Salut!
Poate sunteti curiosi si aveti rabdare sa cititi tot textul :
Blogul Politistului
”EU ÎȚI PLĂTESC SALARIUL!”
Ca polițist, am auzit-o de sute de ori. Și cred că a auzit-o fiecare polițist cel puțin de câteva ori în timpul serviciului. Nu am auzit o inepție mai mare în toți anii petrecuți în stradă. Bun! Deci oamenii ”plătesc” salariile polițiștilor, sau cel puțin așa cred unii dintre ei. Este adevărat că oamenii plătesc niște impozite statului, puțin peste 40%, cum ar fi impozitul pe salariu, pe clădiri, pe mașini, etc. Să ne înțelegem: în categoria ”oameni”, intrăm și noi polițiștii. Ce se întâmplă cu acești bani pe care statul îi percepe ca impozite sau taxe cetățenilor și implicit nouă, care suntem considerați ”polițiști” când vine vorba de ”plătit salariul”? Păi să vedem! O parte sunt distribuiți investițiilor, o parte sunt distribuiți către plata asistenței sociale, bătrâni, copii, șomeri etc. și bineînțeles, cu o parte din bani SUNT PLĂTITE SERVICIILE DE CARE BENEFICIEZI.
Care servicii? Păi este simplu! Plătești asigurare medicală pentru că atunci când ți-e rău mergi la medic, la urgență, plătești pompieri, pentru că atunci când îți ia casa foc sau ajungi în toiul vreunei calamități naturale ai nevoie de ei, plătești sistemul educațional pentru că îți dorești ca fiul sau fiica ta să aibă parte de educație, plătești magistrații pentru că îți dorești ca legea să fie aplicată și plătești POLIȚIȘTII sau forțele de ordine, pentru că ai nevoie să fii în siguranță. Știu! În spital nu este chiar curățenie, pompierii nu ajung mereu la timp, profesorii nu mai sunt ce-au fost, magistrații nu sunt toți doar lapte și miere, iar noi, polițiștii…suntem de vină că respirăm. Dar toți la un loc, mai buni sau mai răi, formează niște SERVICII DE CARE AVEM NEVOIE, oricât de mult am vrea să nu recunoaștem.
Este la fel cum ai nevoie de instalator când ți se sparge caloriferul. Îl suni, vine, rezolvă problema, ÎI PLĂTEȘTI SERVICIUL PRESTAT și pleacă. La fel ca orice alt serviciu. Plătim electricieni, cizmari, croitori, etc. Plătim un serviciu DE CARE BENEFICIEM, nu plătim salariile nimănui. La fel cum și tu prestezi un anumit serviciu angajatorului, fie el și privat, iar el îți plătește salariul ție. Vei spune că angajatorul tău este o societate privată și banii nu provin de la cetățeni. Nimic mai fals. Tot ceea ce vinde angajatorul tău, vinde datorită nouă, cetățenilor. Datorită cererii și ofertei. Cum vine asta? Păi de exemplu, să spunem că tu lucrezi la un atelier de mobilă. Evident că salariul tău îți este plătit de patronul care te-a angajat. De unde are bani pentru asta? Din vânzările pe care le-a avut. Cine cumpără produsele pentru a avea bani patronul tău și pentru a îți fi plătit salariul? NOI CETĂȚENII (ne includem și noi polițiștii aici). Nu este așa că este comic să realizezi că și noi polițiștii, PRIN CONSUM, ”îți plătim” ție salariul?! De unde ar mai avea patronul tău bani pentru salarii, dacă noi nu am mai cumpăra mobila produsă de tine pentru firma la care lucrezi?!

))))
În realitate, toți plătim taxe și impozite. Doar că unii facem parte din sectorul de stat, iar alții din sectorul privat. Ca în orice țară normală, SERVICIILE PRESTATE SE PLĂTESC de către beneficiar. Vă dau cuvântul meu de onoare, că nu am auzit în viața mea ca un polițist să se plângă că ar plăti salariile medicilor, profesorilor, pompierilor, jandarmilor, sau altor bugetari. Este doar un stereotip prostesc, cum că ar exista două categorii de ”cetățeni”: bugetari și restul oamenilor. Evident că reproșurile se înmulțesc când vine vorba de plătit salariile noastre, ale polițiștilor. Gândiți-vă că și din salariul nostru, PENTRU CARE AM MUNCIT SAU MUNCIM, (nu îl luăm gratis) o parte din bani se duc la șomeri, la pensionari, la asistați sociali, sau la orice mai vreți voi. ȘI NOI PLĂTIM IMPOZITE ȘI TAXE STATULUI, ca orice cetățean. Asta nu înseamnă că cineva plătește cuiva ceva. Este pur și simplu un fel de ”casă de ajutor reciproc”, dacă vreți. Sau poate este prea deplasat termenul. Dar principiul este similar. Apropo, v-ați gândit vreodată cum ar fi să vă reproșeze zilnic vreunul la serviciu: ”Pune mâna și fă cum trebuie mobila aia, băi Gigele, că dacă nu o cumpăr, nu îți mai iei salariul” sau că ”eu îți plătesc salariul”?!