Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Omologarea si recunoasterea rasei Apis mellifera carpati

Mesajde eduard.rotaru » 27 Iun 2016, 09:12

cristi_vidican scrie:Cucubau,
nu mi-ai raspuns deloc la intrebare.
Este cineva in stare sa ofere o Carpatina lucrata?
Pana atunci, in lumea crescatorilor de matci deja se lucreaza si cu acte.

Nu e vorba sa cumparam Mercedes si sa fie trabant in realitate.
E vorba ca da cumpar o Dacie, sa scrie in acte ce poate.

Referitor la criteriile de selectie, iata mai jos niste criterii la zi.
Apropo, in lumea buna deja criteriile de slectie au ajuns departe.
La noi, lumea se multumeste sa fie regine negre.
Dincolo, daca albinele fac punti de ceara, regina zboara din linia de selectie.
Ca sa nu mai vorbim ca se lucreaza foarte mult la rezistenta la varroa.
Noi la ce criterii lucram?

P.S. Un crescator de regine de la noi, cand a venit vorba de puntile de ceara ca si criteriu determinant de selectie, nici macar nu auzise de asa ceva. Dan Margarit a spus cu subiect si predicat despre asta. Sunt nerabdator sa-l aud pe Dorian prezentand concluziile lui (despre reginele lui DM). Sunt sigur ca va fi sincer si le vom vedea cu totii. DM a spus de multe ori ca diferenta dintre el si ceilalti e determinata in mare masura de materialul genetic cu care lucreaza. Dupa ce Dorian l-a descris pe Margarit, nimeni nu mai are curajul sa spuna ceva impotriva.

Cristi, stii cate tabele din astea iti fac intr-o ora??!...cu miile ....din creion sau mai bine zis din tastatura hartii poate face oricine...intrebarea este cine le certifica??....iar despre faptul ca exista acea comunitate a BK si nu o institutie avizata, un organism neutru care sa reglementeze/ateste acele "documente" cat si materialul biologic, si faptul ca fiecare crescator de acolo are pedigree-ul lui (adica personalizat, si nu exista un model standard respectat si recunoscut de catre o autoritate competenta, imi pare rau sa zic dar te amagesti singur si ramai sa privesti sheeturi in excel....
P.S.: Intamplarea a facut sa intalnesc un nene zilele trecute care detine o infrastructura impresionanta si un numar de vreo 2000 de colonii in mare majoritate BK....Cu o parte din efectiv a facut un pastoral in zona moldovei (unde anul acesta s-a facut salcam...mai slabut dar s-a facut) si la intrebarea legata de productie miere marfa raspunsul a fost: "stii, conditiile astea destabilizeaza colonia iar BK nu prea lucreaza bine in asemenea condtii ....productia a fost slabuta dar mai bine mai slabut decat deloc...si intreb: cat a fost pana la urma?...pai vreo 300-400kg......wwwwooooowwww, in gandul meu...."
Acum domnul respectiv este cu mare parte din efectiv la tei la Ciucurova si imi zicea ca merge fff bine....si am cerut de curiozitate sa ii spuna care a fost sporul de varf la care el imi zice pai in jur de 6 kg....al doilea woooawwww....
Dupa toate astea am tras inca o linie si aer in piept si am zis ca "Mare e gradina Domnului...."
Sanatate si numai bine!
eduard.rotaru

Mesajde cristi_vidican » 27 Iun 2016, 10:04

Eduard,
intai de tote apreciez tonul civilizat in care scrii...

Acum, intamplarea face ca sa fi testat si eu BK. La inceput nici n-am vrut sa aud de el. A ajuns la mine in stupina fara sa vreau. Am cerut ceva si am mai primit si altceva.
Din experienta mea, din ceea ce am vazut cu ochii mei, parerea mea este pozitiva despre BK, in asa masura ca as merge exclusiv pe BK.
Am putut vedea diferentele Maidaneza-Carnica-Buckfast la mine in stupina, pe stilul si conditiile care le am.

P.S. Ateptam inseminarea instrumentala. As fi bucuros sa vad cat mai multi care fac asa ceva.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cucubau » 27 Iun 2016, 16:49

cristi_vidican scrie:Cucubau,
nu mi-ai raspuns deloc la intrebare.
Este cineva in stare sa ofere o Carpatina lucrata?
Pana atunci, in lumea crescatorilor de matci deja se lucreaza si cu acte.

Nu e vorba sa cumparam Mercedes si sa fie trabant in realitate.
E vorba ca da cumpar o Dacie, sa scrie in acte ce poate.

Referitor la criteriile de selectie, iata mai jos niste criterii la zi.
Apropo, in lumea buna deja criteriile de slectie au ajuns departe.
La noi, lumea se multumeste sa fie regine negre.
Dincolo, daca albinele fac punti de ceara, regina zboara din linia de selectie.
Ca sa nu mai vorbim ca se lucreaza foarte mult la rezistenta la varroa.
Noi la ce criterii lucram?

P.S. Un crescator de regine de la noi, cand a venit vorba de puntile de ceara ca si criteriu determinant de selectie, nici macar nu auzise de asa ceva. Dan Margarit a spus cu subiect si predicat despre asta. Sunt nerabdator sa-l aud pe Dorian prezentand concluziile lui (despre reginele lui DM). Sunt sigur ca va fi sincer si le vom vedea cu totii. DM a spus de multe ori ca diferenta dintre el si ceilalti e determinata in mare masura de materialul genetic cu care lucreaza. Dupa ce Dorian l-a descris pe Margarit, nimeni nu mai are curajul sa spuna ceva impotriva.

Sa revenim la subiect ;
Iata o intreaga lista de potentiali producatori certificati si acreditati , care pot sa elibereze ceferticate tuturor moftangiilor .
http://www.anarz.eu/AnarzAdministratorSite/public/Stupine+de+multiplicare.aspx
Referitor la catalogl d-lui Bratau ; ce ma surprinde ca nu are si corigenti.
In alta ordine de idei oare cum s-a realizat punctajul privind instinctul de roire ?
Nu cred sa existe variante in care regina dintr-un nucleu de imperechere sa roiasca in anul 0.
Despre celelalte as putea sa spun multe , dar nu vreau sa epuizez subiectul.
Multa sanatate si numai bine!
........
cucubau

Mesajde lucky5strike » 27 Iun 2016, 19:06

lucky5strike scrie:
cristi_vidican scrie:Dincolo, daca albinele fac punti de ceara, regina zboara din linia de selectie.

Aoleeeeu, ce departe estem! :lol:

Acuma serios, astept si eu un rapuns la treaba asta cu puntile de ceara, se poate?

CINE face asa ceva?

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jonny_it » 27 Iun 2016, 19:33

lucky5strike scrie:Acuma serios, astept si eu un rapuns la treaba asta cu puntile de ceara, se poate?

CINE face asa ceva?

Am familii cu regine carpatine care nu construiesc punti de ceara, cateva, si din ce am observat de obicei se transmite si la urmase.
Dar nu am facut vre-o selectie anume pentru asa ceva, le-am mostenit. :)
jonny_it

Mesajde cristi_vidican » 27 Iun 2016, 19:44

lucky5strike scrie:
lucky5strike scrie:
cristi_vidican scrie:Dincolo, daca albinele fac punti de ceara, regina zboara din linia de selectie.

Aoleeeeu, ce departe estem! :lol:

Acuma serios, astept si eu un rapuns la treaba asta cu puntile de ceara, se poate?
CINE face asa ceva?

DM a spus asta. Daca el a mintit ...
Bratu face asta. Cine are BK poate urmari lucrul acesta.
Se prea poate ca nu toti crescatorii sa fie rigurosi cu asta...
Dar, sunt crescatori care lucreaza serios la asa ceva
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 27 Iun 2016, 19:57

cucubau scrie:Sa revenim la subiect ;
Iata o intreaga lista de potentiali producatori certificati si acreditati , care pot sa elibereze ceferticate tuturor moftangiilor .
http://www.anarz.eu/AnarzAdministratorSite/public/Stupine+de+multiplicare.aspx
Referitor la catalogl d-lui Bratau ; ce ma surprinde ca nu are si corigenti.
In alta ordine de idei oare cum s-a realizat punctajul privind instinctul de roire ?
Nu cred sa existe variante in care regina dintr-un nucleu de imperechere sa roiasca in anul 0.
Despre celelalte as putea sa spun multe , dar nu vreau sa epuizez subiectul.
Multa sanatate si numai bine!

Cine imi da mie un F0?

Daca vei rasfoi site-ul dl Bratu vei vedea si corigenti, despre care scrie cu subiect si predicat de ce au zburat din line.
Am vorbit personal cu el in primavara si astepta niste rezultate de dincolo. Apoi mi-a spus ca mai multe linii au picat la teste.
Referitor la criteriile de selectie se poate vedea foarte bine aici
Legat de instinctul de roire .... se cunoaste ca o familie care nu trage poterase, are instinct de roire redus.
Plus ca o linie se verifica asa: din mama se trag un nr de 10-15 fiice, care se imperecheaza cu trantori frati. Se urmaresc fiicele, apoi se catalogheaza mama.

Dar, discutia nu trebuie sa fie despre Bratu, ci despre ceea ce fac ceilalti in ameliorarea Carpatinei.
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 27 Iun 2016, 19:59

Se pare ca am sa raspund eu.

Dan Margarit traieste intr-o lume in care precizia este la mare cinste. Lume in care el este functioneaza ca apicultor sadea. Ca atare lazile, ramele, spatiile stupului dau impresia a fi la cote. Si cred ca si sunt... vezi plasticaraia, etc. Cu toate astea, si el racaie cu spor depuneri de ceara, mai abitir decat o face un stupar roman.

Tu traiesti intr-o lume in care precizia este optionala. Si in care functionezi ca un apicultor "mijlocas". Cotele in stupii din Romania sunt de obicei vai mama lor. Reactia albinei de a face punti de ceara este absolut normala. Romanasul nu prea se inghesuie sa aiba ramele "curate" precum canadianul.

Te-ai lamurit, sper.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 27 Iun 2016, 20:01

Vidicane, ce spune mai legea spatiului albinei?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 27 Iun 2016, 20:13

cristi_vidican scrie:1.Cine imi da mie un F0?
2.Dar, discutia nu trebuie sa fie despre Bratu, ci despre ceea ce fac ceilalti in ameliorarea Carpatinei.

1. Carpatina? Nimeni

2. Institutional suntem orfani! Fermele de elita scot calitate sub cele de multiplicare (as fi bucuros daca m-ar combate cineva cu argumente). Eu personal testez de 6 ani material divers.

3. La nivel privat singura initiativa de care am auzit este nea Jean din Buzau care face inseminari. Dar te duci cu lichidul tau seminal si regina in punga (cati din stuparii de productie isi permit asta in sezon?)! Macar aici ar fi un punct de plecare daca s-ar pune 5-6 ferme de multiplicare la o masa (asociere in logistica, plan de bataie pe 10 ani, statii de imperechere, etc).... Dar nimeni nu vrea sa slefuiasca pietre, e mai convenabil sa traiesti din "ce se nimereste". Apicultura e pe val si balta are peste (deocamdata).
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 27 Iun 2016, 20:36

lucky5strike scrie:Vidicane, ce spune mai legea spatiului albinei?

Te rog reformuleaza ca nu am priceput intrebarea!

Legat de puntile de ceara ... l-am citat pe Margarit depre ce criterii de selectie lucreaza ei. Au ajuns sa lucreze la punti de ceara. Acolo s-a ajuns.
Nu zice nimeni ca nu mai sunt punti de ceara, ci faptul ca se lucreaza din greu la asta. Rezultatele se pot vedea deja.
Dar, tu ai zis ca n-ai auzit de asa ceva.
Despre asta era vorba. Ce lucreaz ei si ce lucram noi.
Unde sunt ei si unde suntem noi.

Ideea e alta de fapt: de ce noi nu vrem sa progresam? Cu materialul de la noi
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 27 Iun 2016, 23:31

Cifra magica 8 = spatiul albinei, da? Mai sus inseamna tendinta de ceruire, mai jos, in anumite cazuri, inseamna tendinta de propolizare.
Daca esti de acord ca nu poti determina albina sa renunte la acest narav, putem sa mergem linistiti mai departe.

---

Selectia.

De la o vreme incoace, se pare ca oricine se misca cu acul pe la fundul matcii, in locul trantorului, face selectie, si "implicit" treaba. In vreme ce ailalti fac orice, numai treaba nu... :D Si... jap-jap! S-a venit cu concept de matci maidaneze, etc. Amuzant, dar, in fond, trist . :lol:

Anul trecut am vazut in albumele lui Bratu al tau o serie de botci de o calitate indoielnica, din care nu pot iesi decat matci de la mediocru in jos. Daca or mai fi urme din pozele alea, putem dezbate mai indeaproape. Asta insemna ca omul mai are nevoie de niste ani sa se puna la punct cu dezvoltarea corecta a unei botci. Ca genetician mi se pare ca trebuie sa stapanesti ireprosabil intretinerea familiei de albine, teoretic si practic. In fine, nu insist despre cineva care nu e pe forum. Vidicane, tu imi vorbesti de albine fara punti de ceara. Nu-s ce-o fi zis Dan Margarit, in ce context. Poate ca la ora asta o fi ajuns la concluzia ca nu se poate asta... ca, ar fi ca si cum ai selecta albina... cu tinta de a nu zbura mai incolo de 2 km de stup, ca arde prea mult gaz... nici o problema, poate o pacalesti cu sirop, capcane, o vreme, dar la prima ocazie, de fapt la prima nevoie, te va trada cu siguranta. Suna revolutionar treaba cu cerica, dar cum naiba sa fie posibil? De fapt, ar fi posibil daca distantele intre cote le ai stas la 8mm. Da in fine, a cauta sa faci albina sa nu creasca ceara la distante peste 8 mm, e... ca sa dfua alt exemplu, ca si cum ai dresa albina sa nu participe la furtisag. :lol: In fine... Apicultura ca orice meserie e lifelong learning. Inveti toata viata. Ma amuz, cum acum 10 ani credeam ca roirea este ceva care se poate rezolva prin selectie... nimic mai fals, ntati va rog, roirea este de fapt o reactie a familiei la potentialul matcii in anumite conditii de cules si intr-o perioada data a anului. La fel si agresivitatea, mult influentata nu genetic, din ce am vazut in decursul anilor, ci de conditiile de intretinere ale familiei de albine.

Si ca sa ne mai distram, am o mica intrebare... auuu... ia spuneti-mi si mie, de unde stie Gigi sau Ion inseminatorul, ca trantorele de la care preleva sperma e cel mai cel, e cel tare, mai viril, mai potrivit? A, da... s-a venit cu ideea ca transmite fidel caracteristicile matcii mama... deci, orice puslama de trantor dintr-un stup ar fi bun de imperechere... Ceea ce natura refuza din start, cum stim... selectia naturala a trantorilor e vartoasa... Acuma, intreb si eu: nu mai bine lasam natura sa rezolve afacerea asta? Ca mie mi se pare mult mai... fiabil si ieftin.

Una peste alta, voi crede in inseminarea artificiala la albine cand, transvazand dintr-o matca inseminata artificial, toate matcile rezultate sa arate LA FEL ca matca initiala. Calitatea cresterii este sarcina mea. Dar alea sa fie identice. Se poate? Ca daca imi ies tot puslamale de matci de toata paleta coloristica, mi se pare doar un exercitiu de imagine, sau o munca fara un rezultat concret.

Si atunci las naibii natura in pace, dar o folosesc cum pot mai bine. :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Bambucha » 28 Iun 2016, 08:06

lucky5strike scrie:
1.Acuma, intreb si eu: nu mai bine lasam natura sa rezolve afacerea asta? Ca mie mi se pare mult mai... fiabil si ieftin.

2.Una peste alta, voi crede in inseminarea artificiala la albine cand, transvazand dintr-o matca inseminata artificial, toate matcile rezultate sa arate LA FEL ca matca initiala. Calitatea cresterii este sarcina mea. Dar alea sa fie identice. Se poate?

1. Si atunci de ce mai umblam cu larve transvazate din stanga in dreapta? Nu mai bine inmultim direct prin botci de roire/salvare? De unde se nimereste! Stie ea natura ce face "in interesul stuparului"! :P

2. Da. Se poate! Faptul ca la fundul Mariucii se vine cu material genetic evaluat si testat in timp, coroborat cu o tehnica de calitate a cresterii matcilor si a trantorilor, va creste cu siguranta productivitatea stuparului, fie si numai prin simplul fapt ca va avea o stupina stabila, o medie uniforma si previzibila la diversi factori externi.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 28 Iun 2016, 08:41

Nu e frumos sa ne iei de sus. Ironiile tale arata asta
O sa incerc sa-ti raspund punctual. Cat pot si stiu...
De la o vreme incoace, se pare ca oricine se misca cu acul pe la fundul matcii, in locul trantorului, face selectie, si "implicit" treaba.
In vest, asa se face selectia. Crescatorii de BK au inceput de mult sa faca asta, cei pe Carnica vin pe urmele lor. De ce?

Asta insemna ca omul mai are nevoie de niste ani sa se puna la punct cu dezvoltarea corecta a unei botci. Ca genetician mi se pare ca trebuie sa stapanesti ireprosabil intretinerea familiei de albine, teoretic si practic.
Mereu am incercat sa nu vorbim despre o persoana anume...
A spune asta despre Bratu, inseamna ca nu-l cunosti deloc.

Vidicane, tu imi vorbesti de albine fara punti de ceara.

Am adus in discutie puntile de ceara ca sa-ti spun unde au ajuns altii cu selectia. Ca sa nu mai vorbim de VSH.

Ma amuz, cum acum 10 ani credeam ca roirea este ceva care se poate rezolva prin selectie... nimic mai fals

Atunci de ce o anumita rasa sta foarte bine la roire?
De ce matcile care se schimba linistit transmit aceasta insusire mai departe, chiar daca nu e o insusire dominanta?
Ma tem ca noi, in Romania suntem fortati de incapacitatea noastra sa tragem aceasta concluzie: nu putem lupta cu roirea.

Si ca sa ne mai distram, am o mica intrebare... auuu... ia spuneti-mi si mie, de unde stie Gigi sau Ion inseminatorul, ca trantorele de la care preleva sperma e cel mai cel, e cel tare, mai viril, mai potrivit?
La intrebarea asta ti-a raspuns Calin tot printr-o intrebare.
De unde stie Gigi sau Ion crescatorul prin transvazare care larve sunt cele mai bune?
Observi insconsecventa ta?

Traiasca roirea naturala!

P.S. Anul trecut am cumparat un matca inseminata artificial. Am primit-o tarziu in vara si am bagat-o intr-un nucleu. Treptat i-am dat albina ca sa intre potrivit in iarna.
A iesit cel mai slab stup in primavara (4-5 intervale) - nu prea am reusit sa-i dau multa albina in toamna.
La rapita a fost un stup peste medie, iar la salcam a fost in top.
Asta e experienta mea cu regina asta inseminata (o Carnica).
In Polonia se comercializeaza pe banda regine inseminate ca regine de productie.
cristi_vidican

Mesajde eduard.rotaru » 28 Iun 2016, 08:58

lucky5strike scrie:Cifra magica 8 = spatiul albinei, da? Mai sus inseamna tendinta de ceruire, mai jos, in anumite cazuri, inseamna tendinta de propolizare.
Daca esti de acord ca nu poti determina albina sa renunte la acest narav, putem sa mergem linistiti mai departe.

---

Selectia.

De la o vreme incoace, se pare ca oricine se misca cu acul pe la fundul matcii, in locul trantorului, face selectie, si "implicit" treaba. In vreme ce ailalti fac orice, numai treaba nu... :D Si... jap-jap! S-a venit cu concept de matci maidaneze, etc. Amuzant, dar, in fond, trist . :lol:

Anul trecut am vazut in albumele lui Bratu al tau o serie de botci de o calitate indoielnica, din care nu pot iesi decat matci de la mediocru in jos. Daca or mai fi urme din pozele alea, putem dezbate mai indeaproape. Asta insemna ca omul mai are nevoie de niste ani sa se puna la punct cu dezvoltarea corecta a unei botci. Ca genetician mi se pare ca trebuie sa stapanesti ireprosabil intretinerea familiei de albine, teoretic si practic. In fine, nu insist despre cineva care nu e pe forum. Vidicane, tu imi vorbesti de albine fara punti de ceara. Nu-s ce-o fi zis Dan Margarit, in ce context. Poate ca la ora asta o fi ajuns la concluzia ca nu se poate asta... ca, ar fi ca si cum ai selecta albina... cu tinta de a nu zbura mai incolo de 2 km de stup, ca arde prea mult gaz... nici o problema, poate o pacalesti cu sirop, capcane, o vreme, dar la prima ocazie, de fapt la prima nevoie, te va trada cu siguranta. Suna revolutionar treaba cu cerica, dar cum naiba sa fie posibil? De fapt, ar fi posibil daca distantele intre cote le ai stas la 8mm. Da in fine, a cauta sa faci albina sa nu creasca ceara la distante peste 8 mm, e... ca sa dfua alt exemplu, ca si cum ai dresa albina sa nu participe la furtisag. :lol: In fine... Apicultura ca orice meserie e lifelong learning. Inveti toata viata. Ma amuz, cum acum 10 ani credeam ca roirea este ceva care se poate rezolva prin selectie... nimic mai fals, ntati va rog, roirea este de fapt o reactie a familiei la potentialul matcii in anumite conditii de cules si intr-o perioada data a anului. La fel si agresivitatea, mult influentata nu genetic, din ce am vazut in decursul anilor, ci de conditiile de intretinere ale familiei de albine.

Si ca sa ne mai distram, am o mica intrebare... auuu... ia spuneti-mi si mie, de unde stie Gigi sau Ion inseminatorul, ca trantorele de la care preleva sperma e cel mai cel, e cel tare, mai viril, mai potrivit? A, da... s-a venit cu ideea ca transmite fidel caracteristicile matcii mama... deci, orice puslama de trantor dintr-un stup ar fi bun de imperechere... Ceea ce natura refuza din start, cum stim... selectia naturala a trantorilor e vartoasa... Acuma, intreb si eu: nu mai bine lasam natura sa rezolve afacerea asta? Ca mie mi se pare mult mai... fiabil si ieftin.

Una peste alta, voi crede in inseminarea artificiala la albine cand, transvazand dintr-o matca inseminata artificial, toate matcile rezultate sa arate LA FEL ca matca initiala. Calitatea cresterii este sarcina mea. Dar alea sa fie identice. Se poate? Ca daca imi ies tot puslamale de matci de toata paleta coloristica, mi se pare doar un exercitiu de imagine, sau o munca fara un rezultat concret.

Si atunci las naibii natura in pace, dar o folosesc cum pot mai bine. :lol:

Lucky5strike, se pare ca tu nu prea ai inteles cum de altfel si noi marea majoritate nu am inteles si nu vom intelege niciodata....ideea era ca trantorul este o copie fidela a mamei...si acum intreb eu: cum geaca mea sa fie copie fidela a mamei cand masculul are 16 cromozomi si femela 32 de cromozomi??! Ba mai mult de atat s-a lansat ideea ca daca ai trantori din familii de elita, treaba cu selectia este rezolvata 50% , pe principiul ca trantorele poarta 50% din genele mamei ceea ce e total fals. Fiecare ou/trantor contine o combinatie unica din cele 50% din genele reginei. Si acum vine o alta intrebare: de unde stim care este combinatia cea mai buna , adica in consecinta care este trantorele care detine acea combinatie unica de gene care sa transmita caracterele cele mai bune sau cel putin sa transmita caracterele pe care ne intereseaza??....poate tot maestri din astia in genetica ma pot elucida....
Numai bine!
eduard.rotaru

Mesajde Cristian IONITA » 28 Iun 2016, 09:14

cristi_vidican scrie: .... de ce noi nu vrem sa progresam? Cu materialul de la noi

te rog nu face greseala sa generalizezi .... nu ne baga pe toti in acceasi oala cu colegu' Radut.

Este intradevar generalizata la nivelul societatii romanesti rezistenta la schimbarea mentalitatilor mai putin fericite si constructive .... dam exemplu pe stimabilu antrenor de fotbal Iordanescu care nu gaseste constructiv a demisiona cu toate ca prestatia echipei Romaniei a fost cu mult sub a altor echipe de fotbal dar al caror antrenori si-au asumat responsabilitatea esecului .... sau ... sa nu mai vorbim colegu' Radut care a tinut pana in panzele albe sa-si aiba anuntul favorizat fata de altii .... doar asa ca el este moderator.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE