Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde maximotgv » 21 Feb 2018, 15:31

vladonofrei scrie:Nu-l mai intreba pe Ignatov nimic. E foarte confuz ,greu deosebeste realitatea de S.F. Ne-a aratat asta ca sa ne convingem vineri seara pe live:)

Poti sa si argumentezi ce ai scris mai sus? Sau iti place doar sa bagi batul prin gard!
maximotgv

Mesajde americanul » 21 Feb 2018, 16:02

ignatov andrei scrie:
vladonofrei scrie:Nu-l mai intreba pe Ignatov nimic. E foarte confuz ,greu deosebeste realitatea de S.F. Ne-a aratat asta ca sa ne convingem vineri seara pe live:)

Vineri m-am adresat celor care deosebesc indivizii din familia de albine, nu celor ca tine sau ca americanul care confunda denumirea ramelor!
Pentru tine, apicultura va fi SF, chiar daca o "practici" cinci sute de ani!

in tara si eu credeam ca rama de 300 inaltime este dadant si cea de 230 este langstroth, dar aici nu se tine cont de asta. sistemul de stup nu tine neaparat de dimensiunea ramei.
langstroth a creat stupii din mai multe box-uri suprapuse. ca el folosea rame de 230 a ramas ca stas, dar sistemul conteaza.
am aproape 300 de box-uri cu rame de 150 ,daca vine un american zice ca tot langstroth.
americanul

Mesajde ignatov andrei » 21 Feb 2018, 16:18

americanul scrie:
ignatov andrei scrie:

Vineri m-am adresat celor care deosebesc indivizii din familia de albine, nu celor ca tine sau ca americanul care confunda denumirea ramelor!

in tara si eu credeam ca rama de 300 inaltime este dadant si cea de 230 este langstroth, dar aici nu se tine cont de asta. sistemul de stup nu tine neaparat de dimensiunea ramei.
langstroth a creat stupii din mai multe box-uri suprapuse. ca el folosea rame de 230 a ramas ca stas, dar sistemul conteaza.
am aproape 300 de box-uri cu rame de 150 ,daca vine un american zice ca tot langstroth.

Cand am scris "americanul care confunda denumirea ramelor", m-am referit la acei americani, in general!
Am inteles tarziu ca vei crede ca e vorba de tine, dar nu mai puteam modifica ce-am scris!
Ma bucur ca nu te-ai suparat!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 21 Feb 2018, 16:22

maximotgv scrie:

Poti sa si argumentezi ce ai scris mai sus? Sau iti place doar sa bagi batul prin gard!

Nu are cum!
Nici nu stie, dar si spumele, din cauza rautatii, ii intuneca mintea!
ignatov andrei

Mesajde americanul » 21 Feb 2018, 17:09

ignatov andrei scrie:
americanul scrie:
ignatov andrei scrie:

Cand am scris "americanul care confunda denumirea ramelor", m-am referit la acei americani, in general!
Am inteles tarziu ca vei crede ca e vorba de tine, dar nu mai puteam modifica ce-am scris!
Ma bucur ca nu te-ai suparat!

aici de frica bolilor se merge pe roi la pachet si nu conteaza atat de mult inaltime ramei.
cand se vand stupi de obicei se vinde afacerea cu totul.
unii au rame de 300 inaltime in cuib si box-uri de 150 si in mintea lor cred ca au tot langstroth.
oricum este tara apicultorilor cu foarte multe familii care traiesc doar din asta sau a celor care au 2-3 familii care invata apicultura de pe internet. cu 10 - 500 putini.
americanul

Mesajde daffid mihailov » 21 Feb 2018, 19:12

De obicei ei când se fac roi la noi se recomanda și o rama doua de puiet. Dar sunt unii ca mine care prefera sa facă tratamente fără puiet si apoi sa îl bage în casa noua. Ai scăpat de cel puțin patru tratamente în toamna. Plus ca nefiind ceara se poate folosi și tratament neconvențional.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde DoarEu » 21 Feb 2018, 22:43

Si la roii facuti prin stolonare se pot face tratamente a.v foarte eficiente.
Conditia-matca imperecheata (care oua) si rame cu puiet copt gata sa iasa , fara larvar.
Astfel,la roii astia ai timp de 1-2 tratamente(depinde si de metoda) comparativ -ca eficienta- cu cele din septembrie-oct(cu cat mai putin puiet spre deloc)
Sanatate!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde csaa » 22 Feb 2018, 12:37

daffid mihailov scrie:De obicei ei când se fac roi la noi se recomanda și o rama doua de puiet. Dar sunt unii ca mine care prefera sa facă tratamente fără puiet si apoi sa îl bage în casa noua. Ai scăpat de cel puțin patru tratamente în toamna. Plus ca nefiind ceara se poate folosi și tratament neconvențional.

Vreti sa spuneti ca lungiti perioada de orfanizare a roiului la 2-3-4 zile, timp in care faceti tratamentul AV?
csaa

Mesajde akmm » 22 Feb 2018, 12:57

americanul scrie:in tara si eu credeam ca rama de 300 inaltime este dadant si cea de 230 este langstroth, dar aici nu se tine cont de asta. sistemul de stup nu tine neaparat de dimensiunea ramei.

Filozofia in apicultura e la fel de importanta ca si in alte parti.
Dimensiunea ramei influentaza dezvoltarea familiei pe verticala, indiferent de ce vrem noi sa spunem.Daca reducem la absurd si facem ramele de 5 cm inaltime sau le marim si le facem de 1m si suprapunem apoi caturile inseamna ca avem Langstroth?Sau daca suprapume rama de 5 cm peste aia de 1m inseamna ca avem Dadant?
In calculele lor si Langstroth si Dadant aduc vorbire de suprafata desfasurata a fagurilor din stupi.
Tocmai de aceea e absurd sa pui magazin peste Layens, spre exemplu, pentru ca familia nu simte nevoia sa urce in magazin, avand suficient spatiu in cuib.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde daffid mihailov » 22 Feb 2018, 13:00

csaa scrie:Vreti sa spuneti ca lungiti perioada de orfanizare a roiului la 2-3-4 zile, timp in care faceti tratamentul AV?

Merge și asa. Dar nu orfani ei decât o zi doua. Le pui o punga de sirop cu tratament și un oxalic. Dar și mai bine un tratament termic sa fii sigur ca scapi. Apoi bagi faguri noi și regina. Dacă mai sunt și puțin înfometați efectul e și mai bun. Se duc pe o vatra izolata.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde Balian » 22 Feb 2018, 13:26

akmm scrie:Tocmai de aceea e absurd sa pui magazin peste Layens, spre exemplu, pentru ca familia nu simte nevoia sa urce in magazin, avand suficient spatiu in cuib.

La Layens nu mă pricep. Ce pot să vă spun, ciubul îl țin pe 3 corpuri de 16cm tot timpul anului și acum. Deci 3x16=48cm înalt peste care vara pun gratie și 2 și chiar 3 magazii de tot 16cm, și sistemul funcționează foarte bine. Dacă mă credeți!? :D
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde csaa » 22 Feb 2018, 13:47

daffid mihailov scrie:
csaa scrie:Vreti sa spuneti ca lungiti perioada de orfanizare a roiului la 2-3-4 zile, timp in care faceti tratamentul AV?

Merge și asa. Dar nu orfani ei decât o zi doua. Le pui o punga de sirop cu tratament și un oxalic. Dar și mai bine un tratament termic sa fii sigur ca scapi. Apoi bagi faguri noi și regina. Dacă mai sunt și puțin înfometați efectul e și mai bun. Se duc pe o vatra izolata.

Oxalicul picurat?
csaa

Mesajde daffid mihailov » 22 Feb 2018, 14:35

Ținând cont ca nu ai regina merge picurat/pulverizat.
daffid mihailov

Mesajde irina » 22 Feb 2018, 14:50

daffid mihailov scrie:Merge și asa. Dar nu orfani ei decât o zi doua. Le pui o punga de sirop cu tratament și un oxalic. Dar și mai bine un tratament termic sa fii sigur ca scapi. Apoi bagi faguri noi și regina. Dacă mai sunt și puțin înfometați efectul e și mai bun. Se duc pe o vatra izolata.

E vorba de roi la pachet? La ce se refera tratamentul termic?
irina

Mesajde csaa » 22 Feb 2018, 15:04

daffid mihailov scrie:Ținând cont ca nu ai regina merge picurat/pulverizat.

Multumesc!
csaa

Mesajde daffid mihailov » 22 Feb 2018, 15:46

irina scrie:
E vorba de roi la pachet? La ce se refera tratamentul termic?

Roi la pachet da.

Csaa ;)
daffid mihailov

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR