Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Românii erau numiți Cumanii Negri

Mesajde alt stupar » 02 Ian 2012, 23:13

:D dap... d`aia se spune ca istoria e cea mai curva dintre stiinte
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde marian67stroe » 03 Ian 2012, 10:52

profapis scrie:in urmatori ani se vor publica rezultatele unor studi stintifice (arheologice , genetice etc.)uloitoare legate de trecutul nostru.
.

de unde stiti aceste informatii si cine sunt acei mari istorici care au facut studiile???
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde CONSTANTIN » 03 Ian 2012, 23:00

Mare problema cu cumanii astia, probabil domnul Djuvara a vrut sa ne lamureasca ce si cum si uite ce a iesit... ne uitam unul la altul sa vedem care e mai tuciuriu, iar daca a facut greseala sa se recomande Borcea, Bors, Coman, Cazan, Vilcu etc. e belea, uite domnule cum din darzenia si vitejia dacilor combinata cu civilizatia si cultura romanilor ne-am ales tocmai cu barbaria cumanilor, tatarilor, pecenegilor, hunilor etc. Uite dom"le cum din rafinamentul culinar al romanilor combinat cu branza de oaie si mierea dacilor am ramas doar cu mirosul de carne imputita de sub seile iutilor cai tatarasti. Saracu dom' .. Djuvara....!!! Unde dai si unde crapa.
In prefata cartii in care vorbea despre originea cumana a lui Negru Voda mai spunea ca la redactarea acelei lucrari au contribuit si alti istorici care nu ii impartasesc intru totul ideile si parerile. Asta nu inseamna in niciun caz ca nu ar avea dreptate si ca Basarab ar fi mai putin sau mai mult cuman sau mai stiu eu ce natie.
El se refera la cei ce stapaneau pe atunci aceste meleaguri nu la popor( vlah, valah oleah etc). Referitor la romani (rumani) scria ca cea mai pertinenta concluzie cu privire la originea poporului roman i se pare cea a unui istoric englez cum ca suntem daco-romani amestecati cu sange slav si putin sange tatarasc.
Fierul doar in aliaje devine dur si rezistent.
CONSTANTIN

Mesajde profapis » 03 Ian 2012, 23:46

Informati se gasesc pe unele saituri de specialitate sau care dau si stiri arheologice, de exemplu inca se mai fac cercetari in aval de Portile de Fier unde dupa spusele francezilor, englezilor si a americanilor s-au gasit urme ale celei mai vechi civilizati europene, francezi cerceteaza ruinele gasite in delta si in mare in dreptul Insulei Serpilor, la Sarmisagetuza Regia s-au cercetat sub 10% din vestigii si multe altele , google va ofera toate informatiile:studi genetice, studi arheologice, nume, date etc.
Domnul Djuvara a carui nume nu suna romanesc poate sa se declare orice migrator vrea, sa se ocupe de numele lui si sa ne lase pe noi cu daco-romanismul nostru si sa zica mersi ca i-am asimilat , civilizat si temperat din avantul lor de a pune stapanire cu forta pe ce este muncit si detinut de alti.
profapis

Mesajde gica » 04 Ian 2012, 16:01

LU' rontaie vreo 20 de pagini:
http://www.unibuc.ro/CLASSICA/istromdeck/cap1.pdf
Mai vin cu ceva amanunte de la Paul de Alep.
gica

Mesajde Dragos2006 » 04 Ian 2012, 16:28

Mai romanilor cati dintre voi aveti strabunici sau stra-strabunici daci ?
Mai romanilor aveti strabunici sau stra-strabunici de alte nationalitati ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Bee Happy » 04 Ian 2012, 18:58

Eu am un lob lipit si celalalt lob despartit. Eu sunt cel mai original hibrid dacoroman :lol:
Dar sa-mi vedeti lobul occipital.... curat dacoroman.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Dragos2006 » 04 Ian 2012, 19:45

Mintea celor scoliti in comunism este bantuita de national-comunism insuflat de conducatorul iubit si inoculat de genialul regizor Sergiu Nicolaescu carea ne-a facut sa credem ca ce a prezentat el in filme este realitate istorica. Noi cand vorbim de istoria romanilor ne vin in minte imagini din filmele maestrului , numai ca noi nu putem distinge intre realitate si fictiune . Noi romanii luam ca realitate numai ceea ce ne convine exact asa cum au facut comunistii.
In ziua in care vom avea curajul sa ne asumam trecutul vom avea sansa la un viitor mai bun , pana atunci ramanem un popor la marginea civilizatiei.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde proapis13 » 04 Ian 2012, 20:16

,,Cumania este un nume utilizat pentru a desemna teritoriile Evului Mediu stăpânite de cumani, situate între fluviul Don și Munții Carpați, care au existat până după mijlocul secolului al XIII-lea. Partea răsăriteană, unde era centrul puterii cumanilor, se numea „Cumania albă”, iar partea apuseană, vecină cu Transilvania, era cunoscută sub numele de „Cumania neagră”. Aceasta din urmă cuprindea mai ales Moldova, cu partea de est a Țării Românești, ambele denumite mai apoi „Valahia neagră”. „Cumania mare” și „Cumania mică” au fost districte în Ungaria, lângă Tisa (pe la Debrețin) și între Dunăre și Tisa, denumite astfel după cumanii așezați în acele părți.''

"Insă dintâi izvodindu-se de rumânii carii s-au despărţit de la romani şi au pribegit spre miiazănoapte. Deci trecând apa Dunării, au descălecat la Turnul Severinului; alţii în Ţara Ungurească, pre apa Oltului, şi pre apa Morăşului, şi pre apa Tisei ajungând şi până la Maramurăş.
Iar cei ce au descălecat la Turnul Severinului s-au tins pre supt poalele muntelui până în apa Oltului; alţii s-au pogorât pre Dunăre în jos. Şi aşa umplându-se tot locul de ei, au venit până în marginea Necopoei.
Atunce s-au ales dintr-înşii boiarii carii au fost de neam mare. Şi puseră banoveţi un neam ce le zicea Basarabi, să le fie lor cap (adecă mari bani) şi-i aşăzară întâi să le fie scaunul la Turnul Severinului, al doilea scaun s-au pogorât la Strehaia, al treilea scaun s-au pogorât la Craiova. Şi aşa fiind, multă vréme au trecut tot ei oblăduind acea parte de loc.
Iar când au fost la cursul anilor de la Adam 6798, fiind în Ţara Ungurească un voievod ce l-au chiemat Radul Negrulvoievod, mare herţeg pre Almaş şi pre Făgăraş, rădicatu-s-au de acolo cu toată casa lui şi cu mulţime de noroade: rumâni, papistaşi, saşi, de tot féliul de oameni, pogorându-se pre apa Dâmboviţii, început-au a face ţară noao.
Întâi au făcut oraşul ce-i zic Câmpul Lung. Acolo au făcut şi o bisérică mare şi frumoasă şi înaltă. De acolo au dăscălecat la Argeş, şi iar au făcut oraş mare şi ş-au pus scaunul de domnie, făcând curţi de piiatră, şi case domneşti şi o bisérică mare şi frumoasă.
Iar noroadele ce pogorâse cu dânsul, unii s-au dat pre supt podgorie, ajungând până în apa Siretului şi până la Brăilă; iar alţii s-au tins în jos, preste tot locul, de au făcut oraşă şi sate până în marginea Dunării şi până în Olt.
Atunce şi Băsărăbeştii cu toată boierimea ce era mai nainte preste Olt s-au sculat cu toţii de au venit la Radulvodă, închinându-se să fie supt porunca lui şi numai el să fie preste toţi. De atunce s-au numit de-i zic Ţara Rumânească, iar tituluşul domnului s-au făcut precum arată mai jos: "V Hrista boga blagoveanomu blagocestivomu i Hristo liubivomu samoderjavnomu, Io Radul Negru voevod bojiiu milosti gospodariu vseia zemli Ungrovlahiskiia za planinski i ot Almaş i Fagăraş herţegu" . Acestea să tâlcuiesc pre limba rumânească: "Întru Hristos Dumnezeul cel bun credincios şi cel bun de cinste şi cel iubitor de Hristos şi singur biruitor, Io Radul-voievod, cu mila lui Dumnezeu domn a toată Ţara Rumânească dentru Ungurie dăscălecat şi de la Almaş şi Făgăraş herţeg". Acesta iaste tituluşul domnilor de atunce, începându-se pân-acum, precum adevărat să vede că iaste scris la toate hrisoavele ţării...."

Ar mai fi interesant de comentat si lucrarea monumentala a lingvistului acad. Al. Philippide, intitulata Istoria limbii romane. (www.philologica-jassyensia.ro/upload/IV_1_Pamfil.pdf )

Toate Bibliografiile legate de cumani sunt legate de Neagu Djuvara si de cartea sa.
Sursa Wikipedia

Neagu Djuvara: Thocomerius-Negru Vodă, un voivod de origine cumană la începuturile Țării Românești: cum a purces întemeierea primului stat medieval românesc dinainte de "descălecătoare" și până la așezarea Mitropoliei Ungrovlahiei la Argeș: noi interpretări, Editura Humanitas, București, 2007, ISBN 978-973-50-1787-3

Din cate stiu la Muzeul regiunii Portile de fier sunt cateva hrisoave de la 1290 in care se mentioneaza ca Oltenia din dreapta oltului NU face parte din Cumania,la data respectiva fiind Banatul De Severin aservit austro ungariei
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ruben » 04 Ian 2012, 20:45

Pe masura ce trece timpul, istoria incepe sa fie o istorie mai coapta.

O simpla citire a wikipediei la articolul http://en.wikipedia.org/wiki/Origin_of_the_Romanians iti aduce in vedere existenta mai multor teorii asupra etnogenezei romanesti.

In princiupiu avem:

1. Teoria continuitatii daco-romane.
2. Teoria migratiei romanilor din sudul Dunarii.
3. Teoria mixta care le admite pe ambele.

Eu votez cu cea de a doua. Anume ca noi romanii suntem intr-adevar(partial) urmasii unei populatii romanizate. Doar ca am fost romanizati in sudul Dunarii, si nu avem nici o legatura cu dacii. Mitul ”Traian si Decebal” a fost necesar la vremea lui pentru a facilita crearea statului Romania Mare si pentru romanizarea Transilvaniei, Basarabiei, Dobrogei...

Mai cred, cu riscul sa primesc bobarnacele de rigoare :) , ca cei mai vechi in Ardeal nu sunt nici romanii, nici magiarii. Sunt secuii.

Dupa retragerea aureliana, pe teriroriul carpato-danubiano-pontic au venit o multime de popoare. Au venit si romanii dar mai tarziu...

Lucian Boia este unul din cercetatorii de luat in seama in legatura cu aceasta varianta.
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde marian67stroe » 04 Ian 2012, 21:10

Mai cred, cu riscul sa primesc bobarnacele de rigoare , ca cei mai vechi in Ardeal nu sunt nici romanii, nici magiarii. Sunt secuii.

Daca nu o sa primesti bobarnace sigur nu a mai citit nimeni ce ai scris. :evil:
Eu stiu sa dau numai castane :lol: :lol: :lol:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde proapis13 » 04 Ian 2012, 21:19

Ruben scrie:Dupa retragerea aureliana, pe teriroriul carpato-danubiano-pontic au venit o multime de popoare. Au venit si romanii dar mai tarziu...

Lucian Boia este unul din cercetatorii de luat in seama in legatura cu aceasta varianta.

Bobarnacele ti le dai singur prin cele scrise mai sus
Pai pe cine puii mei a reprezentat Marc Aureliu in provincia Dacia :?:
Ma,tu esti sigur roman sau ai facut istoria cu femeia de serviciu a scolii?????? :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde proapis13 » 04 Ian 2012, 21:25

Numele Djuvara NU este de origine cumană, ci macedo-iliră.
proapis13

Mesajde gica » 04 Ian 2012, 21:46

Proapis,el zice ca-i urmasul unora din Fanar.
gica

Mesajde Ruben » 04 Ian 2012, 22:06

proapis13 scrie:
Ruben scrie:Dupa retragerea aureliana, pe teriroriul carpato-danubiano-pontic au venit o multime de popoare. Au venit si romanii dar mai tarziu...

Bobarnacele ti le dai singur prin cele scrise mai sus
Pai pe cine puii mei a reprezentat Marc Aureliu in provincia Dacia :?:
Ma,tu esti sigur roman sau ai facut istoria cu femeia de serviciu a scolii?????? :shock:

:lol:

Voiam sa zic ”românii”. Dar nu am folosit diacriticele. Cand am intrat eu pe primele forumuri de pe net nu prea se foloseau diacriticele. Iarta-ma.

Tot pe vremea aia faceam istorie cu femeia de servici. In engleza ;)

Daca s roman? Sunt român In masura in care maramuresenii si ardelenii sunt romani.

Salve!
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE