Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde simplu » 16 Sep 2016, 17:33

buna seara!
in ultimele doua saptamani am avut unele probleme provocate de furtisag, ceea ce m-a facut sa intrerup hranirile de stimulare pe care le faceam in mod obisnuit. am apucat decat de patru ori sa le administrez sirop cu protofil. mancare este suficienta pentru iarna, le-am pus cate o rama dupa diafragma pentru a compensa lipsa administrarii siropului. problema este ca nu pot face nimic pentru prevenirea nosemozei. oare este suficienta punerea pe timpul iernii, deasupra ramelor, a unei turte care este antinosema? mi-e teama sa le mai pun sirop cu protofil pentru ca sunt patit. Si apoi cred ca este cam tarziu pentru a relua administrarea siropului.
simplu

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 17 Sep 2016, 08:52

Domnu Simplu
Ie complicat cu stupii !

Ieu mam gandit sai inchid cand bag mursa. Asa nu se mai bat intre dansele . Fiecare sta in lada iei .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde simplu » 17 Sep 2016, 18:37

Deci sa le dau din nou sirop? Daca da, pana la ce data? Din ce am citit, am inteles ca pana la 15 septembrie as fi putut face astfel.
simplu

Mesajde Shrek » 17 Sep 2016, 18:40

simplu scrie:Deci sa le dau din nou sirop? Daca da, pana la ce data? Din ce am citit, am inteles ca pana la 15 septembrie as fi putut face astfel.

Da' dece doar pan' atunci? Incep albinele scoala si nu mai au timp de..... joaca?
Shrek

Mesajde simplu » 17 Sep 2016, 18:48

uzura albinei; stimularea matcii, iar albina iesita mai tarziu nu are timp sa- si faca corpul gras; nu mai este timp pentru ventilare- scuze pentru eventualele erori, asa am inteles din ce am citit pe forum
simplu

Mesajde Shrek » 17 Sep 2016, 19:48

Nu lua de bun tot ce scrie pe forum! O carte de specialitate daca se poate si scrisa de autori consacrati este de preferat. Altfel, o recomdare ironică, in lipsa unei pregătiri teoretice minime poate duce la pagube greu de reparat! Multa baftă!
Apropo, eu le dau papică pana in octombrie. Ale mele au vacanta pana atunci pentru ca merg la... facultă. Nu eu, albinele!
Shrek

Mesajde simplu » 17 Sep 2016, 20:22

Multumesc mult pentru sfaturi. Dupa cele scrise mai sus, cred ca saptamana viitoare, daca vremea imi permite, le voi mai da sirop cateva seri. Cat despre cunostintele teoretice, sunt foarte multe lucruri nestiute, care altfel m-ar fi scutit de problemele cu care ma confrunt.
simplu

Mesajde csaa » 17 Sep 2016, 21:24

Astazi am intalnit o situatie cel putin ciudata (pentru mine). In 07.09 am verificat familiile iar la una din ele am gasit doua botci si puiet in toate stadiile, inclusiv oua de o zi, cam 2 rame. M-am gandit ca vor sa schimbe matca linistit asa ca le-am lasat in pace.
Astazi (17.09) am verificat si a gasit botcile in acelasi stadiu, necapacite, cu larva in ele, cand deja trebuia sa se apropie de eclozare. Puiet pe 1,5 rame in toate stadiile (culmea, chiar pe ramele pe care se aflau si botcile) si matca prezenta pe una din ramele cu botca. Precizez ca matca este de anul asta.
Are cineva o explicatie?
csaa

Mesajde mellis » 18 Sep 2016, 08:23

simplu scrie:Multumesc mult pentru sfaturi. Dupa cele scrise mai sus, cred ca saptamana viitoare, daca vremea imi permite, le voi mai da sirop cateva seri. Cat despre cunostintele teoretice, sunt foarte multe lucruri nestiute, care altfel m-ar fi scutit de problemele cu care ma confrunt.

Nu mai pune protofil in sirop...atrag albinele hoate.
Hrănește seara!!!
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Shrek » 18 Sep 2016, 08:46

Sau serveste-le sirop la punga, tot seara.
Shrek

Mesajde mellis » 18 Sep 2016, 09:26

Cu punga trebuie experienta, grija...studiat, întrebat.
Dacă agăți punga le_ai nenorocit...
Sanatate
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde simplu » 18 Sep 2016, 10:28

problema este ca nu prea am facut nimic contra nosemei. mancare ar fi suficienta pentru iarna. ma gandeam ca as putea sa cumpar sirop cu diferite vitamine, minerale etc. care sa previna intr-un fel aparitia nosemozei.
simplu

Mesajde simplu » 18 Sep 2016, 10:31

si evit astfel folosirea protofilului, pentru a nu le mai agita.
simplu

Mesajde cucubau » 18 Sep 2016, 13:09

Mesajde csaa » Ieri, , 21:24

Astazi am intalnit o situatie cel putin ciudata (pentru mine). In 07.09 am verificat familiile iar la una din ele am gasit doua botci si puiet in toate stadiile, inclusiv oua de o zi, cam 2 rame. M-am gandit ca vor sa schimbe matca linistit asa ca le-am lasat in pace.
Astazi (17.09) am verificat si a gasit botcile in acelasi stadiu, necapacite, cu larva in ele, cand deja trebuia sa se apropie de eclozare. Puiet pe 1,5 rame in toate stadiile (culmea, chiar pe ramele pe care se aflau si botcile) si matca prezenta pe una din ramele cu botca. Precizez ca matca este de anul asta.
Are cineva o explicatie?

Variante posibile :
- intre timp primele botci au fost roase , iar cele vazute sunt de fapt altele,
- larvele din botcile in cauza sunt deja moarte ,
- botcile sunt false si nu au larve in interior.
Avand in vedere ca pe rame exista puiet de toate varstele mai exista varianta nosema +LE (larvele au murit si au fost inlocuite).
........
cucubau

Mesajde Neculai Badica » 18 Sep 2016, 18:43

Buna seara .Ca incepator ce sunt ,as dori si eu o lamurire . Am inceput in luna Iunie cu o familie ,,cadou primita ,, si acum o saptamana am mai cumparat o familie .Nu detin centrifuga si nici rame cladite s au vechi nu am .De cateva zile albinutele mele au plecat ca trasnite la cules de mama focului .Sunt amplasat pe valea unui rau si acum a inflorit edera . Am scorte de ploriflora suficiente dupa parerea mea .Dar aceasta miere mi o baga in mislocul cuibului . Ce ma voi face eu cu ea ,se zice ca cristalizeaza repede si ca devine tare . O vor consuma prima pe aceasta albinutele s au v oi avea probleme la iernat cu ea . Mentionez ca locuiesc in Italia si ca aici unde stau iarna e blanda calduroasa ,un pic mai umeda .
Neculai Badica

Mesajde csaa » 19 Sep 2016, 09:07

cucubau scrie:Variante posibile :
- intre timp primele botci au fost roase , iar cele vazute sunt de fapt altele,
- larvele din botcile in cauza sunt deja moarte ,
- botcile sunt false si nu au larve in interior.
Avand in vedere ca pe rame exista puiet de toate varstele mai exista varianta nosema +LE (larvele au murit si au fost inlocuite).

Sunt aceleasi botci, cu larve in interior. Posibil sa fi fost inlocuite.
Nu cred ca e vorba de LE deoarece nu prezinta nici unul din semne din semnele clinice.
Verific astazi familia respectiva.
csaa

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR