Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde Bambucha » 13 Iul 2016, 17:28

Se deviaza in ridicol si in discutii patimase fara fundament. In Romania cea mai buna rasa pentru stuparit ar fi o carpatina lucrata la rinichi si la ficati atat pe verticala cat si pe orizontala cel putin 30 de ani. Problema e ca nu se vrea! sau indiferenta,indolenta,incompetenta crasa, luati-o cum doriti. Eu probabil ca sunt masochist si continui sa merg cu grosul pe carpatina locala(inca). Nu traiesc exclusiv din asta, dar daca as face-o probabil ca decizia ar veni instant in favoarea unei albine lucrate (chiar si milka, dar lucrata). Faptul ca ar trebui sa fim un pic cu totii nationalisti in privinta brandului romanesc nu inseamna ca suntem exonerati de munca si cercetare.

'Nea Guido Sklenar a reusit in initiativa privata (acum aproape 100 de ani!) sa creeze infrastructura unei selectii pe albina carnica, ce astazi este recunoscuta in toata lumea pentru calitatile ei. S-a ajuns asa de departe incat orice apicultor austriac de azi are o albina pe care poate cladi un management fara a fi tradat.
http://www.sklenarbiene.at/guidosklenar.php

La fel si in comunitatea BK, se lucreaza, se cerceteaza, se amelioreaza, probabil ca la nivel de rezultat stau mai bine decat carnica deoarece sunt interconectati si mai organizati decat restul. Comunicarea si seriozitatea sunt la alt nivel! Si culmea tot prin initiativa privata.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 13 Iul 2016, 18:05

Eu trec tot pe carpatina peste 5 ani, cu conditia ca maine 4 - 5 - 20 de apicultori sa se uneasca si sa inceapa selectia in comun a carpatinei.
5 ani de selectie si imperechere artificiala/controlata deja ne duc putin in fata.

Inclusiv putem combina carpatina cu carnica/buckfast si obtinem niste avantaje de la altii :lol:
Dar trebuie multa munca ... si bani.
jonny_it

Mesajde Closcutz » 13 Iul 2016, 19:26

Un bun prieten este interesat de buckfast. Eu sunt pro maidaneze. Am citit azi cu atentie cele 35 de pagini ale topicului ca sa constat cu mare dezamagire ca 80%din postari sunt balast si balaceanca! Culmea e ca provine de la insi care se vor a fi stalpi ai apiculturii... Trist! Postarea aceasta doresc a fi stearsa peste 5 zile ca sa nu mai polueze topicul si mai mult!
Closcutz

Mesajde Catalin Rotaru » 13 Iul 2016, 20:00

Pentru cei pro bk ...Dupa ce ai dat de la 200 pana la 500 e pe o matca SELECTIONATA e normal sa o lauzi ,pentru orgoliul propriu si pentru ca sa mearga vanzarile la f1 sau f2 .Normal este sa facem un calcul economic 200e=90kg miere(10leikg-procesator)... deci in primul an cand matca este cu randamentul ridicat familia plateste matca cu primele 90kg de miere ce e peste e beneficiul stuparului. Ne mai punind la socoteala distrugerea rasei autoctone .Prin hibridare se pierde: rezistenta la boli
scade productia etc.
Catalin Rotaru

Mesajde jonny_it » 13 Iul 2016, 20:12

Catalin Rotaru scrie:Pentru cei pro bk ...Dupa ce ai dat de la 200 pana la 500 e pe o matca SELECTIONATA e normal sa o lauzi ,pentru orgoliul propriu si pentru ca sa mearga vanzarile la f1 sau f2 .Normal este sa facem un calcul economic 200e=90kg miere(10leikg-procesator)... deci in primul an cand matca este cu randamentul ridicat familia plateste matca cu primele 90kg de miere ce e peste e beneficiul stuparului. Ne mai punind la socoteala distrugerea rasei autoctone .Prin hibridare se pierde: rezistenta la boli
scade productia etc.

De aceea apicultori ca Mirel Balaban(cu peste o mie de familii) folosesc buckfast, vor sa vanda F1 :lol:
180 si ceva de familii(fara roi) am si eu cu BK si nu cred ca vezi vre-un anunt de vanzare. + multi altii.
Se merge mult pe schimburi de regine. Putini sunt cei care vand. ;)
jonny_it

Mesajde eduard.rotaru » 13 Iul 2016, 20:52

jonny_it scrie:
Catalin Rotaru scrie:Pentru cei pro bk ...Dupa ce ai dat de la 200 pana la 500 e pe o matca SELECTIONATA e normal sa o lauzi ,pentru orgoliul propriu si pentru ca sa mearga vanzarile la f1 sau f2 .Normal este sa facem un calcul economic 200e=90kg miere(10leikg-procesator)... deci in primul an cand matca este cu randamentul ridicat familia plateste matca cu primele 90kg de miere ce e peste e beneficiul stuparului. Ne mai punind la socoteala distrugerea rasei autoctone .Prin hibridare se pierde: rezistenta la boli
scade productia etc.

De aceea apicultori ca Mirel Balaban(cu peste o mie de familii) folosesc buckfast, vor sa vanda F1 :lol:
180 si ceva de familii(fara roi) am si eu cu BK si nu cred ca vezi vre-un anunt de vanzare. + multi altii.
Se merge mult pe schimburi de regine. Putini sunt cei care vand. ;)

Jonny, dl Balaban a poluat zona in care isi are vetrele permanente astfel ca acum majoritatea "amatorilor" din zona respectiva cauta disperati sa isi refaca efectivele de altadata prin incercarea de a reveni la albina autohtona (acum ceva ani in urma luand drept "somitate" in apicultura pe acest domn , cu totii au facut greseala monumentala de a achizitiona BK si acum platesc un pret mult prea mare si anume "dezastru" ) ....
eduard.rotaru

Mesajde jonny_it » 13 Iul 2016, 21:01

eduard.rotaru scrie:Jonny, dl Balaban a poluat zona in care isi are vetrele permanente astfel ca acum majoritatea "amatorilor" din zona respectiva cauta disperati sa isi refaca efectivele de altadata prin incercarea de a reveni la albina autohtona (acum ceva ani in urma luand drept "somitate" in apicultura pe acest domn , cu totii au facut greseala monumentala de a achizitiona BK si acum platesc un pret mult prea mare si anume "dezastru" ) ....

Dovezi ceva, sau discutam doar asa ca sa ne aflam in treaba?
jonny_it

Mesajde Catalin Rotaru » 13 Iul 2016, 21:29

Bk nu este de cat un cal troian pentru distrugerea apiculturii din Romania,care dureaza dupa, izvoarele istorice,inainte de geto-daci.
Cativa apicultori iubitori de bk in diferite zone ale Romaniei si ne facem toti cumparatori de matci.
Problema e mult mai adanca de cat ne inchipuim si cu mult mai ascutita.
Albina neagra germana nu mai exista .Ce spun cei pro bk?
Catalin Rotaru

Mesajde cucubau » 13 Iul 2016, 21:34

eduard.rotaru scrie:Jonny, dl Balaban a poluat zona in care isi are vetrele permanente astfel ca acum majoritatea "amatorilor" din zona respectiva cauta disperati sa isi refaca efectivele de altadata prin incercarea de a reveni la albina autohtona (acum ceva ani in urma luand drept "somitate" in apicultura pe acest domn , cu totii au facut greseala monumentala de a achizitiona BK si acum platesc un pret mult prea mare si anume "dezastru" ) ..

In ultimii ani au aparut foarte multi pretendenti la statutul de apicultor , persoane ce au intrat in posesia uneia sau mai multor familii de albine . In intelepciunea d-lor au cautat si inca mai cauta rasa minune , rasa care sa le suplineasca deficitul de experienta in domeniu si totodata sa-i aduca in fruntea breslei.
De vina nu este nici BK nici maidaneza si cu atat mai putin ori ce alta rasa . Vina in toata acesta poveste apartine fondurilor destinate dezvoltarii apiculturi . Datorita lor au aparut o droaie de stupicultori , mandrii si frumosi cu mobilier clasa I , adepti a tot ce este nou , fara conceptii invechite . Cu ei se poate discuta ori ce , nu pot fi contrazisi ca ei le stiu pe toate si .... au dreptate. Tot ce este romanesc este depasit iar ce vine din afara este de viitor.
........
cucubau

Mesajde Catalin Rotaru » 13 Iul 2016, 21:41

Adevarata maiestrie apicola este sa iti faci o selectie in stupina si sa ai rezultate care sa iti rasplateasca munca.
Fondistii....astea dispar cum au aparut ...odata cu fondurile.
Catalin Rotaru

Mesajde jonny_it » 13 Iul 2016, 23:01

Catalin Rotaru scrie:Bk nu este de cat un cal troian pentru distrugerea apiculturii din Romania,care dureaza dupa, izvoarele istorice,inainte de geto-daci.
Cativa apicultori iubitori de bk in diferite zone ale Romaniei si ne facem toti cumparatori de matci.
Problema e mult mai adanca de cat ne inchipuim si cu mult mai ascutita.
Albina neagra germana nu mai exista .Ce spun cei pro bk?

Germania exporta regine BK, albina neagra nu cumpara nici naiba.
Pentru 2017 am comenzi sa export regine BK.

Cei cu carpatina ar trebui sa fie multumiti, trantorii BK din zona lor(daca exista) le imbunatatesc genetica lor.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 13 Iul 2016, 23:06

cucubau scrie:In ultimii ani au aparut foarte multi pretendenti la statutul de apicultor , persoane ce au intrat in posesia uneia sau mai multor familii de albine . In intelepciunea d-lor au cautat si inca mai cauta rasa minune , rasa care sa le suplineasca deficitul de experienta in domeniu si totodata sa-i aduca in fruntea breslei.
De vina nu este nici BK nici maidaneza si cu atat mai putin ori ce alta rasa . Vina in toata acesta poveste apartine fondurilor destinate dezvoltarii apiculturi . Datorita lor au aparut o droaie de stupicultori , mandrii si frumosi cu mobilier clasa I , adepti a tot ce este nou , fara conceptii invechite . Cu ei se poate discuta ori ce , nu pot fi contrazisi ca ei le stiu pe toate si .... au dreptate.

Daca nu ai fost in stare sa iei fonduri nu te lua de cei care au luat. Sa accesezi niste fonduri UE da dovada de vointa la ce birocratie este in Romania.
Nici eu nu am luat dar cunosc multi apicultori deosebiti care au luat si s-au dezvoltat. Cunosc si apicultori doar cu numele + cutii goale, dar asta e viata.
Nu comenta de fondurile UE pentru ca vad placutele la tine pe stupi! :lol:

cucubau scrie:Tot ce este romanesc este depasit iar ce vine din afara este de viitor.

Arata-mi rezultatele cercetarilor si ameliorarii in apicultura din Romania, din 1989 incoace. Si mai discutam dupa.
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 14 Iul 2016, 04:48

jonny_it scrie:Arata-mi rezultatele cercetarilor si ameliorarii in apicultura din Romania, din 1989 incoace. Si mai discutam dupa.[/color]

De ce sunteti rai si va subestimati realizarile...?!?
Unul dintre cei cu rezultate esti chiar tu...
ignatov andrei

Mesajde balasbebe » 14 Iul 2016, 06:23

Tot auzeam de stuparei ca si-au cumparat cate o regina, cate o jumate de regina si tot asa. Ei au zis ca vor sa traga din ea urmase. La fel de bine din trantori BK se pot intampla doua lucruri bune sau rele. Sper sa nu aiba dreptate cei de la institut.

Totusi in Germania se produc BK-uri si nu stiu cata poveste de poluare exista.
balasbebe

Mesajde jonny_it » 14 Iul 2016, 08:48

ignatov andrei scrie:De ce sunteti rai si va subestimati realizarile...?!?
Unul dintre cei cu rezultate esti chiar tu...

Hai sa facem ceva daca vrem carpatina. Interzicerea importului de regine nu este o solutie(oricum nu este posibil).
Sunt fonduri europene, pot fi accesate de asocitatii, cu banii aia putem sa imbunatatim carpatina. Buna rea, cel putin sa obtinem o albina care este uniforma, fara inele portocalii, etc ..
jonny_it

Mesajde Mircea_63 » 14 Iul 2016, 09:27

Intreb... cu ce va supara inelele?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE