de danmirea » 27 Dec 2017, 23:18
transportul si manipularea stupilor ? pai iti platesc motorina pentru transport, vrei sa iti plateasca si om sa iti descarce stupii ??? nu vrei sa vina sa scoata si mierea si tu doar sa privesti ?
legat de achizitia utilajelor apicole...daca te referi la centrifugi, topitoare, etc vezi ca se da pe pna bani si pt asa ceva.
ma repet, eu cred ca apicultorii sunt ajutati de catre stat prin pna...ca se mai fac smecherii si trebuie intr-o saptamana sa cumperi tot si sa ai si adeverinta, etc...e altceva, dar am vazut ca s-a putut.
Cea mai importanta masura este o reglementare a pastoralului...in felul acesta poti face o distributie uniforma a stupilor in tara, poti ajuta polenizand toate zonele si cel mai important poti tine in frau infestari cu diferite boli ceea ce duce la familii sanatoase si implicit o dezvoltare a sectorului apicol. Sa nu uitam ca sanatatea albinelor este pe primul loc.
in acelasi timp, recunosc, trebuie clarificata problema fermelor de multiplicare si de elita asa cum sunt numite la noi. Ar trebui sa avem obligatoriu zone protejate pentru imperecheri controlate. Am citit pe forum ca nu este posibil la noi in tara....dar cu toata stima va spun ca solutii exista, dar trebuie sa avem si ceva reglementari in aceasta privinta.