Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde pvc » 19 Noi 2016, 11:15

tinumaftei scrie:Nu stiu ce clima aveți pe acolo. Azi mai erau la roi 1-2 rame cu puiet 15*20 cm . Bk nu oprește puietul decât la geruri mari. În afară de mătcile împerecheate pe insule, restul sunt hibrizi, de aici si rezultatele mult prea variabile.

si cele imperecheate artificial?
pvc

Mesajde tinumaftei » 19 Noi 2016, 14:27

Nu am avut niciodata BK inseminat artificial. Prin definitie acestea sunt F0. Nu stiu cum se comporta. Doar am vazut anul acesta la un amic si nu am fost foarte impresionat pentru ca avea un puiet foarte pestrit.
tinumaftei

Mesajde cucubau » 19 Noi 2016, 15:50

tinumaftei scrie:Doar am vazut anul acesta la un amic si nu am fost foarte impresionat pentru ca avea un puiet foarte pestrit.

Puietul pestrit este o consecinta a neglijentei din partea stuparului , nicidecum din partea matcii.
Matca poate sa fie de ca mai buna calitate , dar niciodata nu poate sa suplineasca carentele stuparului.

Preluat de pe pagina " apis-donau":
- Dupa cum bine se stie, pentru a obtine productii considerabile, avem ca o prima conditite sanatatea albinelor.
Fie ca sunt familii de albine de vanzare sau albine pe care le folosim pentru necesitatile stupinelor noastre, avem grija ca tratamentele sa fie facute intotdeauna la timp.
Pentru a mentine familia puternica, matca, trebuie sa isi desfasoare activitatea intr-un mediu lipsit de boli sau alte impedimente care ar putea sa-i diminueze calitatile.

Intr-o familie sau nucleu ce urmeaza sa primeasca F0 pe langa despaducheri sunt obligatorii tratamente anti-nosemoza si daca este cazul anti-LE.
........
cucubau

Mesajde tinumaftei » 19 Noi 2016, 17:01

Stupii omului nu aveau nimic ieșit din comun, doar că matca aceasta nu părea să fie în regulă.
tinumaftei

Mesajde cucubau » 19 Noi 2016, 17:34

Nu trebuie sa vezi larve moarte, sau mirosul sa fie schimbat ca sa iti dai seama de anormalitatea situatiei.
Piuetul pestrit este un indiciu de boala. Numai familiile foarte puternice si doar in conditii de cules proaspat pot depasii situatia .
........
cucubau

Mesajde tinumaftei » 19 Noi 2016, 19:13

Nu dați vina doar pe stup. Si matca poate avea o afecțiune sau poate grad mare de consangvinizare!? Înclin să cred că era un exemplar mai nereușit.
tinumaftei

Mesajde florinapi » 20 Noi 2016, 12:26

Sa nu va suparati ca va zic,dar nu sunteti informati si vorbiti din auzite!
Nu exista Bukfast,la care nu se cunoaste originea exacta cu cel putin patru generatii in urma.
Totodata in cadrul aceleeas rase,exista diferente destul de mari,intre linii.Asa-i la Carnica,asa-i la Bukfast,asa-i la Carpatina.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde tinumaftei » 20 Noi 2016, 14:16

Si credeți că dacă îi arătăm fișa cu pedigree matcii, aceasta nu mai oua pestit? V-am spus că am considerat faptul un accident pentru că cred (până la mai multe probe contrarii) că producătorul este un om serios. De aceea nu am făcut nici o referire la originea sau numele lui.
Sa nu idealizam Bk si sa fim destul de exigenti în această inflație de furnizori de mătci Bk!
După 100 de ani de selecții mătcile din această rasă ar trebui să fie destul de constante în caracteristici.
Bk este Bk dacă vine din line de italiana cu albina neagra. Sigur sunt si alte influente genetice dar caracterul rasei trebuie să fie stabil. În momentul în care zici ca vrei Bk cu mai multă caucaziană, m-ați băgat în ceață. Păi ce suntem la vopsitorie să mai punem puțin negru sau roșu sau verde. Asta merge la vopsitorie si aceeași rețetă da același rezultat în 100% din cazuri. Bk cu caucaziană da fix un alt hibrid care nu poate fi numit Bk.
Sa ne înțelegem încrucișările între Bk si alte rase nu dau Bk. Sigur, cei ce se ocupă cu selecția Bk fac și infuzii în această rasă, dar nici nu vreau să îmi imaginez ce s-ar întâmpla dacă fiecare din aceștia ar face câte o altă încrucișare: păi s-ar pierde toate caracteristicile Bk.
Ori eu de lucrul acesta mă tem cel mai mult, pentru că din 2001 si pana acum am văzut o prea mare varietate de Bk, si când spun asta me refer la mătci împerecheate pe insule nu pe plaiuri mioritice!
tinumaftei

Mesajde florinapi » 20 Noi 2016, 14:51

Daca o matca oua pistrit,iar cauzele sunt altele decat genetice,aia este o matca proasta si atat.
O matca nu oua mai bine daca are pedigree,dar este bine sa-i cunosti originea,mai ales la o matca care se doreste a fi pt. reproductie.
Dar si mai inportant decat originea,este testarea dupa descendenta,dupa care, daca trece acest test putem zice ca avem o matca buna pt reproductie.Altfel....povesti.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde daffid mihailov » 20 Noi 2016, 17:06

Ii cunoști originea. Si tragi din ele F1. Cu ce trântori le imperecheaza ? Si cum rămâne cu consagvinizarea pe insula? In fine, cine o sa citească originea bk o sa înțeleagă si ce trebuie facut sa lucrezi cu un hibrid. Si o sa aibă succes. Altfel o sa facă precum Țăranul agricultor, is o Sămânță hibrid si al doilea an operste si el pt sămânță sa nu mai dea bani pe ea, cane scumpa. Al doilies an isi da seama ca nu asa sta treaba.

Daca ai trecut la f2 ala nu mai e bk. E prea departe. E mai rea ca maidaneza. Da, exista mai multe metode de bk in funcție de ce ti-ai propus.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde tinumaftei » 20 Noi 2016, 18:04

Matca despre care spuneam că oua pestit era inseminarea artificiala nu pe insulă si este foarte posibil să fi avut un grad mare de consangvinizare.
În ce privește Bk acesta este unul singur. Si indiferent cati crescători de Bk ar fi variabilitatea ar trebui să fie în limite foarte mici. Dar am văzut în listele de pedigree inclusiv încrucișări de Bk cu carpatina. Păi produsul nu poate fi în nici un caz Bk! La fel si in cazul oricărei alte încrucișări. În cazul acesta matca rezultată nu va fi un F0 ci un F1 cu o mare instabilitate genetica.Iar dacă cineva trage botci din genul acesta de produși nu poate spera în nici un caz în rezultate uniforme si pozitive.
.
tinumaftei

Mesajde cucubau » 20 Noi 2016, 20:28

tinumaftei scrie:Matca despre care spuneam că oua pestit era inseminarea artificiala nu pe insulă si este foarte posibil să fi avut un grad mare de consangvinizare.

Acolo este vorba despre LE , nicicum despre consagvinizare.
Imaginea aceasta iti spune ceva?
http://forum.stuparitul.com/download/file.php?id=37944&mode=view
........
cucubau

Mesajde tinumaftei » 20 Noi 2016, 21:28

cucubau scrie:
tinumaftei scrie:Matca despre care spuneam că oua pestit era inseminarea artificiala nu pe insulă si este foarte posibil să fi avut un grad mare de consangvinizare.

Ce ați arătat nu este puiet pestriț. Fiindcă nu am o fotografie Am să descriu în cuvinte: o ramă "bătută" cu puiet care are aproximativ aceeași varsta, dar in care - că intr-un mozaic - lipsesc uniform 20-35% din larve în celule. În cazul puietului capacit imaginea este si mai concludentă. În celulele în care lipsește puietul este depozitat necatar, polen sau spațiul este curat.
În niciun caz nu era vorba de o boală a puietului, deși inițial m-am uitat cu atenție să nu fie puiet varos, data fiind sensibilitatea accentuată a Bk pentru aceasta boala.
tinumaftei

Mesajde kiloz » 20 Noi 2016, 21:58

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde activ » 20 Noi 2016, 22:55

tinumaftei scrie:
cucubau scrie:

Ce ați arătat nu este puiet pestriț. Fiindcă nu am o fotografie Am să descriu în cuvinte: o ramă "bătută" cu puiet care are aproximativ aceeași varsta, dar in care - că intr-un mozaic - lipsesc uniform 20-35% din larve în celule. În cazul puietului capacit imaginea este si mai concludentă. În celulele în care lipsește puietul este depozitat necatar, polen sau spațiul este curat.
În niciun caz nu era vorba de o boală a puietului, deși inițial m-am uitat cu atenție să nu fie puiet varos, data fiind sensibilitatea accentuată a Bk pentru aceasta boala.

V-am trimis un Mesaj Privat !
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde tinumaftei » 20 Noi 2016, 23:03

[quote="kiloz"]https://en.wikipedia.org/wiki/Buckfast_Abbey
https://en.wikipedia.org/wiki/Buckfast_bee[/quote
Mă bucur că îmi confirmați că BK nu are nici urmă de caucaziană!!
tinumaftei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE