Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Boala sau neglijenta????

Mesajde catalin_viezure_6 » 27 Dec 2011, 00:26

are dreptate proapis io aveam acum o luna 10 rame si albine pe 2 -3 rame si le am gasit moarte e acum exact aceasi situatie ca a ta si de atunci am stransul cuiburile la toti si nu am treaba cu ele io aveam 5 acum 4
catalin_viezure_6

Mesajde andrei_calinescu » 27 Dec 2011, 12:58

Pregatire de iernare deficitara.
andrei_calinescu

Mesajde popageorgian » 27 Dec 2011, 12:58

din cate vad albina consumase hrana pana sus la leat , ghemul nu s-a dus in stanga sau dreapta si in acest fel a murit de foame.
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde bucursorinelionel » 27 Dec 2011, 13:56

Cu tot regretul pentru o astfel de pierdere ( am patit si eu in perioada de pionierat si deci stiu ce gust neplacut iti lasa..), afla ca ai invatat una din lectiile dure dar extrem de utile ale apiculturii, ceea ce , pentru viitor e de bine..!sigur nu e boala, neglijenta e un termen prea dur la inceput...pur si simplu e lipsa de experienta.Si mie mi-a fost greu la inceput sa evaluez corect populatia unei colonii mai ales pentru iernare, deci, daca nu e cu suparare, iti ofer cateva indicii, pe care unii colegi sper ca le vor completa.1.)vezi "Manualul apicultorului", editia 8, lectia XIII, pag 293, paragraf 3:"...puterea familiilor se stabileste in functie de greutatea albinelor exprimata in kg, considerand ca o rama 435/300mm bine acoperita cu albine pe ambele fete contine 270 grame albine....435/230mm circa 200 grame de albine..rezerve de hrana estimate..435/230mm=2...2,5 kg miere...435/300mm=3,5...4kg miere...".2.)1kg albine =aprox. 10 000 albine=aprox. 4 rame 435/300.3.)Ghemul de iernare reprezinta cam 30..40 % din volumul de albina desfasurat pe rame la temperatura peste 12..14 grade celsius (asta in conditiile unui ghem bine strans).4.) Suprafata totala ocupata de albine pe rame se estimeaza cel mai bine pe inserat, la o temp ext intre 12..18 grade..cel mai bine 15..16 grade, cu cateva zile inainte sau dupa nopti in care temp ext scade sub 12..14 grade..Cuibul nu se restrange brusc, ci treptat..1..2 rame o data, cu diafragma mare sau mica..astfel incat albina sa acopere bine TOATE fetele de rame..Sub 5 rame bine acoperite nu se baga la iernat colonia singura ci, mai bine cate 2 in cutie ( una din marile avantaje ale cutiei cu 12 r), sau, si mai bine, unificat, daca ai matci mai batrane sau mai putin viabile biologic..in nici o stupina nu e relevant numarul se stupi ci puterea fiecarei colonii.."..decat mult si prost, mai bine putin si bun..!!"
bucursorinelionel

Mesajde sdanut » 30 Dec 2011, 12:16

In urma postarii pe forum am fost contactat de un stupar din zona (caruia ii multumesc inca o data) cu care am mers pana la stupi. Dupa ce s-a uitat in stup concluzia a fost clara: albina putina, de asta a murit. Dupa verificarea celorlalti stupi m-a indrumat sa unesc 2 dintre ei pentru a nu avrea aceeasi soarta. Am ascultat si ieri , profitand de ceea ce cred eu ca a fost un ajutor divin, am fost la tara si am unificat cei doi stupi, la o temperatura de 13- 15 grade. Acum nu pot decat sa sper ca v-a trece cu bine peste iarna.
sdanut

Mesajde cristi arad » 04 Ian 2012, 16:29

Adi Hodis scrie:
sdanut scrie:miere stiu ca le-am completat cam putina...am gresit , nu aruncati cu piatra ca toti ati fost incepatori... :( :(

puiet capacit nu aveam.. albinele cazute jos pe fundul lazii erau sub primele rame .

Nu aruncam Danut, stim cum e. :(
Deci tu ai imprashtiat albinele pe fundul lazii, a ?.
Cauza mortalitatii a fost un ghem relativ mic, 3 int. surprins de frig in conditii de umezeala.
Cu astea nu se descurca albina, umezeala combinata cu frigul.

poate fi vorba de nosemoza, sunt, nu sunt pete de diaree?, cat despre ghem mic, nu cred ca este vorba, eu am scos si mai putine albine in lada din iarna(roi secundari tinuti in iarna cu zahar invertit)
cristi arad

Mesajde cristi arad » 04 Ian 2012, 16:32

proapis13 scrie:
sdanut scrie:
catalin_viezure_6 scrie:pe cate rame era stupul respectiv ?

era pe 6 rame

Asta vara era pe 6 rame
Albinele moarte de pe fundul stupului abaia iti ajung de 2 intervale full
Ai mers pe un cuib prea mare la o familie mica
Dupa culoarea albinelor se pare ca ai avut multe babaciuni
Ghemul fiind mic,a crescut consumul deoarece aveau nevoie sa produca caldura
Albinele moarte in celula au murit satule si de frig iar cele de pe margine
au murit si de frig si de foame
Asta e o lectie de invatat de toti colegii incepatori care
din dorinta de a se lauda cu cantitatea ignora calitatea
Cand spuneti ca bagati o familie la iernat,apai acea familie
trebuie sa fie macar pe 6 rame 5 intervale de albina
salve :D

teorie,... eu am scos din iarna si albine pe 3rame. si ce am avut pana acuma n-a fost iarna
cristi arad

Mesajde sdanut » 05 Ian 2012, 19:36

asta este adevarat... nu a venit inca iarna. Deocamdata stupul nou fromat este ok. o sa vad mai multe la el cand o sa umblu sa ii pun ceva mancare dupa data de 15 ian
sdanut

Mesajde cristi arad » 06 Ian 2012, 19:45

sdanut scrie:Astazi am fost la tara si printre altele am "ciocanit si ascultat" stupii. la unul din ei ... pauza... repede am desfacut capacul, podisorul si cand colo jale mare... o intreaga familie moarta. fiind incepator nu am nici cea mai mica idee de ceea ce ar putea fi. am facut 3 tratamente Varachet Forte si cate o banda de Mavrirol. Detin 6 stupi, la toti am facut aceleasi tratamente si in acelasi timp + completari (am recunoscut in alt topic ca , cam putine) cu miere de albine. Am sa atasez cateva poze cu stupul mort. Albinele erau de culoare neagra, mancare cam aproximativ 10 kg de miere in stup.

Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine

citindu-ti inca o data postarea, si reimprospatandu-mi cunostintele dupa literatura de specialitate este vorba de boala neagra (paralizie cronica) - nu-ti por confirma cu exactitate pt ca eu n-am avut asa ceva inca in stupi, este o boala zicese ca virotica si nu are tratament de cat antibiotic.
cristi arad

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR