Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde filip » 16 Sep 2017, 13:51

Ioan Guist scrie:Citesc si ...recitesc mesajele. Si ma crucesc cand descopar pintre randuri situatii total diferite .Suntem in septembrie si e cald.Ploi au fost.Polen inca exista.
Ce este atat de nepotrivit in a gasii puiet in stupi? Matca ce opreste ponta la ora asta?
Pai de ce sa nu opreasca ponta dupa FS ?
Dupa ce am recitit, am inteles ca sunt deosebiri MARI intre apicultori si abordarea lucrului cu albina. In continuare sunt colegi incremeniti in stil.Nu e nimic rau atata timp cat i-i satisfac si rezultatele sunt multumitoare.Sunt colegi cu sparle si cioace. Nimic rau ca astia asa si mor.In sparle si in cioace.
Exista deci curente de abordare diferita.Special la parte dintre noi este insa automultumirea de alegerile facute.Fiecare este plin de reusita lui.Nu mai exista loc de autocritica, de deschidere la nou sau vechi, de ciulire a urechilor in lateral.
Fiecare dintre noi , pe linga apicultura, se ocupa de montat cozi de pruna apicola.

Exista zone in care nu a plouat de 3 luni,doar a picurat sporadic.
Eu am avut o seceta crancena in anul asta.
filip

Mesajde mellis » 16 Sep 2017, 13:59

..sa fiti sanatosi...
Problema este alta - nu au deschis alt stup in afara de orizontal sau DB...
daca matca ponteaza acum - nu stiu sau ... de zgarciti - nu vor sa o incurajeze - ma intreb de ce au incercat altceva..

Daca altii lucreaza altflel - sunt prosti ca nu stiu meserie...invatata de la taica "Tolstoy" - desi era buna si aceea ...
Daca ai puiet acum nu e bine - ca iti consuma mierea de pe langa puiet.. si nu faci cop gras..
stiti vorba .."bănăţanul care-i slab - ori e prost ..ori e beteag.."

Daca mergi in pastoral - nu e bine ca nu face el miere - desi albina lui a oprit ponta vara devreme..sa nu consume din rezerve...
mare este gradina ta Doamne - dar atat de multi sar gardul..
Dar cel mai grav este ca se uita la o dovada - si o trece prin mintea ... fara sa o accepte va este posibil asa ceva...

mi-am pierdut girafa din porumb, poate ma ajutati sa o gasesc ;)?

...am mai auzit o vorba - decat sa bag banii (sirop si polen) in albine ... mai bine le ..dau foc...ele trebuie sa faca bani - nu sa consume!!!
Santace buna!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde ignatov andrei » 16 Sep 2017, 14:09

mellis scrie:..sa fiti sanatosi...
daca matca ponteaza acum - nu stiu sau ... de zgarciti - nu vor sa o incurajeze - ma intreb de ce au incercat altceva..

Daca altii lucreaza altflel - sunt prosti ca nu stiu meserie...invatata de la taica "Tolstoy" - desi era buna si aceea ...
Daca ai puiet acum nu e bine - ca iti consuma mierea de pe langa puiet.. si nu faci cop gras..

Daca mergi in pastoral - nu e bine ca nu face el miere - desi albina lui a oprit ponta vara devreme..sa nu consume din rezerve...
Dar cel mai grav este ca se uita la o dovada - si o trece prin mintea ... fara sa o accepte va este posibil asa ceva...

...am mai auzit o vorba - decat sa bag banii (sirop si polen) in albine ... mai bine le ..dau foc...ele trebuie sa faca bani - nu sa consume!!!
Santace buna!

Daca taceai....
S-au poate ti-ai pus niscaiva silicoane....

Nu esti in stare sa debitezi - constient - o prostie, stiind ca ai o pregatire profesionala de exceptie... tu doar debitezi, atat!
ignatov andrei

Mesajde mellis » 16 Sep 2017, 14:15

Nea Andrei - daca erati atent la topic - poate vedeati de ce am debitat ...
nu am vrut sa jignesc apicultura ruseasca - dinpotriva - cea inteleasa gresit ...
... deschiderea unei ferestre catre nou...catre altceva..

sunt inginer - ce sa fac - nu ma duce mintea mai mult..
sanatace buna!
mellis

Mesajde filip » 16 Sep 2017, 14:22

mellis scrie:..sa fiti sanatosi...

Santace buna!

Fiecare apicultor face calcule
La mine in zona salcamul inflorea la 21 Mai,de ceva timp infloreste intre 9-14 Mai.
Fiind primul cules semnificativ trebuie sa am dezvotare maxima atunci.
E usor sa presupui......Apoi cei care vin in pastoral nu tin cont ce incarcatura suporta zona,ei gandesc sa aiba un cules fara intrerupere nu conteaza cat.Daca vrei sa ai clienti fideli siropul iese din schema.
Eu daca fac o tona e echivalentul a 3 tone date la procesator.Socotiti e rentabil in stationar?
filip

Mesajde State » 16 Sep 2017, 14:56

Ioan Guist scrie:Citesc si ...recitesc mesajele. Si ma crucesc cand descopar pintre randuri situatii total diferite .Suntem in septembrie si e cald.Ploi au fost.Polen inca exista.
Ce este atat de nepotrivit in a gasii puiet in stupi? Matca ce opreste ponta la ora asta?
Pai de ce sa nu opreasca ponta dupa FS ?
Dupa ce am recitit, am inteles ca sunt deosebiri MARI intre apicultori si abordarea lucrului cu albina. In continuare sunt colegi incremeniti in stil.Nu e nimic rau atata timp cat i-i satisfac si rezultatele sunt multumitoare.Sunt colegi cu sparle si cioace. Nimic rau ca astia asa si mor.In sparle si in cioace.
Exista deci curente de abordare diferita.Special la parte dintre noi este insa automultumirea de alegerile facute.Fiecare este plin de reusita lui.Nu mai exista loc de autocritica, de deschidere la nou sau vechi, de ciulire a urechilor in lateral.
Fiecare dintre noi , pe linga apicultura, se ocupa de montat cozi de pruna apicola.

Cam ai dreptate. Când am timp mai răsfoiesc forumurile de profil de afară. Ce diferența majoră am observat: Când cineva își scrie impresiile personale, ceilalți încearcă să afle mai multe, punând diferite întrebări, chiar dacă situația in stupina lor e un pic diferită. La noi in schimb, nici nu s-a uscat cerneală bine și deja ai o ghioagă in moalele capului: "Ba ești prost, nu e bine așa, că la mine e invers!". Poate că de asta nici nu se mai scrie pe aici...
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Ioan Guist » 16 Sep 2017, 17:46

Cam da.
Putem insa ,sa gasim usor circumstante atenuante celor din estul europei. amprenta celor 50 de ani exita.
Tinerii sunt mai destupati la minte si nu sunt conservatori in actiune.insa si acestia au tarele lor. Ba educatie facuta de catre noi, ba repere si elite indoielnice vandute pe media, ba o lipsa de idei si reper moral.

Fe fondul asta , dialogul cade usor in monolog.
Facerea de bine e o prostie.Atributul fraierilor.
LIngusirea si mica descuracreala e o virtute
Micile victorii si reusite par a fi cheia catre intrarea in randul elitelor.
Accesul la informatie neconditionat ne arunca direct in clasa fruntasailor.
Ce-i de facut?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde State » 16 Sep 2017, 20:28

Nu arunci sacul de fasole pentru câteva boabe stricate. Cred că e cel mai potrivit răspuns.
Cu facerea de bine este mult de discutat. In principiu ar trebui sa fie o mulțumire pentru cel care a făcut-o, împăcare sau liniște, depinde cum privește fiecare. De regulă o facere de bine nu ar trebui făcută pentru a aștepta ceva in schimb. Nu intru in detalii.
Ar fi bun un subiect pe la cafenea, de stat la gura sobei. Cred că și acolo ne-am lovi de niste orgolii.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde ignatov andrei » 16 Sep 2017, 20:50

mellis scrie:Nea Andrei - daca erati atent la topic - poate vedeati de ce am debitat ...
nu am vrut sa jignesc apicultura ruseasca - dinpotriva - cea inteleasa gresit ...
... deschiderea unei ferestre catre nou...catre altceva..

sunt inginer - ce sa fac - nu ma duce mintea mai mult..
sanatace buna!

Pe tine nu te duce mintea, dar eu sunt si chior... si...
Ai dreptate, scuze!
ignatov andrei

Mesajde Avram » 16 Sep 2017, 21:58

filip scrie:Unii ....... nu stiu sa deosebeasca pastura capacita de miere capacita.

nea Filip spre rusinea mea , eu nu stiu acest lucru .Lumineaza-ma , da-mi te rog niste indicii !

Multumesc
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Donbazil » 16 Sep 2017, 23:47

Salut!

Am o singura remarca: Toti aveti dreptate!...(Fiecare pe-a lui)...Dar STATE, m-a rupt!...Omul asta ma face sa-mi schimb impresia despre el, dupa niste chestii din anii trecuti....Sa fie intr-un ceas bun!....
Respect domnule STATE!... :!: .

P.S. Rog coleguii sa-l sase-n pace pe Ignatov....Nici el n-ar vrea sa fie asa, dar...Nu va maniati pe el, asta e si ....Sanatate!
Donbazil

Mesajde mellis » 17 Sep 2017, 00:26

Vorba unei colege.."facerea de bine nu ramane nepedepsita"..
Pozele facute pagina trecuta sunt de la un model de stup ce a invatat sa tina puietul jos si mierea sus..
Pana in Decembrie urca si el sus - unde este mai cald si bine..
Rog pe colegul kiloz sa ne dea mai multe detalii - cate corpuri ierneaza si cum a reusit sa aibe asa frumusete de rame.
Sanatace buna ;)
mellis

Mesajde lucky5strike » 17 Sep 2017, 09:24

Cat mai putin puiet. Cat mai multa albina. Cat de multa miere.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde filip » 17 Sep 2017, 09:32

Avram scrie:
filip scrie:Unii ....... nu stiu sa deosebeasca pastura capacita de miere capacita.

nea Filip spre rusinea mea , eu nu stiu acest lucru .Lumineaza-ma , da-mi te rog niste indicii !

Multumesc

Multe chestii apicole le-am invatat din practica.
Cand formez cuiburile tin ramul in bataia soarelui,in functie de cat de opac( in cazul pasturii) imi dau seama daca in ram am miere ori pastura.
Impachetarea o fac in doua etape,prima aranjez ramele cam cum doresc sa iernez.
A doua restrang si scot eventuale rame pe care a mai fost puiet si am miere putina.
filip

Mesajde kovacslg » 17 Sep 2017, 10:20

In cazul meu, puietul la aceasta data (10-15 sept cand am umblat in ele) este de 2-3 rame, cate o palma capacita, media.
Sunt multe familii deja fara puiet (chiar si roi), si sunt familii cu 3-4 rame de puiet mai extins, chiar larvar, deobicei cu miere putina si cu putina pastura.
Consider ca situatia optima (pt mine) este cea din fam cu 2 rame cu puiet de o palma, care au 7-9 rame bine acoperite de albina, coroane capacite consistente si 3-4 rame cu cantitati diferite de pastura.

Am mai observat ca, ramele cu oua de o zi, pe suprafete extinse la 20-25 aug, parca nu le mai revad ca puiet capacit pe aceeasi suprafete in perioada asta.
Nu am facut o observatie minutioasa, adica marcare rame etc, dar asta e impresia generala, mai mult ani la rand.

Poate o stimulare la doua zile dupa 20 aug ar schimba situatia, insa am incercat in ani trecuti, si rezultatele nu au fost evidente.
Adica familiile stimulate pana in 30 aug nu aratau mai bine la 10 aprilie, dacat cele care au fost lasate in pace dupa 10-15 aug...
Albina viabila din puietul surplus poate nu compenseaza uzura albinelor care prelucreaza acel sirop si cresc acel puiet...
kovacslg

Mesajde Avram » 17 Sep 2017, 11:32

filip scrie:
Avram scrie:

Multumesc

Multe chestii apicole le-am invatat din practica.
Cand formez cuiburile tin ramul in bataia soarelui,in functie de cat de opac( in cazul pasturii) imi dau seama daca in ram am miere ori pastura.

interesant ...... insa am unele retineri .
Merci de sfaturi nea Filip.

PS. ce te faci daca treci pe rame de plastic ? :lol:
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR