Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde yuonyuon » 21 Feb 2020, 19:36

stefanbad scrie:La echilibrul bun ma gandeam la echilibrul natural, cu o interventie minima din partea omului: fara mega cariere de carbune, diamante etc, fara mega constructii generatoare de energie si poluare, fara mega ferme intensive, fara mega consumatorism
Ce tinta si-a pus omenirea? Ce vrea sa depaseasca, cu cine e in competitie?
cand o venii vorba sa renuntati la beneficiile civilizatiei nu mai zice nimeni nimic....

una peste alta mai bine ca acum nu a fost nciodata......
yuonyuon

Mesajde Balian » 21 Feb 2020, 19:46

Exact! 80% din populația planetei trăiește mai rău decât noi.
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde stefanbad » 24 Feb 2020, 08:49

yuonyuon scrie:
stefanbad scrie:La echilibrul bun ma gandeam la echilibrul natural, cu o interventie minima din partea omului: fara mega cariere de carbune, diamante etc, fara mega constructii generatoare de energie si poluare, fara mega ferme intensive, fara mega consumatorism
Ce tinta si-a pus omenirea? Ce vrea sa depaseasca, cu cine e in competitie?
cand o venii vorba sa renuntati la beneficiile civilizatiei nu mai zice nimeni nimic....

una peste alta mai bine ca acum nu a fost nciodata......

Eu nu am spus ca sunt impotriva civilizatiei, ca as renunta maine la tot confortul si as trai intr-o cabana in munte fara electricitate si alte masinarii care iti fac viata mai usoara. Eu ma refeream la nebunia care ne-a apucat pe majoritatea dintre noi: a consuma cat mai mult, peste nevoile tale, doar pentru ca "poti". la a produce o gramada de deseuri pe care greu le mai reciclezi.
Da! e mai bine acum decat acum 100 de ani, cel putin in zonele in care traim noi, dar cred ca exista mai multa saracie acum decat exista acum 100 de ani
stefanbad

Mesajde stefanbad » 24 Feb 2020, 09:08

In alta ordine de idei, sambata am fost pe la stupi. Totul fain si in regula, le-am pus turte proteice.
In toamna s-a intamplat ca o familie sa ramana pe un singur corp 3/4. I-am schimbat 4 rame mai goale cu unele cu miere capacita integral dar imi faceam probleme de cum o sa ierneze doar intr-un singur corp (9 R3/4). Arata chiar foarte bine, populatie buna si acum ma gandesc ca daca nu poate fi o varianta de iernare (gandindu-ma ca iarna asta a fost cam atipica, totusi). Am mai vazut pe internet varianta de iernat intr-un singur corp dar cu restrangere pe mai putine rame, ceea ce nu vreau sa incerc.
stefanbad

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 24 Feb 2020, 10:43

Daca ramele sunt pline de hrana si bine acoperite de albine nu vad de ce nu se poate ierna pe un singur corp complet ME. La mine toata stupina ierneaza asa. E drept ca ramele au 26 si nu 23 cm inaltime.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde stefanbad » 24 Feb 2020, 10:56

Vasile_Bucovineanu scrie:Daca ramele sunt pline de hrana...

Nu au nevoie si ele de zone goale de faguri pentru a forma ghemul de iernare?
stefanbad

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 24 Feb 2020, 12:24

Nu trebuie sa avem noi grija ca nu vor avea unde sa faca ghemul. Ele stiu cum sa-si aranjeze hrana mai bine decat noi. Eu iernez in fiecare iarna regine in nuclee de imperechere pe cate 3 jumatati de rame. In toamna le dau mancare pana capacesc ramele respective pana jos si nu mai au unde sa depoziteze. Toate nucleele ies cu bine in primavara. Unii apicultori dau hrana in toamna pentru a bloca ramele intrerupand astfel ponta reginelor. Nu o sa moara niciodata o familie din cauza ca are prea multa mancare. O sa moara daca termina hrana.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde yuonyuon » 24 Feb 2020, 13:56

stefanbad scrie:

nu ..ba char e mai bine sa nu aiba
yuonyuon

Mesajde stefanbad » 24 Feb 2020, 14:02

yuonyuon scrie:
stefanbad scrie:

nu ..ba char e mai bine sa nu aiba

Citisem/auzisem pe nu stiu unde ca le e mai greu sa "incalzeasca" mierea dacat sa stea in spatiul gol al fagurilor
stefanbad

Mesajde yuonyuon » 24 Feb 2020, 14:21

daca la mine ghemu e pe 7 rame ce fac las rame goale in stup??

anu asta am iernat aproape 100% rame cu miere...fara faguri goi.....deci am eliminat 100% problema cu hrana pe timp de iarna si ponta devreme... ;) ....si stupii arata mai bine ....

acum in martie incep sa le bag rame la ouat....
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Feb 2020, 14:36

chiar daca pui tu rame 100% cu miere ...pana in decembrie ele is vor dezloca doua rame din centu ...dar ghemul in mare parte va sta pe miere...
pan in martie se elibereaa/consuma destul cat sa gasesti doua rame de puiet....aproximativ
yuonyuon

Mesajde Balian » 24 Feb 2020, 14:48

Dacă ramele sunt pline cu miere, nu mai e loc pentru turtă și omul
nu are front de lucru cu ce să liniștească. :lol:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde yuonyuon » 24 Feb 2020, 14:58

Balian scrie:Dacă ramele sunt pline cu miere, nu mai e loc pentru turtă și omul
intr o lume perfecta apicultoru face productii peste 50 kg iar producatori de "poshirca" si turte dau faliment ..adica exact invers..... :lol:
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 24 Feb 2020, 14:58

...
Ultima oară modificat de yuonyuon pe 24 Feb 2020, 14:59, modificat 1 dată în total.
yuonyuon

Mesajde Balian » 24 Feb 2020, 15:09

Dacă facem 50kg miere (mie este maximul cât am făcut) înseamnă că
umblăm după locuri și tehnologii bune. În această situație e aproape
imposibil să nu rămână un 15-20kg și pentru albine. Și dacă mai
complectăm cu ceva peste producția lor. Așa nu se pune problema
turtelor.
Balian

Mesajde stefanbad » 24 Feb 2020, 15:36

Balian scrie:Dacă ramele sunt pline cu miere, nu mai e loc pentru turtă și omul

:)
Pot sa ma laud ca este al doilea an la rand in care am dat in primavara doar turte proteice. Nu mai tin minte exact cate rame pline cu miere am bagat in cel care a ramas pe un singur corp, dar in toti ceilalti am avut la inceputul toamnei configuratia C1: 5-6-7-8 rame aproape goale, C2: 5-6-7-8 rame pline cu miere capacita, plus cate o rama pentru fiecare la rezerva.
La anul voi fi mai indraznet sa incerc cu ceva mai multi stupi pe un singur corp cu miere pana la refuz.
stefanbad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR