Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde iulians » 01 Iul 2016, 19:37

Fie scuturat in lada fie asezat(rezemat) o rama cu puiet de roi.
iulians

Mesajde liviutzbogos » 01 Iul 2016, 23:01

Pune in lada noua o rama cu ceva miere pe care o descapacesti, o rama cu foita si daca mai ai si o rama cu puiet larvar e super. Pui lada sub roi si scuturi, astepti pana se linistesc si pui lada unde doresti. Daca roiul e prea sus in pom, poti scutura intr-o galetusa, cosulet ceva si le scuturi dupaia repede in lada. Retine, daca ii dai o rama cu puiet larvar, 100% nu mai pleaca.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde ApIor » 02 Iul 2016, 21:49

Începătorii întreabă... Întreb și eu...

Joi după-amiază am format un roi pe 3 rame de puiet căpăcit, miere și păstură. M-am uitat cu atenție să nu fie și matca din stupul de bază. I-am dat imediat în cușcă o matcă care eclozionase în aceeași zi sub ochii mei (din alt stup). Vineri la amiază am eliberat matca. Azi în roi am constatat că erau ouă de o zi și matca. Am tras concluzia că am luat din greșeală matca de la stupul de bază. Însă și la stupul de bază am văzut ouă de o zi și nici nu a început să-și tragă botci de salvare. Dar matca nu am reperat-o.

Este posibil să nu se fi autosesizat familia de bază că nu mai are matcă? Sau să se fi împerecheat și să și ouă așa de repede matca de o zi din roi? (Specific că era din botcă de schimbare liniștită).
ApIor

Mesajde iulians » 02 Iul 2016, 22:58

O matca iese in 16 zile, in 8 zile se imperecheaza si peste alte 3 zile incepe sa oua.Faceti un calcul! Marja de eroare fiind de 1 plus sau minus 2 zile.
iulians

Mesajde ApIor » 02 Iul 2016, 23:12

Am făcut calculul. Probabil e o matca de la alt roi, care a greșit urdinișul când a revenit de la împerechere. Dar și așa îmi dă cu virgulă...
ApIor

Mesajde apivasmob » 03 Iul 2016, 07:01

ApIor scrie:Începătorii întreabă... Întreb și eu...

Joi după-amiază am format un roi pe 3 rame de puiet căpăcit, miere și păstură. M-am uitat cu atenție să nu fie și matca din stupul de bază. I-am dat imediat în cușcă o matcă care eclozionase în aceeași zi sub ochii mei (din alt stup). Vineri la amiază am eliberat matca. Azi în roi am constatat că erau ouă de o zi și matca. Am tras concluzia că am luat din greșeală matca de la stupul de bază. Însă și la stupul de bază am văzut ouă de o zi și nici nu a început să-și tragă botci de salvare. Dar matca nu am reperat-o.

Este posibil să nu se fi autosesizat familia de bază că nu mai are matcă? Sau să se fi împerecheat și să și ouă așa de repede matca de o zi din roi? (Specific că era din botcă de schimbare liniștită).

verifica stupul de la care ai dat matca proaspat eclozata cum spui tu.(sa nu fi ridicat matca stupului de baza)
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde un OM » 03 Iul 2016, 19:30

Oua de o zi, de trei, la o repezeala, neatentie, pot fi confundate.
un OM

Mesajde joohny » 05 Iul 2016, 13:38

Va salut.Iernarea 2 in 1 se practica insa iernarea unul peste altul (corpuri diferite separate prin sita)ce parere aveti?Multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde asd2 » 05 Iul 2016, 14:10

Am auzit de la altii ca merge.
Eu as pune un roi slab peste o familie puternica chiar si fara sita(prin decembrie). Ghemurile raman separate dar albina mai migreaza fara urmari nefaste. O sa mai testez la iarna.
asd2

Mesajde un OM » 05 Iul 2016, 22:36

Nu am practicat niciodata, dar niciodata sa nu spui...
Ce fel de corpuri ai ierna supraetajat?
Cu rame Dadant nu vad rostul. Daca ai avea 10 rame cu miere si albina nu ar fi nevoie de incalzire prin pardoseala. Daca ai avea 5 Dadant, le-ai ierna cu sita pe verticala si nu unul peste altul.
Probleme cu care posibil te-ai confrunta la orice alt tip de rama a-i folosi: caldura familiei de jos ar urca, aceasta ar fi in permanenta iritata, plus mizeria, rosatura ce ar cadea de la roiul de sus.
un OM

Mesajde asd2 » 13 Iul 2016, 12:57

Am incercat sa unesc cand a dat frigul(noiembrie) prin suprapunerea de corpuri si am observat ca raman separate ghemurile, fiecare in lada lui. Am facut la fel prin ianuarie/februarie cu un roi mai slab insa tot asa: fiecare matca cu treaba ei. In final mi-a trebuit matca si am folosit-o pe asta.

Deci ce ma bate gandul: nu imi mai bat capul cu unirile in toamna si inainte sa dea gerul asez frumos toti roii deasupra familiilor puternice. Avantajul major la varianta fara plasa e ca mai urca albina sus si ajuta roiul. Ar ajuta si o gratie insa nu am decat doua. In primavara cand matcile incep ponta fiecare matca ramane pe puietul ei. Varianta merge la familii pe 2 corpuri in care ghemul e inca destul de jos sau la cele cu coronita de miere inca neconsumata. Sunt doar idei cu care cochetez - inca nu am facut treaba asta la scara larga.
asd2

Mesajde joohny » 13 Iul 2016, 22:18

Va salut.Iernarea cu,cuib de 1/1 si cat deasupra 1/2 se practica?Eu as vrea sa incerc in acest an citeva fam.insa nu prea am cunostinte.Daca practica cineva acest sistem de iernare si este dispus sa dea citeva detalii ii multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde mellis » 13 Iul 2016, 22:49

Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Danielu » 21 Iul 2016, 12:04

Am 2 roi mai slabuti pe 5-6 rame care nu prea au culegatoare.
Am sa-i ajut pe ficare cu o rama de miere full, dar din ce vad nu au mai deloc polen pentru puiet.
Cum ii pot ajuta? Sa le pun o turta?
Danielu

Mesajde Marius Adrian » 21 Iul 2016, 12:59

Bine ca ai albina tanara, care va deveni in scurt timp culegatoare. Este chiar indicat sa bagi o turta cu polen ,daca zici ca nu ai polen in natura. Apoi continui cu sirop de stimulare 1/1. Apoi intre 5-15 august completarile de iarna si apoi dupa o pauza de 10 zile iar stimulare 1/1 pana in 5-10 septembrie. Succes
Marius Adrian

Mesajde Marius Adrian » 21 Iul 2016, 13:01

Ar trebui sa pui si locatia unde ai stupii, pentru ca depinde si de zona, si de clima, care in sud nu e ca la munte.
Marius Adrian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR