Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cum ne vedeau americanii în anii ‘40

Mesajde patrascu » 30 Dec 2011, 21:35

jimm uita-te te rog la filmul asta cand ai timp si daca ti se pare ca faptele astea petrecute in anii 40 sunt in concordanta cu studiul asta inseamna ca nu am ce sa spun. Caragiale nu avea in fata cui sa se justifice si era bun cunoscator al realitatilor sociale si culturale romanesti (asta e alta problema si o dezvoltam separat daca vrei).
http://www.youtube.com/watch?v=l8MG89xzJHk
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde jimm » 30 Dec 2011, 21:46

D-ul Patrascu.. pe cuvant ce vreti sa spuneti?
Ce vreti sa puneti cu nu avea cui sa se justifice?! Comentati pasajul!Eu asta inteleg poate e altceva sau sunt eu superficial!
Anul asta am fost in Sighet sa vad cu ochii mei. M-am cutremurat! Asta e o alta discutie chiar nu vreau sa va spun concluzia mea !
Poate eu nu stiu! Asta zic, sa va folositi abilitatile si informatiile in a construii o astfel de radiografie, poate aveti dreptate!
jimm

Mesajde patrascu » 30 Dec 2011, 22:06

Nu mai ma domni te rog!
Antropologia culturală socială, care studiază evoluția, condițiile de trai, relațiile între oameni și instituții și modul în care aceștia performează simbolurile socio culturale - cercetarea presupunând, de regula O INTERACTIUNE CU CEI CERCETATI (definitie)

Adu si alte pareri ale oricui din vremea aceea nu doar o brosurica de 65 de pagini crede-ma este prea putin oricat de valoroasa o fi fost cucoana.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde jimm » 30 Dec 2011, 22:20

Vreau sa-ti mai spun sa poti intelege...nu tin partea nimanui, nu vreau sa pozez int-un mare ganditor sau filosof, sunt un biet economist int-un oras de provincie satelit al Capitalei.. dimineata ies pe usa si ma lovesc de 20-30 de concetateni si de realitatea economica ce ma inconjoara. Cand in orasul in care traiesc si trebuie "sa produc" infloresc salile de jocuri de noroc , daca schimb banda fara sa ma asigura- am frigideru plin de carne, cand vad ca multi "calca pe cadavre pentru bani", cand multi devin agresivi ca te-ai bagat din greseala in fata lor la casa, si cate si mai cate.. pe care le ating si sunt convins ca si tu le cunosti... cand "pipai" toate astea pot zice ca d-na are dreptate, nu 100% dar are!
Problema este ca trebuie ca toti sa nu ne focusam pe "desfiintat" sa selectam ce poate fi util in astea 65 pentru a ne putea cunoaste, asta spun!
Crezi ca o fericesti pe doamna si pe poporul american ca le arati ca n-au drepte? Li se rupe!
jimm

Mesajde patrascu » 30 Dec 2011, 22:42

Da ai dreptate in ceea ce afirmi studiul este mai actual astazi decat in anii40 . Societatea romaneasca s-a prostituat mai ales in ultimul timp. Valorile odata cu instaurarea regimului comunist s-au dat peste cap mai ales in anii de dupa 89. Cauza ar fi lipsa unei elite care se formeaza in generatii si care in Romania si-a gasit sfarsitul in inchisorile comuniste.Nu avem de unde sa ne alegem conducatori pt ca toti sunt manjiti si nu sunt elite sunt hotomani. In acelasi timp iti repet in cunostinta de cauza ca noi nu eram la vremea aia paduchii Europei. Cu credinta in Dumnezeu prin educatia copiilor si nepotilor nostri prin munca si omenie "vom fi iarasi ce am fost si mai mult decat atat"
patrascu

Mesajde nae » 30 Dec 2011, 23:51

D-le LU' renunt sa astept postarea ,plina de elocinta , promisa . Nu stiu multa istorie/iar accesul, larg, la informatie, corecta , nu este posibil (pana in'89 istoria este scrisa de /pentru comunisti ; dupa tot de com.).Nu stiu de ce imi PLACE ca sunt roman(nu stiu pt. ca nu mi-am pus problema ) . La o inundatie romanii au scos armata sa ajute /sa salveze/sa reconstruiasca_______ americanii ,dupa un taifun , au scos armata (INARMATA) sa apere magazinele vandalizate si femeile VIOLATE in adaposturi .Poate avem nevoie de 50-100 de ani sa-i ajungem,poate nu sunt invidios pe CCD .Treba cu istoria este grea si complicata .Ca roman STEFAN cel MARE este MARE ca om este orice doar SFANT nu; BRANCOVEANU -mare OM /UN SFANT /mare ROMAN____ca tata/parinte -criminal . Nu sunt MANDRU/nici TRISTsunt ROMAN_____ fara argumente .
nae

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 31 Dec 2011, 01:29

- Nae, tu nu ști că LUPU atacă exact atunci când nu te mai aștepți ? Și tu și Pătrașcu, radeți-vă, puneți-vă straiele de sărbătoare, că mâine mergeți tai-tai prin istorie cu nenea LU'. Scoateți-vă câinii afară în noaptea asta, că mâine o să-i țineți legați de monitoare. Trageți fotoliile aproape de calculatoare. Dați din seara asta peste cap o dușcă de tărie. Hai două, maxim trei dar nu mai mult de șase. Că...o să doară și o să...dureze.

- Pătrașcule, dialogul o să îl port cu tine. Pt că tu ești 'OPOZIȚIA'. Nae e doar o...filială.
Mi-am luat liber mâine, special ca să îți răspund. O să fac nani devreme în noaptea asta și o să pun ceasul să mă trezescă de dimineață. Ca să mă apuc de scris. Dacă nu cumva apar ceva modificări (ca să fiu chemat la servici), până seara termin... :D

Pătrașcule, definitivează-ți testamentul în noaptea asta. Îmbrățișează-i pe cei dragi și ia-ți rămas bun de la ei. Dacă ai ceva greu pe suflet, spovedește-te la preot printr-un e-mail, cu taxă inversă. Pt că de mâine, viața nu va mai fi la fel...

- Jimmule, ține-i băgați în priză. Că mie îmi plac calzi, în spume, cu caimacul pe ei...

TURBĂCIUNEA de LU' 8-) ;) :twisted:
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
http://damblarin.blog
LUPU' ALBINELOR

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 31 Dec 2011, 11:17

Antropologia și originea popoarelor, coroborate cu etnogeneza poporului român, reprezintă pt mine o preocupare și un hobby vechi de ani de zile. Asta nu ma transformat într-un expert ci poate într-o persoană puțin mai informată. De ce acest hobby ? Pt că am vrut să descopăr cine naiba sunt, să înțeleg cine e poporul din care mă trag, să descopăr care este specificitatea mentalității românești, cu bune și cu rele. Să înțeleg DE CE gândesc românii așa cum gândesc. Pt ca apoi să pot compara mentalitatea românească cu cea a altor popoare, să discern ce e indicat să păstrez și ce nu, unde aș putea face îmbunătățiri...etc

patrascu scrie:-La venitrea romanilor aici erau geto-dacii care de la clasele primare invatam ca au dat naste poporului roman care are ca certificat de nastere cultura Dridu de sec VIII.
-de la romani pana la otomani am mai fost colindati de o sumedenie de migratori care ne lasa urme serioase in vocabular si obiceiuri

Deci, Pătrașcule, te faci vinovat fără voia ta de 'păcatul' cunoașterii istoriei formării poporului român, în limitele propagandei care ți-a fost inoculată de școlile comuniste.După tine lucrurile sunt foarte simple. După retragerea aureliană ( 271), dacii romanizați au continuat să mulgă oaia în așteptarea otomanilor. Din când în când, pe deasupra lor, mai trecea în zbor câte un cârd de migratori. Dar aceștia nu atingeau solul mult iubitei noastre patrii, fiindcă se grăbeau spre țări mai calde. Între timp, timp de peste o mie de ani, strămoșii noștri tot cu strânsul țâței mioritice s-au ocupat...Așa că, acești daci latinizați au rămas nealterați în cujet șî sâmțâri...până or venit otomanii...Sună fain de simplu...

Deci, să-i dăm bice, că e mult până departe...Ie cu pită și înghite cu apă :

-...Dar după vreo 150 de ani se vor retrage de pe teritoriul Daciei, lăsând-o în calea tribalilor de la răsărit și de la apus...Țara va fi invadată dinspre apus de către triburile germanice ale GOȚILOR, care vor domina pe cei care vor trăi aici, amestecându-se cu localnicii timp de peste 200 de ani...

...Apoi în secolul IV, un alt neam de migratori, turco-mongolici, care vor fi plecat din vestul Chinei, HUNII, îi vor alunga pe goți și vor lua în stăpânire această țară și o vor domina peste 100 de ani...

...După ei, GEPIZII, un neam balto-germanic, se vor așeza în Dacia intramontană pt următorii 100 de ani...

...În secolul V, SLAVII vor începe să coboare din nord și să se amestece și cu locuitorii acestei țări. Împerecherea lor cu locuitorii Daciei de atunci și amestecarea tradițiilor lor va grăbi apariția unor altfel de oameni și a unei altfel de limbă latină (limba noastră fiind deja aproape dispărută )...

...AVARII, de neam turco-mongolic, se vor așeza între acești munți timp de peste 250 de ani, în secolul VI...

...Migrația triburilor turcice ale BULGARILOR la sud de Istru va avea loc în secolul al VII-lea...

...La începutul secolului VIII, alt neam plecat din stepele Asiei, MAGHIARII FINICI, vor tăbărî pe aceste meleaguri. Dovada că sângele nostru dacic va fi deja atât de subțiat, încât aproape nu va mai curge în venele locuitorilor Daciei de atunci, se va vedea din faptul că acești năvălitori, care sosesc din zona munților Ural, reușesc să progreseze și să devină putere europeană și să cucerească complet Dacia din Carpathus și să subjuge poporul format aici timp de 800 de ani, în doar 400 de ani...

...PECENEGII, un popor seminomad turcofon originar din stepele Asiei Centrale vor ajunge în câmpia de la sud de munți şi în interiorul lor, în prima jumătate a secolului al XI-lea...Și vor sta acolo timp de 200 de ani...

... CUMANII, din neamul turcilor kîpceak, se așează în câmpiile din afara munților, între Carpathus şi Dunarius la sud, și între Carpathus și Tyras (Nistru) la est, la sfârşitul secolul al XI-lea. Aceștia vor începe primele organizări statale dinafara munților Carpathus...

...BERINDEII...un trib turcic din ramura uzbecă sosesc deasemenea între secolele IX- XII...

...Urmașii triburilor AVARE se aliază cu MAGHIARII la sosire lor în Pannonia și devin supușii lor. Pierzându-și limba sub presiunea maghiarizării, ajung să vorbească graiul ungurilor. Sunt timiși ca și coloniști, în secolul al-XII-lea, acolo unde munții se curbează, ca să apere imperiul apusean de alți năvălitori. Li se va spune SECUI...

...Tot în secolul al XII-lea sunt trimiși alți coloniști, din rândul triburilor germanice, în centrul și sud-estul Daciei din interiorul munților Carpathus :
FLAMANZI, SAXONI, TEUTONI. Îi vor numi SAȘI...

...TĂTARII sunt un grup de popoare de origine mongolo-turco-turanică. Pleacă din deșertul Gobi in sec IX și...marea invazie a Tătarilor pe aceste pâmânturi și așezarea unora dintre ei aici, va avea loc în secolul XIII...

...Populaţiile nomade de origine turcică s-au perindat în regiunile dintre Carpathus şi Dunarius aproape patru secole...Maghiarii au fost stăpâni în interiorul munților, iar ceilalţi au influenţat formarea acestui popor în spaţiul sudic și estic, dinafară...

Dominaţia nomazilor asiatici, turanici şi mongoli, vreme de peste patru secole în teritoriul fostei Dacii a subjugat localnicii, care erau cultivatori de pământ, iar cele mai bune pământuri pentru agricultură, cele din câmpie, vor fi ocupate de asiatici.

...Imperiul Otoman fondat de TURCII OGHUZI care sosesc in Anatolia în sec al-XI-lea, va domina timp de 600 de ani sud-estul Europei și 500 de ani zonele din afara munților Carpathus, între secolele XV - XIX...

...În secoul XII, familii de nomazi de pe teritoriul Khasmirului din nord-vestul Indiei, încep să plece în valuri spre Europa. După 400 de ani, vor cutreiera întreaga Europă în lung și lat, în căruțe asemănătoare cu cele ale sciților din zilele noastre. Țările apusene îi vor alunga de pe teritoriile lor, începând cu secolul al-XVI-lea și îi vor împinge spre est până vor ajunge pe teritoriul nostru, unde se vor și așeza. Vor fi cunoscuți ca ȚIGANI...
- Pe arcul lui Gebeleizis ! Și cum se va numi până la urmă poporul ăsta format de Romani ? nu se mai putu abține Zyraxes, un comati tânăr,(de rit vechi - pt că Gebeleizis fusese zeul suprem înainte de apariția lui Zamolxe), ajuns căpetenie datorită vitejiei sale...
- Rommales ! răspunse la obiect Zalmodegicos, un tarabostes (nobil), venit din Pannonia
- Nu îmi amintesc exact, parcă Zamolxe s-a exprimat puțin diferit, dar ești pe aproape, răspunse hultanul...

...În urma amestecăturii de sânge pe care mi-a descris-o Zamolxe, va ieși un popor care nu va purta nici însemnele neamului nostru și nici pe ale romanilor...Își vor pierde sămânța demnă, de popor războinic. Se vor înmuia și se vor blegii, ajungând să nu mai poată sta drepți în fața oricui le cere socoteală ci să prefere să se căciulească în fața oricui, să plece capul ca să nu îl taie sabia...

...De la pigmei și până la eschimoși...nimeni altul, înafară de acest popor, nu va ridica hoția la rang de virtute în asemenea măsură, încât se vor lăuda cu asta și vor fi atât de mândri că sunt mai 'hoți' decât alții încât o vor introduce în folclor, considerându-se superiori...

...Vor sfârși prin a vorbi o singură limbă, dar nu se vor înțelege unii cu alții...Pt că provin dintr-o amestecătură așa de pestriță, nu vor avea sentimentul că aparțin unui singur popor...Se vor bănui unii pe alții, se vor respinge unii pe alții, se vor vinde unii pe alții...Pe cei mai bravi dintre ei îi vor omorî și îi vor vinde străinilor...Deși vor câștiga războaie, din când în când, vor continua să le plătească tribut celor pe care i-au învins...

...Iată de ce, popoarelor din împrejur le va fi atât de ușor să-i dezbine, să-i manipuleze și să-i înrobească...Dar ei se vor considera nobili, fiindcă sunt toleranți și pașnici...

...O mână de cărturari se va ridica și va vrea să redea demnitatea acestui popor, ajuns din războinici respectați popor de slugi. Și vor pretinde că în venele lui curge sângele nostru, de viteji și sânge de romani, popor civilizator, înclinat spre artă și cultură...
Gelula si Romanii II /CAFENEA/Pamflete /pag 12

Deci, Pătrașcule, astăzi ne mai putem juca de a Dacii și Romanii în aceiași măsură în care francezii se mai pot juca de a Galii...

Dacii cuceriți au început să piardă componenta acea de vitejie și verticalitate la care tot facem apel în mod obsedant, din momentul în care Traian a adus un vast amestec de populații subjugate de imperiul roman și i-a așezat ca și coloniști pe teritoriul noii provincii romane. De la sirieni și până la lusitani, de la cartaginezi și sicilieni la gali...(inventarul populațiilor este mult mai amplu). Legionarii care ieșeau din serviciu activ, parte din plebea săracă și făr de căpătâi de la Roma și de aiurea, primeau drepturi și privilegii speciale dacă alegeau să devină colonizatori, acolo unde îi trimitea imperiul. Ba mai mult ,istoria din școală ne învăța că romanii comasau populație romană la zonele tampon ale imperiului, pt a corci descendenții și a dilua componenta locală. Corect. Dar cu omisiuni majore. Romanii își curățeau teritoriile centrale de tot ceea ce considerau pleavă socială, lumea interlopă (criminali, tâlhari, violatori, bețivi...) și din condamnați deveneau oameni liberi, împroprietăriți, cu dreptul de a deține sclavi și sclave din rândul populațiilor cucerite. În al doilea rând, romanitatea nu reprezenta sângele latin de viță nobilă (doar în eșantioanele superioare). ROMANITATEA ERA UN SISTEM. Compus din cetățeni romani cu originile cele mai variate. Iar dacii cuceriți au fost supuși celui mai intens proces de romanizare din întreaga istorie a imperiului. Aproape 200 de ani de romanizare intensivă (perioadă relativ scurtă pe scala istoriei), au făcut ca până și astăzi să avem mai mult lexic latin rămas în limba română, decât există în limba italiană din prezent.

Lipsiți de liderii carismatici de altă dată, cu neamul din ce în ce mai întinat cu 'vinituri 'din cele mai pestrițe, generație după generație, fără speranța de a mai putea redevenii ceea ce au fost cândva, până și dacii rămași liberi au cedat elementului civilizator al romanilor, parte dintre ei coborând din munți la confortul orașelor romane și acceptând cetățenia romană.

Cu o astfel de resemnare, ce începea să devină tot mai marcantă, după retragerea romanilor, populația romanizată a rămas să dea piept cu puhoiul de popoare migratoare ce avea să se dezlănțuie timp de peste o mie de ani...Datele istorice prezintă doar cele mai marcante și influente prezențe migratoare, realitatea fiind însă mult mai densă și necunoscută în totalitate.

Atunci, poate te vei întreba, de unde această cosmeticare a istoriei ? Și mai ales DE CE ?

Mișcarea culturală iluministă transilvăneană de la sfârșitul sec al XVIII-lea, numită 'Școala Ardeleană' (Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Ion Budai Deleanu), au militat pt emanciparea spirituală și politică a românilor transilvăneni. Dar și a celor de peste munți. Exaltați de conturarea la orizont a posibilității formării și recunoașterii treptate a tinerei națiuni a românilor, cărturarii au simțit nevoia să redea demnitatea românului.

În esență, naționalismul este o religie care spune că NOI suntem mai buni decât EI. Că rasa noastră este superioară rasei lor. Dar ca să poți naște o astfel de religie, ai nevoie să creezi mituri, cu care să alimentezi și să întreții conceptul. Mituri care să convingă că sursa și originea poporului respectiv este mai nobilă decât originea altora...

Astfel, Școala Ardeleană (căreia istoria modernă a României îi datorează totuși enorm), a comis două abuzuri. Nepermise, din punctul de vedere al unui istoric exigent și preocupat mai degrabă de adevărul istoric decât de patriotism. În primul rând, mitul nu consta în argumentele descendenței noastre dacice și romane ci, mai degrabă afirmația că românii sunt descendenți DIRECȚI ai coloniștilor romani din Dacia. În al doilea rând, au trecut sub tăcere o mie de ani de istorie, sub pretextul că nu deținem suficiente dovezi concludente...Deși ele existau și erau cunoscute. Dar ar fi obturat aceasta teză cunoscută sub numele de latinism. Latinismul a fost adus la stadiul de dogmă. A creat o isterie națională de care au fost cuprinși în primul rând intelectualii (și Eminescu printre ei). Apoi din obsesie a devenit 'realitate istorică incontestabilă'...

Pe de altă parte trebuie să revin asupra noțiunii de popor migrator. Aceștia nu erau nici pe departe atât de primitivi pe cât ne-am aștepta. Iar faptul că au ajuns într-o criză existențială, într-o continuă căutare a unui pământ care să le devină patrie, alungați de alții mai puternici, sub presiunea 'dacă nu îi vom învinge pe ei vom muri noi'...i-a făcut să cultive calități pe care populațiile sedentare le-au pierdut. Migratorul era un om de acțiune, capabil să ia decizii majore în timp scurt, deschis la nou, preocupat de schimbări și îmbunătățiri, marcat de noțiunea de progres (pt că situația i-o cerea cu disperare). Acolo unde găseau un popor tolerant, coabitau. Dar cu autohtonul supus clasei conducătoare formate din migratorii cuceritori. Iar valahii din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, făcuseră din resemnare și toleranță un mod de viață și de gândire...

Și pt că adevăratul interes național contemporan este dezvăluirea adevărului, nu crearea de mituri și legende...( mai ia o dușcă). Spre șocul tău Pătrașcule (sper că nu ai adormit !), află că fondatorul dinastiei Basarabeștilor și fondatorul Țării Românești, Negru Vodă - Descălecătorul, primul voievod muntean a fost...cuman.
Iată ce spune un articol de specialitate, publicat de mediul academic românesc (care recunoaște că dosarul cuman "a fost prea multă vreme mușamalizat la nivelul istoriei oficiale." :

" Întemeietorul Tarii Românesti

Întemeietorul Tarii Românesti nu este altcineva decât descalecatorul înregistrat de traditie, acel Negru Voda pe care îl identificam cu Thocomer, tatal lui Basarab, din documentele angevine. Simplul fapt ca Thocomer era receptat în mediile culte ale cancelariei regale îl recomanda pe acesta ca un personaj de talie, binecunoscut în epoca. Certa sa ascendenta cumana îl va pune, în circumstantele atât de speciale ale sfârsitului domniei lui Ladislau al IV-lea Cumanul (1272-1290), într-o relatie particulara, nu doar cu regele maghiaro-cuman, ci si cu Nogai, atotputernicul emir mongol de la Isaccea.
Thocomer intrase, într-o conjunctura cu totul aparte, a carei expunere nu îsi gaseste locul aici, în posesia mosiilor Fagaras si Sâmbata, care apartineau, de jure, familiei Csák, respectiv fostului voievod transilvan, Ugrinus, decazut din gratiile regelui. Pâna la asasinarea lui Ladislau al IV-lea, protectorul lui Thocomer, Ugrinus nu îndrazneste sa reclame raptul, desi documentele vremii atesta o multime de puneri si repuneri în posesie, chiar prin vointa lui Ladislau.
Imediat dupa disparitia regelui, "în zilele lui Andreias craiul" (1290), Ugrinus îsi revendica posesiunile fagarasene, iar Thocomer se vede obligat sa-si transfere "scaunul" la sud de Carpati. Renegat de românii fagaraseni, care îi recunosc lui Ugrinus statutul de posesor legitim al Fagarasului si Sâmbetei, Thocomer va fi însotit în trecerea sa de un grup de sasi, excomunicati, ca urmare a agresiunii lor la adresa episcopiei de Alba Iulia.
Descalecarea

Va descaleca, în prima instanta, la Câmpulung, care, prin instalarea sasilor si a resedintei voievodale, se dezvolta rapid, pe coordonate urbane specific transilvanene. Confirmând, din nou, informatiile cronicaresti, în oras a fost atestata arheologic acea "biserica mare si frumoasa si înalta", ctitorie a lui Thocomer si Basarab, în care cei doi vor fi, probabil, depusi, asa cum o sugereaza un act de danie emis la mijlocul secolului al XIV-lea de voievodul Nicolae Alexandru, fiul lui Basarab si, respectiv, nepotul lui Thocomer.
Ajungând în acest punct al rationamentelor noastre, se ridica un important semn de întrebare: cum a reusitdescalecatorul fagarasean sa-si impuna autoritatea în fata unor voievozi munteni si olteni, atestati, fara dubiu, în actele vremii? Raspunsul ni-l dau, înca o data, documentele: exact la finele anului 1290, Nogai, suzeranul lui Thocomer, întreprinde o actiune de amploare în vest, pâna la Portile de Fier, impunându-si necontestat hegemonia pe linia Dunarii inferioare. Este faptul care va determina pentru o buna bucata de vreme disparitiabanului de Severin din ierarhia functiilor regatului arpadian, pecetluind si sfârsitul suzeranitatii ungare asupraTarii Severinului.
Formatiunile politice locale, sud-carpatice, intra, cu acest prilej, ca si taratul bulgar, în aria de dominatieefectiva a hanului mongol, pe care acesta obisnuia sa si-o exercite, însa, prin interpusi, de preferinta cumani.
Repetând "mutarea" din 1280 instalarea cumanului Gheorghe I Terter la conducerea taratului de Târnovo, peste fix un deceniu, la finele anului 1290, îl impune pe Thocomer cumanul voievozilor de la sud de Carpati. Acestia nu îl aleg ca domn al lor, asa cum s-a afirmat pâna acum, ci i se subsuma, prin vointa atotputernicului Nogai. Acesta este sensul închinarii voievozilor olteni, "cu toata boerimea ce era mai nainte preste Olt", asa cum a înregistrat-o traditia.
În ultima decada a secolului al XIII-lea, dar si ulterior, Thocomer si Basarab vor gravita spre folosul mentinerii independentei statale, în raport cu regalitatea ungara în aria de influenta a hanilor mongoli.
Conservarea autoritatii lor s-a datorat, în fapt, în deceniile care au urmat disparitiei lui Nogai, perpetuarii practicilor sale politice, de catre Tokta si Özbek. Sub Tokta, mai ales, aceasta procedura devenise unaimperativa, în conditiile acutizarii instabilitatii politice a regiunilor pe care le stapânise, cu o mâna de fier, hanul de la Isaccea.
Cât despre guvernarea marelui han Özbek, care a asigurat ulusului giucid apogeul dezvoltarii sale, se poate spune ca a urmarit, în linii mari, întretinerea hegemoniei mongole în spatiul carpato-danubian si balcanic, cu aceleasi metode. Aceasta realitate se va preciza înca din primii ani ai "mandatului" sau pe tronul de la Sarai, fiind destul de limpede surprinsa documentar, mai ales în contextul reangajarii politice si militare a Ungariei, în directia Severin-Vidin.
"Modificarile structurale, pe care le cunoscuse de curând aria de hegemonie a Hoardei de Aur, în spatiul carpato-balcanic, au facut ca regele ungar sa întâlneasca ca aparatori ai mentionatei arii geografice fruntasi autohtoni, sprijiniti, fireste de contingente tatare. Rezistenta domnului român de la Arges si a despotului de Vidin, respectiv a tarului de Târnovo au fost nu numai paralele, ci, în mare masura, corelate". (Virgil Ciocâltan)
Autoritatea lui Basarab

Recunoasterea autoritatii dobândite de Basarab în toti acesti ani, precum si a pozitiei sale proeminente în constelatia de puteri dirijate de han, este magistral ilustrata într-un document din 1325: Stefan, fiul comiteluicuman Parabuh, îsi ponegreste propriul stapân, preaslavindu-l pe Basarab transalpinul, "spre vatamarea respectului regesc". Puterea regelui, zicea el, nu se poate compara cu aceea a lui Basarab!
Iata, asadar, cum epopeea cumanilor fagaraseni, protejati de Nogai, se va identifica, treptat, cu destinul proaspetei lor creatii statale. Asumându-si, cu responsabilitate si îndârjire, misiunea trasata de han, Thocomer si Basarab îsi vor atrage, curând, supusii autohtoni într-un proiect politic de anvergura, care se va numi Tara Româneasca."

Există români cu evidente trăsături turanice(turcice). Există români cu evidente trăsături mongoloide. Cu evidente trăsături slave, germanice...Există români roșcați cu ochii albaștrii, bruneți cu tenul măsliniu și ochii verzi, blonzi cu ochii negrii, bruneți cu ochii albaștrii, blonzi cu ochi albaștrii, șateni cu ochi căprui...etc. Sunt aceștia mai puțin români decât ceilalți ? Absolut deloc. SUNT ROMÂNI ADEVĂRAȚI. Să nu-mi vi cu coruri de colindători cu bărbați încălțați în ismene (sal'tare Dom'basile :D ) și să îmi spui că NUMAI ĂIA sunt români adevărați (că mă arunc de pe fereastră. Direct în balcon).
Pt că românul din zilele noastre este de fapt rezultatul a secole de amestecări și omogenizări, în care migratorul a fost asimilat cultural, a ajuns să vorbească limba română și și-a adus contribuția la formarea identității spirituale și a specificului național românesc.

Asta se numește ISTORIE DEMITIZATĂ Pătrașcule. Sunt multe aspecte mai puțin cunoscute în istoria noastră, care au fost ținute sub tăcere. În istoria predată în școli s-a pus mai mult accentul pe..."Apa trece, pietrele raman"...Trebuie să recunoaștem că influența migratorilor a fost mai importantă ca impact asupra românilor decât ne-ar plăcea să credem.

Breasla istoricilor, cu excepția a câtorva entuziaști, se lăfăie în mediocritatea caracteristică generațiilor actuale de români.

Dar dacă TU ești dotat cu sete de cunoaștere, dacă ești un spirit neliniștit pornit în descoperirea adevărului (indiferent de ce natură), care pune necontenit întrebarea DE CE ?, dacă pt tine primează realitatea și adevărul istoric înaintea emoției, atunci, astăzi ai posibilitatea să privești personal în 'Cutia Pandorei', acolo unde numai o elită avea acces în trecut.
Pt că între timp, a apărut pe această planetă o invenție care a schimbat pt totdeauna viața și civilizația, așa cum le cunoșteam. INTERNETUL. Cu acces liber publicului larg. Iar acesta oferă o bază de date care surclasează cu mult chiar și vestita bibliotecă a antichității, din Alexandria...

Și ca să îți sărez ficații până la capăt, am să mai deschid un topic, cu interviul monstrului sacru, unul dintre românii pt care am un mare respect și admirație : NEAGU DJUVARA
........................................................................................
You know how it goes.Everybody knows: Life's full of SHIT.That's why, HONEY is so expensive... (Dj LU' - MAXIME și CUrGETĂRI)
LUPU' ALBINELOR

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 31 Dec 2011, 11:36

Acum să ne întoarcem la jidanca noastră și la 'specificul național'.

Pentru că timpul era scurt, autoarea s-a bazat pe analizarea unor proverbe din cultura română, care să reliefeze modul în care românii concep dezvoltarea personală.

...dar a folosit și o bibliografie în limba engleză destul de amplă, despre istoria și cultura românească.

Faptul că nu a dispus de timp suficient și nu a avut posibilitatea să sape mai amplu, dar totuși a reușit să surprindă atâtea elemente tipice mentalității românești, mă face să apreciez cu atât mai mult competența ei profesională de talie internațională și îmi certifică titulatura de "unul dintre cei mai mari antropologi ai tuturor timpurilor".

Pt ca o idee să prindă rădăcini în conștiința populară și apoi să intre în folclor, e nevoie de zeci și sute de ani de practică continuă...
Maximele, pildele, proverbele, legendele specifice unui popor, reprezintă esența sa culturală. Dacă le posezi, poți creiona conturul spiritual și psihologic al respectivului popor cu destulă acuratețe...

Imaginează-ți Pătrașcule, dacă ar fi avut timp să descopere refrenele și expresiile de tipul: 'când eram de o lună două, furam cloșca de pe ouă, când eram de un an sau doi, furam carul și cu boi...'; 'hei hei că nu-i rău, că-s mai hoț ca tatăl meu'; 'hoț bărbat'; 'era mai hoț ca cei de o seamă cu el'...în sensul de șmecher, descurcăreț, capabil, inteligent. Suntem singura nație de pe planetă care am ridicat hoția la rang de virtute și am introdus chestia asta cu fală în folclorul nostru. Și alții fură dar nu se mândresc cu asta...

Sau atitudinea de resemnare fatalistă conținută în maxime de genul: 'Se poate și mai rău'; 'Lasă-mă ca să te las'; 'Om trăi și om vedea' ; 'Numa bunu Dumnezău știe' ...

Sau EXTRA EMBLEMATICA expresie : ' Zi ca ei și fă ca tine'...

Să începem metodic :

Românii erau prezentaţi ca având o dorinţă arzătoare de a se îmbogăţi cu orice chip şi prin mijloace cât mai simple.

Este prima și cea mai emblematică dintre trăsăturile românești. Suntem recunoscuți la nivel planetar ca având un fantastic potențial creativ, dar îl folosim în sens negativ. După deschiderea granițelor, românii au revoluționat sistemele de securitate din Europa. Pt că le-au dat peste cap pe cele existente până atunci și i-au obligat pe vestici să se perfecționeze în continuu (ca să poată face față ingeniozității românești). Suntem mereu preocupați de găsirea de scurtături, de fente, de găsirea de modalități de a câștiga fără a munci, fără efort...Suntem plini de subtilități. Ne-au intrat triblingurile în reflex în asemenea hal încât nici nu mai conștiențizăm de fiecare dată când operăm cu ele. Nu mai putem fi siguri nici pe imaginea din oglindă că nu e trucată. Și dacă nu mai reușim să dăm țeapă, ne îngrijorăm că ne-am ieșit din mână. Găsim modul de a eluda o lege la 24 de ore după apariția ei în Monitorul Oficial...Și aș putea continua.

studiul susţine că românii sunt, în primul rând, preocupaţi de crearea imaginii de sine şi analizează modul în care aceştia concep formarea unei identităţi în contextul social.

iar oportunismul şi agresivitatea erau considerate "arme" pe care orice individ le putea utiliza împotriva celor care îi îngrădeau fericirea.

La români 'aparența' trebuie întotdeauna să mascheze realitatea (iar asta a devenit o adevărată artă). Pt că o 'aparență' bine asortată cu oportunismul și agresivitatea, crează imaginea de competență. Și în funcție de talentul individual și puterea de seducție, în societatea românească chiar poți promova cu asemenea 'valori'.
Solidaritatea socială avea un nivel scăzut şi, prin urmare, nu putea fi vazută ca o povară, dar nici ca un ajutor real.

Până și țiganii sunt mai uniți decât noi. Și cel mai clar se poate vedea acest lucru când ești în străinătate. Ascultați un sfat de la LU', (sfat pe care și el l-a primit de la alții) și apoi l-a experimentat pe viu: Dacă veți ieși vreodată din țară și posibilitățile vă vor permite, încercați să evitați diaspora românească. Pt că la început vor profita de voi, apoi, dacă dați semne că vă ridicați, vor da dovadă de o imginație diabolică și eforturi titanice pt a vă trage în jos.
Nici onoarea nu are o valoare prea mare, concluzionează autoarea în urma analizării unor zicale precum "Onoarea nu ţine de foame".

Ce mai...Credeți că furtul hârtiei igienice, a săpunului și a tacâmurilor din trenuri, restaurante și alte spații publice( nu de către sărăntoci ci de către medici, ingineri, juriști...) sunt povești ? NU. Sunt realități jenante și dureroase. Nu vreau să vin acum cu exemple concrete...
Benedict nu trece cu vederea nici evenimentele care sărbătoresc riturile de trecere, precum nunţile şi înmormântările. Ea observă că oamenii de aici văd aceste evenimente ca motive de mândrie... Mai mult, oamenii din România înţeleg nunţile ca pe nişte evenimente unde mirii sunt trataţi ca împăraţi şi împărătese. Mândria, înţeleasă în acest fel, era considerată o valoare naţională. Chiar şi nunta era un prilej prin care părinţii mirilor îşi arătau statutul.

Cultura vestică este mai sobră și mai manierată în manifestări de acest gen. Cea orientală este mai tribală, mai teatrală, mai dramatică, mai încărcată de efecte vizuale și sonorități (vezi o înmormântare catolică și una ortodoxă, cu bocitoare profesioniste plătite). Care categorie crezi că reprezintă 'specificul românesc' Pătrașcule ? (ghici din trei!).
Ideea de împărați și împărătese cu ocazia nunților, de etalare a statutului social al părinților, socrilor, nașilor...perfect adevărată. De aceea o înmormântare sau o nuntă este echivalentă cu o investiție de talie europeană...Ideea de rege pt o zi(când iei leafa și spargi tot salarul în crâșmă cu lăutarii care îți cântă la ureche, la cerere, cu dedicații special concepute pt tine...Că doar ești rege pt o noapte. Nu contează că apoi rabdă și familia și tu, o lună de foame)...
Mândria de a arăta altora că tu ești mai tare decât ei, mai teribil...Dacă vecinul a terminat o casă cu 13 camere tu trebuie să te apuci de una cu 15. Chiar dacă tot în bucăria de vară trăiești. Tre să ai un concediu mai tare ca...dușmanii, o mașină mai bengoasă, o vilă mai...Chiar dacă ai falimentat afacerea din cauză că te-ai întins din vanitate mai mult decât îți era plapuma.
În cultura vestică, individul nu își arată poziția socială prin ceea ce pune pe el și prin gesturi de grandomanie în public. Însă exact ăsta este stilul oriental. Din nou, care stil vi se pare familiar ?

Pe de altă parte, antropologul remarcă în lucrarea sa că, în cultura românească, bătaia reprezintă un preludiu sexual. Ea este considerată un atribut divin, lucru pe care românii l-au consemnat în proverbul "Bătaia e ruptă din rai".

Punct sensibil. Dar foarte tipic. Nu ai auzit niciodată de concepte precum: " nevasta trebuie să suspine când faci sex cu ea. Nu de plăcere. Ci de durere. Pt că înainte de a începe sexul, trebuie să o frăgezești cu pumnii ca pe măr. Pt ca și atunci când se bucură, să nu uite cine este cocoșul în casă..."; " femeia trebuie să tacă și să îndure. Pt că din cauza ei a mușcat Adam din 'măr'...";"femeia este curvă din naștere și te înșeală ținându-te de mână"; "femeia trebuie bătută și fără motiv. Preventiv"..."bărbatul poate 'zbura din floare în floare', pt că de aia e bărbat. Și e numai om și el. Dar pe femeie dacă o prinzi cu altu, să o omori în bătaie"...
Mi-a fost dat să aud odată un cântec de pahar și voie bună, a cărui refren era de neuitat(vezi că cunt și culegător de folclor?): "...Când i-oi da un pumn să tacă că-i muierea me !"
Pătrașcule, chiar dacă suntem la rubrica 'Femei bătute și apoi...(na, că am uitat rima), permite-mi să fac o mică divagație. Te rog mult. Că nu mă pot abține. Ai auzit-o pe aia (destul de răspândită în mediul 'academic') : "Bărbatul la care nu îi put picioarele și nu îi miroase transpirația și gura a tutun și alcool, nu-i bărbat adevărat" ? Nu ? Eu da. Și nu o dată.
Unul din cele mai criticate aspecte ale societăţii româneşti, în studiul lui Benedict, este lipsa unei unităţi politice, dar şi iredentismul politic. Antropologul susţinea că instituţiile naţionale ale României sunt slab dezvoltate, neavând stabilitate. Politica din România se baza pe simboluri culturale, iar masele de oameni se lăsau conduse precum oile.

Ce nu ți-e clar aici Pătrașcule ?
Trebuie remarcat faptul că multe dintre observaţiile pe care autoarea le-a făcut acum aproape 70 de ani sunt de o tulburătoare actualitate.

Eeee...Mai Mult Decât Perfectul...(așa numai mie mi se spune).
În Cultura şi comportamentul la români, Ruth Benedict surprinde modul de organizare a traficanţilor de influenţă şi al speculatorilor. "În afară de avocaţi, există mulţi indivizi disponibili să ofere asistenţă în administrarea afacerilor particulare. Aceştia sunt deopotrivă bărbaţi şi femei şi se numesc "afacerişti". Ei acţionează ca intermediari în dispute, oferă bacşiş reprezentanţilor guvernamentali şi participă la tranzacţii. [...] Unii s-au specializat în obţinerea de posturi de muncă, pentru care, ca onorariu, primesc salariul pe trei luni de la postulanţi...."

Băi da' cum le zâce. Și de dincolo de mormânt. Zâci că s-o uitat la știri, ia amu ni...
Drept concluzii, antropologul a scris că "Idealul de viaţă românesc este practic hedonismul. Oamenii ar trebui să îşi satisfacă dorinţele".
"Această aprobare a plăcerii e substratul atitudinilor româneşti în relaţiile interpersonale. Un individ îşi bazează legătura cu un alt individ pe plăcerea pe care i-o furnizează această legătură".
"O relaţie omenească bună care să nu dăruiască plăcere este pentru români o contradicţie în termeni"
"Oportunismul românesc este o expresie a hedonismului românesc".

Mă Pătrașcule, păi așe la țanc nu trăje nici Robin Hood mă.

Intervențiile lui Proapis13 și Nick mă amuză. Pt că reprezintă o altă reacție tipic românească: Neasumarea unei critici și atacul la persoana celui care i-a criticat,(genul - "Cine zice, ăla e !"). Încercând prin discreditarea criticului, diminuarea propriului defect, justificarea cu orice preț, îndreptarea atenției în altă parte...Păi măi antisemiților ( :lol: ,salve), dacă ar fi fost fică de Apași ați fi zis : "- Niște sălbatici primitivi, dă-i dracu...". Dacă ar fi fost scandinavă ați fi zis : "- Ce știu înghețații ăia despre cum merg treburile într-o țară mai...caldă ?"

Despre mine ce o să ziceți ? Că sunt anti român ? Dacă mentalitățile enumerate mai sus reprezintă mentalitatea tipică, de duzină, a unei majorități dintre români, atunci mă declar un român atipic și un critic al acestui tip de mentalitate (de aceea scriu pamflete).

Dacă autoarea este criticată și suspectată pe criterii etnice atunci aduc concluziile altora, care nu s-au grăbit:

"Profesorul german, Klaus Heitmann, care a adunat o serie de enunturi asupra românilor publicate între 1775 si 1918 în istoriografia germana, face afirmatia ca românii, indiferent de apartenenta lor statala, au fost considerati o entitate etnica omogena, având particularitati care s-au cristalizat într-un mod de viata si într-un fel anume de a vedea lumea.
Profesorul german, Klaus Heitmann mai afirma: Un defect national al valahului sau românului este însa redusa apetenta catre munca si indiferenta fata de viitor. Acest lucru este valabil numai pentru sexul barbatesc, întrucât româncele, carora le incumba munca din gospodarie si principala povara a lucrarilor agricole, iar pe deasupra si grija pentru copii si confectionarea îmbracamintei pentru întreaga familie, merita cele mai mari laude pentru vrednicia lor.
În ceea ce priveste conceptia despre viata si lume a românului, autorul remarca o anumita impregnare de melancolie care se exprima în muzica populara, dar si o anumita “nepasare stoica sau oriental – fatalista fata de viata”. De aici si neconditionata încredere în deciziile providentei, supunerea în fata destinului.

Michael Lebrecht (1772). El atrage atentia asupra îndaratniciei valahilor de a pastra obiceiuri si datini mostenite.

Heinric Schultz afirma într-o lucrare a sa din 1903: “E greu de crezut ca în vinele acestui popor curge mult sânge roman, dat fiind ca el e constituit din componente tracice, slave si poate si ilirice, iar prin faptura si firea lui se deosebeste prea putin de celelalte popoare est-europene.”

Afirmatia potrivit careia valahii ar fi delasatori, lenesi sau indolenti înnascuti...“înclinatia catre indolenta e caracteristica majoritatii românilor” este continuta într-o dispozitie a Consiliului Militar al Curtii din Viena.

Românii sunt caracterizati așadar de către diverși autori străini ca fiind putin mai lenesi decât ceilalti, mai oportunisti si mai avizi de câstig în comparatie cu alte natii, că sunt mai lipsiti de caracter decât altii...

Renumitul filozof și scriitor român stabilit la Paris, Emil Cioran în lucrarea 'Schimbarea la fata', considera ca în genere românul dovedește multa umilinta, care-l aseaza întotdeauna sub lucruri si nu deasupra lor. Tot el spune ca sentimentul umilintei ne-a umbrit istoria: “Parca de secole n-am fi opus mizeriilor ce veneau de la alte popoare decât raspunsul întelepciunii pasive a taranului: “Sa treaca de la noi!”

Lucien Romier afirma la început de secol XX ca românul este omul cel mai tolerant din Europa. E suficienta oare azi aceasta toleranta pentru a fi si european?

Tendinta expresa de a raporta totul la propria lor cultura, considerata superioara în raport cu celalalte poarta numele de etnocentrism si nu e specifica doar antropologiei; ne-am putea si noi molipsi de acest viciu daca, orgoliosi, nu am vedea decât paiul din ochiul vecinului nu si paiul din ochiul nostru. Altfel spus, consemnând doar propriile calitati si nicidecum defectele nationale, trasaturile de caracter pozitive si nicidecum aspectele negative sau, pur si simplu, cosmetizând realitatile doar ca sa fim credibili, sa stârnim interesul strainilor sub unghi turistico-folcloric. Nu e suficient sa ne confectionam, noi însine, o imagine convenabila, la modul propagandistic, ci mai degraba una autentica, adevarata, iesita fotografic din realitatea imediata."

Pătrașcule, ar trebui să ne întrebăm dacă nu cumva imaginea deplorabilă pe care o avem în Occident și în lume, nu e doar produsul unei campanii malițioase de presă, ci o generăm chiar noi.

Ne confruntăm cu o criză a identității naționale(încă nu știm cine suntem). Cultura se țigănește pe zi ce trece. Poporul a ajuns bolnav și la propriu și la figurat, fără ca cineva să-i oblojească rănile. Țara, a ajuns un sistem care nu funcționează...Economia nu e la pământ. E în subteran... Și tu îmi spui mie că încă ești mândru că Decebal și Traian o fost copii așe de faini, acu 2000 de ani ? Dute pe Cafenea și ascultă până la capăt clipul postat de Cristian Ioniță, la topicul "Scrisoare catre adolescenti - Tudor Chirila" și apoi să îmi spui dacă generația ta mai are motive să fie mândră.

Calități specifice și tradițional românești există. Dar nu mai sunt promovate și sunt estompate de o multitudine de tare și cutume de care ar trebui să ne descotorisim.
..........................................................................................................................................
No, șî acuma, după tătă tevatura, dacă tu scoți ciolanu afumat din blidu cu fasole șî incepi să te baț cu el în chept, șî să te fălești că ești român, ceva de genu:
"- No mereț mă, nu mă mai tăt bolunzâț de cap cu tâmpeniile voste, că așa sântem noi...La tăț ni greu...Așei în tătă țara...Io așe m-am născut și așe vreu să mor..." Înseamnă că nu am cu cine discuta.

Pătrașcule, suntem la polul opus al celor o sută de ani de istorie. Entuziasmul creării tinerei națiuni și speranțele că odată ce românii își vor fi lua soarta-n mâini "viitor de aur țara noastră are" s-au risipit ca euforia și speranțele de după 'revoluție'.

Cu toții ne dorim o Românie mai bună. Dar acest lucru pretinde o revoluție în gândire, plecată de la nivel individual, benevol, nu impus. Conștient și perseverent. Această revoluție în gândire și schimbare a mentalității negative și învechite nu se poate face fără accesul la informație. Și fără eforturi susținute...

Deci, Pătrașcule. Fă un pustiu de bine și ajută jigodia asta de LUP să descopere și el care sunt motivele care ASTĂZI, îl pot face să-i tresalte inima-n piept de mândrie că e...Carpatin. Și o să îți fie iertate o mulțime de păcate. Ca să urle și el cu satisfacție (până o face spume), pe străzile din Bruxel:
"-SUUUNT MĂNDRUUU CĂĂĂ SUUUNT ROMÂÂÂNNN !!!

Dar să nu îmi vi cu un șir de 'nume mari românești', că eu am să îți amintesc că au trebuit să își părăsească țara mai întâi. Pt ca străinii să-i facă mari. Să le descopere potențialul și să le finanțeze proiectele.
Pt ca mai apoi să ne amintim și să ne mândrim că sunt ai noștri...Lucru valabil și astăzi.

PS: Să nu cumva să te dai dispărut, că o să-ți adulmec urma și am să te găsesc și-n gaură de șarpe :lol:

LU' Carpatinul Mioritic 8-) ;) :D
LUPU' ALBINELOR

Mesajde patrascu » 31 Dec 2011, 14:30

Lu esti foarte tare! Chiar daca nu avem aceleasi pareri in anumite probleme ai tot respectul meu! O sa incerc sa iti raspund cat mai curand cu mare placere.

In a doua mea postare am mentionat migratorii si nu am sustinut ca suntem urmasii directi ai dacilor si ai romanilor departe de mine aceasta parere.
patrascu

Mesajde patrascu » 31 Dec 2011, 18:55

cu dedicatie pentru lupu de la min 9,40

http://www.youtube.com/watch?v=WZVxVZxu ... re=related

Din cate am vazut lupule pe omul asta il ai la inima poate te convinge el
Sa aveti cu toti un an mult mai bun!
patrascu

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 31 Dec 2011, 19:27

- Da, mi-a plăcut clipul.

Pătrașcule, un dialog fondat pe raționamente și argumente și nu preponderent pe sentimente, este de regulă constructiv. Lungul proces de vindecare poate pleca de la o discuție de genul acesta. Pt că dacă reușești să scoți individul din nepăsare, din letargie și să-l ațâți spre cercetare, stârnindu-i interesul, ai reușit mult.

LA MULȚI ANI Pătrașcule !

LA MULȚI ANI COMUNITĂȚII STUPĂRITUL !

Din partea netradiționalistului neconformist LU' 8-) ;) :D
LUPU' ALBINELOR

Mesajde catalin.profiri » 31 Dec 2011, 22:25

@Patrascu: unde mai putem vedea clipul?
ERROR 404 - PAGE NOT FOUND
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 31 Dec 2011, 22:34

catalin.profiri scrie:@Patrascu: unde mai putem vedea clipul?
ERROR 404 - PAGE NOT FOUND

- Mai încearcă !
LUPU' ALBINELOR

Mesajde paul » 31 Dec 2011, 22:52

LU' da' musti ... sfasietor !...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde LUPU' ALBINELOR » 31 Dec 2011, 22:59

- Semn că încă nu m-am ramolit ! :lol:
LUPU' ALBINELOR

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE