Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Diferența între stup cu fund plin și stup cu fund cu pla

Mesajde State » 05 Aug 2017, 12:51

yuonyuon scrie:...nu vreau sa ma gandesc la cei cu plasa cand ai albine pe dedesupt sau asezi stupul intrun ciot .......

Asta e ca aia cu drobul de sare.
Trebuie făcută o comparație între avantaje și dezavantaje. Cum s-a mai scris, depinde de nevoile fiecaruia și de modul de lucru. Eu am și cu plasa și fără. Transport in dubă închisă. Mă avantajează plasa, normal.
Tehnica se schimbă, albina nu. Ideal pentru albină ar fi sa imitam viața ei din natura. Pentru coșnițe, staționar (timp de bibileala) plasa ar însemna un cost in plus, pentru unii. Când faci pastoral, incarcari/descarcări, căldura, albina multă, musai să găsești soluții. În afară de astea mai găsim avantaje, chiar dacă s-au scris destule.
Fiecare cu părerea lui. Unii fac schimbări doar pentru că așa văd la alții și cred că e bine, iar alții după teste/încercări/eșecuri.
Mai există și categoria celor care își dau cu presupusul dar inca nu au văzut pe pielea lor diferente.

Personal sunt pro plasă, din mai multe puncte de vedere.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Ioan Guist » 05 Aug 2017, 14:55

yuonyuon scrie:La transport "activezi" aerisirea prin capac , cred ca nu sa specificat " si cu aerisire prin capac" ... chiar nu sa precizat ... doar la transport.

Si aerul asta se consuma direct proportional cu agitatia stupului " panicarea" . Si aici tre sa recunosc e o diferenta la inchderea urdinisului . stupii fara plase se panicheaza mai repede . dar nu vreau sa ma gandesc la cei cu plasa cand ai albine pe dedesupt sau asezi stupul intrun ciot .......

Mda...da, da aveti dreptate. Da ...da ...subiect inchis.S-a dezvaluit si s-a articulat suficiente dovezi pro fund plin.Toata lumea e convinsa.
Subliniez si eu ca e cu de musai sa punem fund din fostena de 5 cm de stejar.Acesta ermetizeaza si tine-rezista la orice ...drob de sare.
Se poate incerca si cu blat de fund din otel inox.
acum sunt convins si ...stiu ce am d efacut. Multumesc frumos de ditamai descoperirea care-mi va aduce numai avantaje.

Acum probabil asteptati cu nerabdare spre elucidare ..."alta intrebare". Putintica rabdare ca vineimediat un tanar ce trbuie pus pe calea ai' dreapta si clar tricolora.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde teinegru64 » 05 Aug 2017, 15:26

Am vandut demult cateva familii unui tanar.Aparuse moda cu fundul gol.
Fiind batran si...nereceptiv la nou,am zis ca eu nu as risca.A pierdut aproape jumatate din familii.Are o vorba pe pe care o repeta mereu cand ne intilnim...Nea Mitica daca ma tepuiai nu murea nici unu'
Ghinionul lui a fost ca avea plasa din aia in care albina baga capul si acolo ramane
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde yuonyuon » 05 Aug 2017, 15:35

Am castigat prin neprezentarea adverasului . ce sai faci se mai intampla . daca lumea se uita la povesti. chiar eram curios . poate un subiect ceva tip "enciclopedie"(dealea de pus in rama) au ajuns istorie pe aici . dar nici nu prea am gasit .

oare se poate asa ceva ? cu argumente? poate invatam si noi . nimeni nu pretinde ca le stie . eu nici atat . daca sa tras linie asa prematur ....
nu a venit unu "mare" sa spuna " bai asa fac eu " si " fac asa pentru ca" " si daca vreti faceti si voi "

Deci sa spus sa sunt probleme la dezvoltare primavara . si la mine intradevar , la stupii cu plasa am avut probleme si iam eliminat. socuri la schimbrea temperaturii . pentru ca toate discutiile astea sunt pentru dezvoltarea familiei de albine fara a daraja spre deloc . eu zic ar trebuii incepute discutiile astea de la biologia si modul de dezvoltare in sus si nu de la modul de lucru in jos .

Sanatate!
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 05 Aug 2017, 17:19

yuonyuon scrie:
ignatov andrei scrie:Domnu' Ion, daca e doar pentru aerajul de la transport... sunt variante mult mai eficiente si mai moderne....
cum ar fi?

Eu fac anual un 200 br-bc dus 200 intors in rest paci pan "salbaticie", si nu am avut probleme niciodata ,dar ce am vazut la altii " cu plase anti" parca ma luat cu dureri de cap . Sa gasesti ramele doar cu sarma ......
ca si tot ce avem pa langa noi , pana si stupul cu plasa a fost inprumutat , netestat si agreeat . romanau inventivu lu peste....

Eu vorbeam cu celalat Ion, adica Guist...
Dar... lasa...
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 05 Aug 2017, 17:23

Ioan Guist scrie:Domnilor, aici nu e in discutie lazile cu fund din plasa versus lazile cu 17 urdinise si 13 crapaturi prin care iasa usor un porumbel.
O lada facuta de tamplar cu experienta, la inchiderea - deschiderea urdinisului apare efectul de vid :lol: .La o astfel de lada albina (cand este) are aer 23 de minute. :lol:
Despre ce mutari vorbim ? cum sa muti o lada ermetica? Pe bune ?? Ca ai urdinis din sita? o fi o varianta si asta.In rest...sa incarci sa muti in orice conditii si momente ale anului (vezi subiectul actual despre mutare de la Giurgiu la Bucale) si sa inchizi albina intr-o cutie ermetica, se cheama ca esti criminal de albine.
Referitor la pro site in stationar,fiecare cu parerea si experienta propie.Personal sa nu mut 1 cm stupii si tot as avea sita pe toata suprafata.

PS. Salut Sefu !Sunteti bine? Ma bucur !! Va doresc sa fiti si mai bine :lol: Ba , hai cu ozele alea.

Daca tie iti place ardeiul iute, iar mie... si mai iute: inseamna ca mancam rosii...?!?
ignatov andrei

Mesajde Mircea_63 » 05 Aug 2017, 17:27

yuonyuon scrie:oare se poate asa ceva ? cu argumente? poate invatam si noi . nimeni nu pretinde ca le stie . eu nici atat . daca sa tras linie asa prematur ....

nu a venit unu "mare" sa spuna " bai asa fac eu " si " fac asa pentru ca" " si daca vreti faceti si voi "

Aici gresesti! A venit d-l Ignatov . A adus si argumente. Argumentul suprem:
"Tot catel ai ramas."

Cat despre d-nii Guist si Blaguescu... au si ei ceva stupi acolo si nici nu spun daca au fundul plin sau nu. E secret!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 06 Aug 2017, 21:06

argument că ce, mă Mircea ?
Că ce traba am io ca YuonBraila are fundu” plin si zice ca asa se simte cel mai bine ?
Că nu mai bine face fiecare cum il taie capu” ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde mausica » 06 Aug 2017, 21:34

S-a discutat atata pe seama asta (in alte topicuri) .....stuparii care au pobat soclu cu plasa stiu ei de ce au ramas fideli modelului. Degeaba incerci sa ii explici cuiva avantajele ca pana la urma ti-o si iei in freza asa ...romaneste...vb lui Adi...fiecare cum isi asterne asa doarme.
Ce atata teorie ....duceti fratilor stupii cu fund plin ,in dube inchise ca asa se poarta mai nou ;)
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Bambucha » 06 Aug 2017, 22:34

tiih scrie:
cucubau scrie:Stupii cu fund provarroua roiesc mai greu dect cei cu fund plin si nu din cauza ca albinelor le-ar fi mai greu sa se desparta de vechiul stup ci datorita faptului ca in stupii fara fund se dezvolta mai greu in primavara.
Incet dar sigur fundurile cu plasa vor deveni amintire.

Incet si sigur fundurile cu plasa au devenit "amintire" pentru multi sustinatori ai acestui fel de a ierna familia de albine,aflati in mare verva prin anii 2011-2014 pe acest forum....
Au disparut si mare parte din familiile lor ,s-au rarit sau au disparut si postarile lor dupa un anumit timp(nu dau nume...cine este curios nu are decat sa analizeze postarile din ultimii 7...8 ani referitoare la iernare si la contoversa mai veche "fund plin-fund antivarooa"

PS.Locuiesc la bloc,dormitorul il am pe nord,si am termopan...si un pic de condens spre sfarsitul iernii...dar asta nu inseamna ca pentru a scapa de condens sa stau toata iarna cu plasa de tantari la geam.(sa ne gandim doar la factura de gaze,uzura centala,bronsite...etc,asa ca varuiesc camera la inceput de primavara... asa cum nici C.L.HRISTEA nu ne spunea in cartile si articolele lui despre apicultura sa folosim iarna plasa ,ci "bine ar fi sa schimbam primavara familia de albine intr-o lada curata si dezinfectata...".

Conform noilor norme in constructii este obligatorie plasa de ventilatie, personal am plasa deschisa 10x10 non stop vara-iarna in bucatarie
Poate nu stiati dar un om are nevoie de 30 de m3 (aproape cat o sufragerie) pe ora de aer proaspat pentru a-i functiona creierul in parametrii normali.

Incet si sigur fundurile cu plasa au devenit "amintire" in randul celor care au tras concluzii pripite!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde tiih » 06 Aug 2017, 22:51

Ioan Guist scrie: sa inchizi albina intr-o cutie ermetica, se cheama ca esti criminal de albine.
Referitor la pro site in stationar,fiecare cu parerea si experienta propie.Personal sa nu mut 1 cm stupii si tot as avea sita pe toata suprafata.

.

Corect.... criminal de albine in pastoral la stupii verticali, daca nu ai podisor cu sita de aeriaire sus(bine ar fi si un cat gol deasupra...si un triunghi de aerisire practicat in fundul plin si folosit doar in pastoral cum spunea marele C Antonescu in cartea "Albinele si noi"
Dar .tot....criminal de albine as fi sa folosesc fund antivaroa..toamna iarna...acolo unde am stupina pe un deal pronuntat(panta de inclinare mare), cu expunere nord-estica,in bataia crivatului,imprastiati cam pe un sfert de hectar de livada( peste 100 stupi)...acoperiti de nameti in intregime..in iernile mai aspre.....
In atare conditii am zis acum 5 ani ca, daca s-ar face un concurs organizatat pe durata a cel putin 10 luni..1 august ..1 iunie....salcam..pt a fi cu adevarat edificator ....intre stupii mei cu fund plin si altii cu fund antivaroa..pe locatia aleasa de mine ,sigur as iesi invingator...si o mai zic si acum....
PS..Nu uit ,doar dumnevoastra ati avut curajul sa participati(teoretic)..proclamandu-va dinainte victoria....(raman si fara stupi,si fara fructe,,si fara caine,,etc,,,
ps2.multa sanatate va doresc....
Ultima oară modificat de tiih pe 06 Aug 2017, 23:09, modificat de 2 ori în total.
tiih

Mesajde mausica » 06 Aug 2017, 22:52

Bambucha scrie:
Incet si sigur fundurile cu plasa au devenit "amintire" in randul celor care au tras concluzii pripite!

Mai sunt si cei care au facut socluri de panarama si se plang ca se aduna albina sub sita ;) si apoi vin si da vina pe sita aia nenorocita...
Ce concluzii ca mult nici nu au probat,doar din auzite.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde yuonyuon » 06 Aug 2017, 23:37

nici la priveghi nu gasesti asa comentarii. va multumesc .
yuonyuon

Mesajde varza » 07 Aug 2017, 12:19

Am avut stupi si cu FAV si cu fund plin ..... si am decis sa pastrez doar stupi cu FAV sau cu "aerisire". Personal nu vad niciun avantaj la cei cu fund plin . Iarna adesea se formeaza mucegai in ei.....din experienta chiar daca am lasat urdinisul mai mare tot a aparut condens la anumiti stupi(posibil sa trebuiascca o deschidere si in podisor iarna :lol: ). Vara trebuie sa lasi urdinisul larg deschis pentru a asigrura o oarecare ventilatie iar in lipsa culesului poti face si un furtisag (bonus :D) . Ca si dezvoltare nu mi sa parut diferente semnificative si nici la cost nu sunt diferente mari deci prefer oricand fundul cu aerisire.
varza

Mesajde Hunbee » 07 Aug 2017, 12:48

Ca idee fundul cu sita poate devenii in cateva secunde fund plin(se trage subarul).
Deci daca eu am fund sita cu subar ce se numeste ca am? :)
Discutia aproape ca nu are sens. Parca am fii in decembrie si nu avem pe ce ne contra.
Fiecare ca fudul lui e mai fudul dacat fundul altuia. Batalia fundurilor!
Hunbee

Mesajde lucky5strike » 07 Aug 2017, 13:44

La noi in tara se va impune sistemul a-v, mult mai potrivit in pastoral. Fundul plin e pentru vetre cu cules continuu, fara mari fluctuatii de temperatura, ceea ce noi nu prea avem.
Cine are, norocul lui...
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE