Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Neafiliatul » 04 Feb 2017, 16:25

Neafiliatul

Mesajde Mishu05 » 04 Feb 2017, 18:41

dantat scrie:
titico 2 scrie:in afara de cele 3 tratamente ai mai facut si altele in vara mai precis in august

Nu, am considerat ca nu e nevoie, de vreme ce a avut puiet pana in septembrie, fara pauza in august, trebuia sa ii fac tratament din 7 in 7 zile. Nu am bani, nici chef si nici moralul necesar sa otravesc un stup cu buna stiinta, sa-mi bat joc de regina cu posibilitatea sa devina sterila dupa fiecare tratament. Fiecare face cum considera.

Lasa ca au avut ele si bani si chef si mai ales moralul sa crape. Deci dumneata pui poze si intrebari legate de un stup mort dupa ce i-ai facut 3 tratamente in toamna in lipsa de puiet? Cum ai ajuns la concluzia ca in august/septembrie nu existau paduchi pe albina sau in puietul capacit? Macar la cativa daca faceai un tratament vedeai mai clar daca sunt sau nu. De abia astept sa imi raspunzi cu "dar ceilalalti de ce nu au nimic ? " . Pentru ca nu toate familiile au acelasi grad de infestare.
Mishu05

Mesajde dantat » 04 Feb 2017, 18:56

Mishu05 scrie:Lasa ca au avut ele si bani si chef si mai ales moralul sa crape. Deci dumneata pui poze si intrebari legate de un stup mort dupa ce i-ai facut 3 tratamente in toamna in lipsa de puiet? Cum ai ajuns la concluzia ca in august/septembrie nu existau paduchi pe albina sau in puietul capacit? Macar la cativa daca faceai un tratament vedeai mai clar daca sunt sau nu. De abia astept sa imi raspunzi cu "dar ceilalalti de ce nu au nimic ? " . Pentru ca nu toate familiile au acelasi grad de infestare.

D-le Mishu05, este singurul stup din toata stupina in acest caz. E clar ca nu are cum sa ajunga de la 5 rame pline ochi de albina, in stadiul acesta.
Cine intelege bine cine nu, nu. In plus sunt mai multe motive pentru care gradul de infestare ar fi mai mic (roi de anul asta, din pom, fara pastoral etc.)
Am testat pe cativa stupi infestarea din august si a fost multumitoare (doar cativa paduchi). EU va spun ca nu avea motive sa crape, fara o mana de ajutor :!: :?: Nu vin la dvs sa va organizez stupina si nici dvs la mine sa trageti concluzii. Acesta a fost un caz singular, unde a crapat cu totul si e vai de mama lui cum arata asa mort (fara pete de diaree, mancare full si albina gramada). Vroiam ca poza finala sa fie cireasa dupa tort!
O sa incerc anul asta (daca e cazul de un bezmetic, etc.) sa fac o proba sa vedem ce efect are sprayul in aceleasi conditii!!! In numele stiintei!!!! (daca e cazul sa o fac si eu si nu au facut altii deja experimentul pt. diverse considerente).
Noi suntem romani, noi suntem romani, noi suntem aici ca sclavi staaaapaaani...
dantat

Mesajde daffid mihailov » 04 Feb 2017, 19:25

Daca era varoa cel mai probabil paraseau stupul nu mureau negre de ciuda. Pare ca si cum s-ar fi naclait cu miere. Ai pus miere in cap? Turta? E clar ca albinele au incercat sa ridice temperatura, probabil ca o substanta ceva le-a iritat. Albinele mor de varoa dar nu le vezi asa gramada.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Thewatcher » 04 Feb 2017, 21:02

astazi am curatat stupii de albine moarte si resturi am gasit o sticla de 2 litri taiat fundul si am tras albina in ea.aproape sa umplut de la 50 stupi.ce parere aveti e mult e putin 9
Thewatcher

Mesajde Florin Dobre » 04 Feb 2017, 21:23

dantat scrie:D-le Mishu05, este singurul stup din toata stupina in acest caz....

Apoi atunci concluzia ar fi, vorba lu' socru-miu, "i s-a parut viata grea"... :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Avram » 04 Feb 2017, 21:34

Thewatcher scrie:astazi am curatat stupii de albine moarte si resturi am gasit o sticla de 2 litri taiat fundul si am tras albina in ea.aproape sa umplut de la 50 stupi.ce parere aveti e mult e putin 9

Nu este mult ... din punctul meu de vedere ...stai chiar bine !
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Thewatcher » 04 Feb 2017, 21:46

nu am stupi prea grozavi majoritatea sunt pe 4-5 rame insa iam restrans destul de bine cu rezerva buna de miere
Thewatcher

Mesajde stuparu 70 » 04 Feb 2017, 23:22

fratilor toti daca avem 10 % pierderi pina in martie e ok cei care nu recunosc se amagesc singuri
stuparu 70

Mesajde Mishu05 » 04 Feb 2017, 23:40

" Nu vin la dvs sa va organizez stupina si nici dvs la mine sa trageti concluzii"

Ati expus o problema pe un forum public. Eu v-am raspuns . Poate ma insel, poate nu. Concluziile apropo de ce expune fiecare pe forum le trage fiecare dupa ce citeste una-alta pe aici nu numai la ce scrii dumneata ci la ce scrie oricine. Asta e dezavantajul expunerii in public a situatiei fiecaruia oamenii iti raspund care cum se pricep si nu e nevoie sa va basicati. Daca v-am deranjat cu ceva asta e nu a fost cu intentie. Va ureze 0 pierderi in anii ce vor urma si o minima infestare cu varroa. Dvs si noi toti de altfel avem nevoie de aceasta minima infestatie sper sa nu descoperiti niciodata de ce .
Mishu05

Mesajde lucky5strike » 05 Feb 2017, 00:34

Iarna aceasta este una grea, fara indoiala.

Pierderile se pot calcula fie din ochi (cati stupi aveam in noiembrie, cati voi avea in aprile) fie din evidenta stupinei, multianual.

Formula corecta este a stabili cat mai exact stadiul familiei medii in stupina (albina+miere) si nr de asemenea familii scoase in primavara.

Succes!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 05 Feb 2017, 01:00

Si eu am avut depopulari masive in lunile septembrie octombrie din 2015 . Dupa 3 etape de unificari .....am ajuns in primavara lui 2016 cu 75 de familii din 260.....Am facut 190 familii in mai -iunie 2016 si in septembrie- octombrie i-am unificat si am ramas cu 149 de familii cu peste 5 rame de albine intrate la iernat fiecare .... Azi unul ce a ramas fara matca, probabil de la ultimul tratament cu varachet, nu a raspuns la apel .....,in rest toti traiesc si sunt bine . Nu am mai facut pastoral la rapita si floarea soarelui si sunt multumit ca am luat decizia corecta ! Dupa cercetari indelungate am ajuns la concluzia ca erbicidul total este principalul vinovat in cazul depopularii stupilor mei dar nu este singurul factor din ecuatie.... !
Anul acesta foarte multi au patit si ei......
:(
ps. nu stiu daca simtiti durerea din vocea apicultorului ce a filmat , ....!
peterneamt

Mesajde peterneamt » 05 Feb 2017, 01:33

peterneamt

Mesajde peterneamt » 05 Feb 2017, 01:39

peterneamt

Mesajde Hunbee » 05 Feb 2017, 10:35

Pe langa depopularea masiva care o vad, pare ca am multe regine tinere care au picat.
Daca depopularea o pun pe seama nutritiei deficitare, caderea matcilor tinere e o necunoscuta. A fost ceva anul trecut care le-a afectat. Adevarul e ca am produs pana in septembrie si poate ca nu au fost bine fecundate dar totusi nu ar trebui sa moara in cateva luni. Oricum, daca vreau sa culeg la rapita tre sa folosesc familii ajutatoare.
Un alt risc cu reginele tinere fecu date tarziu e ca ponteaza ca nebunele. Am restras un MER de la 3 corpuri la 1 pt ca sa depopulat si avea puiet capacit. Uzura albinei care creste puiet la -20 grade in 5 ianuarie e f mare.
A, si ca o paranteza iernarea pe MER e cam cu schepsis. Pe un corp roi ierneaza bine, dar pe 2-3 corpuri se cam incurca si o iau aiurea in stanga dreapta, sau nu trece de pe un corp pe altul, etc.
Hunbee

Mesajde cucubau » 05 Feb 2017, 11:45

Hunbee scrie:e langa depopularea masiva care o vad, pare ca am multe regine tinere care au picat.
Daca depopularea o pun pe seama nutritiei deficitare, caderea matcilor tinere e o necunoscuta. A fost ceva anul trecut care le-a afectat.

Vezihttps://ro.scribd.com/document/79634294/Bolile-si-daunatorii-albinelor-dr-I-Ograda-Ed-III-145-pag-1986
Citeste cu mare atentie la pag : 60 ultimul alineat si la pag 61 alineatul dedicat infestarii matcilor.
........
cucubau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR