Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pareri linii BUCKFAST

Mesajde ionel07196555 » 16 Iul 2016, 13:14

teinegru64 scrie:La munte ai futut toata zona.La Vaslui sper ca esti mai departe.

Ce usor e sa dai cu piatra .
Ce vina am eu ca aduc roi acasa si vecinu are regine numai din roire .
Ce sa fac sa le dau scris sa nu umble cu baeti vecinului?
ionel07196555

Mesajde teinegru64 » 16 Iul 2016, 13:29

Repet...poate a mia oara.Vecinul va avea mereu miere de vanzare.Este o mica diferenta.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Catalin Rotaru » 16 Iul 2016, 15:58

pentru cei pro bk....fratilor bk nu este omologata ca rasa datorita instabilitatii ...adica se desface de la f2 si isi pierde "calitatile" vedeti ca o matca bk costa mai mult de cat productia in primul an...calculati.
Catalin Rotaru

Mesajde CristianBee » 16 Iul 2016, 16:04

Catalin Rotaru scrie:pentru cei pro bk....fratilor bk nu este omologata ca rasa datorita instabilitatii ...adica se desface de la f2 si isi pierde "calitatile" vedeti ca o matca bk costa mai mult de cat productia in primul an...calculati.

Păi arată cat costă ! :?: Fă un calcul și prezintă-l aici .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 16 Iul 2016, 16:06

ionel07196555 scrie:Eu folosesc regine de productie BK din DK de la Keld sint multumit pina la un punct de ele .
Se dezorienteaza foarte repede si nu au startul bun primavara .
Am 95 % din transvazare .
Anu acesta am simtito cel mai tare cu dezorientarea : 3 Ag se planteaza intre mine si lanu de floarea soarelui .
Lanu era inflorit pe o latime mai mica decit intinderea lor in primele 3 zile dupa aceaia nu mai aveam culegatoare eu find pe vatra permanenta in curte la nici 500m de baieti destepti care au acum in zona un ''prieten ,,
Am si alte Ciori care au avut un cules peste asteptari si nu sau depopulat ca BK .

De curiozitate ce tip de stupi folosești ? . :)
CristianBee

Mesajde CristianBee » 16 Iul 2016, 16:08

teinegru64 scrie:
andrei_calinescu scrie:"Vreau sa discutam aici despre ce linii BK avem, si care sunt mai bune, de unde le avem, detalii. "

John, degeaba incerci discutii.
Lasa-i sa prospere cu PNA-ul.

Razi tu harap alb.Dar il mai stiu pe unu' janese...care se intreba candva...De ce unul poate si zece nu???
Dal dracului de PNA...si hai sa vedem de ce MEA-urile mele au vreo' 30 de kile de miere...si alltii crapa de foame.Inclusiv simpatia mea.Layensu.Ca si fapt divers...Au schimbat matci la greu.Au matcile dorite...eu am ceva miere. :lol:

" eu am ceva miere " ... si botci din plin :lol:
CristianBee

Mesajde Catalin Rotaru » 16 Iul 2016, 16:12

am facut calculul la Bukfast
Catalin Rotaru

Mesajde CristianBee » 16 Iul 2016, 16:33

Pentru cei pro bk ...Dupa ce ai dat de la 200 pana la 500 e pe o matca SELECTIONATA e normal sa o lauzi ,pentru orgoliul propriu si pentru ca sa mearga vanzarile la f1 sau f2 .Normal este sa facem un calcul economic 200e=90kg miere(10leikg-procesator)... deci in primul an cand matca este cu randamentul ridicat familia plateste matca cu primele 90kg de miere ce e peste e beneficiul stuparului. Ne mai punind la socoteala distrugerea rasei autoctone .Prin hibridare se pierde: rezistenta la boli
scade productia etc.

Asadar anumite persoane cred ca cineva cumpară o matca de 200 E pentru a putea produce mierece cu ea ??? :roll: :lol:

Păi cumperi 10 bucati ( sau cate vrei ) , le testezi in ograda si mai apoi alegi din care tragi mai departe . Cum să plătești 200 E sau cat o fi pe o matca si mai apoi sa consideri ca daca nu îsi amortizeaza costul initial din primul an este ...shitty queen . :D

Daca sunt lucrate cum trebuie poți sa nu mai faci nimic in privinta stoparii roirii sau sa stai sa rupi la botci ( in unele cazuri rupi o data dar apoi nu mai vezi ) ceea ce inseamna costuri mai mici , viața mai ușoara pentru apicultor . Și așa ca trebuie sa umblam după puținul nectar de pe campurile patriei să mai stau cu grija ca fuge din lada sau cand e nectar nu e albina ... eu spun pas . Eu vreau o albina care sa stea in lada iar cand da de nectar să-și facă treaba nu probleme mie .

Cei care incepeți cu " aaa tu vrei doar bani , nu-ți pasa de albine ... bla , bla , bla ) gandițiva ca fara bani nu ar fi miere pentru cei care poate au nevoie de ea .

Noi nu avem probleme in apicultura datorita raselor folosite ci datorita contextului in care suntem nevoiți sa producem acea miere . Cand este contextul bun ( cules bun ) se diferentiaza rasele ca si cantitate stransa . Cand contextul este rau ( vreme rea , cules prost , apicultor zgârcit ) o albina care este " prietena cu lada " ne ajută in loc să ne incurce .
CristianBee

Mesajde Catalin Rotaru » 16 Iul 2016, 20:18

Pai daca vrei sa ai albine prietene cu lada cumpara bk nu care cumva sa cumperi carti sa poti intelege felul de evolutie al familiei de albine.
Daca vrei sa nu roieasca pune poze cu albine in stupi ...pentruca iti dau o veste ...toate familiile sunt roitoare mai mult sau mai putin....
Catalin Rotaru

Mesajde Catalin Rotaru » 16 Iul 2016, 20:20

Tocmai in asta consta maiestria stuparului ...roitul e comfirmarea...daca stuparul e bun sau nu...
Catalin Rotaru

Mesajde Closcutz » 16 Iul 2016, 20:26

Eu am un prieten care e innebunit sa faca rost de buckfast. Eu i-am spus sa aiba rabdare pt ca a facut rost de o f1 si sa o punem la intrecere cu o maidaneza... el a acceptat numai ca indiferent de rezultat tot e hotarat sa-si ia o f0. Doresc argumente solide contra buckfast!
Closcutz

Mesajde comi » 16 Iul 2016, 21:46

Matca rasa pura direct de la manastirea Buckfast a fratelui Adam testata un an din care poti sa ,,tragi,,este de 300£.
O merita no merita asta este intrebarea.
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde andrei_calinescu » 16 Iul 2016, 21:51

"Doresc argumente solide contra buckfast!"

Dar de ce?
Ramai pe ce ai.
Nu esti multumit?

Discutia e mai ampla.
Sunt cei din stationar si pastoralistii.
La stationar poti lucra stupul altfel, ii dai spatiu la timp(daca ai logistica permanent), poti avea turnuri si atunci daca lucrezi cu matci tinere selectionate, chiar si carpatina raspunde ideal, sau foarte bine. Datorita acestui aspect il inteleg si pe Teinegru.
La pastoral se schimba treaba.
Spatiu restrans(anus contra naturii pentru matci bune), stressul datorat mutarilor repetate, lipsa de cules, toate astea coroborat si cu lipsa de selectie duc la rezultate slabe.
Am si bucks si carpatina.
Nu inseamna ca la familiile bucks poti sta ca porcu' la umbra ca fac ele totul. Si acolo stupul trebuie lucrat. Se subantelege, nu castrat la botci.
In general trebuie sa fii vigilent sa dai spatiu la timp, sau sa le rupi "crema" la timp.
andrei_calinescu

Mesajde CristianBee » 16 Iul 2016, 22:01

Catalin Rotaru scrie:Pai daca vrei sa ai albine prietene cu lada cumpara bk nu care cumva sa cumperi carti sa poti intelege felul de evolutie al familiei de albine.
Daca vrei sa nu roieasca pune poze cu albine in stupi ...pentruca iti dau o veste ...toate familiile sunt roitoare mai mult sau mai putin....

Chestia e ca eu vreau sa muncesc in privinta roitului cat mai putin sau deloc .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 16 Iul 2016, 22:28

Catalin Rotaru scrie:Tocmai in asta consta maiestria stuparului ...roitul e comfirmarea...daca stuparul e bun sau nu...

O vorba a unui amic de peste balta :" If you don"t have any swarms in a season means that you didn"t built enough bees " . Ok , ok dar totul are o limita zic eu . Ceva pana in 5% este acceptabil dar mai mult no thanks ( asta in conditiile unui volum de munca in ceea ce priveste combaterea roitului cat mai mic ) .
'
CristianBee

Mesajde Catalin Rotaru » 17 Iul 2016, 07:53

Trebuie sa faci selectie din curtea proprie ....astfel sunt adaptate pe zona (la iernat )si cheltuielile sunt mici .Dar pentru asta trebuie sa pui manuta pe carte ...lasa babaroazele(jocurile).Atunci cand vei ajunje la 200 vei fi satisfacut de munca ta.E vorba de zeci de ani.Tinerii cumpara bk in speranta ca nu roiesc adica sa se duca sa le ia numa mierea.Si dupaia la mare..sa faca praf banii.
Catalin Rotaru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE