Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Buckfast

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2016, 18:34

filip scrie:O regina adusa dintr-o zona unde nu percepe iarna,e un dezastru.
O iarna grea o sa lase loc de concluzii:
Carpatina ori BK.
Am vazut ceva filmulete la inceputul lunii Decembrie cu rame cu puiet,apoi am vazut ninfe albe scoase din stupi in zilele mai caldute.
Pana la Primavara mai e mult.........

Vreau sa vad si eu filmele alea cu puiet in decembrie la BK.
Ultima oară modificat de jonny_it pe 20 Dec 2016, 18:57, modificat de 2 ori în total.
jonny_it

Mesajde Avram » 20 Dec 2016, 18:48

kovacslg scrie:Pana nu demult albina a evoluat, adaptandu-se la mediu, generand rasele pe regiuni.
Sunt pareri, ca tot ce s-a facut in ultimii 100 ani, a fost in defavoarea speciei - miscari efective, mod exploatare etc

Si ameliorarile s-au facut avand in prim plan obiectivele comerciale ale apicultorului: productie, blandete, instict de roire slab, sacrificand vigoarea si rezistenta albinei, diversitatea genetica... Buckfast ul e exponentul perfect al acestor obiective de rentabilitate.
Citind unele lucrari, aprecieri legate de cresterea de matci, selectie si ameliorare, dar si lucrari privind biologia si comportamentul de imperechere a albinei, pot remarca ca suntem departe de performanta naturala prin care albina i-si poate asigura vitalitatea, diversitatea genetica, elemente care asigura succesul pe termen lung a speciei.

Perfect de acord cu afirmatia Pana nu demult albina a evoluat, adaptandu-se la mediu, generand rasele pe regiuni problema este ca albina nu a evoluat si nu s-a adaptat nevoilor apicultorului si de aici frumoasa poveste - Buckfast .
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde filip » 20 Dec 2016, 18:55

Avram scrie:
kovacslg scrie:Pana nu demult albina a evoluat, adaptandu-se la mediu, generand rasele pe regiuni.
Sunt pareri, ca tot ce s-a facut in ultimii 100 ani, a fost in defavoarea speciei - miscari efective, mod exploatare etc

Si ameliorarile s-au facut avand in prim plan obiectivele comerciale ale apicultorului: productie, blandete, instict de roire slab, sacrificand vigoarea si rezistenta albinei, diversitatea genetica... Buckfast ul e exponentul perfect al acestor obiective de rentabilitate.
Citind unele lucrari, aprecieri legate de cresterea de matci, selectie si ameliorare, dar si lucrari privind biologia si comportamentul de imperechere a albinei, pot remarca ca suntem departe de performanta naturala prin care albina i-si poate asigura vitalitatea, diversitatea genetica, elemente care asigura succesul pe termen lung a speciei.

Perfect de acord cu afirmatia Pana nu demult albina a evoluat, adaptandu-se la mediu, generand rasele pe regiuni problema este ca albina nu a evoluat si nu s-a adaptat nevoilor apicultorului si de aici frumoasa poveste - Buckfast .

Ca tot veni vorba de masini,cum e sa ai un FERRARI si salariul minim pe economie?
Adica daca nu ai Cisterna de sirop iti mor stupii de foame.
Eu prefer albina care cauta mierea in floare nu in haranitor si Regina care reduce ponta in lipsa de cules si are in gena anotimpul IARNA.
filip

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2016, 19:04

filip scrie:Ca tot veni vorba de masini,cum e sa ai un FERRARI si salariul minim pe economie?

Sunt multi in Romania care au ferrari sau masini si mai scumpe si au salariul minim pe economie sau nu sunt angajati deloc.
Anul acesta am cumparat 2 butoaie de sirop, unul este plin si al 2-lea este pe jumatate. Hrana data la 200 de familii.

filip scrie:Eu prefer albina care cauta mierea in floare nu in haranitor si Regina care reduce ponta in lipsa de cules si are in gena anotimpul IARNA.

Si eu la fel, cu exceptia reducerii accentuate a pontei in lipsa de cules. Vara daca avem 4-5 zile ploioase nu vreau ca regina sa stea sa se uite pentru ca vine caldura si nu am culegatoare ;)
jonny_it

Mesajde Avram » 20 Dec 2016, 19:06

Nea Filip... eu sunt mic in apicultura dar parerea mea - Buckfast este o albina care joaca in prima liga si ca orice jucator de prima liga are nevoie de o atentie deosebita din partea antrenorului .
Stii cum e vorba nea Filip ... obrazul subtire cu cheltuiala se tine !
Un mare respect pentru fratele Adam , cel care a creat buckfast - este fara doar si poate albina profesionistului !

Stiu ca nu esti de acord cu mine .... :P
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2016, 19:14

Avram scrie:Perfect de acord cu afirmatia Pana nu demult albina a evoluat, adaptandu-se la mediu, generand rasele pe regiuni problema este ca albina nu a evoluat si nu s-a adaptat nevoilor apicultorului si de aici frumoasa poveste - Buckfast .

Pai BK-ul nu tot din niste rase de albine a fost facut?
Luam o rasa adaptata la frig, una blanda, una cale produce mult, una rezistenta la boli, si le combinam.
Nu exista albina perfecta, dar exista albina perfecta pentru un anumit apicultor. Simplu!
jonny_it

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2016, 19:15

Avram scrie:Un mare respect pentru fratele Adam , cel care a creat buckfast - este fara doar si poate albina profesionistului !

Exista si alte rase ok, mai bine zis toate sunt bune, doar selectie sa se faca.
Cum la noi mai slab cu selectia luam de la altii.
jonny_it

Mesajde LYX » 20 Dec 2016, 19:19

Cunosc pe cineva care are peste 30 ha de vie adusa din Franta. Primavara este o frumusete corzi groase verde toata, intretinuta la meserie . Toamna nu face struguri , unul doi pe tufa, intr-un an nu a facut de loc. Trei ingineri viticoli care se ocupa cu intretinerea a dat afara. Omul are bani. A facut analize la sol. A ajuns la concluzia ca solul si clima nu corespunde soiului respectiv. In primavara a decis sa o scoata sa o inlocuiasca cu un soi autohton. Am patit-o si eu cu citiva pomi . Concluzia daca nu este adaptata zonei climei poate sa fie si rasa lui peste prajit. Nu da randamentul scontat.
LYX

Mesajde filip » 20 Dec 2016, 19:27

jonny_it scrie:
filip scrie:Ca tot veni vorba de masini,cum e sa ai un FERRARI si salariul minim pe economie?

Sunt multi in Romania care au ferrari sau masini si mai scumpe si au salariul minim pe economie sau nu sunt angajati deloc.
Anul acesta am cumparat 2 butoaie de sirop, unul este plin si al 2-lea este pe jumatate. Hrana data la 200 de familii.

filip scrie:Eu prefer albina care cauta mierea in floare nu in haranitor si Regina care reduce ponta in lipsa de cules si are in gena anotimpul IARNA.

Si eu la fel, cu exceptia reducerii accentuate a pontei in lipsa de cules. Vara daca avem 4-5 zile ploioase nu vreau ca regina sa stea sa se uite pentru ca vine caldura si nu am culegatoare ;)

Daca esti profesionist poti da miere de rapita in lipsa de cules.Deci se poate jongla si cu Carpatina.........
filip

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2016, 19:50

filip scrie:Daca esti profesionist poti da miere de rapita in lipsa de cules.Deci se poate jongla si cu Carpatina.........

Pe langa 200 de familii am si o firma nu am timp sa le gadil. Si de cand este sotia insarcinata am ramas singurul care intra la stupi.
Nu am timp sa plimb lingura/punga :lol:

Stimulare "cu furtunul" primavara si ceva turte proteice toamna(doar daca nu aduc polen) si atat.
jonny_it

Mesajde filip » 20 Dec 2016, 19:56

jonny_it scrie:
filip scrie:Daca esti profesionist poti da miere de rapita in lipsa de cules.Deci se poate jongla si cu Carpatina.........

Pe langa 200 de familii am si o firma nu am timp sa le gadil. Si de cand este sotia insarcinata am ramas singurul care intra la stupi.
Nu am timp sa plimb lingura/punga :lol:

Stimulare "cu furtunul" primavara si ceva turte proteice toamna(doar daca nu aduc polen) si atat.

Si eu aș mai vrea sa am productiile din anii cand eram angajat......acum sunt pensionar si am timp de ele ......dar degeaba,rezultate modeste.
filip

Mesajde jonny_it » 20 Dec 2016, 22:03

filip scrie:Si eu aș mai vrea sa am productiile din anii cand eram angajat......acum sunt pensionar si am timp de ele ......dar degeaba,rezultate modeste.

Sunt ani mai buni si ani mai rai.
Acum 11-12 ani era aceeasi problema cu pretul la miere ... apoi s-a rezolvat, a revenit iar recent, si tot asa o sa fie. Trebuie sa ne adaptam la multe, de la clima la pret scazut al mierii, boli noi la albine, legi stupide, etc ...
Mergem inainte. ;)
jonny_it

Mesajde cucubau » 20 Dec 2016, 22:33

Astfel de perioade de criza fac trierea intre adevaratii apicultori si oportunistii de moment.
Poate o sa vi se para ciudat , dar tocmai de o scadere a pretului la miere aveam nevoie. Celelalte probleme legate de neonicotinoide , depopulari, mortalitate sunt exact bomboana de pe coliva apiculturii romanesti.
In maxim trei anii foarte multi se vor lecuii si multe se vor schimba .
........
cucubau

Mesajde stefanmadalin » 21 Dec 2016, 01:13

Asta o aud in fiecare an....si numarul familiilor de albine creste in continuare. E ca aia 'urmeaza cea mai grea iarna din ultimul secol'.
stefanmadalin

Mesajde tinumaftei » 21 Dec 2016, 08:04

LYX scrie:Cunosc pe cineva care are peste 30 ha de vie adusa din Franta. Primavara este o frumusete corzi groase verde toata, intretinuta la meserie . Toamna nu face struguri , unul doi pe tufa, intr-un an nu a facut de loc. Trei ingineri viticoli care se ocupa cu intretinerea a dat afara. Omul are bani. A facut analize la sol. A ajuns la concluzia ca solul si clima nu corespunde soiului respectiv. In primavara a decis sa o scoata sa o inlocuiasca cu un soi autohton. Am patit-o si eu cu citiva pomi . Concluzia daca nu este adaptata zonei climei poate sa fie si rasa lui peste prajit. Nu da randamentul scontat.

Nu e evident că a procedat de-a-ndoaselea?
Păi întâi se fac analizele de sol se suprapun datele climatice, se alege gama de soiuri/hibrizi compatibili, se alege tehnologia. Abia apoi se trece la treabă.
Si fiindcă veni vorba de viticultură, în România nu se mai cultivă de mult vechile soiuri. Dar asta este deja alta discuție.
tinumaftei

Mesajde kiloz » 21 Dec 2016, 09:23

cucubau scrie:Astfel de perioade de criza fac trierea intre adevaratii apicultori si oportunistii de moment.
Poate o sa vi se para ciudat , dar tocmai de o scadere a pretului la miere aveam nevoie. Celelalte probleme legate de neonicotinoide , depopulari, mortalitate sunt exact bomboana de pe coliva apiculturii romanesti.
In maxim trei anii foarte multi se vor lecuii si multe se vor schimba .

Asta o greseala mare sa crezi ca sar putea modifica cea ce se repeta periodic.Unde am fost cindva nu se mai intoarcem niciodata.Cu "Hibridizarea " au fost distruse in toate sectorele aproape -aproape in totalitate soiurile locale a plantelor cultivate si a animalelor crescute, hibrizii produc citeodata mult mai mult,dar fara tehnologia adaptata sint pe nicarii.Soiurile locale au o productie mai mica dar mult mai constanta an de an. Sa nu mai vorbim aici si despre cel denumite invazive,care omoara tot ce autohton.Dispare diversitatea,ramine desertul uniform. Interesant cind vezi cum sint manipulate lucrurile,hibriz laudate cu cheltuieli suprataxate,preti marfa produs la minim sau achizitie deloc!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE