Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde petru71 » 07 Mar 2017, 17:18

daffid mihailov scrie: [...] O alta cauza, presupun doar, la astia am facut tratament cu oxalic prin picurare, la ceilalti jos nu am facut.
In concluzie e bine. Daca iernau toti ca cei de jos era foarte bine.

Pun o intrebare.
De ce presupuneti ca oxalicul aplicat prin picurare (l-am facut si eu, atat in 2015 cat si in 2016) a afectat atat de mult familiile din camion raportat la cele iernate jos ?
Eu in 2015 am bagat in iarna 5, au iesit 4, a mai murit unul in primavara si-am ramas cu 3. Ciudat a fost ca mi-a murit singura familie puternica (mancare avea, condens cat China, nu cred ca a fost responsabil oxalicul, doar prostia mea de incepator).
In 2016 am bagat in iarna 11, au iesit 11. Condens destul de mult din nou, la jumatate dintre stupi. Dar in viata toti. 3-4 roi au iesit destul de sifonati. Vad eu ce fac cu ei. Stupii sunt in stationar intr-un sat la granita dintre Mures si Bistrita.
petru71

Mesajde tinumaftei » 07 Mar 2017, 18:42

petru71 scrie:
daffid mihailov scrie: [...] O alta cauza, presupun doar, la astia am facut tratament cu oxalic prin picurare, la ceilalti jos nu am facut.
In concluzie e bine. Daca iernau toti ca cei de jos era foarte bine.

Pun o intrebare.
De ce presupuneti ca oxalicul aplicat prin picurare (l-am facut si eu, atat in 2015 cat si in 2016) a afectat atat de mult familiile din camion raportat la cele iernate jos ?
Eu in 2015 am bagat in iarna 5, au iesit 4, a mai murit unul in primavara si-am ramas cu 3. Ciudat a fost ca mi-a murit singura familie puternica (mancare avea, condens cat China, nu cred ca a fost responsabil oxalicul, doar prostia mea de incepator).
In 2016 am bagat in iarna 11, au iesit 11. Condens destul de mult din nou, la jumatate dintre stupi. Dar in viata toti. 3-4 roi au iesit destul de sifonati. Vad eu ce fac cu ei. Stupii sunt in stationar intr-un sat la granita dintre Mures si Bistrita.

Umiditatea excesivă (condensul) este o cauză suficientă pentru mortalitatea din timpul rece, dar și pentru depopularile din primăvară. Creșterea de puiet accelerează efectele condensului..
tinumaftei

Mesajde balu » 07 Mar 2017, 21:42

important e bilantul pierderii la albina, nu la familii, nu ma incalzeste ca au ramas 500 albine cu matca
balu

Mesajde tiih » 07 Mar 2017, 22:11

balu scrie:important e bilantul pierderii la albina, nu la familii, nu ma incalzeste ca au ramas 500 albine cu matca

Corect..Numai un incepator sau un incompetent in ale stuparitului poate tine familii de albine cu 500...1500...2000... albine si matca(adevarate focare de boli!!!)fara sa le gazeze imediat si sa le treaca la pierderi.Tocmai de aceea zic ca adevaratele pierderi in urma iernarii se vor cunoaste la sfarsitul lunii martie, dupa controlul de fond cand tot ce e "mortaciunie" trebuie ELIMINAT...nu tratat...nu unificat(unific o boala cu alta boala ...sau o boala cu un stup sanatos) :idea:
tiih

Mesajde daffid mihailov » 08 Mar 2017, 04:06

Sunt un cumul de factori. Un studiu arată clar ca oxalicul omoară albina la fel si uleiurile volatile mai putin timolul. Dar mai bine asa decat morți de varoa. Dar eu nu spun ca oxalicul e de vina. Toate la un loc. Un lucru e sigur, unde e hrana proasta e depopulare sigura.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde teinegru64 » 08 Mar 2017, 08:02

Doua stupini.Una 15% alta 0%.Iernate doar pe miere.Una a cules rapita si fs.Ailanta floarea soarelui.Cu siguranta hrana proasta face depopulare.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde tiih » 09 Mar 2017, 10:33

Subscriu la cele spuse de dl teinegru....Exact cu unsprezece ani in urma ,cand am facut o productie record la rapita...unii stupi au ramas si au iernat cu miere de rapita,rapita amestecata cu salcam si ceva floarea soarelui.(tot timpul iernez numai pe miere naturala)...am avut pierderi si consider ca una din cauze a fost...si mierea de rapita....
Daca se indoieste cineva de cele spuse ai propun sa faca un experiment,sa intre la iernat in octombrie numai cu miere de rapita,din aia capacita,cu ceara alba de zici ca-i salcam,dar cristalizata de mult timp....Daca mai scapa vreun stup in martie..ai mai dau eu inca unul....
PS.Mierea de rapita,pentru iernare..e o adevarata... otrava!
tiih

Mesajde csaa » 09 Mar 2017, 11:11

Nu am incercat sa iernez numai pe miere de rapita, dar turtele le fac numai cu miere de rapita si le merge foarte bine.

Am intalnit o situatie mai ciudata: in primavara asta o stupina si-a pierdut stuparul (nu a decedat)! Poate fi trecut la pierderi dar nu la mortalitate?
csaa

Mesajde tiih » 09 Mar 2017, 13:01

Si eu fac turtele cu miere de rapita topita,amestecata cu zahar pudra...si le dat dupa zborul de curatenie din februarie(anul asta incepand cu 23 februarie)....Este ...alta" mancare de peste" ;)
tiih

Mesajde csaa » 09 Mar 2017, 13:42

Nu mai bag si zahar, am destula miere de rapita. In rest la fel procedez si eu doar ca zborul de curatare a fost pe 10 februarie anul asta.
csaa

Mesajde tiih » 09 Mar 2017, 14:05

A fost in sud pe 10 februarie...la mine in Podisul Moldovei ,avand stupima la mijlocul dealului,cu expunere spre nord-vest.. au zburat incepand cu 22 februarie...ultimul zbor fusese pe 11...12.decembrie....Turtele ,facute ca un aluat, mai aveau...polen crud de alun,protofil....apicomplex.....
Sanatate!!!!
tiih

Mesajde csaa » 09 Mar 2017, 14:13

tiih scrie:A fost in sud pe 10 februarie...la mine in Podisul Moldovei ,avand stupima la mijlocul dealului,cu expunere spre nord-vest.. au zburat incepand cu 22 februarie...ultimul zbor fusese pe 11...12.decembrie....Turtele ,facute ca un aluat, mai aveau...polen crud de alun,protofil....apicomplex.....
Sanatate!!!!

Miere, polen crud poliflor + drojdie de bere inactivata, protofil, apicomplex, ceapa.
csaa

Mesajde Balian » 09 Mar 2017, 19:13

Sirop daca dati din ce data si pana cand le dati?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 09 Mar 2017, 19:22

"tiih"
Corect..Numai un incepator sau un incompetent in ale stuparitului poate tine familii de albine cu 500...1500...2000... albine si matca(adevarate focare de boli!!!)fara sa le gazeze imediat si sa le treaca la pierderi.Tocmai de aceea zic ca adevaratele pierderi in urma iernarii se vor cunoaste la sfarsitul lunii martie, dupa controlul de fond cand tot ce e "mortaciunie" trebuie ELIMINAT...nu tratat...nu unificat(unific o boala cu alta boala ...sau o boala cu un stup sanatos)

Foarte adevarat!!
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde cucubau » 09 Mar 2017, 19:31

In conformitate cu legea apiculturii , nu este o limita minima a populatiei de albine ce alcatuiesc o familie.
D-lor si o mana de albine daca sunt in stup sunt suficiente . Numarul familiilor de albine conteaza nu al albinelor din stupi!
Cei care au accesat masuri stiu mai bine.
D-voastra chiar nu aveti ce face decat sa numarati albinele?
........
cucubau

Mesajde teinegru64 » 09 Mar 2017, 20:01

Balian scrie:"tiih"
Corect..Numai un incepator sau un incompetent in ale stuparitului poate tine familii de albine cu 500...1500...2000... albine si matca(adevarate focare de boli!!!)fara sa le gazeze imediat si sa le treaca la pierderi.Tocmai de aceea zic ca adevaratele pierderi in urma iernarii se vor cunoaste la sfarsitul lunii martie, dupa controlul de fond cand tot ce e "mortaciunie" trebuie ELIMINAT...nu tratat...nu unificat(unific o boala cu alta boala ...sau o boala cu un stup sanatos)

Foarte adevarat!!

Tu ai auzit de MEA? Asta ierneaza cu vreo 2ooo de albine.Si e si nesimtit .Isi permite sa roiasca in plin sezon....Daca nu e gazat.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR