generatii la rand fac acum ca rezistenta la schimbare sa fie atat de mare, incat probabil ne trebuie iarasi cateva generatii sa revenim la o societate libera cu o o constiinta curata si mentalitati sanatoase. Cine nu are rabdare o ia pe scurtatura (DM sau Angellily) dar pretul e ca 2 generatii vor fi de sacrificiu.

Revenind la BK, ca despre el este topicul, nu orice gaza cu denumirea asta corespunde cu asteptarile. Nu toate sursele de productie livreaza calitate, daca ar fi fost asa toata lumea ar deveni furnizor de BK... Nu stiu cati au rabdare sa testeze aplecat, toata lumea vrea scurtatura! Un producator serios, responsabil, cu material omogen si predictibil are zeci de ani de munca dedicati in spate. Eu personal tin foarte mult la acest aspect.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cucubau » 20 Iun 2016, 09:28

csaa scrie:Va ponta sus, ca e mai cald.

Faptul ca uneori matca urca in cat nu inseamna ca spatiul de ouat va fi mai mare dinpotriva cu cat este constransa sa urce in cat cu atat spatiul de ouat va fi mai mic.
Albinele prin felul lor depoziteaza mierea deasupra si in laterale.
In momentul in care se muta in cat deja noul spatiu va fi mult micsorat.
Largirea cuibului se face prin adaugarea unui corp sub corpul 1. Ori ce incercare de largire prin adaugare de rame pe laterale sau adaugare de corpuri deasupra sunt frectie sau munca in zadar.
Carpatina la familiile foarte puternice necesita deblocare de cuib in perioada rapitei sau imediat dupa prin inversare de corpuri , iar la familiile de putere medie prin adaugarea unui corp sub corpul 1 si nu deasupra .
Incercati si apoi mai vedem cati adepti va mai avea BK-ul.
........
cucubau

Mesajde neculai.luca » 20 Iun 2016, 12:45

cucubau scrie:Nu stiu de cata ameliorare avem nevoie , se pot obtine rezultate foarte bune daca se tine cont de specificul speciei in sine.
La noi se vor rezultate fara a se tine cont de particularitatea albinei adaptate zonei fie ea maidaneza sau rasa pura aclimatizata.
In aceasta categorie nu intra materialul biologic exploatat la noi dar produs in alta zona a lumii.
Acel material biologic nu este adaptat zonei si de aceea se obtin rezultate bune in primi ani , iar dupa perioada de aclimatizare urmeaza dezastru.
Carpatina noastra produsa la noi si exploatata in Spania sau Italia este net superioara Bk-ului exploatat acolo.
Referitor la MER , fundul detasabil a fost conceput nu pentru a inlesnii igienizarea lui , altul este scopul.
Degeaba se adauga spatiu daca se adauga nu unde trebuie,sau cand nu este necesar.

Cucubau , AVEM MARE NEVOIE DE AMELIORARE la carpatina noastră , o spui chiar tu ( fără să vrei !? ) în fraza subliniată.
De fapt așa sună adevărul: Cu acel material biologic se obțin rezultate bune în primii ani PENTRU CĂ E SELECȚIONAT CU MARE RESPONSABILITATE , iar după 1-2 generații de mătci împerecheate ”a la noi” (HAOTIC) urmează dezamăgirile ( loteria ).
Am primit acum aprox. 7 ani o matcă BK din Suedia (avea 1-2 ani, trebuia schimbată dar a ajuns la mine ).
Am fost uimit de comportamentul albinelor ieșite din ea : f.ordonate , blânde , nici nu-și apărau urdinișul !
La producție n-a intrat în top 10 . Dar nici sub medie . A fost doar una , poate și cu urmări de la călătorie !
Acum am ceva urmașe împerecheate ”haotic” cu comportamente mult asemănătoare cu ”rasele” autohtone.
Aș zice că nu prea știu să se adapteze la perioadele de criză.
O urmașă de asta a reușit să intre în top 10 anul trecut .
Nu știu , poate doar întâmplător , dar recordiste sunt tot dintr-ale mele , mai negricioase .
Ce concluzie am tras ( și )eu :
Poți spera la stupină performantă, omogenă, numai dacă faci ca marii apicultori din străinătate :cumperi mătci selecționate de la furnizori de toată încrederea și nu-ți înmulțești haotic din stupina proprie.
Degeaba folosesc botci din familii recordiste . Cine știe cu ce trântori se împerechează ?
Asta tot spun posesorii de stupine mari de la noi dar tu te faci că nu pricepi !
Eu sunt amator ( hobyst ) și mă mulțumesc cu ce am. Dar nici nu știu de unde-aș putea procura mătci de încredere.
Am văzut impresii de tot felul pe-aici.
Deviem în filozofie dar mediocritatea ( sunt și eu aici ! ) și mândria națională ne caracterizează .
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE