Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde iulians » 12 Ian 2017, 21:15

Cele mentionate de mine sunt la general si nu neaparat sa i-au apararea cuiva. Va doresc”impacare” grabnica si o dezbatere constructiva!
iulians

Mesajde jonny_it » 12 Ian 2017, 21:49

La ce aud pe aici si prin tara cred ca la primavara multi de pe forum si nu numai o sa fie apicultori doar pe internet.
Totusi ei sunt tari in gura si cunosc totul. :lol:
jonny_it

Mesajde peterneamt » 12 Ian 2017, 23:04

vulpea scrie:p13,esti cumva apicultor sau...bibliotecar ?(nu ca ar fi f. rau doar ca vreau sa stiu).poze ceva ?

1. Nu sunt bibliotecar şi asta chiar dacă, nu sunt multe biblioteci care să aibă atâtea cărţi de apicultură câte am eu !
2. Sunt apicultor pasionat din tată-n fiu !
3. Majoritatea afirmaţiilor mele sunt păreri personale , pe care nu le găsiţi prin cărţi , dar pe care mi-aş dori să cred că le luaţi ca şi recomandări !
4. Nu câştig nimic de pe urma faptului că postez ( ba dinpotrivă ) din experienţa mea, dar aşa m-am născut bolnav de patriotism şi mai sunt şi naţionalist !
5. După fiecare postare a mea sunt şi poze.....mai vechi, dar poze..... !
6. Nu demult apicultorii majoritari erau preoţi şi dascăli..........nu toată lumea poate creşte albine !
7. Peterneamţ Daniel este numele meu şi nu mă ascund după copac sau în vizuină , dar nici vedetă ! :D
Ultima oară modificat de peterneamt pe 12 Ian 2017, 23:22, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde peterneamt » 12 Ian 2017, 23:14

costi scrie: peterneamt » Ieri, , 10:40

Fumagilina se administreaza toamna (septembrie), in conditiile unui oarecare aport de polen . Cea mai buna forma de administrare este prin prafuire ( zahar pudra + antibiotic ).
Producatorul recomanda, in primavara,stropiri pe fiecare rama cu sirop 1:1 si fumidil b 2g/litru sirop.
Pentru prafuirea recomandata de dvs. ce concentratie se foloseste?

Este o logică ( şi multă experienţă şi nu de puţine ori experimente păguboase pentru buzunarul meu ) în afirmaţiile mele şi...... Dar pe Dumneata nu te opreşte nimeni să procedezi cum este mai bine : fie după prospect ; fie, după cum doreşti ! :roll: !
peterneamt

Mesajde peterneamt » 12 Ian 2017, 23:19

jonny_it scrie:
Avram scrie:
florinapi scrie:Dar materialul biologic care se vinde din asemenea stupine,invatate cu antibioticul,cum o fi?

,, avem un sistem apicol tinut laolalta de antibiotice si pesticide care perpetueaza albine ce nu pot supravietui fara interventia constanta a apicultorului.
Crestem albine care nu pot supravietui fara noi ,,

Si ne place asta la nebunie ... si dam tot inainte !

O fi bine ?

Prin strainatate nu cresc regine fara Fumidil B. O fi bine, o fi rau ... eu as zice ca nu este bine.
Practic regina este curatata de tot ce inseamna nosemoza cu antibioticul, apoi vanduta si pusa in alta familie. Daca este pusa pe rame + rezerve + albine se infecteaza iar si este si mai rau. Daca se fac roi la pachet sansele ca "microbii" sa isi formeze rezistenta sunt mai mici.

Nu cred că în străinătate există prea mulţi producători de regine care să rişte să vândă regine bolnave de nosemoză . Nucleele de împerechere nu sunt familii de la care se recoltează mierea......! ;)
peterneamt

Mesajde peterneamt » 12 Ian 2017, 23:56

Antibioticul ( fumagilin B, sau fumidil B ) , se dozează în funcţie de prospectul fiecăruia şi de câţi stupi avem de tratat . Principiul este simplu : antibioticul necesar calculat pe numărul de familii este introdus într-un pet de 2l peste care se adaugă un litru de apă fiartă şi răcită la temperatura de 20 -25 de grade C , şi se agită bine până la dizolvarea completă . Soluţia obţinută se introduce într-un pulverizator (atomizor ) manual şi cu el se pulverizează soluţia peste zahărul pudră (ce se află într-un recipient mai înalt ) în timp ce amestecăm zahărul cu o bormaşină ...asemănător pregătirii năzii la pescitul staţionar : minutul 6,45

Cu ajutorul unei căni de pudrat zahăr se aplică peste rame şi peste albine
sita-pentru-zahar-1652.jpg

cana este prevăzută cu sită pe fund şi pe mîner cu o pîrghie ............se comercializează şi la kaufland.....
prospect:
Fumagilin-B este un preparat solubil în apă care conține Bicyclohexylammonium Fumagillin, echivalent cu 21 mg bază Fumagillin per gram de pulbere.

Fumagilin-B are o acțiune specifică ridicat împotriva Nosema apis, un parazit microscopic, unicelular care provoaca boala Nosema în miere de albine. Acesta acționează asupra multiplicare, boli care produc parazit în intestin și nu este eficace împotriva sporilor a eradica continuarea furnizării paraziți, Fumagilin-B trebuie să fie furnizate într-o perioadă de câteva săptămâni.

Mod de întrebuințare
Sirop medicamentos, este cel mai bine pregătit la o concentrație de 25 mg bază Fumagillin pe litru de sirop, de obicei, un sirop 2:1 (două părți de zahăr la o parte apă). Fumagilin-B pot fi dizolvate în apă sau sirop, la temperatura camerei. Pentru cele mai bune rezultate, se încălzește cantitatea necesară de apă între 35-50 ° C, apoi scoateți sursa de căldură și se adaugă Fumagilin-B și de zahăr în această ordine.

Nu adăugați Fumagilin-B de sirop peste 30 ° C (86 ° F). Hrăni sirop de medicamente în termen de 24 de ore.

Pentru a pregăti această concentrație de sirop de medicamente, folosiți graficul de mai jos:

APĂ + ZAHĂR = SIROP + FUMAGILIN-B

165 L 330 KG 380 L 454 g

35 L 69 KG 80 L 96 g
8.7 L 17 KG 20 L 24 g
1.8 L 3.6 KG 4 L 5 g

Buna agitație este esențială pentru a asigura distribuirea uniformă a medicamentului.

Pentru protejarea coloniilor de iernare, sirop de medicamente este cel mai bine alimentat în toamna dacă este alimentat numai o dată pe an. Pot exista avantaje pentru hrănirea sirop de medicamente în toamna și primăvara.

Dozaj
Fall Tratament: După ce toate corpurile de miere au fost eliminate. hrăni sirop de medicamente la următoarele rate.

7-8 litri pentru fiecare colonie 2 CORPURI (aproximativ 30.000 de albine)

4 litri pentru fiecare colonie un corp (aproximativ 18.000 de albine)

3 litri pentru fiecare 5 rame de colonie (aproximativ 12.000 de albine)

Hrăni sirop fara medicatie suplimentara pentru greutate colonie dorit pentru iernat.

Tratamentul primăvară
In primavara, atunci când coloniile sunt stresate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, infestări acarieni. alți factori de boli sau de management intensiv de primăvară. control suplimentar Nosema indicat poate. În astfel de cazuri, furaje medicamentate sirop la următoarele rate.

3-4 litri pentru fiecare colonie 2 corpuri (aproximativ 20.000 de albine)

2 litri pentru fiecare colonie un corp (aproximativ 12.000 de albine)

1-2 litri pentru fiecare 5 rame de colonie (aproximativ 8.000 de albine)

3-4 litri pentru fiecare colonie pachet

Hrăni sirop fara medicatie suplimentara pentru a oferi hrană până nectar este disponibil.

Albine pachet poate să fi fost hrănite sirop de medicamente în tranzit, dar numai o astfel de alimentare nu este suficientă pentru a proteja împotriva Nosema. Fiecare colonie pachet este cel mai bine alimentat Fumagilin-B, imediat după instalare.

Coloniile utilizate pentru producerea ambalajului trebuie hrănite sirop de medicamente ca sursa de hrana principiu timp de o lună înainte de agitare pentru piață.

Colonii puternic infestate, care nu va mai lua în sirop poate fi pulverizat în mod repetat, direct pe albine, cadru cu cadru cu 1,1 sirop de zahăr (zahăr o parte la o parte apă) care conține 2 g de Fumagilin-B per litru de sirop.

Avertizare
Sirop de medicamente nu trebuie să fie hrăniți, imediat înainte sau în timpul culesului de miere.

Instrucțiuni de depozitare
Păstra la temperaturi sub 25 ° C, protejat de lumina soarelui. Nu expuneți sirop de medicamente la lumina soarelui.
Ultima oară modificat de peterneamt pe 13 Ian 2017, 00:18, modificat de 3 ori în total.
peterneamt

Mesajde peterneamt » 13 Ian 2017, 00:07

Avantaje : 1. Nu impregnează cămăşile nimfale cu antibiotic ca în cazul siropurilor şi nu poate contamina viitoarea miere .
2. Acţionează un timp mai îndelungat ......
3. Face o deparazitare parţială a acarianului varooa.....în cazul stupilor cu fund antivarroa.
4. Stimulează instinctul de igienă a albinelor.......
Dezavantaje : O parte însemnată din zahărul pudră se pierde, chiar dacă el mai poate fi recuperat de pe şubăre ( obturatoarele de fund ) sau la fundul plin..... ;)
ps. zahărul se administrează imediat după amestecare şi nu se păstrează pentru că riscăm să facă grunji....
peterneamt

Mesajde cucubau » 13 Ian 2017, 00:30

Modul de utilizare La Fumagilin B existent in prospectul emis de catre producator se refera strict la tratamentele preventive.
In caz de urgenta sau necesitate se schimba putin datele problemei.
Trebuie avut in vedere gradul de infestare cu nosema si implicit nivelul de depopulare .
Intodeauna nosemoza este insotita de septicemie si LE in perioada sezonului activ.
Asadar tratamentul in astfel de cazuri este putin mai complicat.
........
cucubau

Mesajde vulpea » 13 Ian 2017, 00:35

Pnt.D,dupa nume ami esti 'simpatic',mai ales ca esti 'extremist' ca mine.sper din toata inima ca nu esti 'avocatul din oficiu' al lui proapis 13 !(p13,prescurtat).'l-am atentionat' pe p13 nu pe tine.si mai ales...toata stima.
vulpea

Mesajde gica.mosu » 13 Ian 2017, 09:33

jonny_it scrie:La ce aud pe aici si prin tara cred ca la primavara multi de pe forum si nu numai o sa fie apicultori doar pe internet.
Totusi ei sunt tari in gura si cunosc totul. :lol:

....Sezi bland "moldovene"....vei mai auziiiiiii muuuulte :shock: primavara se numara stuchii :mrgreen: Una din cauze=fondurile (foame de bani)...nepriceperea unor apicultori incepatori,lipsa de analize de 2 ori/an(primavara si toamna),aglomeratiile din pastoral/vetre...iar cei care au"mortu'n casa" il vand ff ieftin si rapid(chilipirgii sunt fara numar=pun botul) si apoi plang in pumni...LA-LE....LA-LE..lumee sariti ca'm luaatooo'n brate 8-) din pacate prea tarziu :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 13 Ian 2017, 09:41

Draga mea vulpiţă, din cauza oboselii am avut impresia că musca s-a aşezat pe căciula mea ! ;)
Domnule Cucubau ai dreptate ! În cazul declanşării bolii măsurile sunt drastice ! Neonicotinoidele favorizează înmulţirea nosemei şi mă aştept ca în anii următori să fie mai rău .....! Tratamentul de toamnă are ca scop reducerea presiunii infecţioase ......la albina de iernare ! Este evident faptul că şi alte antibiotice pot fi administrate prin metoda prăfuirii cu zahăr pudră în toamnă.... fără a avea frică că declanşăm furtişagul sau.....dar cu manoperă şi costuri mai mari ! :roll:
peterneamt

Mesajde daffid mihailov » 13 Ian 2017, 10:00

cucubau scrie: ce te faci atunci cand mai bine de jumatate din stupina prezinta probleme de sanatate .

Simplu, tratezi! dar nu o faci preventiv. Nosema poate fi tinuta sub control si cu produse babesti, dar daca sporii depasesc 2-3 milioane, atunci se impune fumagilina. Hai sa fim intelepti.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde mellis » 13 Ian 2017, 11:12

gica.mosu scrie:...P.S- ma asteptam la altfel de intrebari din partea voastra,a ta,gen de ce pun 2ml tinc de pelin/litru de sirop...de ce pun ceaiuri-tincturi de plante la siropul de completaree....s-au alteleeeee :oops:P.S-2...am sa percep o taxa pt "sfaturile"mele(cum zici tu)...om...... ma faaaaaac :P

Ziua buna,
Sunt impotriva antibioticelor preventiv. Sunt studii intreresante pe acest subiect, am sapat acum cateva luni dupa ele..
Ca sa revin la postarea de mai sus, ca tot se insista cu preventivul (si sa vad daca stiti de gluma)..
Pelinul il dati pt "greata" la antibiotic? :) ca si "pansament gastric"..
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde peterneamt » 13 Ian 2017, 11:28

La fel ca şi pentru noi oamenii antibioticele fac rău........Noi ca şi apicultori responsabili trebuie să conştientizăm când răul (antibioticele ) devin un rău necesar ( o necesitate )....., deci nu trebuie să tratăm anual familiile de albine ...., dar la apariţia simptomelor trebuie acţionat..... şi trebuie ştiut care este varianta corectă de tratament pentru a nu avea surprize neplăcute ! ;)
peterneamt

Mesajde vulpea » 13 Ian 2017, 12:00

pnt.d,ca sa fiu 'carcotas' mi se pare mie sau chestia cu cana este reclama mascata marca Lidl ?parerea mea,totusi,e ca e extraordinara pentru 'prafuirea' la stupi.
vulpea

Mesajde gica.mosu » 13 Ian 2017, 18:40

Pt Milles...Pelinul si alte plante(c soricel,sovarv,sunatoare) contin principii amare-tanini..si intra in categoriea leacurilor"babesti" impotriva"MI" si"VI"...si pt cresterea imunitati albinelor :shock:....P.S dupa cum ai observat tin=fac glumeee :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR