Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dulcofruct

Mesajde andrei_calinescu » 28 Dec 2011, 17:57

Nuantele sunt diferite.
Nu tine de industrial sau neindustrial.
Depinde de planul de dezvoltare si de tehnica apicola cunoscuta.
Eu spre exemplu sunt adeptul rotirii coloniilor, fapt ce-mi confera posibilitatea sa lucrez cu matci tinere pe de o parte si pe de alta parte sa tin din frau roitul prin roire artificiala cand e momentul.
In ambele cazuri trebuie sa stimulez cu sirop, cel putin 4 hraniri a cate 1litru.
Deci am nevoie de sirop. Sunt unele tehnici apicole care necesita hraniri artificiale.
Prefer sa administrez astfel de siroape in sezon, cand albina scapa de el si scapam si de acea albina...natural.
Acum iernarea pe astfel de rezerve exclusiv, e o alta discutie.
Pana la urma apicultura cu fata umana de care vorbesti tu Cristi si vorbeste si Bogdan(Pab), se situeaza in functie de un aspect simplu: apicultorul respectiv are credit la banca sau nu.
In vest de aici a aparut aceasta notiune de productie decelerata, sa faci mult, mult si mai mult.
La un moment dat in productia alimentara s-au interpus bancile.
Mi-a placut mult punctul de vedere al lui Danut Puisoru intr-un film publicat pe Apiardeal, unde spune ca modelul ideal de pastoral in Ro, e pavilionul cu stupi orizontali(capacitate maxima). Mi se pare un punct de vedere realist, pentru tara si conjunctura economica in care ne aflam.

Ca paranteza am lucrat cu apicultori care ca transport in pastoral aveau un Iveco din anii '80. Nu vechimea masinii umple caturile cu miere.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 28 Dec 2011, 18:03

Dragos2006 scrie:In anul 2011 pe piata apicola din Romania s-au tranzactionat 5000 tone de "hrana pentru albine" aici nu intra si zaharul cumparat de apicultori . Suntem la limita acceptabilului , daca la anul trecem de 10000 tone cumparate vor apare probleme grave.

Inseamna ca s-au produs multi , foarte multi roi.
Si ca apicultorii cu multe familii au facut completari ca la carte.
Sau s-a produs...miere marfa cu aceste tone?

Intrebare: ce solutie paleativa exista pentru stuparii romani, daca piata din Germania se inchide, data fiind starea de austeritate din Europa?
andrei_calinescu

Mesajde pab » 28 Dec 2011, 18:12

Desi suntem offtopic, numai ca sa-i raspund lui Andrei: comercializare de material biologic catre tarile din UE. E o nisa care va tine cativa ani. Toata lumea din Romanica produce numai miere, e cazul sa diversificam productia apicola, daca vrem sa rezistam pe piata.
Semneaza: un crescator de albine.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde Dragos2006 » 28 Dec 2011, 18:54

Produsele gen Dulcofruct sunt destinate numai stimularii familiilor de albine in afara culesurilor precum si completarea rezervelor de hrana pentru iarna .Dar deja ne contruntam cu un fenomen ingrijorator : falsificarea mierii !!! am vazut buletinele de analize de la un procesator iar rezultatele sunt ingijoratoare sa nu zic triste . S-a ajuns pana acolo incat in mierea unui apicultor a aparut polen din ... China. Adevarat e ca nu apicultorii sunt importatori de hidrolizat , zahar , miere falsa , etc . dar la anul unii procesatori de miere cu probleme vor fi ingenunchiati si odata cu ei si multi apicultori care considera orice zeama dulce miere . Procesatorii germani sunt cu ochii pe noi si daca schimba macazul e jale pentru noi.
Nu se poate ca butoiul de fructoza sa-l lasi plin trei sferturi iar deasupra sa pui putina miere de salcam si apoi sa-l vinzi la procesator. Din cauza unor "mari apicultori " vom trage toti !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Ioan Guist » 28 Dec 2011, 22:44

Ce scrie Ruben aci, este perfect aplicabil si cinstit.atat pt client cat si pentru albina.
In doua cuvinte zice asa:
Scoti mierea toata si o valorifici.Miere curata.
Jumate din banii de pe miere iei hrana de iernare.Profit la apicultor.
Daca mor stupii, cumperi altii.Pot sa moara si la cel ce ierneaza pe miere .Asta scoate bani din buzunar sa refaca stupina.

In lume sunt oameni ce au animale de companie ...porcii.Altii i-i mananca

Zic asa.Fiecare sa-si faca calculele bine.Sa puna in balanta si riscurile si munca si alternativele si efectele pe termen lung.
Apoi putem lua decizii.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Ruben » 29 Dec 2011, 01:01

Cu tot respectul pentru cei care tin la stuparitul traditional, imi mentin pozitia ca trebuie sa urmam cu piciorul pe acceleratie apicultura industriala din vest, altfel vom sfarsi prin a ne lasa de ocupatie. Pentru ca matematica tot matematica ramane, iar nostalgia nu este cuantificabila.

Pentru apicultorul modern(care a lasat in urma stadiile de prisacar si stupar), ceea ce este important este sa produca si sa vanda cat mai multa miere, de buna calitate si la costuri cat mai mici.

Atat timp cat in magazii este miere naturala, in bidoane va ajunge miere naturala? Sau?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Ruben » 29 Dec 2011, 01:20

@Cristian Ionita

Intr-adevar la ei mor multe familii de albine, dar acolo sunt intr-adevar multe...dar, totusi, cand vorbim despre cercetare stiintifica, tehnica, agricultura, suntem de adevaratelea inapoiati. Mergem spre viitor cu marsalierul.

Cam pe lumea asta traiesc, pe care deocamdata domneste America, si de la rasarit se arata China. Io as vrea sa se arate romanii, dar intre timp prin Combinatul nostru s-o facut bulevard.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Daniel Popovici » 29 Dec 2011, 01:28

Sa speram ca pe viitor vor fi tot mai multi care vor intelege ce face Dl. Guist de ani de zile si totodata explica cu atata claritate Ruben.
Pana acum avem parte de multi care se incurca in ... proprii neuroni

Ierneaza pe miere si vand falsuri...
Merg la teatru in pijama si dorm in costum...
si ... ma opresc aici cu ce ar mai putea sa faca taindu-si craca de sub picioare sau infectandu-se singuri.
Daniel Popovici

Mesajde Dragos2006 » 29 Dec 2011, 09:35

CEi care vor sa falsifice mierea cu zahar sau indulcitori trebuie sa inteleaga bine ca la ora actuala in urma analizelor de laborator se descopera imediat falsul . Procesatorii care au pus botul si au cumparat miere falsa anul acesta cu bunastiinta vor avea mari probleme in a mai exista pe piata. Din 2012 procesatorii seriosi vor plati mierea numai dupa ce se vor face analizele. Cred ca stiti ca falsificarea unui produs alimentar este caz penal.
Cei care au de gand sa dea aceste produse IN TIMPUL CULESURILOR sa le intre bine in cap ca vor produce ceva dulce care s-ar putea sa le aduca numai belele . Voi care aveti acces la forumurile apicole informati pe stuparii din zona voastra mai puti informati ca atunci cand se joaca cu zaharul sau indulcitorii in timpul culesurilor vor avea in primul rand ei probleme apoi vom avea toti probleme din cauza reclamei negative care se va face mierii romanesti .
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 29 Dec 2011, 10:28

Da, dar procesatorii acestia sunt mana-n mana cu hypermaketurile, care vand miere de salcam, in care 50% e sirop de glucoza si fructoza, asa ca s-ar putea sa nu se stopeze aceste practici. Cu neamtul nu e de joaca, dar cu romanul si alte natii ca el???
Ce s-a ales de reclamatii facute la Carrefour pt miere sau alte magazine genul acesta?
Nu cunosc detalii concrete despre procesatori, dar se pare ca treaba amestcului de sirop si miere devine tot mai reala.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Cristian IONITA » 29 Dec 2011, 10:30

Ioan Guist scrie:Ce scrie Ruben aci, este perfect aplicabil si cinstit.atat pt client cat si pentru albina.
In doua cuvinte zice asa:
Scoti mierea toata si o valorifici.Miere curata.
Jumate din banii de pe miere iei hrana de iernare.Profit la apicultor.
Daca mor stupii, cumperi altii.Pot sa moara si la cel ce ierneaza pe miere .Asta scoate bani din buzunar sa refaca stupina.

In lume sunt oameni ce au animale de companie ...porcii.Altii i-i mananca

Zic asa.Fiecare sa-si faca calculele bine.Sa puna in balanta si riscurile si munca si alternativele si efectele pe termen lung.
Apoi putem lua decizii.

.... cate ar mai fi de discutat pe langa aceste "doua cuvinte", dar .... e foarte buna paralela cu porcii .... banuiesc ca nu trebuie sa te trag pe nimeni de maneca in ceea ce priveste diferentele intre gustul carnii de porc, unul e porcul din batatura si alta cel de la combinat (de porci), ba mai mult .... unul e porcul "romanesc" si altul cel de import .... dar .... in definitiv tot carne de porc e .... nu-i asa? ....
oamenii sunt "educati" sa fie din ce in ce mai putin pretentiosi, sa puna pret mai degraba pe eticheta decat pe continut .... si de ce nu ar face asta si-n apicultura.

Stiti foarte bine ca practica iernarii pe inlocuitori are ceva mai multe "variabile" si mai mult influenteaza si vecinii .... stiti foarte bine ca o familie tinuta pe "inlocuitori" e mai anemica .... si ca urmnare predisusa a se imbolnavi sau/si a fi furata .... iar asta il afecteaza inclusiv pe vecoinul apicultor dar care nu e atat de LACOM - pentru ca oricum am da-o .... hranirea cu inlocuitori o facem din LACOMIE .....
De ce ne suparam pe agricultori care-si stropesc culturile cu substante interzise si totusi ni se pare normal ca noi in stupina sa facem ceva ce poate are aceleasi efecte pentru vecini? ....
De ce ne gandim strict la matul nostru' fara a tine cont de ce se intampla peste gard?

Ruben scrie:Cu tot respectul pentru cei care tin la stuparitul traditional, imi mentin pozitia ca trebuie sa urmam cu piciorul pe acceleratie apicultura industriala din vest, altfel vom sfarsi prin a ne lasa de ocupatie. Pentru ca matematica tot matematica ramane, iar nostalgia nu este cuantificabila.

Pentru apicultorul modern(care a lasat in urma stadiile de prisacar si stupar), ceea ce este important este sa produca si sa vanda cat mai multa miere, de buna calitate si la costuri cat mai mici.

Atat timp cat in magazii este miere naturala, in bidoane va ajunge miere naturala? Sau?

Nu vreau sa se inteleaga ca tin musai la stuparitul "traditional" din "nostalgie" ba din contra .... consider ca in Romania e foarte mult loc de imbunatatire a stuparitului, dar .... nu asa .... nu cu folosirea de inlocuitori de miere .... iernarea pe "inlocuitori" nu are nimic de-a face cu apicultura.
Sunt de acord sa imbunatatim conditiile de exploatare a albineleor, tehnologii mai eficiente .... mijloace de transport si manipulare mecanizate, extractie, etc .... dar nu vad de ce sa intervenim asupra calitatii produsului ...

In vest (apicultura intensiva) se fac doua greseli majore pe care noi aici in Romania am putea (mai avem inca timp) sa le evitam, se fac hraniri intensive cu inlocuitori si se fac culesuri cu numar mare de familii pe locatie, rezultatele se stiu ... si sunt recunoscute:
- pierderi mari de familii,
- albine anemice
- miere contaminata (oricat ai spune .... in primavara ce e in cuib poate ajunge si-n magazie);
- devii dependent de producatorul de inlocuitor .... care in Romania nu a avut nici o jena in a mari pretul in plin sezon;
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 29 Dec 2011, 10:52, modificat 1 dată în total.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde florinapi » 29 Dec 2011, 10:46

Ca si principiu de exploatare a familiilor de albine as pute fii de acord cu cele prezentate de Ruben si Ion Guist,dar....ori datele problemei nu sunt puse corect ori eu nu sunt la curent cu preturile practicate la noi.
Eu stiu ca api...pentru albine de la 4 lei in sus.
Mierea poliflora in jur de 8 lei.
Daca incepem sa socotim incepand de la aceste date+cheltuieli de transport+alte cheltuieli cu extractia(in cazul ca nu ai angajati si trebuie sa le da ceva de lucru)nu stiu daca mai esim la un rezultat asa bun.

Stiu cazul unui stupar(din zona) care in toamna trecuta a scos mierea si a dat api.....la butoi ca sa dea de lucru la 2angajati,iar in primavara umbla sa cumpere albine.

Daia am zis prima data ca socoteala facuta de Ruben da bine doar in teorie.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Ruben » 29 Dec 2011, 11:23

@Dragos: Amin frate, incepe sa luminezi stuparii batrani din zona care au fost invatati de ACA din RSR sa falsifice mierea.

@Cristian Ionita: la nivel de ideal si eu as vrea sa nu folosim apicultura hrana artificiala asa cum as vrea sa avem masini care folosesc putina energie, agricultura fara ingrasaminte ....e.t.c.

Nu putem uita insa ca este o anume legatura intre numarul de 7 miliarde si cele 7 tone/ha la productia de grau. Si nu putem uita ca multi dintre noi ne permitem sa cumparam fructe ieftine(din horticultura conventionala) care ne fac mai mult bine decat rau si ne dau mai multe vitamine decat pesticide.

Legat de tehnicile moderne.

1. Tehnicile moderne cer Buckfast sau Ligustica.
2. Stup de tip multietajat( Ra 1000 si nu stiu cat au inventat ai nostri nu e multietajat).
3. La stupii acestia, in cuib nu o sa ramana miere suficienta de calitate pentru iernare...

@florinapi:

Nu extragi CA SA poti sa le dai zahar. Pur si simplu extragi ca sa golesti magaziile la sfarsitul verii. Le iei jos, iei gratiile Hanemann, pui in hranitoare 25 kile de sirop-ca sa petreci linistit de revelion), si le tratezi de varroa.

Si gata sezonul. Ii lasi pe vecini sa puna diafragme, podisoare, polistiren e.t.c.r.o.

Sa fiti iubiti!
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde Cristian IONITA » 29 Dec 2011, 11:58

@Ruben - ma faci sa rad .... chiar crezi in mult prea marketizata criza alimentara ???? .... si spui asta Romanilor .... adica alora din tara cu cele mai multe suprafete agricole lasate parloaga ...
Agricultura intensiva este benefica in primul rand producatorilor de chimicale (ierbicide, insecticide, etc) si nu agricultorilor .... care degeaba fac 7 tone de grau la hectar .... ca la final tot atat daca nu cu mai putini bani raman decat daca ar face numai 3 dar nu ar cumpara toate otravurile.

Uite http://filmedocumentare.com/cum-a-supra ... etrolului/ un dopcumentar despre cum o intraga natinue traieste practicand agricultura organica ....

Iernarea in stupii multietajati se face cel mai sigur si usor daca nu esti LACOM .... adica daca lasi toate ramele din catul de sus pline 100% cu miere ... miere care nu va fi risipita de albine si-n plus in primavara familia se va dezvolta mai bine.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde andrei_calinescu » 29 Dec 2011, 14:04

Cred vazand dinamici de sezoane etalate in timp, ca cei din vest au avut si unii au probleme cu perpetuarea albinei, dintr-un fapt banal.
Incepand de la epoca Luminilor, s-a indus omului ideea ca viata ii e daruita ca sa fie fericit. Un principiu bun.
Numai ca in timp aceasta fericire s-a transformat, datorita presiunii pietei, in placere. Si cum placerea e umbra fericirii....

Concret, ca si in medicina alopata, nutritia omului, si selectia naturala la om, s-a indus ideea ca cu o bulina, cu o pastila sau un produs anume, poti sa te faci bine din orice, si mai mult scopul fiind sa nu suferi de NICI O DURERE, poti sa ai o silueta de sportiv traind insa ca porcu', si ca daca o ai de 3 cm, iei o pastila si ti-o faci de 30.

Asa au facut si cu albina, le dati produsul X+Y+Z si e si sanatoasa, e si mieroasa, are si corp gras, matcile au 2 spermateci, etc.
Stai asa ca nu-i asa.

Nu trebuie uitat ca desi s-au facut inlocuitori glucidici, nimeni pana acum nu a fost capabil sa reproduca POLENUL natural.
Aicea e cheia, poti sa-i dai albinei in goarna sirop glucidic, pasta-l duce, il proceseaza.
Dar daca nu-i dai proteina naturala, esti terminat.

Treaba e nuantata cand vorbim de exploatarea pe care o face Ioan Guista, sau Valter sau DRagos2006.
DE ce oare pleaca primii 2 cu stupii in spate in lunca Dunarii la salcie din martie? Dupa aur.
Dragos2006 il are pe vatra.

Asa ca nu-i bai cu siropul.
Bai e daca nu le oferi proteina naturala.

Cristi, mierea din coroanele de iernare din sirop ajunge in caturi , e discutabil, depinde de tehnica de dezprimavarare.
Nu ajunge daca le razi cu dalta coroanele pe care le consuma imediat ca sa mareasca supr de ponta.
In felul asta induci si anecbalia mai rapid.
andrei_calinescu

Mesajde unincepator » 29 Dec 2011, 21:00

pab scrie:Desi suntem offtopic, numai ca sa-i raspund lui Andrei: comercializare de material biologic catre tarile din UE. E o nisa care va tine cativa ani. Toata lumea din Romanica produce numai miere, e cazul sa diversificam productia apicola, daca vrem sa rezistam pe piata.
Semneaza: un crescator de albine.

bunaseara,si la multi ani,bogati si fericiti, dar vreau sa antreban ce fel putem diversifica productia apicola, va rog o lamurire.Anca o data la multi ani ANUL NOU,cu multe bucurii si ampliniri.
unincepator

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA