de Shrek » 07 Apr 2019, 11:18
Dialoguri inedite! In sufrageria lu'...Shrek!
Ma suna mai zilele trecute, un amic, pe care îl cunosc de-o viață. In tinerețea, amândoi am făcut " prostii" si mai mereu, ne "acopeream" unul pe celălalt. Apoi drumurile noastre s-au despărțit brusc. El a plecat în lume și a facut bani, eu am rămas aici si ....am făcut ce face toata lumea, adică mai nimic. După ce s-a întors în țară ă făcut bani multi din constructii. Apoi, în timpul crizei ă primit o țeapă consistenta, din care nu si-a mai revenit complet niciodată.A fost nevoit să intre în afaceri cu statul, de unde " deducand" spaga, tot ii rămânea cât sa mentina firma pe linia de plutire.
- Shrek, esti acasa? Vezi ca vin pe la tine! Si ca sa nu zici ca vin cu mana goală, aduc doi " politicieni", care vor sa Îti propună ceva. Stiu ca ai o părere proastă despre politica, dar , te rog eu, sa nu iei foc de data asta, cel puțin până pleacă, ca am niste afaceri cu ei. După aceia, ne socotim noi doi, nu o sa raman dator, mă stii! Zise amicul meu, Mistrie. Ajungem intr-un ceas, daca ne primesti.
- Bah Misule ( diminutivul de la mistrie), de ce vrei sa imi strici ziua cu " amicii" tăi? Da' uite, în spiritul prieteniei noastre o sa rabd aceasta tortură, numai sa nu dureze mult, ca mai am si alta treaba!
Punctual ca un ceas nemțesc,d după fix o oră, s-au înființat la mine, amicul Mistrie, cu două politicieni locali, unul puțin mai in varsta ca noi si unul mai tânăr mult mai tânăr care care o valiză tip " diplomat"! La prima vedere,pe cel in varsta l-am recunoscut din prima, ca fiind cel care acum fo 15 ani, la un chef, fiind beat muci, a inceput sa se ia de cei prezenți intr-un local, printre care și io, jignind in stanga si in dreapta, pisandu-se efectiv in local, si pentru care am fost efectiv scos afară, de doi gealati care îl însoțeau. Nah, atunci era pe val, era mana dreapta a celor de la putere. Mai tarziu am aflat ca de el depindeau numirile șefilor de instituții si ca multi din " sefii" de atunci mergeau ca căciula în mana la el ori il chemau la chefuri monstruoase in care se mazileau ori se numeau sefi de " deconcentrate". Dar asta este o altă poveste.
- Va salutăm domnu' Shrek si ne bucuram sa va cunoastem, ma lua tare inca de la usa , tanti politicianu'. Sa stiti ca am auzit numai lucruri bune despre dumneavoastra, atat de la amicul nostru comun cât și de la oamenii din comunitate.
- Poftiți va rog, am zis eu. Luati loc si faceti-va comozi! Ce sa va servesc, o cafea, un tariu, un vin, o bere?
- Imi pareti cunoscut, ne-am mai intalnit cumva? mă întreabă cel in varsta?
- Nu cred! Am raspuns eu, stapanindu-ma sa nu dau in clocot. Am o față comuna încât toți oamenii cred ca ne-am mai cunoscut. Poate de aceea.
Ne-am așezat, am " umplut" masa si am trecut la afaceri.
- Deci, care-i scopul vizitei, daca nu sunt prea indiscret? am întrebat io.
- Păi, uite ce vrem noi sa facem: am dori sa ne ajutati ca noul nostru partid sa obtina cât mai multe voturi în comunitatea de aici. Noi va propunem sa faceti o organizație locală, al cărui președinte sa fiti si apoi sa convingeti cât mai multi oameni sa ne voteze. Stim ca sunteti un om respectat si oamenii or sa va urmeze. Ne-am interesat înainte! Imi făcu complice cu ochiul, gloaba bătrână. Noi va punem la dispozitie pliante si afișe, gratis, pe care să le distribuiți ori sa le lipiți in locuri vizibile. Si daca veti scoate 500 de voturi pentru europarlamentare, iar in toamna tot 500 la alegerile prezidențiale, va vom propune pentru un loc de consilier județean. Sau, daca doriti, va putem angaja pe cineva din familie la consiliul județean, anul viitor. Deci, ce ziceți?
- Dar eu nu ma pricep si nici nu imi place politica. Nu pot sa ma angajez la un lucru la care nu ma pricep. am spus eu.
- Nu-i nimic, zice iarăși gloaba! Va trimitem o fatuca ( iar imi face cu ochiu, complice), care să vă învețe ce si cum! Ce sa spuneti, cum sa-i abordați pe cetățeni. Dacă lucrurile merg bine va putem angaja soția la......
Deja mintea mea se revoltă. Il priveam cum turuie ca un comis voiajor ce încearcă să îmi vândă...gogoși. Apoi parcă figura lui se schimnosea , buzele fiindu-i rujate si ca un bot de rata, sprancele rimelate, farbuit cu fond de ten, arătând ca un demoazel! Apoi mintea mea il puse intr-o celulă cu" vietasi"......Stiu drace!Mi-am revenit rapid, cand cel tânăr deschise valiza cu afișe.
Nu a am mai rezista si am dat în foc!
- Bah, stiti ce? Ia luati- va ofertele voastre de nerefuzat, si duceti-va dracu' , toți! Iar tu ba, bulangiule, sa nu crezi ca te-am iertat pentru faza de acum cinspreze ani, de la hotelul......! Da, eu sunt ala cu care ai vrut sa te bati si pe care l-au scos badigarzii tăi afara! Numai din respect pentru Mistrie nu iti umflu botu', asa ca luati-o din loc. ' Ra-ti ai dracu' de hoti! Auzi , sa mint oamenii ca voi sunteti cei mai buni, cand tu esti un hot notoriu si o curvă politică?! Sa nu va mai vad in fata ochilor! Ah, luati si paharele ca nu mai bea nimeni după voi, spurcatilor!
Si au plecat, bineînțeles amenintandu-ma ca, după ce vor veni la putere, mă vor f....e, ca stiu ei ca am albine si se vor tine de capul meu!
Seara tarziu, mă sună Mistrie! Desi eram supărat grozav pe el, totuși aproape 30 de ani de prietenie, nu pot dispărea brusc, orice ai face. Mi-a povestit cum de fapt a vrut să se răzbune pe ei, pentru toate umilințele pe care le-a îndurat cât ă derulat afaceri cu ei. Spunea că îl sunau lunar pentru șpagă, mai rau ca aia de la banca pentru rata. Si apoi , din mai , se muta cu familia in Anglia, unde a inceput o noua viata, o noua afacere.
PS.
Cateva zile mai târziu am văzut pe cineva ce lipea afișe cu partidu'! Nu era un om cu multă scoala, dar avea neamu' mare! Sa fie sănătos!
Aceasta este o poveste! Asemănare unor personaje cu persoane reale este pur întâmplătoare......