Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 21 Iun 2016, 02:53

Cand le dai sirop ele depoziteaza si fug dupa polen pt a compensa carenta care apare in patea proteica a hranirii...exista un raport intre nectar si polen, o balanta ideala care ele incearca sa o mentina.
Cand dai turta de asta ele sunt obligate sa o consume..nu pot depozita, asta duce imediat la revitalizarea coloniei.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160620_213415-1.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Iun 2016, 07:33

Asa arata 2 roi formati pe cate 3 r care se dezvolta fara ajutor cu puiet ci doar cu hranire.
Dupa ce ocupa bine si cresc bine cele 3 rame ii voi muta in lazi de 13 unde ii cresc pana voi putea sa mai introduc 2 matci si sa ajung din 2 nuclee de imperechere practic sa fac 4 roi pe 6 r care trec iarna.
Daca reusesc sa umplu 40 de lazi de 13...inseamna ca ating targhetul de 80 de roiuri.
De la 15 la 80 pt mine chiar e performantza.
Fişiere ataşate
rsz_img_20160620_215340-1.jpg
BUNKA

Mesajde asd2 » 21 Iun 2016, 07:53

Cate ceva din natura asimetrica:

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

Anul asta am facut doar semi-rame de 3/4 pentru ca am redus drastic bugetul. Am testat cateva anii trecuti si sunt OK. Am renuntat si la distantiere.
Mie imi place sa vad ca albina se descurca singura nu sa ii dau eu. Nu asta a fost idea de la inceput? Sa avem un animal care sa adune pentru noi fara bataie de cap din partea noastra. Altfel e mai rentabil sa tinem oi, vaci, gaini etc.
asd2

Mesajde yuonyuon » 21 Iun 2016, 22:07

Ma intereseaza cam in ce procent te bazezi pe proteina adusa din natura ? eu de vreo 2 ani am avut polen abundent si nu prea am avut motive sa dau .inainte mai dadeam drijdie toamna si lapte praf primavara dar incet incet am ajuns la concluzia ca dezvoltarea fara ajutor primavara e mai buna (salcie si pomi).

acum daca vb exlusiv de roi e alta poveste.
yuonyuon

Mesajde BUNKA » 22 Iun 2016, 04:28

Foarte frumos..
Eu nu am dat nimic pana dupa salcam, nu a fost cazul...apoi cu ploile si ce a urmat, roisori mci, fara zburatoare din care a iesit puietul si a consumat ce mai era...nu puteam sa nu le dau...am rata de inmultire de 12,5 de la momentul aprilie anul trecut pana acum, erau 4 si acum sunt 48 deocamdata..pana in 20 iulie mai produc 50 de matci imperecheate.
Turtele le dau ca sa am garantia ca "animalul" e bine hranit si eu obtin maxim de rentabilitate pe unitate de timp.
Daca dau..am toate sansele ca in august sa ating targhetul de 450-500 rame construite, populate etc.
Eu vreau 700-1000 buc, sa termin cu tamplaria si sa imi vad de albine....de aia incerc sa urgentez, dar oricum as da proteic, si sirop la fel daca as sti ca natura face fitze si ma tine pe loc.
Acum familiile cu matci imperecheate sistimulate cu 300 g de pasta periodic fac niste faguri superbi, nici nu desfac ramele...ma uit din lateral si ma minunez.
Pun rama in lateral, pasta sus si aia e..treaba merge.
Va trebui un descapacitor si o centrifuga mare profi adaptata la stilul de rama.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 22 Iun 2016, 04:49

La albina treaba e simpla, in situatia de abundenta toate merg bine, starea fiziologica a coloniei e buna, poate produce la capacitate maxima secretii glandulare, fagure, puiet, poate asigura un zbor bun, echilibru termic etc
Daca apare cea mai mica carenta alimentara ..asta se rasfrange direct asupra modului cum colonia raspunde la carenta, si nu e benefic pt noi...
Daca familiile bat pasul pe loc sau chiar inapoi atunci ce randament avem la cules, la facut roi etc...cum se traduce asta in lovele ???
Cam nasol, nu ??
BUNKA

Mesajde asd2 » 22 Iun 2016, 07:54

Primavara nu dau nimic. Daca e cazul completez in August/Septembrie.

A inceput sa miroase a miere. :)
asd2

Mesajde yuonyuon » 22 Iun 2016, 08:31

Eu ma doua stupini primavara , defapt doua vetre, asta pana la salcam 2, una la BR alta la BC (100 si numai stiu de stupi amandoua) , la salcam 2 le unesc si diferentele is intresante . dupaia o parte pleaca la tei daca e cazu si FS. in fine . ce vroiam sa spun ca dezvoltarile astea timpurii "fortate' in februarie cu stimulari etc . is daunatoare , apare un factor imens de care trebuie tinut cont , si anume " viabilitate" . Asta ar insemna sanatatea coloniei , vb aia "sanatate ca i mai buna decat toate"

Viabilitatea nu apare in nici un caz din sirop . sau polen de rapita cum zic uni. stupii de la dunare explodeaza efectiv primavara de la salcie si alte minuni . in schimb la salcam is depasiti de cei de la deal unde au avut culles de cires etc., pana la coada culesurile astea naturale , non agricolo , is baza . si uite asa a aparut alt factor important " vatra"

Acuma cu stimularile proteice/energetice le dau numa in situatii de criza medie asta asa ca sa nu intre colonia in starea aia de " cod portocaliu/galben" ca dupaia avem de suferit . chiar daca isi revine familia ramane cu " sechele" asta se simte la urmatoru cules, is la buzunare ..... ce vrem sa avem este un nivel ascendent de bunastare fara zile cu frigideru gol.

Ar mai fi multe de zis da am de treaba la stupi .....
yuonyuon

Mesajde asd2 » 22 Iun 2016, 08:49

Multumim pentru informatii.
La mine merg bine fara ajutor - la munte. Totul e sa le fac tratamentele la timp. M-am incapatanat 3 ani la rand sa nu le tratez decat odata pe an in Decembrie. Anul asta am avut infectie destul de mare insa am tratat deja 2 weekenduri la rand si rezultatele se vad(oxalic doar). Vreau albine nu VSH.
asd2

Mesajde Beekeeping » 22 Iun 2016, 09:16

ok, toate bune si frumoase, lada e prielnica dezvoltarii, coloniile cresc frumos (cu stimulari cand e cazul). Perfect.

Pe decursul unui an apicol, care (si cand se administreaza) sunt tratamentele care se fac la o colonie in stup Delon versiune Bunka ? Prin tratamente eu inteleg orice metoda prin care incercam sa scapam/diminuam varoa. Pudrari cu zahar, fumigatii, etc. Din cate am inteles celula mica si distanta mica intre rame nu sunt suficiente 100% pentru a scapa de varoa. Cel putin nu in Romania.

Adi, cand ai un pic de timp liber (dupa ce termini lazile alea pe care le astept de m-am saturat) detaliaza si schema de tramanent. E foarte important pentru a intregi sistemul de intretinere bazat pe Delon.

p.s. si o poza cu galeata de hranire.
Beekeeping

Mesajde balu » 22 Iun 2016, 13:38

Ai incercat pasta proteica, doar drojdie, fara polen, o iau?
balu

Mesajde BUNKA » 23 Iun 2016, 12:05

balu scrie:Ai incercat pasta proteica, doar drojdie, fara polen, o iau?

Da, am incercat...o mananca dar merge mai bine cu polen.
Astea le devoreaza efectiv, parca sunt pirania.
BUNKA

Mesajde Luviv » 25 Iun 2016, 13:15

Ce fain....de unde iei polenul k sa fie bine?

Oricum anul acesta a fost un an bun de inmultit .

Eu am facut din 13 _ 60 in cei de productie nu m_am bagat....

Asta cu pesta asta e super .... O sa incerc si io e tare fain dupa floare o sa fac si le dau la toti....
Numa bine si spor

Domnu e bun ...baga miere....merge teiul.....
Luviv

Mesajde sammy » 29 Iun 2016, 15:36

Pentru toti cei care apreciaza fagurii natrurali.
Fişiere ataşate
Fotografie-0087 (192x256).jpg
Fotografie-0087 (192x256).jpg (75.93 KiB) Vizualizat de 8831 ori
sammy

Mesajde asd2 » 04 Iul 2016, 08:21

Dedicatie pentru Bunka:

asd2

Mesajde varza » 04 Iul 2016, 16:26

Aceasi intrebare am si eu privitoare la varoua.... anul acesta exista cam multi varosi cel putin la mine si intuiesc ca nu sunt singurul.
varza

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR