Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Goana dupa pamant

Mesajde daffid mihailov » 21 Noi 2016, 02:54

Daca se dădeau subvențiile astea întâietate sa isi vândă Țăranii pământul, înainte sa fie lăsați sa moara...dar totul se face cu cap si cu multă Birocrație. Si apoi se striga, daca nu sunteți capabili si plimbări hârtii, cine e de vina? Acum oricum e prea târziu. Pământul bun a fost luat de mult pe nimic.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Cristian IONITA » 21 Noi 2016, 10:37

daffid mihailov scrie:Daca se dădeau subvențiile astea întâietate sa isi vândă Țăranii pământul, înainte sa fie lăsați sa moara...dar totul se face cu cap si cu multă Birocrație. Si apoi se striga, daca nu sunteți capabili si plimbări hârtii, cine e de vina? Acum oricum e prea târziu. Pământul bun a fost luat de mult pe nimic.

din 3 oua e greu sa faci omleta ptr 10 oamenii

pamantul ca sa fie eficient (inclusiv ptr subventie) trebuie sa fie mult si comasat, lucky5strike spunea de minim 50 hectare - cati sunt cu 50 hectare (si acestea nu faramitate in bucati de 2-3 hectare)??!! ... ar trebui sa avem o tara mult mai mare daca ne dorim ca toti taranii (adica peste 40% din populatie) sa traiasca "decent".

Pamantul a fost achizitionat si este achizitionat in continuare la preturile "pietei" si nu pe nimic .... iti dau eu 3 Kg de nimic ... ai de unde sa-mi dai 3 hectare de teren arabil? .... de preferat la sosea asfaltata si nu teren parloaga de 10 ani?

Ne place sa ne plangem sa ne milogim si sa cersim .... de pus "efectiv" osu' la treaba ... lasam pe altii si apoi ii facem albie de porci ca vezi doamne nu traiesc "romaneste"
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde daffid mihailov » 21 Noi 2016, 15:12

Ti se pare ca 50 de ha inseamna mult? Eu nu ma refer la cei cu 1-2 ha ca nu sunt atât de absurd. Dar in Ro sunt smeheri cu 300-1000ha sau mai mult. Ferma de subzistenta e pana la 200stupi, 100ha, 20 vaci etc. Am observat mereu tendința asta de a aduce argument prin reducerea la absurd. Ceea ce e un Sofism des întâlnit pe acest forum. In loc sa încercam sa Înțelegem si părerile altora. Asa cum eu am înțeles si opinia ta. E valabilă. Dar sunt si alte variante sustenabile .

Exemplu de Sofism falsa analogie si reducere la absurd: 3 oua e greu sa faci omleta pt 10 oameni.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Cristian IONITA » 21 Noi 2016, 15:40

sezi bland ca si eu tot la cei cu 1-3 hectare ma refer cand ii consider perimati.

nu stiu sa spun daca 50 h inseamna mult sau putin .... banuiesc ca depinde foarte mult de la caz la caz .... ptr grane nu e asa de mult .... ptr capsuni probabil este imens.
Cristian IONITA

Mesajde feederman » 21 Noi 2016, 16:55

daffid mihailov scrie: Ferma de subzistenta e pana la 200stupi, 100ha, 20 vaci etc. .
Mai corect ferma de tip familial.
Ideea revenirii la ferme de dimensiuni reduse, s-a cristalizat de mult timp si este sustinuta de catre politicieni, economisti si sociologi din tarile cu economii avansate. Nu lipsesc argumentele favorabile. Ele se regasesc in ceea ce se numeste dezvoltare durabila si includ conservarea resurselor energetice, folosirea eficienta si integrala a terenurilor, ocuparea fortei de munca suplimentare, producerea alimentelor sanatoase, protectia mediului, reducerea presiunilor asupra bugetelor, evolutia demografica, conservarea traditiilor s.a. Solutia va fi una politica. Din fericire inca se mai gasesc pretutindeni oameni dispusi sa practice ocupatii ingrate si pe nedrept dispretuite.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2016, 00:39

stefanmadalin scrie:
lucky5strike scrie:
Subventia la ha - ~200 euro.

Asta la culturi conventionale: grau, porumb, orz, rapita.

Daca in asolament mai pui si niste leguminoase, zona verde, cultura verde...mai pui 50-100 E/ha.
Daca ai sfecla subventia se ridica pe la 1000 E/ha.
Daca faci o aroganta si pui cartof, ai sanse sa dai lovitura. A fost cazul anul acesta, cartoful de consum 11.000 E/ha, si cel de samanta 23-24.000 E/ha.

Hopa! :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Cristian IONITA » 22 Noi 2016, 12:32

ce faci acum Radut? .... te lasi de regine si treci pe cartofi? ... :D

ce-ti e si cu "oportunismul" asta .... cum nu sta el deloc la indemana orisicui

bafta
Cristian IONITA

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2016, 15:32

Sistemul te obliga sa fii oportunist. Mai pe sleau, tre' sa fii deschis la nou... mai "bucurestean" asa... pricepi?

PS: faptul ca se dau asemenea subventii peste noapte, arata ce guvern "predictibil" avem. Halal politici!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Cristian IONITA » 22 Noi 2016, 15:48

politicile sunt facute de catre politicieni ... care politicieni sunt alesi de "cetateni' ... atat bucuresteni dar mai ales de prin alte parti

ai o impresie foarte "olteneasca" despre ce consideri a fi "bucurestean" dar ma bucur ca ai inteles si subliniat ideea, deschiderea la nou nu are cum sa nu ajute :D
Cristian IONITA

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2016, 15:56

Altfel cum? Incredibila apatia actuala in tara asta asupra unei situatii ce tine de de siguranta sociala, nationala (inca mai putem zice asta!) ... :roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2016, 16:03

Unui apicultor care vrea sa devina cu adevarat mare (peste mia de familii) situatia cu pamantul nu-i poate fi indiferenta.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde stefanmadalin » 22 Noi 2016, 16:35

Hai sa va zic povestea adevarata cu subventia la cartof.
Ministerul nostru face niste estimari cu suprafetele ce vor fii cultivate cu o cultura anume (cartof in cazul de fata). Pe baza acestor estimari, ei cer bani de la UE pentru subventii. Fac un calcul, urmeaza sa se semene 100.000 ha de cartof consum, cu 300 E/ha, trebie sa ceara la UE 30 000 000 E.

Partea noua care a venit in acest an, a fost urmatoarea: UE a impus ca productia minima la ha subventionat sa fie 20 t, cu contract de desfacere.
Multi fermieri nu au aflat de acest amanunt, si s-au trezit ca n-au contract de vanzare a marfii de minim 20 t/ha, sau n-au avut asa productie medie minima pe ferma. Asa ca din 3000 de cereri la APIA pentru subventie la cartof, doar vreo 100 de fermieri au stiut de smenul asta, ceilalti au fost descalificati.
Cum banii erau deja ceruti de la UE, oficialii nostri au spus ca nu ar fii ok sa-i dea inapoi, ci sa-i imparta pe toti numai alora eligibili. Si asta a fost povestea imbogatirii unora de prin BV, CV... Gurile rele spun ca doar cei implicati in politica ar fii stiut de treaba cu productia minima si contractele.

Cat despre cartoful de samanta, acolo productia este mica, se calibreaza samanta, calibrele mici se duc la consum....ff greu sa faci 20 t/ha tuberculi de calitate , gata de semanat.
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 22 Noi 2016, 21:22

http://agrointel.ro/68719/lege-in-vigoa ... aca-ferme/

Doar aia sub 40 de ani, aia voteaza mai bine. Si numai Dottore.
stefanmadalin

Mesajde lucky5strike » 25 Noi 2016, 22:14

Acum 5 ani era o asemenea nebunie cu tutunul, se ajunsese la 2500 E subventie.

Smenul e sa ai suprafata compacta, blocuri de 5-10 ha, ceea ce va fi mai usor odata cu marea cadastrare... http://m.cugetliber.ro/stiri-economie-i ... ole-292924

Dupa aia, merge sa faci orice.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Shrek » 25 Noi 2016, 22:26

Io nu stiu cum este asta cu cadastrarea in Oltenia, ca de câte ori merg acasă si întreb pe la primărie, toți ridica din umeri si il ia pe nu știu in brate.Cu un an in urma am aflat pe cineva sa imi faca actele pe niste pământ pe care il am moștenire, dar tanti cu care am vorbit mi-a cerut din start 1000 e, desi este vorba de 2 ha si exista deja certificat de moștenitor. Fara sa primesc extras de carte funciara! La suprafețe mici, nu cred ca se mai merita cheltuiala, ori il vinzi, ori il lasi asa. Pana dispare!
Shrek

Mesajde lucky5strike » 25 Noi 2016, 22:44

Am auzit la cineva cu aceeasi situatie de care zici, pt 1,7 ha, cam 1000 de lei a fost cadastrul. Si nici nu era cadastrare in tarla.

Se poate lua prin promisiune de vanzare, gen - http://legeaz.net/modele/model-promisiu ... le-vanzare
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE