DoarEu scrie:daffid mihailov scrie:Dupa cum se vede părerile sun Împărțite si de-aia fiecare isi evaluează subiectiv pierderile. Sunt multe genuri de apicultori. Ii întreb la floare daca baga, au stupul cel mai bun pe cântar. Daa baga super bine. Cat? 1,5kg. Pai..si asta e cântar de cules la floare? Asa ca avem criterii diferite. Mai ales la nr de rame. Unii extrag tot timpul, alții cand e cazul . Si tot asa apicultori si apicultori.
Dar la faptul ca stupul ala de pe cantar e "de carne" cum ii spun unii...(adica culegatoare ioc)?
Eu inainte de cules ii egalizez cat de cat.In cules,mut cantarul la 8-10 stupi,adun si fac media.Rezultatul e ce a bagat in ziua aia.Zilele urmatoare las doar la 1 cantarul iar la 3-4 zile repet schema.Dupa 1 saptamana de cules verific caturile si vad daca e cazul sa ma mut sau nu.
Ceea ce vreau sa spun e ca un stup negru de albina poate sa bage 1kg/zi,in timp ce unu prapadit pe 8-10 rame(pregatit diferit,insemnand culegatoare cat cuprinde,puiet putin,etc-asta e pt alt topic) poate sa bage 5kg la zi...
Sanatate multa!
Salut!
Domnule, e tare afirmatia dumneatale cu " familiile de carne"....Eu de peste 35 de ani de stuparit si dupa numeroase vizite la stupine din tari vecine, n-am intalnit asta....E o teorie aiurea....Albine ori ai in stup, ori n-ai.....Problema este sa le ai atunci cand trebuie!....Restul e literatura pentru cei carora le plac povestile.....
Si mai e o chestie: ori verifici caturile - sa vezi cat au bagat, - ori verifici cantarul.....Dar daca pe cantar n-ai pus ce trebuie, de ce-l mai folosesti?.... Crezi ca marii apicultiori - cei cu sute de stupi pe o vatra - stau toata ziua sa caute prin caturi?...Daca vrei apicultura apai copiaza-i pe cei care o si fac....Vezi la nenea PUPEMEA, , la ALT STUPAR si inca vreo cativa de prin zona de vest.,...Si pe la voi in Muntenia sunt multi meseriasi dar spre rusinea mea nu-i cunosc, insa sunt sigur ca ai ce invata de la cei care baga in stupine sute de mii de lei - si scot milioane.....De la ceilalti poti doar "asculta" dar de invatat, inveti doar de la meseriasi...
Asta, daca vrei sa devii maistor!..Sa castigi bani - si sa traiesti din apicultura.
Daca vrei sa ramai hobbyst, e alta treaba....
Eu "maistor" am fost. Acuma la batranete, Nu ma mai intereseaza tonele de miere, imi permit sa fac pe desteptu' si sa dau sfaturi....