Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cate rame de puiet aveti?

Mesajde kovacslg » 26 Feb 2018, 08:46

Pe temperaturile care vor urma de -5 ziua si - 15 noaptea cum vor reactiona fam de albine?
Ce se va intampla cu puietul? Destul extins, prezent inca din prima parte a lunii Ian.
Mai ales ca aceste temperaturi persista 3 zile acut si inca trei zile mai temperat dar tot f rece cu -2,3 ziua si - 10 noaptea.
kovacslg

Mesajde cucubau » 26 Feb 2018, 09:01

În situație normală puietul este doar în zona ghemului. Acolo unde creșterea puietului a debutat în forță este deja situație de criză. Izolație termică, aerisire suficientă și doar în partea inferioară și nu vor fi probleme.
........
cucubau

Mesajde peterneamt » 26 Feb 2018, 10:04

cucubau scrie:În situație normală puietul este doar în zona ghemului. Acolo unde creșterea puietului a debutat în forță este deja situație de criză. Izolație termică, aerisire suficientă și doar în partea inferioară și nu vor fi probleme.

Presupun că situația normală se referă la iernarea naturală pe care o realizează albinele de foarte mult timp , ( fără deranj din partea curioșilor ) unde familia de albine crește o mică cantitate de puiet și asta în funcție de : fenofază , puterea stupului, cantitatea de rezerve,......și nu asta modernă cu hrăniri de stimulare .....! :roll:
peterneamt

Mesajde cucubau » 26 Feb 2018, 11:03

Administrarea de turte nu schimbă prea mult situația. Cu sau fără turte o familie sănătoasă tot așa iernează!
Debutul în forță, de creștere a puietului mai timpuriu decât în mod normal este un indiciu ce ar trebuii să dea de gândit.
Poate fi asemuit cu liniștea de dinaintea furtunii.
Nu vreau să sperii pe nimeni: acele familii se pregătesc cu disperare de roire, iar cauzele ce le determină ...... :idea:
........
cucubau

Mesajde kovacslg » 26 Feb 2018, 11:41

Am fost chiar acum in sat unde am vetrele si au FOST - 10 grade la ora 10 si 20!! Nu e innorat dar este o perdea de ceata inalta, deci nici soare nu e, azi nu o sa treaca de -7 si la noapte -12 si tot asa... As fi curios cat puiet se sacrifica, si familiile fara turte cum ajung la miere care este in spatele lor.
Cred ca acest fenomen de frig persistent la aceasta data din calendar este destul de rar.
M am uitat pe istoricul de temperaturi si nu am gasit asa ceva...
kovacslg

Mesajde ignatov andrei » 26 Feb 2018, 11:53

kovacslg scrie:Am fost chiar acum in sat unde am vetrele si au FOST - 10 grade la ora 10 si 20!! Nu e innorat dar este o perdea de ceata inalta, deci nici soare nu e, azi nu o sa treaca de -7 si la noapte -12 si tot asa... As fi curios cat puiet se sacrifica, si familiile fara turte cum ajung la miere care este in spatele lor.
Cred ca acest fenomen de frig persistent la aceasta data din calendar este destul de rar.
M am uitat pe istoricul de temperaturi si nu am gasit asa ceva...

Pentru ca se intampla rar, dar se intampla!
Pe cer este luna lui ianuarie, normal sa fie frig!
Anul acesta, februarie nu are luna!
In 14 martie (1 martie, conform calendarului Iulian) va fi luna noua, adica "lumina" lui martie. De aceea si Pastele pica mai devreme!
ignatov andrei

Mesajde akmm » 26 Feb 2018, 13:34

Ce ma enerveaza vremea asta.Vroiam sa vad cate rame cu puiet am, pe total, sa fac poze si sa vars repede pe Facebook.Oare sa astept sa se faca -10, ca acum e abia -6?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde horia_ch » 26 Feb 2018, 14:12

E cam... foarte devreme să numărăm ramele de puiet. La fel și să le numărăm pe cele cu puiet.
Dar, na! Am făcut-o și pe asta. Mi-am întins o antenă atentă la stupi pe 24, înainte să lovească ursu' ăsta nenorocit (care cică va ține vreo 4-5 zile).
N-au puiet. DELOC! Ultimul și-a scos capul în ultima decadă a lui august și primul vine la sfârșit de martie. Așa-i în ultimii ani. Și nu-i nicio nenorocire.
Noroc că n-am timp de pastorale pe la rapiță ori salcâm! Până la picătura de fâneață e timp berechet! :)
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde daffid mihailov » 26 Feb 2018, 14:30

horia_ch scrie:E cam... foarte devreme să numărăm ramele de puiet. La fel și să le numărăm pe cele cu puiet.
Dar, na! Am făcut-o și pe asta. Mi-am întins o antenă atentă la stupi pe 24, înainte să lovească ursu' ăsta nenorocit (care cică va ține vreo 4-5 zile).
N-au puiet. DELOC! Ultimul și-a scos capul în ultima decadă a lui august și primul vine la sfârșit de martie. Așa-i în ultimii ani. Și nu-i nicio nenorocire.
Noroc că n-am timp de pastorale pe la rapiță ori salcâm! Până la picătura de fâneață e timp berechet! :)

I-ai verificat si in ianuarie de puiet? Sigur nu au avut? A, acu am vazut zona ta. Ok ;)
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde kovacslg » 26 Feb 2018, 16:33

Anul acesta in prima saptamana din ianuarie am verificat cativa si toate aveau puiet, intr o zona destul de rece expozitie nordica etc.
kovacslg

Mesajde horia_ch » 26 Feb 2018, 16:48

kovacslg scrie:Anul acesta in prima saptamana din ianuarie am verificat cativa si toate aveau puiet, intr o zona destul de rece expozitie nordica etc.

Reginele n-au încetat ponta până în ianuarie? Sau au avut o pauză, apoi au inceput, apoi au oprit iar? Câte pauze pe sezon au?
Mi se pare interesant, de aceea întreb.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde daffid mihailov » 26 Feb 2018, 16:57

A gandesc CA au avut si apoi au incetat. Dar nu stiu cum e in Miercurea Ciuc.
Şi albinele au aceeaşi soartă ca toate marile adevăruri. Trebuie să înveţi să le observi. Maurice Maeterlink
daffid mihailov

Mesajde kovacslg » 26 Feb 2018, 19:58

horia_ch scrie:
kovacslg scrie:Anul acesta in prima saptamana din ianuarie am verificat cativa si toate aveau puiet, intr o zona destul de rece expozitie nordica etc.

Reginele n-au încetat ponta până în ianuarie? Sau au avut o pauză, apoi au inceput, apoi au oprit iar? Câte pauze pe sezon au?
Mi se pare interesant, de aceea întreb.

La mine ponta se opreste normal in sept si reincepe in prima parte a lunii februarie.
Si asta f firav, la inceputul lunii martie puietul niciodata nu este extins. Unele familii abia au ceva larvar...
Anul acesta era f cald cu saptamanile in decembrie pana prin 10 ian si au inceput mai devreme...

Dealtfel eu cred ca si acum asistam la intreruperea pontei, dar si la renuntarea la puietul larvar in zonele mai calde, sau in stupine fortate, cu puiet extins.
Dar situatia asta e o exceptie deobicei odata inceputa ponta ea nu se opreste.
Problema e ca e al doilea an cu anomalii termice dupa ce in 2017 la 20-27 aprjlie am avut zapada, care a persistat, temp reduse si cu toata vegetatia dezvoltata normal pana la acea data.
.
kovacslg

Mesajde jonny_it » 26 Feb 2018, 20:29

La ce frig a fost si o sa fie + turte date de unii(nu spun cine :) ) intrebarea corecta este daca mai aveti albine vii?! :lol:
Puietul face ca albinele sa cam bata pasul putin pe loc. Turta aia se cam intareste la minus 10 - 20 de grade si gata... din pacate pentru albine.
Cel mai mare dusman al albinelor este apicultorul ;)
jonny_it

Mesajde ignatov andrei » 26 Feb 2018, 20:49

jonny_it scrie:La ce frig a fost si o sa fie + turte date de unii(nu spun cine :) ) intrebarea corecta este daca mai aveti albine vii?! :lol:
Puietul face ca albinele sa cam bata pasul putin pe loc. Turta aia se cam intareste la minus 10 - 20 de grade si gata... din pacate pentru albine.
Cel mai mare dusman al albinelor este apicultorul ;)

Si BK impaturea, uite-asa...
ignatov andrei

Mesajde Balian » 26 Feb 2018, 20:58

jonny_it scrie:Cel mai mare dusman al albinelor este apicultorul ;)

Corect! Eventual să scriem pe lista noastră de noroc că frigul nu va ține numai săptămâna asta, după care urcă la 7-8 grade ziua și albinele se vor regrupa pe faguri. Sperăm. :?
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR