Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tehnica de lucru : stupi pregatiti pentru cules

Mesajde CristianBee » 20 Oct 2016, 21:53

CristianBee

Mesajde tinumaftei » 20 Oct 2016, 21:55

CristianBee: Eu am analizat cu seriozitate tehnologia prezentata pe acest topic si mi se pare ca aici glumiti.
1. In ultimii treizeci de ani de apicultura nu am auzit de emotii la albine. Si candva mancam biologia albinei si tehnologia apicola pe paine.
2. Spatiul despre care vorbiti poate fi umplut cu faguri noi de catre albine in doua zile, ce vom face? La 300 de stupi sa golesti acest spatiu e o utopie?
3. Albina culegatoare depune direct mierea in celula, nu trebuie sa va imaginati ca pe puntea de zbor (sau in acest minunat spatiu) stau albine cu trompa intinsa asteptand culegatoarele (am fost cam ironic, scuze)!

Nu vreau sa mai ma intorc la subiect: Spatiul gol este un rezultat(colateral) al unei tehnici aplicate. Secretul tehnicii nu este spatiul ci manevrele de dincolo de diaframa!!
tinumaftei

Mesajde tinumaftei » 20 Oct 2016, 22:03

Molluc scrie:
tinumaftei scrie:
vulpea scrie:tm,daca tot e sa agreezi un tip de rama,vreau sa stiu ce parere ai de Ecotoria.Berendei.ru,asta ca sa fim in topic,respectiv ME8/pavilionar.(16/32/48 fam. 3/4R).stima

Am apreciat la acest material tehnologia folosita primavara. Ramele nu au mare importanta. Eu, din considerente practice, vreau sa am in stupina rame de un singur fel. Am Dadant, iar daca ar fi sa incep de la zero as incepe cu ME. Cu cat te duci spre rame mai mici cu atat te complici, pentru ca volumul stupului (aprox.30 rame Dadant) trebuie asigurat din mai multe corpuri, ceea ce pentru stuparitul pavilionar ridica probleme.
Se poate face apicultura de mare performanta pe orice tip de stup si cu orice model de rama daca se aplica tehnologii adaptate biologiei albinei si stupul are volumul necesar dezvoltarii si acumularii mierii.
Faptul ca neamtul tine in cuib primavara doar ramele cu puiet asta face ca regimul termic al cuibului sa fie foarte bun si ingrijirea larvelor sa fie foarte buna. Asta face ca in scurt timp cuibul sa creasca si nu de putine ori intalnim cuiburi care au peste 10 rame ca in imaginea alaturata.......

Salutare. O intrebare scurta daca se poate. Motivele pt. care ai merge pe ME daca ai incepe acum apicultura. Cu stima.

Din pacate raspunsul nu poate fi scurt.
Din experienta mea volumul unei familii bune, care sa si starnga bine atunci cand este nectar in natura, este de aprox 30-35 rame Dadant. Asta ar insemna 3-4 corpuri 1/1. Insa cuibul unei familii bune este mai mare de 10rame D. Doua corpuri ME sunt suficiente pentru cuib si la astea se poate adauga 1-2 corpuri pentru recolta. Sistemul este greu adaptabil la pavilion, insa are mari avantaje la formarea de roi si crestere de matci, la lucrul cu familii ajutatoare. Tehnologia clasica de ME este printre cele mai bune. Sigur iti trebuie material biologic de mare valoare..
tinumaftei

Mesajde CristianBee » 20 Oct 2016, 22:19

tinumaftei scrie:CristianBee: Eu am analizat cu seriozitate tehnologia prezentata pe acest topic si mi se pare ca aici glumiti.
1. In ultimii treizeci de ani de apicultura nu am auzit de emotii la albine. Si candva mancam biologia albinei si tehnologia apicola pe paine.
2. Spatiul despre care vorbiti poate fi umplut cu faguri noi de catre albine in doua zile, ce vom face? La 300 de stupi sa golesti acest spatiu e o utopie?
3. Albina culegatoare depune direct mierea in celula, nu trebuie sa va imaginati ca pe puntea de zbor (sau in acest minunat spatiu) stau albine cu trompa intinsa asteptand culegatoarele (am fost cam ironic, scuze)!

Nu vreau sa mai ma intorc la subiect: Spatiul gol este un rezultat(colateral) al unei tehnici aplicate. Secretul tehnicii nu este spatiul ci manevrele de dincolo de diaframa!!

1. Cand am scris " emotii " m-am referit la faptul ca daca nu oferim spatiu in caturi albina va avea un spatiu unde sa creasca faguri . Decat sa stea prin copaci mai bine faguri crescuti acolo .
Asta se intampla daca apicultorul nu face ceea ce trebuie . Sa dea caturi a timp .
Sa nu ne inchidem gura bagand experienta la inaintare pentru a omora o discutie ;) .
2. Dam caturi la timp si FA in caturi pentru a creste faguri acolo si nu dupa diafragma .
3. Aici va inselati cu privire la depunerea mierii de catre albina culegatoare direct in celula . Albina culegatoare regurgiteaza altor albine care mai departe depoziteaza temporar sau definitiv mierea .

Care este secretul ? eu nu vad nici un secret ascuns pe undeva .

Vizionati urmatoarea prezentare : pentru cine nu stie lb. engleza am sa rezum daca este nevoie .

CristianBee

Mesajde SorinDaniel » 20 Oct 2016, 23:11

Cristian,
O rama Dadant are intre 8000-9000 de celule, eu prefer sa consider 8000 ,am motive intemeiate pentru asta dar nu vreau sa mai insist , conteaza mai putin
Cuibul unei familii de albine nu este format numai din rame de puiet. El contine macar doua rame marginase de miere si pastura.
Tu insisti sa crezi ca matca nu ponteaza mai mult de 7 rame si reinventezi cuibul care trebuie sa contine numai puiet. Pastura o vei gasi in cat ? Cred ca si tu ai multe nelamuriri.
Gresesti cand spui : "matca nu poate pe timpul unui ciclu de 21 de zile sa aiba o ponta de minim 3000 oua/zi . " Atunci cum se ajunge lA 10 RAME CU PUIET ?
Poate neamtul face asa ceva dar eu nu cred ca face pastoral. Metoda posibil sa de-a roade in culesuri timpurii urmate de perioade lungi fara cules.

Mi-ai recomandat sa recitesc ce ai tradus tu, crede-ma nu este nevoie. Cred ca tu nu intelegi exact metoda neamtului, o exagerezi .
Multumesc pentru efortul tau de a aduce aici aceasta metoda de lucru, care am mai spus sunt de acord cu ea asa cum o inteleg eu.
Adica :
Incep cu : Dadantul modificat patrat nu numai ca se adapteaza la biologia albinei , dar de asemenea ii permite apicultorului sa luceze mult mai usor .
- Restrictionand sau largind dimensiunea cuibului la abilitatea matcii de a oua (largind pana la a 12-a rama daca este nevoie)
- Daca familia (roiul) este pe 3-4 rame se lucreaza cu doua matci in stup.
- Starile anormale se rezolva cu un roi in mijlocul ramelor
- Rotatia caturilor cu 90 sau 180 grade.

Ce este rau in a face ca doica sa particpe la cules ? .
Nici nu am spus ca este rau este chiar foarte bine.
cuibul este alimentat foarte bine cu oxigen
Gresit, mai mult oxigen are daca nu obligi albinele sa someze dupa diafragma.
Eu unul nu am vazut la nimeni un stup care sa aibe 10,2R cu puiet 100% ( pana la 12R sunt acei 15% de rezerve de hrana ) .
Vei avea timp sa vezi.
Interpretezi gresit procentul de 100% . Eu am spus 10 rame cu puiet ~85%. Repet, cuibul are si doua rame marginase cu miere si pastura, pe astea nu le mai calcula ca nu sunt pentru ponta matcii (in general).
O intrebare am si anume : Unde este toata albina aceea din rame daca noi vedem ca stupii nu depasesc un anumit numar de caturi .

Ai facut pastoral ? Sti de ce trebuie sa avem familia puternica ? Pentru ca culege mai bine. Pentru ca moare multa albina pe camp si cine vrei sa-ti mai culeaga?
SorinDaniel

Mesajde tinumaftei » 20 Oct 2016, 23:20

Nu imi prea plac polemicile insa mai am cateva lucruri de spus.
Nu stiu suficienta engleza ca sa am preyentia ca inteleg, insa nu trebuie sa faceti confuzia intre albina cercetasa si albina culegatoare. Albina cercetasa (care descopera sursa de cules) da din nectarul cules si altor albine. Albina culegatoare depune singura polenul si necatarul in celula. Pe timpul marilor culesuri, nectarul acesta nu este "vanturat" fiindca albinele sunt neasemuit de "calice". Literatura de specialitate spune ca albinele in situatii execeptionale de cules ies la zbor chiar din a 5 zi de viata. Daca sunt atat de multe culegatoare, cine sta sa le preia incarcatura? Sau poate chiar ati observat o culegatoare care vine din zbor, intra pe urdinis, apoi pe interiorul peretelui de stup, apoi pe fagure, descarca gusa in zonele cu miere mai putina si apoi din nou la drum. Prelucrarea mierii se face intr-o alta etapa. Asta am invatat si am observat. Sunt si situatii in care am invatat ceva si observatiile mele au infirmat ce am invatat, fiindca tehnologia si informatiile despre biologia albinei sunt intr-o dinamica permanenta.
In ce priveste emotiile nu stiu daca le gasim in lumea necuvantatoarelor. Albinele au doar instict. Iar rolul tehnologiei este acela de a utiliza instinctele albinelor nu de a le impresiona (hai ca devin si poetic!)
In ce priveste secretul, ca sa ii spun asa, acesta este tocmai felul in care le face pe albine sa urce in cat: adica reducand volumul cuibului (avand ca rezultat golul de care vorbim). Jmecheria tine 2-3 saptamani, dar la un cules mai serios, golul va fi umplut cu faguri, iar asta nu imi place. Sa nu ne imaginam ca la 7 rame de cuib putem sa dam 5 caturi! Sa pastram proportiile. 7 Rame mai pot duce inca 10 rame similare(in echivalent pentru alt tip de rama), ceea ce este totusi putin pentru o matca buna BK.
Prin urmare, opinia mea este ca dupa 2-3 saptamani de la urcarea in cat golul ar trebui umpult cu rame (progresiv) pentru ca sa ai mai multe rame in cuib, respectiv o populatie mai mare.
Afirmatia ca daca sunt peste 7 rame duce la roire nu tine. BK este foarte slab roitor. Doar cu 7 rame de puiet nu faci miere doua culesuri la rand (ex. tei + FS sau FS!+FS2 sau rapita+salcam). Albinele isi dau viata la propriu pentru cules (culesul uzeaza serios populatia).
Nu va suparati ca altii au experienta mai multa si dumneavoastra veti avea!!!!
tinumaftei

Mesajde CristianBee » 20 Oct 2016, 23:27

Eu am tradus doar ceea ce a postat el . Ceea ce am postat ca si raspuns la intrebarile si nedumeririle unora dintre dumneavoastra nu au fost cuvintele sau interpretarile mele . L-am intrebat pe autor .

Fiecare sa inteleaga ceea ce doreste . Eu unul i-au o pauza fortata :D . Si nu nu m-am suparat pe nimeni . Testati si vedeti daca este sau nu este asa .
CristianBee

Mesajde un OM » 21 Oct 2016, 09:43

Atunci cand anunti ca iei o pauza fortata spui ca nu te-ai suparat, ceva nu se pupa! Lasa deoparte nacazurile.
Ar fi fost interesant, pentru mine, ca autorul studiului, sa raspunda unei intrebari despre diagrama ce prezenta momentele cand albinele executau wagle, tremble sau no dance. Daca albinele ce executau wagle sau tremble dance gaseau mai usor sau mai greu albinele pentru depozitare, ce faceau cele care nu dansau? Nu cumva depozitau direct in celulele cuibului?
Multam mult.
un OM

Mesajde joohny » 21 Oct 2016, 19:17

CristianBee scrie:
joohny scrie:Va salut.Cristi,ai spus ca in cuib trebuie sa fie 8R.Banuiesc ca a-8-a R este rama claditoare (eu asa am inteles 7R pt. puiet iar a-8-a pt. trintori. .Presupunem ca pe-a-8-a rama(deci cea claditoare )se construieste celule de albina nu de trintor.In acest caz ce facem?Multumesc.Sanatate.

Sunt 7R destinate puietului si 1 diafragma ( are aproximativ latimea unei rame ) . De aceea am spus " 8R " . Sunt doar 8R in cuib .

Va salut.Deci fara rama claditoare.?Eu am inteles ca,cuibul trebuie cam oarecum lihnit de foame, ultima rama fiind rama claditoare iar dupa diafragma o rama cu miere sau deasupra fondant si inainte de un cules bun se scoate fondantul sau rama de dupa diafragma . dupa cules se cam procedeaza la fel pina la urmatorul cules.Am inteles bine?Sanatate.
joohny

Mesajde CristianBee » 21 Oct 2016, 23:09

SorinDaniel scrie:Cristian,
O rama Dadant are intre 8000-9000 de celule, eu prefer sa consider 8000 ,am motive intemeiate pentru asta dar nu vreau sa mai insist , conteaza mai putin
Cuibul unei familii de albine nu este format numai din rame de puiet. El contine macar doua rame marginase de miere si pastura.
Tu insisti sa crezi ca matca nu ponteaza mai mult de 7 rame si reinventezi cuibul care trebuie sa contine numai puiet. Pastura o vei gasi in cat ? Cred ca si tu ai multe nelamuriri.
Gresesti cand spui : "matca nu poate pe timpul unui ciclu de 21 de zile sa aiba o ponta de minim 3000 oua/zi . " Atunci cum se ajunge lA 10 RAME CU PUIET ?
Poate neamtul face asa ceva dar eu nu cred ca face pastoral. Metoda posibil sa de-a roade in culesuri timpurii urmate de perioade lungi fara cules.

Mi-ai recomandat sa recitesc ce ai tradus tu, crede-ma nu este nevoie. Cred ca tu nu intelegi exact metoda neamtului, o exagerezi .
Multumesc pentru efortul tau de a aduce aici aceasta metoda de lucru, care am mai spus sunt de acord cu ea asa cum o inteleg eu.
Adica :
Incep cu : Dadantul modificat patrat nu numai ca se adapteaza la biologia albinei , dar de asemenea ii permite apicultorului sa luceze mult mai usor .
- Restrictionand sau largind dimensiunea cuibului la abilitatea matcii de a oua (largind pana la a 12-a rama daca este nevoie)

Eu unul nu am vazut la nimeni un stup care sa aibe 10,2R cu puiet 100% ( pana la 12R sunt acei 15% de rezerve de hrana ) .
Vei avea timp sa vezi.
Interpretezi gresit procentul de 100% . Eu am spus 10 rame cu puiet ~85%. Repet, cuibul are si doua rame marginase cu miere si pastura, pe astea nu le mai calcula ca nu sunt pentru ponta matcii (in general).
O intrebare am si anume : Unde este toata albina aceea din rame daca noi vedem ca stupii nu depasesc un anumit numar de caturi .

Ai facut pastoral ? Sti de ce trebuie sa avem familia puternica ? Pentru ca culege mai bine. Pentru ca moare multa albina pe camp si cine vrei sa-ti mai culeaga?

Scuze , post dublu !.
Ultima oară modificat de CristianBee pe 21 Oct 2016, 23:10, modificat 1 dată în total.
CristianBee

Mesajde CristianBee » 21 Oct 2016, 23:09

SorinDaniel scrie:Cristian,

- chiar si daca punem 8000 tot ii sunt de ajuns .
- face pastoral : urmariti clipurile postate
- cuibul nu trebuie sa contina NUMAI puiet ci majoritar . Fara rame marginase si cu rezerve doar in coroana cat un deget . Daca are nevoie de hrana cand nu gaseste in natura isi ia din caturi .
- de cand este regula ca macar doua rame sa fie marginase ? .
- de pastura nu avem nevoie decat pe timpul iernii deoarece polenul nu poate fi trecut sub alta forma decat pastura peste iarna .
- culesurile lui sunt similare cu ale noastra : pomi , rapita , salcam , tei , castan , foarte putina FS si asta uneori . La 15 Iulie se termina ultimul cules . La 15APrilie incepe ratita
- ok poate am gresit spunand ca o matca nu poate atinge media aceea de 3000 oua/zi . Asa cum orice vietate are un minim si un maxim , asa au si matcile . Ma refer la faptul ca matca in primavara isi incepe sezonul cu acel prim ou ajungand ca sa depuna sa spunem un varf de 4000 oua intr-o zi sau pe o perioada un pic mai lunga de cateva zile daca are si conditii prielnice . Odata ce a atins pragul maxim aceasta va intra cu ponta pe o panta descendenta .

- panta aceasta descendenta se suprapune de obicei oe culesurile mari care fac ca o parte din albina doica sa treaca in categoria culegatoarelor facand ca sa nu mai poata fi crescut un numar tot mai mare de larve . Intotdeauna colectarea nectarului are proritate fata de cresterea puietului in ceea ce priveste trecerea unei categorii de albine catre alta . Daca avem spre exemplu un numar prea mare de celule goale in cuib cand in principal de afara se aduce polen atunci acele celule vor fi umplute cu polen . La fel si in cazul nectarului . Daca pe panta descendenta ( mai putine celule cu puiet din totalul acestora ) se suprapune un cules mai mare atunci exista posibilitatea ca acele celule ce nu mai sunt ocupate de puiet sa fie umplute cu miere deoarece albina nu tine celule goale decat pe o perioada foarte scurta de timp ( igienizarea si ntretinerea acesteia ) daca exista materie prima care sa le umple .

- asadar combinand un numar prea mare de celule cu panta descendenta a matcii ne ducem catre celebrul blocaj al cuibului . Ioan guist a spus odata si citez aproximativ : " sa blocheze ele cat pot pe durata culesului ca au timp dupa cules sa se ocupe iar eu am sa am grija sa le deblochez ( extragand mierea ) " . Tocmai aceasta blocare sincronizata cu panta temporara descendenta a matcii duce la dezechilibrarea cuibului in sensul ca :

- matca duce cubul in 10R de puiet . Perfect ! . Dar mai apoi vine culesul peste ea si blocheaza ( cand vine culesul mare matca o ia mai usor cu ponta ) iar acele celule ce nu mai sunt reouate de catre matca sunt umplute cu miere chiar daca se dau indeajuns de multe caturi ( testat personal acest lucru ) pentru a depozita acolo si nu in cuib . Acest proces de blocare - deblocare a acelor rame dureaza timp in care matca nu are acele celule la dispozitie , un numar de albine sunt blocate pentru a face doar acest lucru ceea ce consuma din resursele de forta de munca ale stupului . Fiecare secunda in care o celula nu este la dispozitia matci pentru a fi ouata inseamna ca ea sa piarda timp cautand o alta celula disponibila cee ce duce la micsorarea numarului de oua in unitatea de timp ( 1 zi ) . Micsorandu-se ponta se poate amplifica blocajul cuibului daca imediat vine un alt episod de cules numai bun sa mai ocupe cateva celule in cuib .

- daca fortam matca sa isi atinga maximul prin a lasa in cuib un numar prea mare de celule in perioada de crestere a stupului cu siguranta imediat va cobora sub acel maxim ( de aceea se numeste si maxim ) . Aceasta fluctuatie deschide poarta spre o posibila blocare a cuibului ( chiar si daca este temporara , se produc daune ) .

- atunci cand nu avem nectar decat pentru supravietuire in natura , albina va aduce ceea ce gaseste = polen
In schimb daca avem cules din abundenta albina va aduce cu majoritate = nectar

- nu vrem celule goale in cuib , deoarece odata ce acele celule au fost umplute cu polen sau nectar albina este mai putin dispusa sa creasca puiet acolo ( sa mute ceea ce este in celule ) . De aceea trebuie sa tine-m polenul si nectarul in afara cuibului ( trebuie sa avem polen si nectar in cuib dar fara sa il blocam , rame pline sau cu foarte mult din cele doua ) .

- un stup ramane " fericit " si nu roieste atunci cand ii sunt asigurate anumite conditii :

- un miros foarte intens dat de multe larve
- ceara proaspata
- prezenta intensa a feromonilor matcii

-de ce discutam daca nu stim despre ce anume discutam ? . Cred ca inteleg destul de bine .

-cititi va rog traducerea sau originalul si apoi sa imi spuneti cu subinteles ca sunt cam ametit in ceea ce spun ( nu va acuz de nimic si apreciez faptul ca ceniti cu propria opinie ; imi cer mii de scuze dar nu stiu cum sa formulez altfel ) .

Adica :

- deci daca punem o patura peste fereastra deschisa intra mai mult aer proaspat ? .

Vei avea timp sa vezi.

- Daca nu dorim sa spunem adevarul printr-un cuvant mai bine nu-l mai spunem . Acele 2 rame marginase nu trebuie adaugate in acele 10-15% mentionate de dumneavoastra ? .

- am facut si fac pastoral ; cresterea de puiet este cea mai costisitoare activitate pentru o albina nu munca de culegatoare . Ce sa mai culeaga o albina ce a fost stoarsa/epuizata cand era doica ? .
CristianBee

Mesajde MIHAI BALS » 21 Oct 2016, 23:27

nu mai alergati dupa himere!
pacat (depinde de ANI) de varsta!
MIHAI BALS

Mesajde MIHAI BALS » 21 Oct 2016, 23:28

ANI are 1 definitie mai ampla!
MIHAI BALS

Mesajde CristianBee » 21 Oct 2016, 23:32

un OM scrie:Atunci cand anunti ca iei o pauza fortata spui ca nu te-ai suparat, ceva nu se pupa! Lasa deoparte nacazurile.
Ar fi fost interesant, pentru mine, ca autorul studiului, sa raspunda unei intrebari despre diagrama ce prezenta momentele cand albinele executau wagle, tremble sau no dance. Daca albinele ce executau wagle sau tremble dance gaseau mai usor sau mai greu albinele pentru depozitare, ce faceau cele care nu dansau? Nu cumva depozitau direct in celulele cuibului?
Multam mult.

Cand am spus de pauza fortata m-am referit la faptul ca o persoana draga mie a avut un accident chiar daca foarte usor . Dar cand auzi " am avut un accident " lasi totul deoparte . De aceea am spus ca nu m-am suparat pe nimeni si ca este si o pauza fortata .

Sunt mai multe tipuri de semnale de comunicare printre care :

- wagle dance - este folosit cand culegatoarele ce sau intors in stup doresc sa atraga atentia altor albine asupra unei surse de cules gasite de catre ele . Cercetasele tot din categoria culegatoarelor fac parte .

- shaking dance - este folosit atunci cand primele albine culegatoare ( cercetase ) se intorc in stup cu informatii asupra unei surse de cules . Albina odata intoarsa observa ca nu are cui ii " performa " un wagle dance ducandu-se sa le trezeasca pe suratele ei , pe albinele ce dorm . Astfel se activeaza stupul . Odata ce albinele intoarse observa ca au cui ii performa un wagle dance nu se mai duc sa trezeasca alte abine deoarece snt destule care sunt active si pot pleca sa culeaga sau sa proceseze nectarul adus in stup .

- tremble - este folosit atunci cand culegatoarele ce sosesc pline cu nectar in stup observa ca nu au cui sa ii regurgiteze nectarul cules . Asadar ele se duc si le atentioneaza pe albinele responsabile cu procesarea nectarului brut ca au nectar si trebuie " descarcate " de nectarul cules si pentru a putea pleca din nou afara sa culeaga . Prin acest semnal sunt mobilizate mai multe albine facand sa creasca numarul celor responsabile cu procesarea nectarului adus de culegatoare .
Fie sunt recrutate albine din alte categorii sociale pentru a fi marit numarul total fie se mareste numarul celor ce preiau nectarul din randul celor responsabile cu procesarea nectarului primit .

" Daca albinele ce executau wagle sau tremble dance gaseau mai usor sau mai greu albinele pentru depozitare, ce faceau cele care nu dansau? Nu cumva depozitau direct in celulele cuibului? "

- wagle = mobiizare culegatoare ; tremble = mobilizare responsabile prcesare nectar ; shaking = trezire alte albine
- daca sunt descarcate fooarte rapid ( pana in 20 secunde ) fac wagle dance pentru a scoate mai ulte albine culegatoare afara .
- daca sunt descarcate intr-un interval de 20-60 secunde nu fac in general nici un tip de dans . Daca durata depaseste 60 de secunde fac tremble dance .
- daca nu sunt destule albine care sa descarce albinele culegatoare iar o albina face wagle dance aceasta va fi atentionata ( lovita cu capul ; loviturie sunt acompaniate si de un sunet ) pana se opreste deoarece nu este nevoie de mai multe culegatoare ci de mai multe albine responsabile de procesare .

Sper ca m-am facut inteles . :D
CristianBee

Mesajde CristianBee » 21 Oct 2016, 23:48

tinumaftei scrie:Nu imi prea plac polemicile insa mai am cateva lucruri de spus.
Nu stiu suficienta engleza ca sa am preyentia ca inteleg, insa nu trebuie sa faceti confuzia intre albina cercetasa si albina culegatoare. Albina cercetasa (care descopera sursa de cules) da din nectarul cules si altor albine.

- albina cercetasa = albina culegatoare

Albina culegatoare depune singura polenul si necatarul in celula. Pe timpul marilor culesuri, nectarul acesta nu este "vanturat" fiindca albinele sunt neasemuit de "calice"

- cred ca glumiti cand spuneti ca depune singura nectarul ? . De polen este adevarat dar nu si cu nectarul .

Literatura de specialitate spune ca albinele in situatii execeptionale de cules ies la zbor chiar din a 5 zi de viata.

- spune multe , nu inseamna ca sunt si adevarate ! . La varsta de 5 zile de abia isi creste nivelul de proteina din corp dapai sa culeaga .

Daca sunt atat de multe culegatoare, cine sta sa le preia incarcatura?

- tine*ti cont ca desin sunt mai multe culegatoare decat receptoare , nu toate vin in acelasi moment ci in etape . Astfel vin intr-un numar acceptabil pentru a putea fi descarcate de catre albina presponsabila cu procesarea .

Sau poate chiar ati observat o culegatoare care vine din zbor, intra pe urdinis, apoi pe interiorul peretelui de stup, apoi pe fagure, descarca gusa in zonele cu miere mai putina si apoi din nou la drum.

- marcati acea albina si vedeti ce face efectiv . Nu cumva face un dans ( wagle , shaking sau tremble ) .

Prelucrarea mierii se face intr-o alta etapa. Asta am invatat si am observat. Sunt si situatii in care am invatat ceva si observatiile mele au infirmat ce am invatat,
fiindca tehnologia si informatiile despre biologia albinei sunt intr-o dinamica permanenta.

- - aceasta este una dintre ele . Biologia nu se schimba chiar asa de rapid ( o viata de om ) .

In ce priveste emotiile nu stiu daca le gasim in lumea necuvantatoarelor. Albinele au doar instict. Iar rolul tehnologiei este acela de a utiliza instinctele albinelor nu de a le impresiona (hai ca devin si poetic!)

- cand am spus " emotii " m-am referit la acel instinct al lor de moment . Dorinta de a pleca deoarece anumite lucruri nu le satisfac nevoile .

In ce priveste secretul, ca sa ii spun asa, acesta este tocmai felul in care le face pe albine sa urce in cat: adica reducand volumul cuibului (avand ca rezultat golul de care vorbim). Jmecheria tine 2-3 saptamani, dar la un cules mai serios, golul va fi umplut cu faguri, iar asta nu imi place.

- asta daca uitam sa crestem FA in cuib inainte de primul cules ( posibil pomi dar cu siguranta rapita ) , sa dam FA in caturi si sa dam suficiente caturi in raport cu culesul pe care il avem .

Sa nu ne imaginam ca la 7 rame de cuib putem sa dam 5 caturi! Sa pastram proportiile. 7 Rame mai pot duce inca 10 rame similare(in echivalent pentru alt tip de rama), ceea ce este totusi putin pentru o matca buna BK.

- 1R de puiet acopera 3R de aceiasi marime . Punem 6.5R si nu 7R : 7R cu albina + 7R x 3 = 21R de unde rezulta ca 6.5R de puiet pot acoperi 28R de aceiasi marime . Odata ce creste temperatura se mareste si numarul de rame ce pot fi acoperite cu acelasi numar de rame de piet

Prin urmare, opinia mea este ca dupa 2-3 saptamani de la urcarea in cat golul ar trebui umpult cu rame (progresiv) pentru ca sa ai mai multe rame in cuib, respectiv o populatie mai mare.

- celebra " himera " . Mai mult in cuib nu inseamna si mai multa albina .

Afirmatia ca daca sunt peste 7 rame duce la roire nu tine. BK este foarte slab roitor. Doar cu 7 rame de puiet nu faci miere doua culesuri la rand (ex. tei + FS sau FS!+FS2 sau rapita+salcam).

- ele 7R exprima un numar de celule disponibile pentru matca . Daca aveti o foita cu mai putine celule pe decimetru patrat atunci vor creste si numar de rame si invers .

Albinele isi dau viata la propriu pentru cules (culesul uzeaza serios populatia).

- adevarat dar nu uzeaza ca si cresterea de puiet .

Nu va suparati ca altii au experienta mai multa si dumneavoastra veti avea!!!!

- cine se supara ii taiem nasul :lol:

Va salut ,

Cristian .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 21 Oct 2016, 23:58

joohny scrie:
CristianBee scrie:
joohny scrie:Va salut.Cristi,ai spus ca in cuib trebuie sa fie 8R.Banuiesc ca a-8-a R este rama claditoare (eu asa am inteles 7R pt. puiet iar a-8-a pt. trintori. .Presupunem ca pe-a-8-a rama(deci cea claditoare )se construieste celule de albina nu de trintor.In acest caz ce facem?Multumesc.Sanatate.

Sunt 7R destinate puietului si 1 diafragma ( are aproximativ latimea unei rame ) . De aceea am spus " 8R " . Sunt doar 8R in cuib .

Va salut.Deci fara rama claditoare.?Eu am inteles ca,cuibul trebuie cam oarecum lihnit de foame, ultima rama fiind rama claditoare iar dupa diafragma o rama cu miere sau deasupra fondant si inainte de un cules bun se scoate fondantul sau rama de dupa diafragma . dupa cules se cam procedeaza la fel pina la urmatorul cules.Am inteles bine?Sanatate.

Fara rama claditoare propriu-zisa . Doar se taie in primavara devreme la stupii medii partea de jos a ultimei rame de langa diafragma iar la cei mai puternic se adauga o rama cu o fasie mica de FA dar apoi nu se mai taie acea rama decat dupa ce am construit toate FA din cuib ( pana la limita de 7R ) .
Nu lihnit ci nici prea mult , nici prea putin . Daca nu au cules pot luat sa manance din cat . Polen gasesc in marea majoritate a timpului iar daca nu este se asigura de catre apicultor .

Fara rame dupa diafragma decat in toamna sau primavara devreme inainte de primul cules , asta daca nu folosim ca inlocuitor fondantul . Fondantul este folosit in primavara ca sa obisnuim albina cu miscarea pe verticala spre cat ( desi nu este inca montat ) . Le putem lasa in primavara devreme dupa diafragma sa fie golite sau pastrate pentru roi si introdus punga de fondant in schimb .

Fondantul se tine doar pana incepe primul cules al anului ( intra nectar cat decat constant dar fara catul cu rame pus ) . Dupa ce se pune catul pentru prima oara in sezon albina traieste cu rezervele din cuib pentru o perioada scurta sau din cat pentru o perioada mai lunga de timp ( intre culesuri cand sunt perioade fara cules ) .

Cristian
CristianBee

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR