Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde mellis » 23 Ian 2017, 01:39

apivasmob scrie:Da ce a venit deja vremea roiulor si eu nu am stiut?
:o :o :o

Iarna se face car...Vara sanie...Și iarna se baga (sania) pe foc!!!
Roiurile din ianuarie sunt cele mai bune..Dar să treacă...Vremea..
Iulian cere sfaturi pe toate căile... doar doar primește răspunsul care-l știe deja..(aplica)
Sanatace.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde gigieu » 23 Ian 2017, 10:35

[quote="FlorinPl Sper ca nu am ofensat !!![/quote]
Stai linistit,NU!Ne reactualizam cunostintele.Succes cu pavilionul.
gigieu

Mesajde gica.mosu » 24 Ian 2017, 22:59

Gigieu,scrie:mai putin ma intereseaza daca cineva stie ca 2x5=10,daca nu poate sa-mi demonstreze???Cuuuum!!?!E ff simplu ,pui intr-un stup 5 rame a cati 2kg de miere si 2kg de "goanga"=albine(cat mai stranse=compact pe rame) si da,rezulta 10 kg de miere...in lunile oct,noi, dec consm de 6-700gr/luna=aprox 2kg...in ian aprox1,5kg,in febr 2-2,5kg aprox,in martie in functie de cat puiet cresc aprox 5kg... :shock: ...Am scoos fam la "iarba verde" ,incep cu sirop si +rame la largit-spart cuibul si ...basta,astept rapita-salcamul :P Din pacate,uneori 2x5=6...adica,nu ai ramele toate cu miere(1-2 goale s-au cu 1kg de miere,ai doar 1kg de albina imprastieat pe 5 rame (urmeaza o iarna f grea)...si tb pus turte devreme+deranj...concluziile le trageti fiecare !?!!! Si inca ceva...intre o doctorita tanara si o doctorrita batrana,eu GM le aleg pa'mandoua....Pt ca au"pasarici" :P si mie-mi plac=cresc la tara "ciocomarle"...Si da,cele tinere sunt mai usor abordabile(de uli)...s-au "caaaard"="se'mpiedica" f usor cand vad CARDUL-o masina bengoasa(au logica cemai+ comunici mai usor(in functie de interes)....Pe cand, cele batrane sunt pacalite mai greu de "vulpoi",au experienta mai multa=fac "zama bunaaa".... :lol: P.S-sper ca n-am deranjat-ofensat pe nimeni...cu aceiasi stima :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gigieu » 25 Ian 2017, 13:20

gica.mosu scrie:Gigieu,scrie:mai putin ma intereseaza daca cineva stie ca 2x5=10,daca nu poate sa-mi demonstreze???Cuuuum!!?!E ff simplu ,pui intr-un stup 5 rame a cati 2kg de miere si 2kg de "goanga"=albine(cat mai stranse=compact pe rame) si da,rezulta 10 kg de miere...in lunile oct,noi, dec consm de 6-700gr/luna=aprox 2kg...in ian aprox1,5kg,in febr 2-2,5kg aprox,in martie in functie de cat puiet cresc aprox 5kg... :shock: ...Am scoos fam la "iarba verde" ,incep cu sirop si +rame la largit-spart cuibul si ...basta,astept rapita-salcamul :P Din pacate,uneori 2x5=6...adica,nu ai ramele toate cu miere(1-2 goale s-au cu 1kg de miere,ai doar 1kg de albina imprastieat pe 5 rame (urmeaza o iarna f grea)...si tb pus turte devreme+deranj...concluziile le trageti fiecare !?!!! Si inca ceva...intre o doctorita tanara si o doctorrita batrana,eu GM le aleg pa'mandoua....Pt ca au"pasarici" :P si mie-mi plac=cresc la tara "ciocomarle"...Si da,cele tinere sunt mai usor abordabile(de uli)...s-au "caaaard"="se'mpiedica" f usor cand vad CARDUL-o masina bengoasa(au logica cemai+ comunici mai usor(in functie de interes)....Pe cand, cele batrane sunt pacalite mai greu de "vulpoi",au experienta mai multa=fac "zama bunaaa".... :lol: P.S-sper ca n-am deranjat-ofensat pe nimeni...cu aceiasi stima :!:

Quod erat demonstrandum.Si nelipsita stima !
gigieu

Mesajde gorjeanul » 27 Ian 2017, 14:54

Am si eu o intrebare pentru cei mai vechi in domeniu. Am pus turte la o parte din familii acum o saptamana. La unii 10 la numar nu am reusit sa inchid ermetic podisorul, turta de adifonda fiind putin mai groasa. Credeti ca e o problema ca a ramas cam 2 cm podisorul deasupra ? Multumesc.
gorjeanul

Mesajde proapis13 » 27 Ian 2017, 15:19

Acum NU o sa ai probleme decat cu curentii de aer iar la pimu zbor de curatenie o sa vezi rezultatul... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde un OM » 27 Ian 2017, 16:04

Deschide si dumneata deseara usa, caci tavanul gandesc ti-ar mai greu, macar 1 cm si las-o asa pana dimineata. Vorbim maine.
un OM

Mesajde gica.mosu » 27 Ian 2017, 16:46

gorjeanul scrie:Am si eu o intrebare pentru cei mai vechi in domeniu. Am pus turte la o parte din familii acum o saptamana. La unii 10 la numar nu am reusit sa inchid ermetic podisorul, turta de adifonda fiind putin mai groasa. Credeti ca e o problema ca a ramas cam 2 cm podisorul deasupra ? Multumesc.

...DAAAA, si ff mare :mrgreen: daca ai pod cu scandurele,in zona undi ai placa=turta cu...lasi liber,pui doar ziare s-au paturica, foliea direct pe aceasta(lasi 1-2cm in fata- spate...) ...,in caz ca ai pod monobloc il intorci cum cadi mai ghini,sa se aseze pe turta-placa....P.S- dai f simplu podisorul alaturi si pui folie cat tini ghemulin si peste.....in rest lasi asa...incearca si-si=omul din greseli invata :!: P.S- bini ai venit printre noi=in gasca...hai cu intrbarili ca cine sa-ti raspunda suuuunt destui :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde FlorinPlopsoru » 27 Ian 2017, 17:29

gorjeanul scrie:Am si eu o intrebare pentru cei mai vechi in domeniu. Am pus turte la o parte din familii acum o saptamana. La unii 10 la numar nu am reusit sa inchid ermetic podisorul, turta de adifonda fiind putin mai groasa. Credeti ca e o problema ca a ramas cam 2 cm podisorul deasupra ? Multumesc.

Tot Apifonda am pus si eu si unde a fost mai groasa mi a ramas podisorul ridica 2-3 mm. Dar am pus ziare si un momentul in care am pus capacul a închis etanș . Am pus si ceva greu deasupra si in timp ce mai consuma din turta sau se mai încălzește si se presează se va Închide etanș . Dar ca sa raspund la intrebare...curentul e o problema. In plus,cred ca turta ai pus o pt stimularea pontei,dar pe langa hrana suplimentară mai trebuie si caldura. Ai grija cand izolezi sa nu provoci condens. Eu am izolat podisorul cu ziare si un polistiren in capac. La sfatul lui GM am lasat urdinișul deschis maxim ,doar gratia antisoareci si nu am probleme cu condensul . Pana acum fetele iernează excelent,au turat si motoarele,semn ca au început creșterea puietului. Astept un zbor de curatire ca mortul colacul... e singurul ,,morcov,...in rest,Dumnezeu cu mila!!!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde gorjeanul » 27 Ian 2017, 21:18

Tocmai pentru curentii de aer eram ingrijorat. Am uitat sa spun ca peste podisorul ridicat am pus o pasla care petrece (il acopera) podisorul.Eram ingrijorat daca se mai fac curenti de aer.
gorjeanul

Mesajde maravela » 28 Ian 2017, 18:10

Buna seara.
O itrebare-daca la turtele cu miere pe care le pun acum mai adaug si protofil ,dauneaza cu ceva?
Va multumesc.
maravela

Mesajde FlorinPlopsoru » 28 Ian 2017, 23:42

maravela scrie:Buna seara.
O itrebare-daca la turtele cu miere pe care le pun acum mai adaug si protofil ,dauneaza cu ceva?
Va multumesc.

Dimpotrivă!!
cine zice ca sta bine, sa ia aminte sa nu cada!!!
FlorinPlopsoru

Mesajde mellis » 29 Ian 2017, 00:04

Propolisul sigilează...La frig se întărește...Deschideți podisorul, gălăgie...Sigiliul nu mai închide..Este tare și casant...Turta groasa..Neuniformă (poate fi uniformizate cu un sucitor la căldura)..Rămâne spatiu=> Condamnare la moarte...
Daca umblu iarna, trebuie sa fie cald - posibil zbor (sapt cd vine) si pun folie dupa daca nu este deja din toamna..fund AV deschis+ corp beci sub cuib+urdinis maxim.
Altfel lada va fi plina de excremente!!
Sanatace..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde gica.mosu » 29 Ian 2017, 15:30

gorjeanul scrie:Tocmai pentru curentii de aer eram ingrijorat. Am uitat sa spun ca peste podisorul ridicat am pus o pasla care petrece (il acopera) podisorul.Eram ingrijorat daca se mai fac curenti de aer.

...Boierule," arunca un ochi" in ac poza si vezi ce si cum tb facut :shock: ..Daca, ai capac tip clopot,merge pusa direct pe folie si paturica,salteluta si apoi capacul(bini ar fi daca ai si polistiren in el...P.S foliea mege pusa si invers si lasat 1-2 cm liber in fata deasupra urdinisului.Si atentie la cei care puneti miere'n punga( ca in foto+2 sipculite4/6mm),ca sa nu curga pe albine(puneti 2p miere+o parte zahar farin+ protofil-tinc de plante,suc de ceapa, usturoi...)....Spor G.M :!:
Fişiere ataşate
Tati040.jpg
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 29 Ian 2017, 15:51

...Fl Plopsoru,scrie:"astept un zb de curatire...ca mortul colacul".... :shock: ..pai da,oare il mai mananca?!???+ n pomeni=parastase care se fac....greutatile,raman pe cei ramasi in viata :mrgreen: ..Dar, oare albinele care s-au dus in"loc luminat...cu verdeata..." ce si cum o fi(traieasca "meseriasiiii" ;) el ce asteapta ... ).... :mrgreen: ...Doamne ajuta si hai primavara.... :!: Mai jos aveti si o poza cu rama'ncap,pt urgente...dar cel mai ghini acum la cei care stati bine cu hrana...o pastila de liniste...
Fişiere ataşate
Tati048(1).jpg
gica.mosu

Mesajde apivasmob » 29 Ian 2017, 19:06

gica.mosu scrie:...Mai jos aveti si o poza cu rama'ncap,pt urgente...dar cel mai ghini acum la cei care stati bine cu hrana...o pastila de liniste...

De ce dai din casa ? :oops: :oops: :oops:
Nimeni nu este perfect
apivasmob

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR