Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde yuonyuon » 21 Mar 2018, 12:35

Considerati ca Apifonda aia,facuta de nemti din colete de sfecla tratata cu acizi organici e normal sa o manince albinele?Mama selectiei sa faci 100 ani,daca maninca asa ceva la revedere si un praz verde .

Ai ceva cu apifonda ?

Parca noi mancam natural .
yuonyuon

Mesajde kovacslg » 21 Mar 2018, 12:57

Dar cele peste 100 de kg de nectar si polen otravit de pe rapita si fs, nu dauneaza albinei?

Numai acel kg de turta dauneaza? Sau acei 80 de grame de inlocuitor de polen din turta... acolo e problema, sigur.
kovacslg

Mesajde yuonyuon » 21 Mar 2018, 13:14

Stiti cum e: daca rupem o aripa unei albine. iar albina nu mai zboara putem trage concluzia ca nu a fost tratata corspunzator sau poate ca nu a fost hranita "natural" . NU zic ca eu stiu , dar pot sa spun ca nu stiu, asta e sigur.

Asa actioneaza majoritatea apicultorilor . in frunte cu "dragostea fata de albine" prin metode alopatice. Dragostea era sentiment reciproc parca....
yuonyuon

Mesajde cucubau » 21 Mar 2018, 14:28

ignatov andrei scrie:
cucubau scrie:Din fericire pentru foarte mulți apicultori, această iarnă nu este una în care să existe diferențe de palmares între apicultorii experimentați și cei norocoși.
Selecția făcută de către ienarea din 2016-2017 la care s-a adăugat refuzul producătorilor de semințe de a trata semințele cu neonicotinoide precum si iarna destul de blândă a făcut ca toți marii perdanți din iernile trecute să fie victorioși în confruntarea din această iarnă.
Să dea Domnul ca și iernările viitoare să fie tot așa, și nu se supără nimeni!

Ai rabdare, iarna n-a murit...
Familii... inca mai e timp!

Se pare că m-am grăbit, încă mai este loc pentru surprize!
........
cucubau

Mesajde jonny_it » 21 Mar 2018, 15:00

cucubau scrie:Se pare că m-am grăbit, încă mai este loc pentru surprize!

Ne plac surprizele, totusi pentru cei care au albine si la munte nu este o surpriza. :)
La munte este vreme aproape normala pentru aceasta perioada. :lol:
jonny_it

Mesajde horia_ch » 21 Mar 2018, 15:12

cucubau scrie:Se pare că m-am grăbit, încă mai este loc pentru surprize!

Hai, că nu-i draqu atât de negru! Uite, la mine chiar in acest moment ninge... ca-n decembrie. Adică așa cum ar fi trebuit să ningă-n decembrie. Și vorba aia: ”nu e panică, man!”. Eu m-am liniștit în ziua când le-am văzut zburând (pe 15 martie, dupa lipsă zbor de peste 120 de zile). De-atunci stau liniștit. Dacă nu se schimbă vremea, n-am niciun stres până pe 15 aprilie.
E drept, spre deosebire de voi, culesul la mine este hăăăăt... departe! E timp! Dar vreau să zic că nu e cazul de mortalități, încă. Iarna asta e ca toate celelalte. Chiar muuult mai ușoară decât cea trecută, care a fost una normală.
De ce atâta stres?
Hai, liniștiți-vă! Albina știe ce are de făcut pe vremea asta. Doar... lasați-o în pace!

Curaj! ”Nu e panică, man!”
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2018, 15:16

dogvet scrie:au fost selectionate si pe criteriul ,,rezistenta la frig",da sau nu :D ?Ca din ce vad eu,la albinele noastre nu am vazut pe nimeni dintre marii crescatori sa se laude cu asa ceva. :!:

Cu stima, domnule dogvet, dar e cam mare galagia!
Cei ce stau in zona Joseni, Miercurea Ciuc, sau la mine, la Dumasca - Vaslui, unde e polul frigului si al secetei - de ceva ani - cum sa faca sa selecteze albine rezistente la frig...?!?
Ar trebui sa le ducem la Mehedinti, sau Timisoara...?!?
ignatov andrei

Mesajde cristi_vidican » 21 Mar 2018, 15:35

dogvet scrie:Ia uitati-va la familia regala engleza,ce plus de vitalitate le-au adus cele citeva ,,matcute" :D ,aduse din areale diferite:picioare pina in git,bust perfect,inaltime cit capra de curent,ochi albastri,par pe cap ,fecunditate maxima ,etec,etc.De atita singe albastru incepusera sa le creasca urechile ....in jos.

Auzi dumneata, văd că eu am de 10 ori mai multe mesaje scrise ca dumneata.
Te rog, fă tot ce poți, și ajunge-mă!
Că m-am săturat să mă citesc.
:D
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 21 Mar 2018, 16:04

kovacslg scrie:Selectia care se face si modul in care se produc matci este defapt o contraselectie.

Exemplu o stupina de 60-80 de familii, unde apicultorul i si produce singur matcile prin transvazare si imperechere in micronuclee.

In fiecare an dupa metode care mai de care, selecteaza 1-2 familii din care transvazeaza, urmand sa obtina 40-50 de matci, din care formeaza roi sau schimba matci, deci ele vor fi prezente in stupina anul urmator.

Anul urmator repeta aceeasi procedura, si anul urmator iarasi, dupa 3-4 ani stupina are NUMAI CATEVA linii inrudite.

Sa ne gandim cum va arata stupina in 10 ani.

Aceeasi lucru se intampla si in cazul in care un apicultor cumpara matci, cate 30-40 /an, majoritatea vanzatorilor de matci procedand la fel, eventual cumparand cateva matci din care formeaza familii si din care trage, eventual formeaza si cateva familii in care creste trantori, fapt care accentueaza inrudirea matcilor rezultate.

Nici sa vrea nu va reusi apicultorul consagvinizare daca tinem cont de ultra-aglomeratia stupilor in ultimii ani. Poate doar daca urca anual la imperechere pe varful omu, ceea ce cred ca nu o fac prea multi.

S-a discutat mult despre autonomia trantorilor care ating lejer 25 km, stupina respectivului va arata bine in 10 ani daca se ocupa si este implicat!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cucubau » 21 Mar 2018, 16:19

Consagvinizare? Păi se fac eforturi uriașe pentru a reuși consagvinizarea prin înperecheri controlate , uneori artificiale și sansele de reușită sunt minime. Oare când consagvinizarea este benefică și când este de lepădat.
........
cucubau

Mesajde Bambucha » 21 Mar 2018, 16:35

Intrebati sau faceti afirmatii?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cucubau » 21 Mar 2018, 17:02

În opinia mea termenul de consagvinizare nu este prea bine înțeles de către comunitatea apicolă. Același termen și acelasi fenomen este folosit pentru a definii limitarea caracterelor genetice la un spectru controlabil și totodată este făcut răspunzător pentru degenerare.
........
cucubau

Mesajde Bambucha » 21 Mar 2018, 17:15

Pentru degenerare si in acelasi timp pentru a scoate in evidenta/amplifica calitatea unei insusiri intr-un mediu controlabil. Nu cred ca avem mediu controlabil nici macar in 0,01 % din arealul apiculturii romanesti.

Ontopic> bilant pierderi > 3 matci pe plaiuri mai bune, si un depopulat grav. Astept acum, se poate si mai rau.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde yuonyuon » 21 Mar 2018, 18:11

Asta era problema : albinile nu rezista la frig , trebuie selectie .

Eu zic ca trebuie facuta selectie apicultorilor, poate iarna viitoare.
yuonyuon

Mesajde ignatov andrei » 21 Mar 2018, 18:26

dogvet scrie:!:

Cu stima, domnule dogvet, dar e cam mare galagia!
Cei ce stau in zona Joseni, Miercurea Ciuc, sau la mine, la Dumasca - Vaslui, unde e polul frigului si al secetei - de ceva ani - cum sa faca sa selecteze albine rezistente la frig...?!?
Ar trebui sa le ducem la Mehedinti, sau Timisoara...?!?[/quote]
Si crezi oare dumneata d-le ignatov ca eu nu stiu acest lucru?Il stiu foarte bine,din acest motiv am incercat sa fentez capriciile naturii incit pierderile in urma iernarii sa tinda spre zero.Pot sa spun ca se poate acest lucru dupa trei sezoane consecutive,in conditii diferite.De la 1 dec la 1 martie albinele stau in adapost.Rezultatul e bun.
Chestia cu albine rezistente la frig a fost o gluma,dar serios vorbind ,ce te face sa crezi ca nu poate fi luata in calcul la o eventuala selectie,dar din aia pe bune,nu aburismele de acum.?In toate registrele genealogice la alte specii acest criteriu e luat in calcul.Aaa,ca nu poti sau nu stii cum sa faci acest lucru in Romania e altceva.[/quote]

Cred ca vorbim limbi diferite! :lol:
Vrei albina rezistenta la frig... cumperi albina din zonele reci!
Si eu, tot o gluma am facut!
ignatov andrei

Mesajde peterneamt » 21 Mar 2018, 18:45

1. Vrei producții, faci tot posibilul ca animalele tale (albinele ) să aibă condiții cât mai bune de viață ( rasă, masă, casă, sanogenitate,....).
2. Faci selecție : pui în dificultate animalele ( albinele ) și le alegi pentru reproducție pe cele cu cele mai bune rezultate în condițiile alese .
Menținerea în stupine a familiilor slabe ( doar ca să ai numărul ) este mai păguboasă decât dacă nu faci selecția (alegerea, bonitarea,... ) celor mai bune familii pentru reproducție (înmulțire ), (și înmulțești folosind botci de roire ) pentru că trântorii familiilor slabe pot prolifera calități nedorite într-un areal imens ! Deci eliminarea familiilor slabe trebuie să fie obiectivul fiecărui apicultor, indiferent de numărul de stupi pe care îi deține ! Fondurile UE.......au cerut înmulțirea familiilor de albine ne ținând cont de potențialul melifer mediu din arealele respective.....și astfel au apărut și degenerări (apicultorii au păstrat și mortăciunile pentru a avea numărul de familii, la un eventual control ) ....(albine ce nu se adaptează la mediu...) ,dar mai e și selecția naturală care nu iartă. ;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR