tiih scrie:Intre SUA si noi e o diferenta imensa si in apicultura....Acolo sunt stupari specializati in cresterea matcilor,stupari specializati in vanzarea roilor la pachet,stupari specializati in producerea multor tone de miere si stupari axati pe asigurarea polenizarilor (cu cat ai stupi mai puternici cu atat esti platiit mai bine!!!)..la migdal,plante furajere,plante medicinale... si care traiesc foarte bine..
Ma intreb cand se va ajunge si in Romania sa traiesti foarte bine din asigurarea polenizarilor...

Va contrazic, avand in minte doar exemplele unor romani care lucreaza in SUA si Canada: cei cu mii de stupi, nu cumpara roiuri, nu cumpara matci (poate cumpara un numar dar nu la nivelul de mii de matci) ci se ocupa tot ei de aceste lucruri.
Eu cred ca fermierii "destupati" la minte stiu avantajele polenizarii, fie ca este cultura de plante sau livezi. Dar cei cu culturile accesibile, nu se plang de vizitatori, si atunci de ce sa ii platesti cand ai poate mai multi stupi decat ar fi necesar?
Nu am cautat, dar nu mi-a sarit in ochi niciun anunt de cerere polenizare. Pe partea cealalta am vazut o singura oferta de polenizare: 170 lei/stup !